saba30 07.07.05, 17:56 Co sądzicie o tycj imionach? ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 17:58 Bardzo ładne, nie zdecydowałabym się tylko na Jagodę (czemu nie Jadwiga)? Odpowiedz Link Zgłoś
saba30 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:02 Rezczywiscie Jadwiga to podstawowa forma od której Jagoda pochodzi. ) Jadwigi to silne kobiety, wiec mam nadzieje ze jagódka przejełaby te cechy. Ale Jadzie niestety nie kojarzy mi sie zbyt przyjemnie.. wole imiona owocowo-kwiatowe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:05 Swoją ewentualną córeczkę widziałabym tylko z imieniem Flora! Jasmina i Jagoda są jak na mój gust trochę za słodkie (a zamiast Jagody wolałabym Jadwigę). Rozalia jest MSZ bardzo w porządku, ale Flora podoba mi się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
saba30 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:10 dziekuje a powiem Ci ze to dopiero pierwszy "głos" na Jasminę...jakoś nikomu sie nie podoba. No i widze ze Jagoda chyba rzeczywiscie zbyt oklepana (tak mówią mądrzy ludzie ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:15 Na Jaśminę nie głosowałam - z brzmienia podoba mi się nawet bardzo, ale jakoś widze z nim tylko osobę subtelną i zwiewną, w dodatku bez zmarszczek. Jest jakieś takie bajkowe, mało przystosowane do rzeczywistego świata. MSZ nie nadaje się dla osoby 50-60-letniej, dlatego pisałam, że jest za słodkie. Co do Jagody - myślę podobnie Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:49 Jaśmina to jedno z moich ulubionych imion, ma też przepiękne zdrobnienia. Poszukaj wątków o Jaśminie, było sporo opinii na plus i niewiele negatywnych. W każdym razie, urocze, bardzo kobiece, zwiewne imię. Jagody nie lubię - ładne zdrobnienie od Jadwigi, inaczej tego nie widzę. Rozalia na forum cieszy się powodzeniem, mnie akurat jakoś szczególnie nie zachwyca. Ale ma końcówkę -lia - gwarant sukcesu. A podoba Ci się imię Idalia? Za Florą się nie przepadam, ale doceniam i imię bardzo oryginalne . Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:56 Witam, jak dla mnie Jaśmina - przepiękne imię!Życzę trafnych wyborów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 11:20 Wszytskie imiona sa dosc ladne, ja jestem bez dwoch zdan za Florka! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 11:33 Jestem za Florą, a jeszcze bardziej za Florentyną Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 14:29 cysia.b napisała: > Jestem za Florą, a jeszcze bardziej za Florentyną ...a mnie się ostatnio najbardziej spodobała Florianna. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 22:02 Flora - numer 1 bez dwóch zdan)) Jagoda (wolałabym Jadwigę), Rozalia, Jaśmina - podobają mi się Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 09.07.05, 15:08 Z tych podanych imion wybrałabym Rozalię,Jaśminę i Jagodę. Flora mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 stanowczo Jagoda:) 13.07.05, 16:25 Tak nazwaliśmy moją 7 tygodniową córeczkę. Pomimo ciężkiej choroby jest bardzo silna i robi się bardzo kontaktowa. To dobre imię dla silnej, ambitnej kobiety) Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 13.07.05, 17:32 Rozalia-śliczne Jagoda? Lepiej tak zdrabniana Jadwiga Jaśmina-kiczowate i za słodkie.Nie pasuje do wielu nazwisk i osób. Flora-wg mnie okropne,twarde,bez wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
erna7 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 13.07.05, 19:07 tylko Jagoda.Nie wiem czemu porównujecie do staromodnie brzmiącej Jadwigi? Odpowiedz Link Zgłoś
saba30 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:22 Dziekuje wszystkim którzy odpowiedzieli na mojego posta. Moja córeczka przyszla na śiat dość niespodziewanie - 16 dni przed terminem, choc nic tego nie zapowiadało! A ja przez całą noc "przed" myślałam w naszym słodkim łóżku nad imieniem. No i wymyśliłam. ) A w tym samym momencie.... odeszły mi wody. ) Rózia jest przesliczna!!! nie wiem jak załączyć zdjęcie...( Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:36 Moooje gratulacje!!! )) Wiedziała kobietka, kiedy przyjść na świat Nie będzie się takie bezimienne przecież pałętać Czyli jest Rozalka, tak? Cudne imię! (MSZ) Odpowiedz Link Zgłoś
