12.06.05, 23:37
...właśnie znalazłam takie imię w Grzeni, imieniny Hipacy obchodzi 17
czerwca. Imię jest mocne, ale ujęło mnie czymś - kojarzy mi się z hippiką,
podskakiwaniem, wesołym hipopotamem itd. Odbieram je jako ogólnie beztroskie.
Jak Wam się podoba? smile
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Hipacy 13.06.05, 00:50
      Ojej, jakie okropne* smile)

Mnie kojarzy się ze skrzyżoniem Horacego z hipkiemwink, ew. Hipolitem wink.
      Faktycznie brzmi beztrosko, ale jednocześnie - strasznie dziwnie (a poza tym w
      większości nie lubię imion kończących się na -y, zwłaszcza na -acy). I w moim
      prywatnym odczuciu łapie się do kategorii imion ośmieszających. Ile jest osób o
      takim imieniu w Polsce? Niemniej jako ciekawostka niezmiernie interesujące, nie
      miałam pojęcia, że coś takiego istniejewink.

* piszę wprost, bo ostatnio coś na forum subtelna ironia nie wystarcza wink
    • cynta Re: Hipacy 13.06.05, 03:58
      Zabawne imie ktore moim zdaniem nadaje sie dla zwierzatka np. dla kota
      • tawananna Re: Hipacy 13.06.05, 09:03
        O, racja! Dla kota imię jest świetne, słodkie, zabawne i ani trochę okropnewink.
        Podoba mi się smile.
      • lilith76 Re: Hipacy 13.06.05, 13:30
        > Zabawne imie ktore moim zdaniem nadaje sie dla zwierzatka np. dla kota

z głowy mi to wycięłaś smile))

PS: znowu niedługo jakaś ofiara amputowanego poczucia humoru założy wątek, że
        chcemy nazwać dziecko Hipacy...
        • gaudencja Re: Hipacy 13.06.05, 16:13
          lilith76 napisała:

> PS: znowu niedługo jakaś ofiara amputowanego poczucia humoru założy wątek, że
          > chcemy nazwać dziecko Hipacy...

E, nie przejmujmy się tym, taki już jest porządek rzeczy smile Chyba nie zaczniemy
          wszystkiego pisać kawę na ławę tylko dlatego, ze ludzie wyobrażają sobie nie
          wiadomo co i nie czytają ze zrozumieniem. Poza tym to tylko dodaje smaczku
          forumowaniu wink

Hipacy jako skrzyzowanie Hipolita z Horacym, a jeszcze z kotem (Bonifacym) -
          tak, to jest to smile O to własnie mi niejasno chodziło wczoraj (że zacytuję znów
          J. Olesiaka: "Trudno zrozumieć, o co Arystoteles sobie chodzi", czy jakos tak
          to szło).
          • cysia.b Re: Hipacy 13.06.05, 16:14
            Zetknęłam się z tym imieniem już wcześniej. Zawsze uważałam je za hardkorsmile Ale
            dla kota faktycznie pasuje
            • carthia Re: Hipacy 13.06.05, 17:37
              Ha, mnie kojarzy się mniej kocio, za to bardziej lalkarsko.
              A mianowicie z pacynką wink

Carthia
    • martka_k Re: Hipacy 13.06.05, 17:47
      Bomba...
      Super...
      Zachwycilo mnie smile
    • theodorka Re: Hipacy 13.06.05, 18:33
      Kojarzy mi się z hipisami. A jaka byłaby żeńska werja - Hipacja wink? Brzmi dość
      dziwnie, chociaż nawet i do tego można się przyzwyczaić.
      • katriel Re: Hipacy 19.02.06, 11:23
        Hipacja? Czy ja się słusznie domyślam, że to spolszczona wersja Hypatii?

Hypatia z Aleksandrii, filozofka i matematyczka z przełomu czwartego i piątego
        wieku po Chrystusie, autorka komentarzy do dzieł Diofantosa i Apoloniusza,
        pierwsza kobieta w dziejach świata, która wniosła znaczący wkład w matematykę
        (czy w ogóle naukę). Podobno zmarła zlinczowana przez tłum gniewnych chrześcijan
        (sama była przedstawicielką kurczącej się mniejszości pogańskiej w Aleksandrii).
        • gunka2 Re: Hypatia 19.02.06, 14:24
          www.abc.net.au/rn/science/ockham/or030897.htm
          wyglada na to ze padla ofiara rozgrywek politycznych pomiedzy dwoma mezczyznami
          (biskupem Cyrylem a namiestnikiem Orestesem). Fascynujaca postac (dzieki za
          wskazowke) choc jej podejscie do wlasnej cielesnosci i kobiecosci (radykalne
          odrzucenie jako "nieczyste" - chyba ze wzgledow filozoficznej,
          platonicznej "czystosci idei") - jest mi dosc obce.
    • aurelia_b Re: Hipacy 14.06.05, 18:14
      Myślę Hipacy i widzę tłuściutkiego kota leniwie wygrzewającego się w słońcu smile))

Słodkie również jako pieszczotliwe przezwisko dla malucha, ale chyba nie
      odważyłabym się nadać dziecku tego imienia
    • bea-sjf Re: Hipacy 21.09.05, 12:48
      Gwiszek ma na drugie Ignacy ,Fryckowi marzy mi się Achacy ( na drugie )i
      zastanawiałam się nad trzecim zakończonym na -acy pasującym do Jędrka - Hipacy
      jest idealny ( biorąc pod uwagę zamiłowanie mojego najstarszego syna do
      wszelkich skoków i psikusów - tylko do koni trzeba go jeszcze przekonaćwink ).
      • gaudencja Re: Hipacy 21.09.05, 14:58
        smile
        Może być jeszcze Awstacy (średniowieczna wersja Eustacjusza, po ukraińsku
        Ostap, oczarowało mnie to imię), Pankracy, Bonifacy, Serwacy i Horacy smile I
        jeszcze jedno podobne (ale nie -acy), urocze, Tyburcy smile
    • linna-altair Re: Hipacy 21.09.05, 19:24
      Zupełnie nie w moim stylu.Kojarzy mi się z hipisem.
    • gaudencja Re: Hipacy 18.02.06, 23:27
      Ostatnio byłam szczerze zaskoczona, bo w rozmowie z koleżanką rzuciłam to imię
      i usłyszałam z jej strony szczere wyrazy zachwytu nad nim wink A nie była to
      miłośniczka rzadkich imion... Więc może ma ono większy potencjał, niżby się
      wydawało?
      • theodorka Re: Hipacy 19.02.06, 12:05
        gaudencja napisała:

> Ostatnio byłam szczerze zaskoczona, bo w rozmowie z koleżanką rzuciłam to
        imię
        > i usłyszałam z jej strony szczere wyrazy zachwytu nad nim wink

A co dokładnie powiedziała? To ciekawe smile...
        • gaudencja Re: Hipacy 19.02.06, 14:31
          Ano coś w rodzaju "jakie śliczne! podoba mi się!" ze spontanicznym i szczerym
          zachwytem.
          • karolinanka1 Re: Hipacy 19.02.06, 15:22
            Moje pierwsz skojarzenie to klaun cyrkowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.