Dodaj do ulubionych

"owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozycje

06.07.05, 22:20
Witam e-mamy!
Z ciekawością czytam Wasze dyskusje na temat imion. Mam swoją teorię, starą jak świat: o gustach się nie dyskutuje! Ja swoją córeczkę nazwałam Jagoda. Bardzo mi się podoba to imię zarówno w brzmieniu "głównym" jak i w zdrobnieniach. Moja córeczka też lubi zwroty - Jagódko, Jagodziu, Jagodzianko! To nic , że jest ono teraz popularne, a z drugiej strony wielu z Was się nie podoba. Dla mnie- takie swojskie, polskie i zarazem bardzo kobiece. Hmmm... Teraz myślę o drugiej Dzidzi i szukam imion. Jak będzie dziewczynka to nazwę ją Malina. Na 100%. Niech będzie "owocowa" parka! Ale nie mam pointy na imię dla chłopca ( a wróżka wróży że to boy będzie!). Dlatego proszę ślicznie o jakieś sensowne propozycje co pasuje do Jagody? Może też jakieś "owocowe"???? pozdrawiam i czekam na Wasze posty. Pa
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 22:32
      A to zadałaś trudne zadanie smile Obawiam się, że z owocowymi imionami dla chłopca
      może być trudno, ale kwiatowe i roślinne oczywiście są:

- Hiacynt ;-O Jacenty, Jacek
      - Narcyz
      - Akacjusz (inna wersja Achacjusza)
      - Florencjusz
      - Florentyn
      - Florian
      - Florus
      - Floryn
      ...więcej grzechów na razie nie pamiętam, jak sobie przypomnę i nikt mnie nie
      ubiegnie, to dopiszę smile
      • mamajagody29 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 23:29
        Dzięki Gaudencja za propozycje! Niezłe, może prócz Floryna- w moim mieście jest taka "potupaja" disco - żenada FLORYN co to się nożami kłują pod żebra! złe skojarzenia... A co powiecie na Malin imieniny 24.VIII? Trochę dziwnie ale ile razy sobie powtarzam tym bardziej mi podchodzi. Czekam na dalsze posty!
        ogrod.to.jest.to/ogrody/i_imiona.htm
        • mamaemmy Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 23:30
          Obstaje za Florianem.
        • gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.07.05, 00:57
          Nie jestem przekonana do Malina, bo w ogóle nie wiem, czy istnieje takie imię.
          Malina i Malin to na pewno nie starosłowiańskie imię, po pierwsze. Malin jest w
          Polsce jeden. Twój byłby drugi smile To akurat nie odstrasza mnie tak bardzo, ale
          Malin to szwedzka forma Magdaleny, imię
          żeńskie, i jako takie jest dosyć znane na świecie. Malina bym sobie więc
          odpuściła, ale podoba mi się Florian, Wawrzyniec i wymieniany kiedyś w
          kontekście imion "roslinnych" sensu largo - Gwidon (oznaczajacy człowieka z
          lasu). Myśle, ze do Jagody szczególnie pasuje Gwidon, a zaraz potem Wawrzyniec.
          Co Ty o tym sądzisz?
          • bir.ke malina 07.07.05, 01:04
            jagodowa malina na pewno istniejesmile moja przyjaciólka z Rumunii ma tak na imiesmile
            i nie jest to forma od magdaleny, bo ta funkcjonuje oddzielnie.
            gratuluje wyboru, bo jesli charakteryzowac na podstawie imienia, to twoja corka
            bylaby silna, bardzo inteligentna, przebojowa kobietasmile
            • tawananna Re: malina 07.07.05, 10:55
              Bir.ke, Gaudencja pisała o imieniu "Malin", nie o imieniu "Malina" - i stąd
              stwierdzenie, że męski "Malin" być może nie istnieje zwłaszcza, że są języki, w
              których "Malin" to właśnie forma żeńska.

> i nie jest to forma od magdaleny, bo ta funkcjonuje oddzielnie.

To kwestia, którą przerabialiśmy na forum już wielokrotnie - to, że jakieś imię
              funkcjonuje oddzielnie, nie oznacza, że nie pochodzi od innego imienia. Joanna
              też pochodzi od innego imienia, a przecież jej statusu "samodzielności" nikt
              nie kwestionuje.
              • cysia.b Re: malina 07.07.05, 13:45
                tawananna napisała:

> Joanna też pochodzi od innego imienia, a przecież jej
                statusu "samodzielności" nikt nie kwestionuje.

Od jakiego innego imienia? Zawsze uważałam, że Joanna to męska forma Jana
                >
          • gunka2 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.07.05, 18:40
            > Gwidon (oznaczajacy człowieka z
            > lasu).

jesli juz jestesmy przy imionach "lesnych" to Horst wink, Forrest wink,
            Sylwan(us), Sylas (to ostatnie w Niemczech akurat dosc modne sie zrobilo w
            formie: Silas), Sylwiusz, Sylwester no i Lasota (ale to ostatnie to chyba nie na
            dzisiejsze czasy).
            "Sylas" jest pochodzenia lacinskiego ale przypadkowo zawiera tez w sobie polskie
            slowo "las". wink
    • gunka2 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 08.07.05, 19:40
      Kamil: rumianek
      Oren, hebr.: pinia
      Alon, Allon, Elon: hebr.: dąb
      Iwo, str. germ.: cis
    • gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 27.07.05, 22:05
      Zainspirowałam się innym wątkiem, i... mogę Ci coś zaproponować dla chłopca,
      mianowicie imie Klementyn. Oczywiście nie jest to imię pochodzące od nazwy
      owocu, ale odwrotnie - nazwa owocu pochodzi od imienia, ale obawiam się, że
      będzie trudno znaleźć coś bardziej adekwatnego. Pozdrawiam smile
      • melba7 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 27.07.05, 22:15
        A może Tymoteusz- od tymianku?
    • linna-altair Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.09.05, 19:13
      Niestety ja nie znam żadnych oprucz tych podanych przez was owosowych i
      kwiatowych imion,ale Lasota bardzo misię podoba,a wam?
    • dolmadakia Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.09.05, 13:56
      A moze Zefiryn? Tak ekologicznie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.