ankaiw 14.06.05, 16:49 Czy w Polsce zarejestują bez problemów imię Olena? Wiem, że to ukraińska wersja imienia Helena. W kalendarzu nie spotkałam się z tym imieniem. Może ktoś wie, coś na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi28 Re: Olena 14.06.05, 19:02 Mam znajoma Ukrainkę, Olenę. Kiedy przyjechała do Polski na studia przez pierwszy rok starała się być Oleną. Nie udało się . Tzn. ludzie nie pamiętali, dopytywali, robili z niej Lenę, albo Helenę. W końcu sama zmieniła na Helena i od lat tak się przedstawia. A Helena to takie piekne imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olena 15.06.05, 11:05 To zależy od urzędu - jeden zarejestruje, a drugi nie zarejestruje (i gdyby kazdy się trzymał zaleceń Rady Języka Polskiego, to nie powinny ci tego zarejestrować). Chyba że dziewczynka ma ukraińskiego tatusia, wtedy nie ma problemu. De gustibus not est disputandum, ale jestem bardzo zdziwiona tym, ze dużo piękniejszą (IMO) Helenę można chcieć zamienić na dużo brzydszą (IMO) Olenę Odpowiedz Link Zgłoś
migusia Re: Olena 15.06.05, 12:24 no właśnie, de gustibus not disputandum est ... Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Olena 15.06.05, 14:32 > De gustibus not est disputandum, ale jestem bardzo zdziwiona tym, ze dużo > piękniejszą (IMO) Helenę można chcieć zamienić na dużo brzydszą (IMO) Olenę Tak się składa, że o opinię, które imię jest ładniejsze nie prosiłam. Interesowało mnie tylko czy w Polsce zarejestrują to imię czy nie. A z tego z co poczytałam to forum, to wiem Gaudencjo, że masz specyficzny gust - - według mnie - jeśli chodzi o wybór imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olena 15.06.05, 14:47 ankaiw napisała: > Tak się składa, że o opinię, które imię jest ładniejsze nie prosiłam. > Interesowało mnie tylko czy w Polsce zarejestrują to imię czy nie. Och, nie denerwuj się tak Tak już jest na forach, że często odpowiedzi na pytania zawierają jakiś komentarz. Bardzo sie osobiście cieszę, że nie zamierzasz nadać tego imienia (choć jest to oczywiście wyłącznie Twoja sprawa), bo trochę mnie śmieszy poszukiwanie nowości i oryginalności poprzez nadawanie zagranicznych odpowiedników imion funkcjonujących od dawna w Polsce - czy to jest Thomas zamiast Tomasza, czy Victoria zamiast Wiktorii, czy też Olena zamiast Heleny. Jest to działanie analogiczne do zastępowania w mowie polskich słów obcymi, bo "ładnie brzmią. A jeśli chodzi o gusta, to na pewno zaraz znów przeczytam, że chcę nazwać dziecko Rymut, Niewsza albo Hipacy, ROTFL DD Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Olena 11.11.05, 23:08 Ja tez wole Helene, ale gdybym chciala nazywac corke Ola, to wolalabym zeby miala na imie Olena niz Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olena 13.11.05, 00:28 A ja bym zacisnela zeby i zdecydowala sie na Olimpie (choc nie do konca mi lezy)... Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Olena 15.06.05, 12:19 a nie może być Helena? masz jakieś ukraińskie korzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Olena 15.06.05, 14:33 Pytanie było podyktowane ciekawością, a nie chęcią wyboru tego właśnie imienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś