ajlii 12.06.05, 21:36 Takie głupie przyzwyczajenie Gdy przewracam kartkę kalendarza ściennego gdy zmienia sie miesiąc, czytam wszystkie imionaz następnego miesiąca i wybieram kilka, które mogłabym nadać dziecku, które mi sie podobają i uważam za ładne lub neutralne Proponuję wiec taka zabawę - z imion z kalendarza w każdym rozpoczynającym się miesiacu wybierzcie 3 męskie i 3 kobiece, które Wam sie podobają. Zobaczymy co z tego wyjdzie - szczególnie że czasem jest duuużo ładnych imion, a czasem nic nie przypadnie do gustu Ale warunek - po 3 imiona!!! Moje typy na CZERWIEC: - Alicja - Laura - Florentyna - Franiciszek - Antoni - Barnaba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna CZERWIEC 12.06.05, 21:44 Fajny pomysł . Przydałoby się tylko znaleźć jakąś jedną stronę internetową z kalendarzem, bo w przeciwnym razie szanse są nierówne . Moje typy na CZERWIEC: Lucjan Paweł Jakub Marianna Łucja Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Może powtórzymy zabawę? 21.09.05, 16:08 Tym razem proponuję jednak więcej imion, może pięć? Wrzesień już mija, a ostatnie posty pochodzą z czerwca - szkoda, bo wątek ciekawy Jako kalendarz może posłużyć program "Imienniczek 2.0" ze strony republika.pl/m_dutkiewicz/ - co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Może powtórzymy zabawę? 22.09.05, 21:19 Bardzo chętnie, aż żal, że o niej zapomniałyśmy. Wpisujcie swoje typy, ale jako odpowiedź na głównego mejla i z nazwą miesiąca w naglówku Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii CZERWIEC - typy męża ajlii :))) 12.06.05, 21:59 - Bazyli - Medard - Onufry - Bogna - Alina - Klotylda Jestem w szoku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: CZERWIEC - typy męża ajlii :))) 12.06.05, 23:28 On tak na serioo?? (mam na myśli Onufrego i Klotyldę) Fajny pomysł na zabawę Moje typy są takie (uprzedzam od razu, ze korzystałam z Grzeni, w którym imion jest sporo dziwnych): - Doroteusz - Felicjan - Hektor - Marianna - Sydonia - Placyda A przy okazji, znalazłam imiona, na które nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi: Juwentyn, Elizeusz (53 osoby w Polsce wg Rymuta) i Hipacy )) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 16:08 ajlii napisała: > Takie głupie przyzwyczajenie Gdy przewracam kartkę kalendarza ściennego gdy > zmienia sie miesiąc, czytam wszystkie imionaz następnego miesiąca i wybieram ki > lka, które mogłabym nadać dziecku, które mi sie podobają i uważam za ładne lub > neutralne Też tak robie Marianna Demetria Bogumiła Franciszek Dobromir Lucjan Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 17:21 oooo... a u mnie w kalendarzu nie było Dobromira... (( Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 16:34 a ja będę "oryginalna": Dominika Alicja (hi hi hi) Elżbieta Jakub Robert Piotr i hard-core miesiąca: Medard Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 17:20 Medard - ja tak nazwałam pieska, nie wiedząc wogóle że takie imię naprawdę istnieje wołałam na niego Medo Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 17:46 Marianna Maryla Florentyna Antoni Cyryl Bogumil Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 18:45 W czerwcu jest dużo ciekawych imion. W kalendarium Grzeni znalazłam między innymi Erazma, Anatola, Filipa, Karola, Felicjana, Witolda, Leona i Doroteusza, a z imion żeńskich Kwirynę, Walerię, Sydonię, Ariadnę, Lukrecję, Antoninę, Jolantę, Izoldę, Ludgardę, Michalinę, Dorotę, Łucję, Emmę... Ciężko wybrać w finale tylko te trzy imiona, aczkolwiek spróbuję. Męskie: 1. Witold 2. Anatol 3. Karol Żeńskie: 1. Dorota 2. Waleria 3. Sydonia Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 18:57 Moje typy to Wilhelm (ale nie moge go sobie wyobrazic dla dziecka , Barnaba, Bonifacy, Emilia, Laura i Paulina. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 13.06.05, 19:57 Moje typy Antoni Wit Achacy Anna Marianna Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja WRZESIEŃ 23.09.05, 10:19 bardzo spodobał mi się ten pomysł... i bardzo fajny ten imienniczek... moze w końcu faktycznie znajdę imiona, które na prawdę mi się podogają.. tylko co w końcu 3 czy 5 imion..?? wybrałam po pięć, chociaż wcale nie było łatwo - i nie dlatego, ze wykreślałam... to moje typy... tylko zaznaczam nie umiem określić czemu akurat te... i wcale nie wszystkie nadałabym swojemu dziecku... AXEL ANTONI MICHAŁ FILIP FRANCISZEK IDA MARIA TEKLA AURELIA (zypełnie zapomniałam o tym imieniu) KLEOPATRA no i nie mogłam się powstrzymać przed wypisaniem tych wywołujących moje odwrotne uczucia... PULCHERIA PROT WIĘCEMIR DADŹBOG tych było trochę więcej, ale się powstrzymałam.. nie wiedziałam, ze tyle różnych imion mamy w Polsce...a to dopiero mój pierszy miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: WRZESIEŃ 23.09.05, 10:49 Moi wrsześniowi faworyci : Gwidon Liwiusz Wilam ( znalazłam kiedyś Wilema p.wątek o imionach z 1931 r.-Zawada) Kosma Joachim (choć bardziej podoba mi się Jachim ) Radochna Eugenia Teodora Konstancja Klementyna cudny miesiąc to i imiona cudne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WRZESIEŃ 23.09.05, 20:46 gracuuja napisała: > nie wiedziałam, ze tyle różnych imion mamy w Polsce...a to dopiero mój pierszy > miesiąc... Prawda, ze wiele można wyszperać? ) W takim razie podaję moje typy (po 5, jak proponowała Teodorka) Męskie: Bolemir Eustachy Minigniew Wincenty Imisław Żeńskie: Łucja Tekla Konstancja Cezaria Więcesława ...ale nie korzystałam z imienniczka, tylko z Wikipedii Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: WRZESIEŃ 24.09.05, 07:51 Żeńskie: 1. Teodora 2. Eufemia 3. Michalina 4. Rozalia 5. Cezaria Męskie: 1. Rafał 2. Manswet 3. Kleofas 4. Rufus 5. Tobiasz Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: WRZESIEŃ 26.09.05, 15:36 Dla dziewczynki: 1.Aniela 2.Rozalia 3.Róża 4.Ida 5.Maria Pierwsze trzy imona były moimi typami na imię dla córci, w końcu wybraliśmy Anielę. Dla chłopca: 1.Michał 2.Gabriel 3.Teodor 4.Julian 5.Marek Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja PAŹDZIERNIK 28.09.05, 13:24 wiem, że to jeszcze za wczęsnie... ale musiałam sobie jakoś poprawić humor... otworzyłam kalendarz na październiku i mam: Leodegar Emil Daniel Witold Wiktor Manfresa Rozalia Mirella Florentyna Urszula gdybym pisała książki (opowiadania, cokolwiek) moi bohaterowie na pewno mieliby takie imiona ) ale znowu musiałam wypisać jeszcze te odwrotne... Przedpelk Kalikst Budzisława... ) a i jeszcze na koniec... ANGEL - to imie mięskie czy żeńskie...?? czytane "popolsku" wgląda na chłopca, ale już "zangielska".... no bardziej dziewczynka... ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Październik 28.09.05, 15:41 1. Hortensja 2. Rafaela/Donata 3. Gallina/Aurora 4. Fryderyka 5. Józefa/Fryderyka 1. Symeon 2. Arnulf 3. Justyn 4. Edward 5. Zorian/Maur Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: PAŹDZIERNIK 01.10.05, 12:45 Panowie: Dalemir Sulimir Godzimir Ewaryst Placyd Panie: Flawia Sulichna Dobromiła/Dobrochna Fryderyka Sara Nie zmieścili się ,a chciałabym iemowit ,Wendelin,Hilary,Teodozy ,Bazyli .....muszę się powstrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: PAŹDZIERNIK 01.10.05, 22:20 Moje typy (tym razem Grzenia kombinowany z Wikipedią): Teofil Sulibor Wincenty Eustachy Miłobrat Dobromiła Flora Placyda Waleria Fortunata Sporo imion oczywiście się nie zmieściło... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Październik 01.10.05, 16:30 żeńskie: Brygida Dobromiła Kaliksta Ignacja Hortensja Męskie: Remigiusz Bronisław Emilian Ludwik Ambroży Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Październik 03.10.05, 22:34 żeńskie: -Kleopatra -Danuta -Iwona męskie: -Gerard -Przemysław -Urban Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Październik 04.10.05, 10:16 Rozalia Maria Daria Inga Teresa Igor Ludwik Maksymilian Filip Wiktor Ciężko było... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Październik 04.10.05, 10:27 Dionizy August Apolinary Wincenty Ambroży Fryderyka Dobromiła Lucyna Celina Felicjana Tym razem meskie zdecydowanie lepsze i z zalem musialam kilka odrzucic. Zenskie- takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja LISTOPAD 07.11.05, 09:23 To znowu ja odświeżę... moje męskie typy na bliski mojemu sercu Listopad.. Andrzej Antoni Wiktor Leon/leonard Maciej Witold Lena Maria Aniela Cecylia Gracja (oczywiście chociaż w imienniczku 9 list nie było podane...) i dochodzę do wniosku, że baaardzo duża przewaga imien męskich w tym miesiącu figuruje... no ale 5 wyłuskałam... pozdrawiam w ten jesienny poranek!! G Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LISTOPAD 07.11.05, 18:36 W takim razie podlaczam sie, tym razem tylko z imionami z internetu: Krystyn Ścibor Przybygniew Teobald Zacheusz Biruta Idalia Ksawera Lilla Salomea Zwlaszcza z meskimi bylo trudno, w pewnym momencie odrzucalam prawie ze losowo Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: LISTOPAD 07.11.05, 21:09 Listopadowe imiona dla pań : Emma Idalia Klementyna Salomea Flora dla panów: Ambroży Klemens Odolan Tyberiusz Orest (dopiszę jeszcze Hipacego ) Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: LISTOPAD 07.11.05, 21:57 a to moje typy Antoni Wiktor Konrad Franciszek Idalia Emma Blanka Aurelia w moim kalendarzu Leny brak ale też mi sie b.podoba Najbrzydsze imiona miesiąca Bożydar Sławomir Adolf Ursyn Roman Klemens Leon Zdzisława Sylwia Klaudia Salomea Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja Re: LISTOPAD 08.11.05, 15:58 to jesteśmy 50/50 wymieniłabym Konrada na Leona i Blanke na powiedzmy Klaudie i byłaby zgoda pozdrawiam G żadko na tym forum udaje mi się trafić kogoś kto typuje podobne imiona jak ja )) llora napisała: > a to moje typy > Antoni > Wiktor > Konrad > Franciszek > > > Idalia > Emma > Blanka > Aurelia > > w moim kalendarzu Leny brak ale też mi sie b.podoba > > Najbrzydsze imiona miesiąca > > Bożydar > Sławomir > Adolf > Ursyn > Roman > Klemens > Leon > > Zdzisława > Sylwia > Klaudia > Salomea > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LISTOPAD 08.11.05, 16:16 Ja za to mam prawie pelna zgodnosc typow (w tym z koniecznosci usunietych) z Beą Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: LISTOPAD 08.11.05, 18:38 Ja z kolei po przeczytaniu typów Gaudencji mogłam sobie odpuścić promowanie niektórych imion ,skoro ona już uczyniła to wcześniej (p.Teobald i Zacheusz ))) A wśród imion dla pań wybrałam akurat moje ulubione ,co za miesiąc ! Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: LISTOPAD 15.11.05, 02:59 Listopadowe imiona: Berta Freja Paloma Pelagia Waleria Benjamin Feliks Gustaw Kurt Lutosz Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 15.11.05, 09:49 Trochę późno, ale co tam: LISTOPAD żeńskie: Filipina, Florentyna, Karina, Liliana, Idalia. Męskie: Konstanty, Seweryn, Bartłomiej, Maciej, Krystyn, Benedykt. Drogą eliminacji odrzuciłam: żeńskie: Karola, Halszka, Judyta, Florencja; męskie: Witold, Arkady, Roman. Zupełnie niezamierzenie wybrałam po 9 imion żeńskich i meskich w listopadzie. Podoba mi sie ta zabawa! Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja GRUDZIEŃ 01.12.05, 09:21 no to jedziemy... NATALIA DANIELA GABRIELA TEOILIA MELANIA FRANCISZEK DANIEL ALEKSANDER TOMASZ ANTONI pozdrawiam grudniowo... tym razem wśród żeńskich imion musiałam robić losowanie.. . była jeszcze LORETTA, MARIA, JULIA, BARBARA.... AURELIA... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: GRUDZIEŃ 01.12.05, 10:33 Zauroczyły mnie w tym miesiącu imiona: Aspazja (!!!) Adelajda Eleonora Elfryda Teofila Gościwit Siemirad Ambroży Dionizy Jeremi w sumie kłopotów z wyboerm nie miałam -propozycji jak dla mnie ciekawych nie było zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: GRUDZIEŃ 01.12.05, 13:45 u mnie nie ma Aspazji! Prześliczne imie!!!Nigdy o nim nie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: GRUDZIEŃ 01.12.05, 15:59 Aspazja Barbara Beata Franciszka Waleria Szczepan Tymoteusz Dionizy Alfred Wenancjusz Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: GRUDZIEŃ 01.12.05, 13:39 to co napisałaś wcześniej "żadko na tym forum udaje mi się trafić kogoś kto typuje podobne imiona jak ja ))" jest nadal aktualne bo moje ulubione imiona z tego miesiaca to: Aurelia,barbara,gabriela,loretta,melania,teofilia(tylko Daniela i Natalia sie nie zgadza) męskie moje ulubione: 1.Franciszek 2.Florian 3.Wiktor 4.Tomasz 5.Antoni znowu 50/50 Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: Grudzien 06.12.05, 07:47 Grudniowe imiona: Inga Judyta Justyna Marlena Sabina Brunon Borys Jeremi Kasjan Teofil Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 02.01.06, 09:36 Panie: Nina, Dobrawa, Marta Panowie: Benedykt, Tymoteusz, Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja STYCZEŃ 02.01.06, 12:28 WSZYSTKIEGO DOBREGO I UDANYCH WYBORÓW IMION DLA PIĘKNYCH DZIECIĄTEK!! ) to tak na początek ze względu na początek roku ) a teraz moje typy na ten miesiąc: Aniela Matylda Melania Felicja i odkrycie dla mnie! JULIANNA uważam, ze śliczne imię! Andrzej Julian Antoni Franciszek Maciej pozdr!! G Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja Re: STYCZEŃ 02.01.06, 12:29 i zapomniałam dodać... zupełnie odwrote uczusia wzbudza we mnie imię... Strzeżysław... chociażby ze względu na trudność w wymowie i pisowni... biedne dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: STYCZEŃ 02.01.06, 18:14 z Grzeni i Wikipedii: Radogost Blizbor Jeremi Ninomysł Przybyrad Dobiegniewa Epifania Miłosława Dobroniega Amalia W tym miesiącu dużo słowiańskich Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: STYCZEŃ 03.01.06, 12:39 Moi faworyci na styczeń to: Bazyli Baltazar Tymoteusz Marcelina Marcjanna Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja LUTY 01.02.06, 09:38 a dzień dobry wszystkim miesiąc póżniej... ) dziewczynki tylko 3 w tym miesiącu: Joanna Julianna Maria wiem, wiem... nudna jestem... chłopcy: Andrzej, Antoni, Aleksy, Leonard, Wiktor. miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Czerwiec 29.06.06, 19:05 Nikanor Wawrzyniec Swiętopełk Eunika Nikanora Sydonia Zatrzymałam się na 5 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Listopad IP: *.eu.org 26.11.06, 16:34 Leonard Witold Saturnin Gracja Salomea Aniela Klementyna() Flora ) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Kwiecień :) 25.04.07, 12:17 Irena Donata Celestyna Alicja Waleria Franciszek Wincenty Wilhelm Leon ) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Wrzesień 21.09.07, 16:18 Lilianna Rozalia Maria Dagna(chociaż muszę się jeszcze do tego imienia przyzwyczaić - tzn. jeśli o mnie chodzi to nowe imię ) Irma (j.w.) Irena Konstancja Filipina (wolę Filipę) Michalina Zofia Julian Stefan Idzi Teodor Cyprian Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Wrzesień 21.09.07, 16:23 > Irma (j.w.) Właśnie sprawdziłam i stwierdzam, że bardziej podoba mi się Irmina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi LUTY IP: *.smrw.lodz.pl 18.02.08, 20:35 Faustyna Weronika Julianna Sergiusz Maciej Bogusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: LUTY IP: *.acn.waw.pl 18.02.08, 23:20 Kiejstut, Bogumił, Izydor Eleonora, Eulalia, Lilia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: LUTY 19.02.08, 15:56 Aniela, Konstancja i Maria Piotr, Andrzej i Błażej Jakiś mało urozmaicony ten mój kalendarz... Ale fajna zabawa, proponuję co miesiąc wracać do tego watku! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: LUTY 19.02.08, 16:15 Benigna, Eugenia, Hiacynta Dionizy, Walery, Wespazjan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARZEC Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) IP: *.smrw.lodz.pl 06.03.08, 15:19 Róża Ludwika Koleta Frydeyk Jan Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marzec 07.03.08, 12:52 Eugenia, Kleonika, Wergilia Gwidon, Konstanty, Miłogost Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Re: Marzec 07.03.08, 15:39 Symplicjusz, Makary, Konstanty Halszka, Heloiza, Eufemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) IP: *.smrw.lodz.pl 01.06.08, 12:19 Placyda Florentyna Łucja Bazyli Walery Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) IP: *.smrw.lodz.pl 01.06.08, 12:20 to oczywiście typy czerwcowe Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 01.06.08, 12:25 Gracjana Łucja Laura Feliks Jakub Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahara77 Re: czerwiec IP: 213.25.162.* 01.06.08, 20:26 Emilia, Antonina, Łucja Jakub, Nikodem, Witold Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: czerwiec IP: *.nat.tvk.wroc.pl 02.06.08, 01:24 Eunika Laura Diana Cyryl Nikodem Gracjan Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Re: czerwiec IP: *.inowroclaw.mm.pl 03.06.08, 16:42 Marianna, Julianna, Łucja Leon, Franciszek, Jan Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 22.11.14, 21:15 Może by tak wrócić do zabawy? Bawiąc się w archeologa i szukając informacji o pewnym imieniu natknęłam się przypadkowo na ten wątek. Listopad: Karol Noe Hugo Fryderyk Ludomir Małgorzata Gudrun Oda Łucja Arabella Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 22.11.14, 21:39 Benedykt Leopold Edmund Marcjan Olgierd Krystyna Benigna Salomea i...tyle, pozostałe 4 imiona nie wchodziłyby w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 22.11.14, 23:18 O, z chęcią. Listopad Seweryn Jonasz Leon Aniela Salomea Maura Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 23.11.14, 09:54 LISTOPAD (kalendarz z GW): Klemens Olgierd Witold Adela Waleria Cecylia Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 23.11.14, 11:55 Listopad: Jonasz Kosma Joachim Cecylia Adela Flora Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: co miesieczne sprawdzanie kalendarza :) 24.11.14, 06:10 Karol, Wawrzyniec, Leopold, Leonard, Leon, Mateusz, Salomea, Renata, Cecylia, Judyta, Karolina, Agata, Matylda Odpowiedz Link Zgłoś