saba30 Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:41 Dziekuje ) Tak jest! Rozalia, Rozalka, Rozalcia, Rózia, Rózinka, Fruzinka .... pseudonim Kotek pozdrawiam p.s. a może wiesz jak sie załącza zdjęcia? chciałabym sie pochwalic światu.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:45 Załączać zdjęcia można tylko na niektórych forach, np. na tym: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621 A jak już zamieścisz zdjęcie, u nas możesz się pochwalić podając nam łącze do Twojego wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 22:03 Gratuluje coruni!! Niech sie zdrowo chowa. Mam nadzieje, ze Rozalia nie stanie sie zbytnio popularne ((( Jakby co bedzie Miłochna )) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 20.07.05, 09:33 szczekuszka napisała: > Mam nadzieje, ze Rozalia nie stanie sie zbytnio popularne ((( Jakby co bedzie > > Miłochna )) A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie I można skracać do Miłochny Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Miłochna 20.07.05, 10:19 theodorka napisała: >> A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie I można skracać do Miłochny Absolutnie nie! Tak samo gdybym miala zamiar miec corke Bogusie, to tylko Bognę, zadnych Bogusław i Bogumilł Miłochna to piekne imie, fajnie zakonczone, ekstra oryginalne. Choc jeszcze bardziej oryginalne jest Licynia, ale sama sie jeszcze do tego imienia musze przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Miłochna 20.07.05, 10:22 szczekuszka napisała: > theodorka napisała: > > >> A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie I można skracać do Miłochn > y > > Absolutnie nie! Tak samo gdybym miala zamiar miec corke Bogusie, to tylko > Bognę, zadnych Bogusław i Bogumilł > > Miłochna to piekne imie, fajnie zakonczone, ekstra oryginalne. Choc jeszcze > bardziej oryginalne jest Licynia, ale sama sie jeszcze do tego imienia musze > przekonac > Ja się już do Licynii przekonałam, aczkolwiek nie wiem, czy odważyłabym się je nadać Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Licynia 20.07.05, 10:26 Ja się już do Licynii przekonałam, aczkolwiek nie wiem, czy odważyłabym się je > nadać Dla mnie Licynia, to taka Patrycja, ktora ni stad ni zowąd stala sie imieniem popularnym. Pewnie bylabys jedyna mama Licynii w Polsce, chyba, ze juz jakas mala Cynia chodzi po tym swiecie. To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcialabym byc oryginalna i nie obciazac dzieciaka zbyt "dziwnym" imieniem, pewnie zdecydowalabym sie na Licynię Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Licynia 20.07.05, 10:29 szczekuszka napisała: > Dla mnie Licynia, to taka Patrycja, ktora ni stad ni zowąd stala sie imieniem > popularnym. Tak, ale przecież Licynia na razie nie stała się popularna > Pewnie bylabys jedyna mama Licynii w Polsce, chyba, ze juz jakas mala Cynia > chodzi po tym swiecie. > Na Licynię u mnie się nie zanosi, dla dziewczynki (nie mam dzieci i prędko mieć jeszcze nie będę) planuję "swojskie" imię Dorotka . > To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcialabym > byc oryginalna i nie obciazac dzieciaka zbyt "dziwnym" imieniem, pewnie > zdecydowalabym sie na Licynię Dla wielu osób ta Licynia może być właśnie takim "dziwnym" i "obciążajacym" imieniem. Nigdy nie zapomnę, jak w moim otoczeniu ktoś imię Jowita (o którym trwa dyskusja w innym wątku) uznał właśnie za "dziwne", a przecież swojego czasu było dość popularne. Pozdrawiam ! PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Licynia 20.07.05, 10:37 theodorka napisała: > Tak, ale przecież Licynia na razie nie stała się popularna Trzeba poczekac, pewnie dobrych kilkanascie lat. Moze jakas rodzima gwiazda nazwie tak coreczke i powoli ruszy lawina >. > > > To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcia > Dla wielu osób ta Licynia może być właśnie takim "dziwnym" i "obciążajacym" > imieniem. Nigdy nie zapomnę, jak w moim otoczeniu ktoś imię Jowita (o którym > trwa dyskusja w innym wątku) uznał właśnie za "dziwne", a przecież swojego > czasu było dość popularne. > Gydbym miala wybor miedzy Septymia, a Licynia, wybralabym druga opcje Moim zdaniem blizsze srodowisko szybko akceptuje niespotykane imie. Pamietam, ze u nas w szkole byl Arnold i nikt na niego:"Schwarzenegger" nie wolal. Nie sadze by byl az taki klopot z osluchaniem i akceptacja, jesli chodzi o Licynie. Moim zdaniem to bardzo wdzieczne, kobiece imie > > PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać. Piekne imie, ale cosik za bardzo popularne (( Takze nie mam dzieci i wcale sie nie zanosi bym je miala w najlblizszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Licynia 20.07.05, 10:44 szczekuszka napisała: > Trzeba poczekac, pewnie dobrych kilkanascie lat. Moze jakas rodzima gwiazda > nazwie tak coreczke i powoli ruszy lawina > Raczej wątpię. Dzisiaj rodzime gwiazdy decydują się na imiona z pokolenia prababek albo wybierają te popularne za granicą. A z tego co wiem, to Licynia ani do jednej, ani do drugiej grupy raczej nie należy > Gydbym miala wybor miedzy Septymia, a Licynia, wybralabym druga opcje > Moim zdaniem blizsze srodowisko szybko akceptuje niespotykane imie. Pamietam, z > e > u nas w szkole byl Arnold i nikt na niego:"Schwarzenegger" nie wolal. > > Nie sadze by byl az taki klopot z osluchaniem i akceptacja, jesli chodzi o > Licynie. Moim zdaniem to bardzo wdzieczne, kobiece imie Też tak uważam i szkoda, że jest nieznane. Moim zdaniem pasuje do drobnej, eterycznej blondyneczki o niebieskich oczach > > PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać. > > Piekne imie, ale cosik za bardzo popularne (( > Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskółka wiosny nie czyni Jednak na fali częstej nadawalności imion takich, jak Julia czy Amelia, Rozalia ma duze szanse. Jednak najpierw musi pojawić się w jakimś filmie albo jako imię córki jakiejś gwiazdy . Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Licynia 20.07.05, 10:49 theodorka napisała: > > > Raczej wątpię. Dzisiaj rodzime gwiazdy decydują się na imiona z pokolenia > prababek albo wybierają te popularne za granicą. A z tego co wiem, to Licynia > ani do jednej, ani do drugiej grupy raczej nie należy Poczekamy, zobaczymy > Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskółka > wiosny nie czyni Sadzac po watkach z Forum, to juz mala watacha )))) Jednak na fali częstej nadawalności imion takich, jak Julia > > czy Amelia, Rozalia ma duze szanse. Jednak najpierw musi pojawić się w jakimś > filmie albo jako imię córki jakiejś gwiazdy . Robert Korzeniowski, nazwal tak swoja coreczke Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Licynia 20.07.05, 14:16 szczekuszka napisała: > > Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskó > łka > > wiosny nie czyni > > Sadzac po watkach z Forum, to juz mala watacha )))) To IMO bardziej imię wschodzące, niż popularne. A co do Patrycji, to rzeczywiście nadań jeszcze w latach 60. jest mało, a w latach 50. i wczesniejszych są to ilosci śladowe. Nawet mniejsze od dzisiejszych nadań Tekli, Eufrozyny czy Kunegundy. Przy okazji: znalazłam w Rymucie wdzięczne imię Kwitosława, jak ulał dla urzędniczych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 20.07.05, 15:01 Gratuluje z calego serca! Sliczne imie! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 20.07.05, 16:05 Widzę, że się trochę spóźniłam, ale i tak "głosowałabym" na Rozalię. Gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś