andaba 20.05.05, 22:28 Znałam kiedyś jedną Darię, na którą rodzice wołali Dasza. Tak mi się to rosyjskie zdrobnienie spodobało, że polubiłm to nielubiane dotychczas imię (no, może nie całkiem polubiłam, a Dariusz nadal jest dle mnie niestrawny, ale swierdziłam, że "może się podobać"). A jak po polsku zdrabnia sie to imię? Darka? Czy wcale? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Daria 20.05.05, 23:12 Po polsku chyba Darka, ale nie znalam bliżej żadnej polskiej Darii. Dasza rzeczywiście ładniej, ale Daria nadal nie bardzo mi podchodzi, choć jest IMO o wiele lepsza od Dariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Daria 21.05.05, 10:11 Po polsku Darka, Dara, Darunia... Przynajmniej moja kuzynke Dasza o wiele lepsze... Tez mi sie to imie nie podoba, ale jak juz, to wole Darie niz Dariusza... Odpowiedz Link Zgłoś
darcia73 Re: Daria 21.05.05, 12:59 Ja jestem Daria a zdrobniale wołają na mnie Darcia, Daruncia, Darunia; nie lubię Darki bo brzmi twardo i tak jakoś "po męsku" Odpowiedz Link Zgłoś
axadhs Re: Daria 21.05.05, 13:25 mnie się kojarzy z ś.p. Darią Trafankowską, a na nią przyjaciele mówili Dusia - ładnie bardzo moim zdaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
tatik32 Re: Daria 21.05.05, 21:12 cześć moja mała córeczka ma na imię Daria a tatuś Darek więc wybór imienie dla córci nie był problemem My mówimy do niej Daunia lub Darcia i naprawdę nie cierpię jak babcie mówią do niej Darka (tragedia). Bardzo podoba mi się dusia może zacznę tak do niej mówić. Ostatnio skojażyłam też że Darunia ma inicjały DJ więc będzie miała fajne przezwisko. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria 25.03.06, 16:13 tatik32 napisał: > cześć moja mała córeczka ma na imię Daria a tatuś Darek więc wybór imienie dla > córci nie był problemem Hmm, to może ja swoją przyszłą nazwę Sławomira? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Daria 22.05.05, 09:59 A mi się nawet podoba - w przeciwieństwie do Dariusza, którego bardzo nie lubię. Chociaż zdrobnienie Darka rzeczywiście tragiczne Odpowiedz Link Zgłoś
snotty14 Re: Daria 28.05.05, 12:56 Daria mi sie podoba. Dariusz wg mnie przepiekne imie)))))) A co powiecie na Dusia?Tak mowia na moja kolezanke.Zwana tez jest : Dara,jak sie zdenerwujemy na nią to Darka, Dariuszka, lub Daka.Wiem ze dziwne zdrobnienia ale sama sobie wybrala Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Daria 28.05.05, 14:33 Znałam dwie Darie (z jedną mieszkałam prawie rok w akademiku ). Na obydwie wołano po prostu Daria, bez żadnych zdrobnień. Dla mnie to imię neutralne, nie zachywca mnie specjalnie. Ot takie sobie imię - nawet ładne, ale dla innej dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Daria 26.10.05, 14:36 Znam i szczerze lubie Darie i Darka, ale mimo wszystko mam gesia skorke na oba imiona. Daria z reguly funkcjonuje w pelnym brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Daria 25.03.06, 17:27 Moja kuzyna ma na imie Daria wolali na nia Dasia lub Das'ka. Majac lat jednak 19 zmienila imie urzedowo bo tak nienawidzila swojego imienia, choc mnie sie podoba, juz pisalam tu kiedys o tym ze rzecz miala miejsce w USA i ja dzieci przezywaly. Odpowiedz Link Zgłoś
sophie05 Re: Daria 07.04.06, 20:56 Znam 2 Darie. Jedna dla wszystkich to po prostu Daria. Na drugą mówią Dasia lub Daśka. Mi to imię bardzo się podoba. Mam 2 córki, ale żadna z nich nie ma tak na imię. No coż, mąż nie chciał.... Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Daria 07.04.06, 23:46 ja mam psa o imieniu Dasza więc smiesznie mi się kojarzy to zdrobnienie, natomiast Darka jak najbardziej, mialam kolezanke która tak nazywaliśmy - ma fajne brzmienie Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Daria 08.04.06, 11:26 Już kiedyś o tym pisałam, ale może to być ostrzeżeniem dla mam. W dzieciństwie miałam przyjaciółkę o tym imieniu i nim nauczyłam się mówić 'r'/przed 6 r.ż./ wołałam na nią Dajka . Nic dobrego na przyszłość dla koleżanki z tego nie wyniknęło - wyrosła z niej typowa lalka Barbie/blachara/tapeciara (ale o nie ma przecież nic wspólnego z imieniem... . Odpowiedz Link Zgłoś