gaudencja 02.06.05, 23:13 Był już kiedyś o tym imieniu wątek. Jak Wam się Idzi podoba? Mi bardzo i od dawna, choc dotąd o tym nie wspominałam. Idzi jest dawno spolszczoną formą imienia Aegidius; gdybyśmy dziś przyswajali je do polszczyzny, pewnie byłby to Egidiusz. Żeńska forma - Egidia (podobna do Eligii). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martka_k Re: Idzi 02.06.05, 23:18 Baaaardzo mi sie podoba, choc szczerze mowiac nie wiem, czy bym sie odwazyla je nadac... Ale u kogos-bardzo chetnie Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Idzi 08.06.05, 16:13 martka_k napisała: > Baaaardzo mi sie podoba, Mi sie podoba, ale umiarkowanie. > choc szczerze mowiac nie wiem, czy bym sie odwazyla je nadac... Nie az tak by je nadawac. Sa inne w kolejce. > Ale u kogos-bardzo chetnie Tu popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: Idzi 03.06.05, 09:21 Pierwsze skojarzenie: "Idzi w cholieru" pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Idzi 03.06.05, 11:50 Bardziej podoba mi sie Egidiusz. Idzi do mnie jakos nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idzi 03.06.05, 16:49 gupi_kaowiec napisał: > Pierwsze skojarzenie: "Idzi w cholieru" Jakie Idzi, przecież to jest "Idi" - z akcentem na drugie i Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: Idzi 06.06.05, 09:22 W wymowie to jest mniej więcej: idz-i (Coś jak "Wicia wierzchem jedzie") Akcent oczywiście na drugie "i". pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idzi 06.06.05, 17:22 Zgoda, ze "z" tam pobrzmiewa, ale od Idziego brzmi zupeeeełnie inaczej. Tylko w "polskim ruskim" wymowa moze być podobna, ale to trochę nie tak mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Idzi 04.11.05, 23:56 Znam jednego Idziego - świetny człowiek, imię raczej niepowtarzalne tu, gdzie mieszka, ale swojego dziecka bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Idzi 05.11.05, 19:32 Jakoś mi nie leży. Wygląda jak ucięte. Poza tym chodzi mi po głowie, jak kiedyś czytałam, (u Tuwima bodajże) jak dzieci przekręcają nieznane sobie słowa tak, żeby brzmiały bardziej znajomo - np. "św. Idzi" na "św. Chodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idzi 04.04.06, 18:16 Ostatnio kumpel mi mówił, że planuje to imię dla ewentualnego przyszlego synka. A ja mu kibicuję Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Idzi 04.04.06, 18:23 .....hm Moj tesciu ma na imie Idzi.....tak na prawde to Izydor, tylko wolamy na Niego Idzi.... Ale podoba mi sie forma Idziego, ktora wymienilas... Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Idzi 04.04.06, 19:08 Idzi - patron pijaków, bo ci piją a Idzi na oczy nie widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Idzi 04.04.06, 21:19 Raczej jako Idżi - fonetyczne imie damskie... Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Idzi 05.04.06, 10:40 W klasie mej córy jest Idzi. Wołają na niego Idek (nikt nie mówi Idzi). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Idzi 05.04.06, 10:55 Nie nazwałabym tak syna, ale mi to imię nawet się podoba . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idzi 02.09.06, 22:00 Wczoraj były imieniny Idziego. Nadal b. mi się podoba, ale zauważyłam, ze wiele osób go nie akceptuje. Szkoda Nam tak czy inaczej nie pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Idzi 02.09.06, 22:21 Nie znam żadnego Idziego, ale imię wydaje mi się takie... zwyczajne. Ale pozytywnie - podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Idzi 02.09.06, 22:23 gaudencja napisała: > Wczoraj były imieniny Idziego. Nadal b. mi się podoba, ale zauważyłam, ze > wiele osób go nie akceptuje. Uuu, ja tez zupełnie nie akceptuję. Fuj!! Idzi kojarzy mi się z książką i filmem "Smażone zielone pomidory". Jedna z głównych bohaterek miała na imię Idgie (ydżi), przezwisko pochodzące od imienia Imogene (Y-mo-dżin). P.S. Bardzo podoba mi sie Igo, tylko kiepski imiennik (Igo Sym, aktor, zlikwidowany jako agent hitlerowski; Igo nie było jego formalnym imieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Idzi 04.09.06, 13:04 Nie spotkalam nigdy zadnego Idziego, a imie podoba mi sie umiarkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Idzi 04.09.06, 13:09 Jest cos w tym imieniu,co mnie do niego ciągnie Jednak chyba bałabym nadać je na pierwsze. Co inneedgo na drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
linka86k Re: Idzi 04.09.06, 16:00 mam kuzyna Idziego (idek)- nie powiem okaz 1 klasa Odpowiedz Link Zgłoś