emi28 21.06.05, 15:39 Jak w temacie - istnieje? Pytanie czysto - na razie - teoretyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polichymnia Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 21.06.05, 15:49 A nie ma Maksymiliany? A Maksyma? zdrobniale Maksia /moja ciotka ma psa o tym imieniu/ Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 21.06.05, 16:34 istnieje imię maksymiliana nosi je córeczka mojego kuzyna Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley W zasadzie tak, ale... 23.06.05, 14:30 W zakonach można spotkać żeńskie imiona urobione od wszystkiego, moja mama znała siostrę Pawłę, a moja żona siostrę Tadeuszę. Imię Maksymiliana poniekąd istnieje, tyle, że jest raczej nieporęczne, za ciężkie. Z krótkim nazwiskiem brzmi głupio, a z długim nazwiskiem tworzy zestaw długi jak Jędrka psina. Na przykład Maksymiliana Gzyms albo Maksymiliana Wysokogórska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Maksymiliana 24.06.05, 00:16 Ostatnio miałam do czynienia z siostrą Maksymilianą, i muszę powiedzieć, że mimo, iż wcześniej nie miałam entuzjastycznego stosunku do tego imienia, teraz zyskalo moją bezwarunkową akceptację. Uważam, ze brzmi bardzo kobieco i wdzęcznie. I już Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Maksymiliana 27.06.05, 12:07 Tyle, że w zakonie na ogół mało się używa nazwiska. To, ze np. siostra Faustyna nazywała się Kowalska nie było w klasztorze istotne dla nikogo z nią samą włącznie. Więc jak człowieka określa tylko imię - może ono być dłuższe. No i nie wystepuje z nazwiskiem, z którym mogłoby nie grać. A propos imion zakonnych - u sióstr sercanek była (i pewnie dalej jest) siostra Asyzjana. Poczciwa dziewczyna, do rany przyłóż, świetna kucharka. Jako wielka czcicielka św. Franciszka z Asyżu chciała mieć imię z nim związane, a ponieważ Franciszka w zakonie już była, została Asyzjaną. W niekórych zakonach imiona nie mogą się powtarzać (m.in. dlatego, że nie używa się nazwisk), więc tworzy się takie sztuczne konstrukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksymiliana 27.06.05, 12:51 minerwamcg napisała: > Tyle, że w zakonie na ogół mało się używa nazwiska. To, ze np. siostra Faustyna > > nazywała się Kowalska nie było w klasztorze istotne dla nikogo z nią samą > włącznie. Więc jak człowieka określa tylko imię - może ono być dłuższe. No i > nie wystepuje z nazwiskiem, z którym mogłoby nie grać. No tak, ale każde imię może wystąpic z nazwiskiem, z którym mogłoby nie grać. Akurat myślę, ze Maksymiliana pasuje do większej ilości nazwisk, niż popularna teraz Oliwia czy nawet Julia. A że długie - nikt temu nie przeczy, jednak z dlugimi imionami też da sie żyć. Już Zuzanna czy Karolina są stosunkowo długie. Nie mówiąc o męskim Maksymilianie, coraz popularniejszym. W niekórych zakonach imiona > nie mogą się powtarzać (m.in. dlatego, że nie używa się nazwisk), więc tworzy > się takie sztuczne konstrukcje. A tak naprawdę, wystarczyłoby poszperać w istniejących imionach. Swiętych jest na pęczki i naprawdę jest z czego wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Asyzjana + nazwisko 24.11.05, 19:21 Asyzjana Laudanska na przyklad - zestaw hipotetyczny, moim zdaniem pasuje swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksymiliana 20.09.06, 22:37 minerwamcg napisała: > Tyle, że w zakonie na ogół mało się używa nazwiska. To, ze np. siostra Faustyna > > nazywała się Kowalska nie było w klasztorze istotne dla nikogo z nią samą > włącznie. Więc jak człowieka określa tylko imię - może ono być dłuższe. Dodam jeszcze, że posiadając rzadsze imię można również mało uzywać nazwiska. Imię identyfikuje wystarczająco. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 24.06.05, 15:01 Koncowka -Miliana brzmi sympatycznie ale Maksymiliana dla mnie stanowczo za dugie. Ciagnie sie jak guma so zucia. Zanim czlowiek je wypowie to osoba zdazyla juz wyjsc z pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 24.06.05, 16:39 Dopóki nie usłyszałam go w praktyce, też mi się tak wydawało Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 24.06.05, 17:03 Ja slyszalam i nadal tak uwazam. Ale jesli sie mowi "siostro Maksymiliano" to chyba ujdzie poniewaz: 1. siotry czesto miewaja przydlugie imiona, czlowiek sie juz do tego przyzwyczail 2. siostry zazwyczaj sie tak nie spiesza i nie trzeba za nimi biegac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 24.06.05, 18:23 To było akurat w dość nerwowych warunkach i w pośpiechu Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 26.06.05, 19:06 Moim zdaniem Maksymiliana wymawia sie dosc krotko i prosto, w pisaniu jest trudniejsza A jak ze zdrobnieniami?! Maksia?! Okropnie, moze Miliana, Milka? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 26.06.05, 21:22 Może być jeszcze Miłka. (Od wszystkiego próbuję urobić to zdrobnienie ). Albo Liana lub Iliana. Maksia faktycznie okropna. Też mam to wrażenie, że wymawia się nawet prosto, tylko w pisowni takie dłuuugie się wydaje . Może dzięki tym wszystkim "m", "n", "l", "ks" to imię wydaje się takie... śliskie, kiedy je mówię, błyskawicznie się przez nie prześlizguję, i wcale mi się nie wydaje dłuższe od Dominiki czy Anastazji, chociaż jest . Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 27.06.05, 09:32 > Też mam to wrażenie, że wymawia się nawet prosto, tylko w pisowni takie > dłuuugie się wydaje . Mnie juz Karolina wydaje sie za dlugie. Ale piec sylab to jednak dlugo. Tak samo jak Addolorata czy Immakulata. Juz Adeodata wydaje sie krotsza, bo "deo" to jakby tylko poltora sylaby. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 20.09.06, 23:17 Jeszcze może być Mili )) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Żeńska forma imienia Maksymilian? 27.06.05, 01:16 czytam powyższe wypowiedzi i im częściej powtarzam Maksymiliana, tym bardziej wydaje się ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś