margala 31.05.05, 08:21 Gustaw, Gutek, Gucio. Jak Wam się podoba? Moim zdaniem imię odpowiednie na każdy etap życia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kartoflanka Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 08:36 u mnie - na początku listy. bardzo Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 10:03 gdyby nie fatalne zdrobnienie Gucio to imie to jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 10:48 Dla mnie super. Choc jeszcze bardziej podoba mis ie Augustyn. Niestety, u nas nie przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 13:18 Bo maz powiedzial bardzo stanowcze NIE... Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 12:30 Gustaw kojarzy mi się z guzem, z gustem albo z Guciem z Dobranocki. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 14:07 reynevan_a napisała: > Gustaw kojarzy mi się z guzem, z gustem albo z Guciem z Dobranocki. a mi z Gustawem Holoubkiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gustaw - OK? 02.06.06, 19:50 A mi z Gustawem Rozłubirskim, nieżyjącym już generałem WP i przewodniczącym związku kynologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 13:33 To ulubione przezwisko meskie uzywane przez mojego meza. Jakbym miala miec syna powaznie zastanowilabym sie nad tym imieniem, i tak przeciez bedzie go tak przezywal! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gustaw - OK? 31.05.05, 18:12 margala napisał: > Gustaw, Gutek, Gucio. > Jak Wam się podoba? Bardzo, razem ze wszystkimi zdrobnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Gustaw - OK? 01.06.05, 15:54 margala napisał: > Gustaw, Gutek, Gucio. > Jak Wam się podoba? > Oj, bardzo > Moim zdaniem imię odpowiednie na każdy etap życia. Moim również Odpowiedz Link Zgłoś
margala WnŚ warszawa 28.05 02.06.05, 09:53 zaletą imienia Gustaw jest to, że nie pojawia się w WnŚ warszawa 28.05 w poprzednich też chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
margala czy był święty Gustaw? 26.10.05, 09:55 czy był święty Gustaw? w necie znalazłem jedynie przysłowie: "Na święty Gustaw, kopy w polu ustaw." szukam informacji o św. Gustwie, jesli wogóle taki istniał. proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czy był święty Gustaw? 26.10.05, 13:46 Istnial swiety Gustav (Götstaf) Szwedzki - pustelnik szwedzki zyjacy w IX wieku, wspominany jest 10 marca Poza tym kosciol ewangelicki wspomina 3 roznych Gustawow, gdybys byla zainteresowana, moge podac szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: czy był święty Gustaw? 26.10.05, 15:56 abiela napisała: > Istnial swiety Gustav (Götstaf) Szwedzki - pustelnik szwedzki zyjacy w IX > wieku, wspominany jest 10 marca > Poza tym kosciol ewangelicki wspomina 3 roznych Gustawow, gdybys byla > zainteresowana, moge podac szczegoly. czy ten Götstaf Szwedzki to święty katolicki? kiedy żył? bardzo proszę o szersze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czy był święty Gustaw? 26.10.05, 16:18 margala napisał: > abiela napisała: > > > czy ten Götstaf Szwedzki to święty katolicki? kiedy żył? bardzo proszę o > szersze informacje. Tak, to swiety katolicki. Zyl w latach ok. 810 - 10.III.890 (data niepewna). Zmarl w Polnocnej Szwecji, byl jednym z pierwszych Szwedow, ktorzy zostali ochrzczeni przez Ansgara (biskup Bremy, wspominany 3 lutego). Imie to oznacza, ze staroszwedzkiego, poslanca z laska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czy był święty Gustaw? 26.10.05, 18:12 abiela napisała: > Zmarl w Polnocnej Szwecji, byl jednym z pierwszych Szwedow, ktorzy zostali > ochrzczeni przez Ansgara (biskup Bremy, wspominany 3 lutego). > Imie to oznacza, ze staroszwedzkiego, poslanca z laska. Dodam jeszcze, ze Ansgar to Oskar. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: czy był święty Gustaw? 01.12.05, 10:36 abiela, czy możesz podać źródło? szukałem w różnych książkach, ale nie znalazłem. w internecie też nic pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czy był święty Gustaw? 01.12.05, 19:47 margala napisał: > abiela, > czy możesz podać źródło? > szukałem w różnych książkach, ale nie znalazłem. w internecie też nic > pozdrawiaM. www.heiligenlexikon.de IMO bardzo dobra stronka. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: czy był święty Gustaw? 02.12.05, 10:31 abiela, bardzo dziękuję. szkoda, że nie znam niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czy był święty Gustaw? 02.12.05, 19:18 margala napisał: > abiela, bardzo dziękuję. szkoda, że nie znam niemieckiego > Dlatego wlasnie przedtem wszystko tlumaczylam Odpowiedz Link Zgłoś
margala święty Gustaw - polskie źródła? 14.12.05, 09:30 niestety w polskich publikacjach nigdzie nie natknąłem się na informacje o św. Gustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: święty Gustaw - polskie źródła? 14.12.05, 15:11 Jest o nim w książce "Święci na każdy dzień" autorstwa Very Schauber i Hannsa Michaela Schindlera. Autorzy nie są polscy, książka wydana przez Bertelsmanna, ale jest to źródło porządne, kompletne i na pewno nie zmyśla. Św. Gustaw był pustelnikiem, ur. ok. 810 w Szwecji, zm. 10 marca 890 w płn. Szwecji. Wspomnienie obchodzimy w dzień jego śmierci, tj. 10 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: święty Gustaw - polskie źródła? 24.07.06, 19:11 To nie jest polskie źródło, ale znalazłam tu kilku świętych Gustawów. Serwis dosć dobry, współpracuje z Bibliotheca Sanctuorum: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2702.html Odpowiedz Link Zgłoś
donata17 Re: Gustaw - OK? 26.10.05, 14:12 Gustaw - jakoś nie przekonuje mnie jako imię dla małego chłopca Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gustaw - OK? 26.10.05, 15:20 Krzysztof tez jest dla malego chlopca malo przekonujace, na szczescie mamy zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Gustaw - OK? 18.11.05, 19:41 Kojarzy mi sie z jakimś brazylijskim serialem i brzmi jak Alfons.JeSTEN NA nnnnnnnniiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Gustaw - OK? 03.12.05, 11:36 )) A mnie się kojarzy z takim bohaterem brazylijskiego dramatu romantycznego... I z takim brazylijskim wybitnym aktorem Holoubkiem. Odpowiedz Link Zgłoś