cysia.b 05.07.05, 10:14 Imię kota z dobranocki A tak poza tym jak Wam się podoba? Bardzo jestem ciekawa ile jest w Polsce Filemonów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marylennox Re: Filemon 05.07.05, 10:43 Jest też taka książeczka "Filemonek bezogonek" coś takiego Bardzo fajna Ale synowi jednak bym nie dała takiego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filemon 05.07.05, 11:04 Filemonow jest w Polsce 8. Mnie sie nawet podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: Filemon 05.07.05, 13:13 marylennox napisała: > Jest też taka książeczka "Filemonek bezogonek" coś takiego Bardzo fajna > Ale synowi jednak bym nie dała takiego imienia Z tego co pamiętam, to bezogonek był Filonek. Jeśli myślimy o tej samej książce, to chyba nazywała się "Przygody Filonka bezogonka" jakiegoś rosyjskiego autora chyba. Ale mogę się mylić. Natomiast synowi też byn tak na imię nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filemon 02.12.05, 13:15 Nota bene, jest tez imie Filon, zresta bardzo moim zdaniem ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filemon 02.05.06, 00:04 kaakaa napisała: > Z tego co pamiętam, to bezogonek był Filonek. Jeśli myślimy o tej samej > książce, to chyba nazywała się "Przygody Filonka bezogonka" jakiegoś rosyjskieg > o > autora chyba. Ale mogę się mylić. To był (była?) Gosta Knutsson - Szwed? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Filemon 02.05.06, 09:59 "Przygody Filonka bezogonka" to moja ABSOLUTNIE lubiona książka z dzieciństwa )) Ale autora już sama nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filemon 29.09.06, 22:15 Mam teraz "Filonka bezogonka" na świeżo, i... to był bardzo zarozumiały kotek, słusznie go tępiła banda kocisk z podwórka Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: Filemon 05.07.05, 13:11 Miałam w tym roku studenta Filemona. Jedno, czego jestem pewna - trudno się z takim imieniem ukryć w tłumie. Może to w życiu pomóc ale może i zaszkodzić. "Mojemu" Filemonowi chyba troszkę zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filemon 05.07.05, 18:29 A mi się nawet podoba! I wcale nie kojarzy aż tak bardzo z kotem, Bonifacy bardziej. Jest też imię Filomen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corleinne Re: Filemon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:50 Ja za nic nie mogę się pozbyć skojarzenia Filemona z kotem. Ale to trochę - wesoło: Bonifacy to kocur, Pankracy - pies... ) A ten Filomen też może budzić skojarzenia... w "Karolci" Marii Krueger główna szwarccharakterka była jeśli dobrze pamiętam Filomena, całkowicie na przekór znaczeniu imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Filemon 29.09.06, 23:43 Ten kot Filemon ( od Bonifacego) długo jeszcze będzie w świadomości Polaków - moje dzieci ogladają .A samo imię Filemon podoba mi sie na tyle ,że mogłabym dać synowi -zwłaszcza na drugie .Mąż jednakże wyraża sprzeciw .A taki pan Philemon Sturges świetne książki dzieciom pisze: www.amazon.com/Little-Makes-Pizza-Modern-Gems/dp/0525478434/sr=1-5/qid=1159565971/ref=sr_1_5/104-7088839-8701552?ie=UTF8&s=books Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Filemon 30.09.06, 20:33 Filemonów na jakiejś francuskiej stronie było kilkudziesięciu, ale żadne nazwisko nie brzmiało "francusko", może jest to imię popularne teraz u imigrantów, np. z Afr.półn. (To by wyjaśniało mój wybór, bo kiedyś planowałam 11 czarnych dzieci} tak to oczywiste jak teraz na to patrzę Odpowiedz Link Zgłoś