gaudencja 12.06.05, 23:37 ...właśnie znalazłam takie imię w Grzeni, imieniny Hipacy obchodzi 17 czerwca. Imię jest mocne, ale ujęło mnie czymś - kojarzy mi się z hippiką, podskakiwaniem, wesołym hipopotamem itd. Odbieram je jako ogólnie beztroskie. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Hipacy 13.06.05, 00:50 Ojej, jakie okropne* ) Mnie kojarzy się ze skrzyżoniem Horacego z hipkiem, ew. Hipolitem . Faktycznie brzmi beztrosko, ale jednocześnie - strasznie dziwnie (a poza tym w większości nie lubię imion kończących się na -y, zwłaszcza na -acy). I w moim prywatnym odczuciu łapie się do kategorii imion ośmieszających. Ile jest osób o takim imieniu w Polsce? Niemniej jako ciekawostka niezmiernie interesujące, nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. * piszę wprost, bo ostatnio coś na forum subtelna ironia nie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Hipacy 13.06.05, 03:58 Zabawne imie ktore moim zdaniem nadaje sie dla zwierzatka np. dla kota Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Hipacy 13.06.05, 09:03 O, racja! Dla kota imię jest świetne, słodkie, zabawne i ani trochę okropne. Podoba mi się . Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Hipacy 13.06.05, 13:30 > Zabawne imie ktore moim zdaniem nadaje sie dla zwierzatka np. dla kota z głowy mi to wycięłaś )) PS: znowu niedługo jakaś ofiara amputowanego poczucia humoru założy wątek, że chcemy nazwać dziecko Hipacy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipacy 13.06.05, 16:13 lilith76 napisała: > PS: znowu niedługo jakaś ofiara amputowanego poczucia humoru założy wątek, że > chcemy nazwać dziecko Hipacy... E, nie przejmujmy się tym, taki już jest porządek rzeczy Chyba nie zaczniemy wszystkiego pisać kawę na ławę tylko dlatego, ze ludzie wyobrażają sobie nie wiadomo co i nie czytają ze zrozumieniem. Poza tym to tylko dodaje smaczku forumowaniu Hipacy jako skrzyzowanie Hipolita z Horacym, a jeszcze z kotem (Bonifacym) - tak, to jest to O to własnie mi niejasno chodziło wczoraj (że zacytuję znów J. Olesiaka: "Trudno zrozumieć, o co Arystoteles sobie chodzi", czy jakos tak to szło). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Hipacy 13.06.05, 16:14 Zetknęłam się z tym imieniem już wcześniej. Zawsze uważałam je za hardkor Ale dla kota faktycznie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Hipacy 13.06.05, 17:37 Ha, mnie kojarzy się mniej kocio, za to bardziej lalkarsko. A mianowicie z pacynką Carthia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Hipacy 13.06.05, 18:33 Kojarzy mi się z hipisami. A jaka byłaby żeńska werja - Hipacja ? Brzmi dość dziwnie, chociaż nawet i do tego można się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Hipacy 19.02.06, 11:23 Hipacja? Czy ja się słusznie domyślam, że to spolszczona wersja Hypatii? Hypatia z Aleksandrii, filozofka i matematyczka z przełomu czwartego i piątego wieku po Chrystusie, autorka komentarzy do dzieł Diofantosa i Apoloniusza, pierwsza kobieta w dziejach świata, która wniosła znaczący wkład w matematykę (czy w ogóle naukę). Podobno zmarła zlinczowana przez tłum gniewnych chrześcijan (sama była przedstawicielką kurczącej się mniejszości pogańskiej w Aleksandrii). Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Hypatia 19.02.06, 14:24 www.abc.net.au/rn/science/ockham/or030897.htm wyglada na to ze padla ofiara rozgrywek politycznych pomiedzy dwoma mezczyznami (biskupem Cyrylem a namiestnikiem Orestesem). Fascynujaca postac (dzieki za wskazowke) choc jej podejscie do wlasnej cielesnosci i kobiecosci (radykalne odrzucenie jako "nieczyste" - chyba ze wzgledow filozoficznej, platonicznej "czystosci idei") - jest mi dosc obce. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Hipacy 14.06.05, 18:14 Myślę Hipacy i widzę tłuściutkiego kota leniwie wygrzewającego się w słońcu )) Słodkie również jako pieszczotliwe przezwisko dla malucha, ale chyba nie odważyłabym się nadać dziecku tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Hipacy 21.09.05, 12:48 Gwiszek ma na drugie Ignacy ,Fryckowi marzy mi się Achacy ( na drugie )i zastanawiałam się nad trzecim zakończonym na -acy pasującym do Jędrka - Hipacy jest idealny ( biorąc pod uwagę zamiłowanie mojego najstarszego syna do wszelkich skoków i psikusów - tylko do koni trzeba go jeszcze przekonać ). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipacy 21.09.05, 14:58 Może być jeszcze Awstacy (średniowieczna wersja Eustacjusza, po ukraińsku Ostap, oczarowało mnie to imię), Pankracy, Bonifacy, Serwacy i Horacy I jeszcze jedno podobne (ale nie -acy), urocze, Tyburcy Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Hipacy 21.09.05, 19:24 Zupełnie nie w moim stylu.Kojarzy mi się z hipisem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipacy 18.02.06, 23:27 Ostatnio byłam szczerze zaskoczona, bo w rozmowie z koleżanką rzuciłam to imię i usłyszałam z jej strony szczere wyrazy zachwytu nad nim A nie była to miłośniczka rzadkich imion... Więc może ma ono większy potencjał, niżby się wydawało? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Hipacy 19.02.06, 12:05 gaudencja napisała: > Ostatnio byłam szczerze zaskoczona, bo w rozmowie z koleżanką rzuciłam to imię > i usłyszałam z jej strony szczere wyrazy zachwytu nad nim A co dokładnie powiedziała? To ciekawe ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipacy 19.02.06, 14:31 Ano coś w rodzaju "jakie śliczne! podoba mi się!" ze spontanicznym i szczerym zachwytem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Hipacy 19.02.06, 15:22 Moje pierwsz skojarzenie to klaun cyrkowy. Odpowiedz Link Zgłoś