abiela 25.06.05, 01:19 Nie bylo jeszcze oddzielnego watku o Eulalce. Musze przyznac, ze imie mi sie podoba, tylko nie oswoje sie ze zdrobnieniem Lalka. I widze problem z odzcytywaniem zbitki "eu" - bardzo sie rozni w wielu jezykach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Eulalia 25.06.05, 08:29 W dzieciństwie od czasu do czasu słyszałam o pewnej Lalce z mojego otoczenia (kobieta chyba już po pięćdziesiątce) i dużo czasu zajęło mi myślenie nad tym, jaka jest pełna forma jej imienia Przez jakiś czas traktowałam to jako pseudonim Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eulalia 22.11.05, 20:49 Mogla byc to jeszcze Alicja, czesto tak zdrabniana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eulalia 25.06.05, 12:08 Na jednej z grup dyskusyjnych kiedyś stała uczestniczką była Eulalka. Eulalia trochę kojarzy mi się z echolalią, i poniekąd słusznie, bo "lalia" rzeczywiscie dotyczy wymowy, a Eulalia oznacza "elokwentna". Po oswojeniu sie z nim już je zaakceptowałam, ale jest to jedno z tych nielicznych imion na "eu", ktore podobają mi się mniej od całej reszty. Dla córeczki bym go nie wybrała, choć Eulalka brzmi ładnie. Ale trzeba by wymyślić jeszcze jakieś krótsze zdrobnienie, bo Lalka rzeczywiście jest dobre może dla jakiejs dyskotekowej tlenionej i wymalowanej panny. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Eulalia 25.06.05, 13:18 Jak dla mnie brzmi najładniej w pełnej formie: Eulalia a skracałabym je raczej do Ela albo Elia... Lalka brzmi tak jakoś... hmmm... głupio Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Eulalia 22.11.05, 23:27 Eulalia-piękne imię...jedno z najładniejszych na świecie moim zdaniem tylko właśnie to zdrobnienie, Lalka. Okropne. Rzeczownik pospolity po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś