mamajagody29 06.07.05, 22:20 Witam e-mamy! Z ciekawością czytam Wasze dyskusje na temat imion. Mam swoją teorię, starą jak świat: o gustach się nie dyskutuje! Ja swoją córeczkę nazwałam Jagoda. Bardzo mi się podoba to imię zarówno w brzmieniu "głównym" jak i w zdrobnieniach. Moja córeczka też lubi zwroty - Jagódko, Jagodziu, Jagodzianko! To nic , że jest ono teraz popularne, a z drugiej strony wielu z Was się nie podoba. Dla mnie- takie swojskie, polskie i zarazem bardzo kobiece. Hmmm... Teraz myślę o drugiej Dzidzi i szukam imion. Jak będzie dziewczynka to nazwę ją Malina. Na 100%. Niech będzie "owocowa" parka! Ale nie mam pointy na imię dla chłopca ( a wróżka wróży że to boy będzie!). Dlatego proszę ślicznie o jakieś sensowne propozycje co pasuje do Jagody? Może też jakieś "owocowe"???? pozdrawiam i czekam na Wasze posty. Pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 22:32 A to zadałaś trudne zadanie Obawiam się, że z owocowymi imionami dla chłopca może być trudno, ale kwiatowe i roślinne oczywiście są: - Hiacynt ;-O Jacenty, Jacek - Narcyz - Akacjusz (inna wersja Achacjusza) - Florencjusz - Florentyn - Florian - Florus - Floryn ...więcej grzechów na razie nie pamiętam, jak sobie przypomnę i nikt mnie nie ubiegnie, to dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
mamajagody29 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 23:29 Dzięki Gaudencja za propozycje! Niezłe, może prócz Floryna- w moim mieście jest taka "potupaja" disco - żenada FLORYN co to się nożami kłują pod żebra! złe skojarzenia... A co powiecie na Malin imieniny 24.VIII? Trochę dziwnie ale ile razy sobie powtarzam tym bardziej mi podchodzi. Czekam na dalsze posty! ogrod.to.jest.to/ogrody/i_imiona.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.07.05, 23:30 Obstaje za Florianem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.07.05, 00:57 Nie jestem przekonana do Malina, bo w ogóle nie wiem, czy istnieje takie imię. Malina i Malin to na pewno nie starosłowiańskie imię, po pierwsze. Malin jest w Polsce jeden. Twój byłby drugi To akurat nie odstrasza mnie tak bardzo, ale Malin to szwedzka forma Magdaleny, imię żeńskie, i jako takie jest dosyć znane na świecie. Malina bym sobie więc odpuściła, ale podoba mi się Florian, Wawrzyniec i wymieniany kiedyś w kontekście imion "roslinnych" sensu largo - Gwidon (oznaczajacy człowieka z lasu). Myśle, ze do Jagody szczególnie pasuje Gwidon, a zaraz potem Wawrzyniec. Co Ty o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke malina 07.07.05, 01:04 jagodowa malina na pewno istnieje moja przyjaciólka z Rumunii ma tak na imie i nie jest to forma od magdaleny, bo ta funkcjonuje oddzielnie. gratuluje wyboru, bo jesli charakteryzowac na podstawie imienia, to twoja corka bylaby silna, bardzo inteligentna, przebojowa kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: malina 07.07.05, 10:55 Bir.ke, Gaudencja pisała o imieniu "Malin", nie o imieniu "Malina" - i stąd stwierdzenie, że męski "Malin" być może nie istnieje zwłaszcza, że są języki, w których "Malin" to właśnie forma żeńska. > i nie jest to forma od magdaleny, bo ta funkcjonuje oddzielnie. To kwestia, którą przerabialiśmy na forum już wielokrotnie - to, że jakieś imię funkcjonuje oddzielnie, nie oznacza, że nie pochodzi od innego imienia. Joanna też pochodzi od innego imienia, a przecież jej statusu "samodzielności" nikt nie kwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: malina 07.07.05, 13:45 tawananna napisała: > Joanna też pochodzi od innego imienia, a przecież jej statusu "samodzielności" nikt nie kwestionuje. Od jakiego innego imienia? Zawsze uważałam, że Joanna to męska forma Jana > Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.07.05, 18:40 > Gwidon (oznaczajacy człowieka z > lasu). jesli juz jestesmy przy imionach "lesnych" to Horst , Forrest , Sylwan(us), Sylas (to ostatnie w Niemczech akurat dosc modne sie zrobilo w formie: Silas), Sylwiusz, Sylwester no i Lasota (ale to ostatnie to chyba nie na dzisiejsze czasy). "Sylas" jest pochodzenia lacinskiego ale przypadkowo zawiera tez w sobie polskie slowo "las". Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 08.07.05, 19:40 Kamil: rumianek Oren, hebr.: pinia Alon, Allon, Elon: hebr.: dąb Iwo, str. germ.: cis Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 27.07.05, 22:05 Zainspirowałam się innym wątkiem, i... mogę Ci coś zaproponować dla chłopca, mianowicie imie Klementyn. Oczywiście nie jest to imię pochodzące od nazwy owocu, ale odwrotnie - nazwa owocu pochodzi od imienia, ale obawiam się, że będzie trudno znaleźć coś bardziej adekwatnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melba7 Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 27.07.05, 22:15 A może Tymoteusz- od tymianku? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 06.09.05, 19:13 Niestety ja nie znam żadnych oprucz tych podanych przez was owosowych i kwiatowych imion,ale Lasota bardzo misię podoba,a wam? Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: "owocowe" imię dla dzidzi - proszę o propozyc 07.09.05, 13:56 A moze Zefiryn? Tak ekologicznie.... Odpowiedz Link Zgłoś