Dodaj do ulubionych

Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda

07.07.05, 17:56
Co sądzicie o tycj imionach?
smile)
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 17:58
      Bardzo ładne, nie zdecydowałabym się tylko na Jagodę (czemu nie Jadwiga)?
      • saba30 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:02
        Rezczywiscie Jadwiga to podstawowa forma od której Jagoda pochodzi. smile) Jadwigi
        to silne kobiety, wiec mam nadzieje ze jagódka przejełaby te cechy. Ale Jadzie
        niestety nie kojarzy mi sie zbyt przyjemnie.. wole imiona owocowo-kwiatowe
    • gaudencja Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:05
      Swoją ewentualną córeczkę widziałabym tylko z imieniem Flora! Jasmina i Jagoda
      są jak na mój gust trochę za słodkie (a zamiast Jagody wolałabym Jadwigę).
      Rozalia jest MSZ bardzo w porządku, ale Flora podoba mi się najbardziej.
      • saba30 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:10
        dziekuje smile a powiem Ci ze to dopiero pierwszy "głos" na Jasminę...jakoś nikomu
        sie nie podoba. No i widze ze Jagoda chyba rzeczywiscie zbyt oklepana (tak mówią
        mądrzy ludzie wink)
        pozdrawiam
        • gaudencja Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:15
          smile
          Na Jaśminę nie głosowałam wink - z brzmienia podoba mi się nawet bardzo, ale
          jakoś widze z nim tylko osobę subtelną i zwiewną, w dodatku bez zmarszczek.
          Jest jakieś takie bajkowe, mało przystosowane do rzeczywistego świata. MSZ nie
          nadaje się dla osoby 50-60-letniej, dlatego pisałam, że jest za słodkie. Co do
          Jagody - myślę podobnie smile Pozdrawiam!
    • tawananna Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:49
      Jaśmina to jedno z moich ulubionych imion, ma też przepiękne zdrobnienia.
      Poszukaj wątków o Jaśminie, było sporo opinii na plus i niewiele negatywnych. W
      każdym razie, urocze, bardzo kobiece, zwiewne imię.

Jagody nie lubię - ładne zdrobnienie od Jadwigi, inaczej tego nie widzę.

Rozalia na forum cieszy się powodzeniem, mnie akurat jakoś szczególnie nie
      zachwyca. Ale ma końcówkę -lia - gwarant sukcesuwink. A podoba Ci się imię Idalia?

Za Florą się nie przepadam, ale doceniam i imię bardzo oryginalne smile.
    • anka241 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 07.07.05, 18:56
      Witam, jak dla mnie Jaśmina - przepiękne imię!Życzę trafnych wyborów.Pozdrawiam
      • abiela Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 11:20
        Wszytskie imiona sa dosc ladne, ja jestem bez dwoch zdan za Florka!
    • cysia.b Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 11:33
      Jestem za Florą, a jeszcze bardziej za Florentyną
      • theodorka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 14:29
        cysia.b napisała:

> Jestem za Florą, a jeszcze bardziej za Florentyną

...a mnie się ostatnio najbardziej spodobała Florianna.
    • itymonka Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 08.07.05, 22:02
      Flora - numer 1 bez dwóch zdansmile))

Jagoda (wolałabym Jadwigę), Rozalia, Jaśmina - podobają mi sięsmile
    • basia027 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 09.07.05, 15:08
      Z tych podanych imion wybrałabym Rozalię,Jaśminę i Jagodę.
      Flora mi się nie podoba.
    • strzala04 stanowczo Jagoda:) 13.07.05, 16:25
      Tak nazwaliśmy moją 7 tygodniową córeczkę. Pomimo ciężkiej choroby jest bardzo
      silna i robi się bardzo kontaktowa.
      To dobre imię dla silnej, ambitnej kobietysmile)
    • polichymnia Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 13.07.05, 17:32
      Rozalia-śliczne
      Jagoda? Lepiej tak zdrabniana Jadwiga
      Jaśmina-kiczowate i za słodkie.Nie pasuje do wielu nazwisk i osób.
      Flora-wg mnie okropne,twarde,bez wdzięku.
    • erna7 Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 13.07.05, 19:07
      tylko Jagoda.Nie wiem czemu porównujecie do staromodnie brzmiącej Jadwigi?
      • saba30 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:22
        Dziekuje wszystkim którzy odpowiedzieli na mojego posta. Moja córeczka przyszla
        na śiat dość niespodziewanie - 16 dni przed terminem, choc nic tego nie
        zapowiadało! A ja przez całą noc "przed" myślałam w naszym słodkim łóżku nad
        imieniem. No i wymyśliłam. smile) A w tym samym momencie.... odeszły mi wody. smile)

