gaudencja 24.06.05, 16:47 Zawsze podobało mi się imię Platon - kojarzy się tak rosyjsko, z Dostojewskim, ale też świetnie brzmi MSZ z polskimi nazwiskami. W Rosji zresztą nadawane jest do tej pory, weźmy Płatona Lebiediewa, towarzysza Chodorkowskiego. A dzis mnie zupełnie uwiodlo, bo natrafiłam na wyjątkowo harmonijny zestaw z nazwiskiem, ktory już zreszta wrzuciłam do stosownego wątku. Jak się zapatrujecie na to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Platon 24.06.05, 16:55 Pierwsze moje skojarzenie - "miłość platoniczna". Poza tym Platon mitologiczny. Ale jest niezłe i na pewno poparłabym rodzica, który chciałby tak nazwać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Platon 24.06.05, 17:06 Troche mi sie z plutonem kojarzy (nie z planeta ale tym egzekucyjnym, niestety). Ale moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Platon 24.06.05, 17:29 mam zbyt jednoznaczne skojarzenie z filozofem Platonem. Dal mnie to troche tak, jakby dac na imie komus nazwisko slawnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Platon 25.06.05, 22:27 A znaczy po grecku ni mniej ni więcej tylko:ten:który ma wysokie /szerokie/czoło." Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Platon 25.06.05, 22:29 Ja rowniez nie moge sie uwolnic od skojarzen z filozofem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Platon 26.06.05, 11:35 Na tym właśnie MSZ polega urok Platona nadanego jako imię Platon podoba mi się nie tyle sam w sobie, co właśnie ze względu na skojarzenia antyczne (a brzmienie też jest niczego sobie). Lubię takie imiona - Platon, Horacy, Achilles, Apollon, Zenon... (ups, przy tym ostatnim trochę sie zapedziłam, ale to po to, żeby przypomnieć, ze takie imiona mogą zdobyć popularność). A Platon jako filozof plus dostojewszczyzna to mieszanka skojarzeń, która tworzy jedyny w swoim rodzaju koktajl. Odpowiedz Link Zgłoś
altyn Re: Platon 30.06.06, 10:41 polichymnia napisała: > A znaczy po grecku ni mniej ni więcej tylko:ten:który ma > wysokie /szerokie/czoło." Ja się spotkałam z innym znaczeniem.... www.filozofia.traugutt.net/starozytnosc,3,1.php Może raczej szerokie/plecy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Platon 23.11.05, 18:33 podciagam, moze jeszcze ktos sie bedzie chcial wypowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: Platon 24.11.05, 08:44 > podciagam, moze jeszcze ktos sie bedzie chcial wypowiedziec? To ja tylko powiem, że Platon to był tylko przydomek wielkiego filozofa. Naprawdę miał on na imię Arystokles. pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Arystokles 25.06.06, 20:59 Arystokles to zresztą również pełnoprawne imię, i ma swojego świętego. Imieniny miał niedawno, 23 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Platon 25.01.06, 21:10 Dla miłośników imion rosyjskich: własnie natknęłam się na taką wiadomosć: "Rosyjskie "M jak miłość" już wkrótce Mostowiakowie będą Łobowami. Seniorzy rodu - w Polsce Barbara i Lucjan - to Tatiana i Płaton." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3129785.html Stąd wniosek, że w Rosji Płaton to zapewne imię uroczo staroświeckie. A Tatiana najwyraźniej została uznana za odpowiednik naszej Barbary. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Platon 25.01.06, 21:26 Bardzo dziękuję za link - bardzo ciekawe. Uch, teraz strasznie chciałabym wiedzieć, jak nazywa się reszta towarzystwa. Dzieci musza być na L, prawda? Może Larysa, Leonid? Co do Platona - cóż, nie w moim stylu, mówiąc oględnie. Nie podoba mi sie też dźwiek "PLAT". Ble. Zakładałabym pewnie, że rodzice to jacys nawiedzeni filozofowie. Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Platon 25.01.06, 23:04 Dlaczego zaraz nawiedzeni? Mnie się bardzo podoba, ale ja jestem tylko nawiedzoną mgr filozofii... BTW na studiach wmawiano mi, że Platon znaczy "ten, który ma szerokie plecy", nie czoło. Miłość platoniczna też nie jest taka całkiem różowa, na to skojarzenie szczególnie bym uważała. Ale samo imię ok Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Platon 26.01.06, 09:50 gaudencja napisała: > A Tatiana najwyraźniej została uznana za odpowiednik naszej Barbary. > I szkoda, bo powinna być to Warwara (nie wiem, jak to zapisać cyrylicą) ;-P Ale skoro Lucjan mógł zostać Płatonem (moim zdaniem zmiana zupełnie in plus)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Platon 26.01.06, 15:06 theodorka napisała: > I szkoda, bo powinna być to Warwara (nie wiem, jak to zapisać cyrylicą) ;-P Przypuszczam, ze raczej szukano imion o odpowiedniej konotacji, a nie bezpośrdenich odpowiedników Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Platon 26.01.06, 11:47 > Jak się > zapatrujecie na to imię? Li i jedynie jako imię filozofa. A poza tym ja za cielesnością jestem, a nie wyłącznie platonicznymi uniesieniami... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Rodzenstwo: Platon, Homer, Horacy;))))) 28.06.06, 22:05 A dziewczynka bylaby Seneka (takie dziewczece imie od meskiego protoplasty, cos jak casus Jowita)))). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzenstwo: Platon, Homer, Horacy;))))) 27.11.06, 22:46 Dziewczynka może być Ksantypa Odpowiedz Link Zgłoś