Rózia jest przesliczna!!!
        nie wiem jak załączyć zdjęcie...sad(
        • gaudencja Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:36
          Moooje gratulacje!!! smile)) Wiedziała kobietka, kiedy przyjść na świat smile Nie
          będzie się takie bezimienne przecież pałętać wink
          Czyli jest Rozalka, tak? smile Cudne imię! (MSZ)
          • saba30 Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:41
            Dziekuje smile)
            Tak jest!
            Rozalia, Rozalka, Rozalcia, Rózia, Rózinka, Fruzinka .... pseudonim Kotek smile

pozdrawiam

p.s. a może wiesz jak sie załącza zdjęcia? chciałabym sie pochwalic światu..
            • gaudencja Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 17:45
              Załączać zdjęcia można tylko na niektórych forach, np. na tym:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621
              A jak już zamieścisz zdjęcie, u nas możesz się pochwalić podając nam łącze do
              Twojego wątku. Pozdrawiam smile
            • szczekuszka Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 19.07.05, 22:03
              Gratuluje coruni!! Niech sie zdrowo chowa.

Mam nadzieje, ze Rozalia nie stanie sie zbytnio popularne sad((( Jakby co bedzie
              Miłochna wink))
              • theodorka Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 20.07.05, 09:33
                szczekuszka napisała:

> Mam nadzieje, ze Rozalia nie stanie sie zbytnio popularne sad((( Jakby co
                bedzie
                >
                > Miłochna wink))

A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie smile I można skracać do Miłochny smile
                • cysia.b Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 20.07.05, 09:36
                  Gratulacje!
                • szczekuszka Miłochna 20.07.05, 10:19
                  theodorka napisała:

>> A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie smile I można skracać do Miłochny smile

Absolutnie nie! Tak samo gdybym miala zamiar miec corke Bogusie, to tylko
                  Bognę, zadnych Bogusław i Bogumilł wink

Miłochna to piekne imie, fajnie zakonczone, ekstra oryginalne. Choc jeszcze
                  bardziej oryginalne jest Licynia, ale sama sie jeszcze do tego imienia musze
                  przekonac
                  • theodorka Re: Miłochna 20.07.05, 10:22
                    szczekuszka napisała:

> theodorka napisała:
                    >
                    > >> A nie wolisz Miłosławy? Równie pięknie smile I można skracać do Miłochn
                    > y smile
                    >
                    > Absolutnie nie! Tak samo gdybym miala zamiar miec corke Bogusie, to tylko
                    > Bognę, zadnych Bogusław i Bogumilł wink
                    >
                    > Miłochna to piekne imie, fajnie zakonczone, ekstra oryginalne. Choc jeszcze
                    > bardziej oryginalne jest Licynia, ale sama sie jeszcze do tego imienia musze
                    > przekonac
                    >

Ja się już do Licynii przekonałam, aczkolwiek nie wiem, czy odważyłabym się je
                    nadać smile
                    • szczekuszka Licynia 20.07.05, 10:26
                      Ja się już do Licynii przekonałam, aczkolwiek nie wiem, czy odważyłabym się je
                      > nadać smile

Dla mnie Licynia, to taka Patrycja, ktora ni stad ni zowąd stala sie imieniem
                      popularnym.
                      Pewnie bylabys jedyna mama Licynii w Polsce, chyba, ze juz jakas mala Cynia
                      chodzi po tym swiecie. wink

To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcialabym
                      byc oryginalna i nie obciazac dzieciaka zbyt "dziwnym" imieniem, pewnie
                      zdecydowalabym sie na Licynię wink
                      • theodorka Re: Licynia 20.07.05, 10:29
                        szczekuszka napisała:

> Dla mnie Licynia, to taka Patrycja, ktora ni stad ni zowąd stala sie imieniem
                        > popularnym.

Tak, ale przecież Licynia na razie nie stała się popularna smile

> Pewnie bylabys jedyna mama Licynii w Polsce, chyba, ze juz jakas mala Cynia
                        > chodzi po tym swiecie. wink
                        >

Na Licynię u mnie się nie zanosi, dla dziewczynki (nie mam dzieci i prędko mieć
                        jeszcze nie będę) planuję "swojskie" imię Dorotka wink.

> To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcialabym
                        > byc oryginalna i nie obciazac dzieciaka zbyt "dziwnym" imieniem, pewnie
                        > zdecydowalabym sie na Licynię wink

Dla wielu osób ta Licynia może być właśnie takim "dziwnym" i "obciążajacym"
                        imieniem. Nigdy nie zapomnę, jak w moim otoczeniu ktoś imię Jowita (o którym
                        trwa dyskusja w innym wątku) uznał właśnie za "dziwne", a przecież swojego
                        czasu było dość popularne.

Pozdrawiam smile!

PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać.
                        • szczekuszka Re: Licynia 20.07.05, 10:37
                          theodorka napisała:

> Tak, ale przecież Licynia na razie nie stała się popularna smile

Trzeba poczekac, pewnie dobrych kilkanascie lat. Moze jakas rodzima gwiazda
                          nazwie tak coreczke i powoli ruszy lawina wink

>wink.
                          >
                          > > To nie jest imie, ktore mnie az tak zachwyca by je nadac, ale jesli chcia

> Dla wielu osób ta Licynia może być właśnie takim "dziwnym" i "obciążajacym"
                          > imieniem. Nigdy nie zapomnę, jak w moim otoczeniu ktoś imię Jowita (o którym
                          > trwa dyskusja w innym wątku) uznał właśnie za "dziwne", a przecież swojego
                          > czasu było dość popularne.
                          >

Gydbym miala wybor miedzy Septymia, a Licynia, wybralabym druga opcje wink
                          Moim zdaniem blizsze srodowisko szybko akceptuje niespotykane imie. Pamietam, ze
                          u nas w szkole byl Arnold i nikt na niego:"Schwarzenegger" nie wolal.

Nie sadze by byl az taki klopot z osluchaniem i akceptacja, jesli chodzi o
                          Licynie. Moim zdaniem to bardzo wdzieczne, kobiece imie wink

>
                          > PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać.

Piekne imie, ale cosik za bardzo popularne crying((

Takze nie mam dzieci i wcale sie nie zanosi bym je miala w najlblizszym czasie. wink
                          • theodorka Re: Licynia 20.07.05, 10:44
                            szczekuszka napisała:

> Trzeba poczekac, pewnie dobrych kilkanascie lat. Moze jakas rodzima gwiazda
                            > nazwie tak coreczke i powoli ruszy lawina wink
                            >

Raczej wątpię. Dzisiaj rodzime gwiazdy decydują się na imiona z pokolenia
                            prababek albo wybierają te popularne za granicą. A z tego co wiem, to Licynia
                            ani do jednej, ani do drugiej grupy raczej nie należy smile

> Gydbym miala wybor miedzy Septymia, a Licynia, wybralabym druga opcje wink
                            > Moim zdaniem blizsze srodowisko szybko akceptuje niespotykane imie. Pamietam,
                            z
                            > e
                            > u nas w szkole byl Arnold i nikt na niego:"Schwarzenegger" nie wolal.
                            >
                            > Nie sadze by byl az taki klopot z osluchaniem i akceptacja, jesli chodzi o
                            > Licynie. Moim zdaniem to bardzo wdzieczne, kobiece imie wink

Też tak uważam i szkoda, że jest nieznane. Moim zdaniem pasuje do drobnej,
                            eterycznej blondyneczki o niebieskich oczach wink

> > PS.: A Rozalia to również piękne imię i na pewno będę je kiedyś rozważać.
                            >
                            > Piekne imie, ale cosik za bardzo popularne crying((
                            >

Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskółka
                            wiosny nie czyni wink Jednak na fali częstej nadawalności imion takich, jak Julia
                            czy Amelia, Rozalia ma duze szanse. Jednak najpierw musi pojawić się w jakimś
                            filmie albo jako imię córki jakiejś gwiazdy smile.
                            • szczekuszka Re: Licynia 20.07.05, 10:49
                              theodorka napisała:

>
                              >
                              > Raczej wątpię. Dzisiaj rodzime gwiazdy decydują się na imiona z pokolenia
                              > prababek albo wybierają te popularne za granicą. A z tego co wiem, to Licynia
                              > ani do jednej, ani do drugiej grupy raczej nie należy smile

Poczekamy, zobaczymy tongue_out

> Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskółka
                              > wiosny nie czyni wink

Sadzac po watkach z Forum, to juz mala watacha wink))))

Jednak na fali częstej nadawalności imion takich, jak Julia
                              >
                              > czy Amelia, Rozalia ma duze szanse. Jednak najpierw musi pojawić się w jakimś
                              > filmie albo jako imię córki jakiejś gwiazdy smile.

Robert Korzeniowski, nazwal tak swoja coreczke wink
                              • gaudencja Re: Licynia 20.07.05, 14:16
                                szczekuszka napisała:

> > Eee tam. Do prawdziwej popularności mu jeszcze bardzo daleko. Jedna jaskó
                                > łka
                                > > wiosny nie czyni wink
                                >
                                > Sadzac po watkach z Forum, to juz mala watacha wink))))

To IMO bardziej imię wschodzące, niż popularne.

A co do Patrycji, to rzeczywiście nadań jeszcze w latach 60. jest mało, a w
                                latach 50. i wczesniejszych są to ilosci śladowe. Nawet mniejsze od
                                dzisiejszych nadań Tekli, Eufrozyny czy Kunegundy.

Przy okazji: znalazłam w Rymucie wdzięczne imię Kwitosława, jak ulał dla
                                urzędniczych dzieci smile
        • abiela Re: 8 lipca - mam córeczkę!!! :) 20.07.05, 15:01
          Gratuluje z calego serca! Sliczne imie!
    • aurelia_b Re: Rozalia, Flora, Jaśmina, Jagoda 20.07.05, 16:05
      Widzę, że się trochę spóźniłam, ale i tak "głosowałabym" na Rozalię.
      Gratulacje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.