katrem 11.08.05, 15:27 ... jak Wam się podobają? Specjalnie szukałam nieoklepanych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilarose Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 15:28 Najładniejsze z tych jest Blanka. Arleta jest ciut pretensjonalna Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 16:24 A mnie najbardziej podoba sie Berenika. zaraz potem Blanka. Dalia ostatecznie mogłaby być, Arleta zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 18:49 Do mnie też najbardziej przemawiają Berenika i Blanka, ale mężulek nie jest zachwycony moimi pomysłami... Jeżeli będzie chłopak to będzie albo Wiktor albo Eryk - będzie ładnie brzmiało z naszym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 29.08.05, 12:12 mi sie podoba Dalia i Blanka, Arleta i Berenika zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 18:52 Berenika podoba mi się (dużo ładniej i oryginalniej od Weroniki). Ma też ładne zdrobnienia: Berka, Nika, Nikusia, Isia itd. Blanka - nie przepadam się, w ogóle nie lubię imion kończących się na -ka, bo brzmią dla mnie zbyt zdrobnieniowo. Poza tym Blanka jest dla mnie trochę pretensjonalna. Pod względem brzmieniowym wolałabym Biankę, ale żadna mnie nie zachwyca. Arleta - oj, nie, imię spóźnione co najmniej o pokolenie, mało ciekawe. Dalia - niezłe, na pewno ładniejsze od Darii. Namawiałabym jednak do zdecydowania się na imię o literkę dłuższego, które wielbię bezkrytycznie: Idalia! )) Jest "pełniejsze" od Dalii i daje dużo większe możliwości zdrabniania - dziewczynka może być nie tylko Dalią czy Dalijką (Dalka brzmi już dziwnie), ale i Idasią, Idalką, Idą (baaardzo ładnie), Idusią, Dusią itd. Do tego imię nie kojarzy się tak nachalnie kwiatowo, a i tak ma w sobie dalię . Bardzo, bardzo polecam Idalię )) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 18:56 > w ogóle nie lubię imion kończących się na -ka Rozwinę mój komentarz, bo przy pochwale dla Bereniki zabrzmiał trochę niekonsekwentnie . Blanka brzmi dla mnie jak zdrobnienie; podejrzewam, że to z powodu poprzedzenia "ka" spółgłoską, czego nie ma już przy wszystkich -ikach. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 19:00 Dzięki za ciekawy komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 18:59 Arleta-wybitnie nie. Blanka-nie. Bianka zreszta tez nie, jedynie Bibianna mi sie podoba. Dalia-ladne Berenika-moze byc, choc Dalia podoba mi sie bardziej, ale pewnie z podanych czterech obstawilabym Berenike, bo jednak od Dalii brzmi powazniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 19:11 Oj,byle nie Arleta!!Wyjątkowo brzydko;-( Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 19:15 Po takich komentarzach Arleta odpada. Dzięki, pozostają 3. Co prawda do porodu jeszcze 7 m-cy i wszystko może się zmienić... albo dzidziuś może się okazać chłopcem Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 19:38 Berenika - piękne, Dalia - zgadzam sie z tawananną - Idalia lepiej brzmi. Arleta i Blanka - zdecydowasnie nie, zbyt pretensjonalne moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 11.08.05, 21:32 Musiałam poszukać czegoś o Berenice, bo to bardzo rzadkie imię: "Egzotyczna Berenika to inny wariant imienia, które lepiej jest znane jako Weronika. Po grecku brzmiało ono Phere-Nike, czyli: Niosąca Zwycięstwo, a w dialekcie macedońskim właśnie Berenike. Najsłynniejszą Bereniką była bowiem macedońska księżniczka, która została władczynią Egiptu u boku Ptolemeusza III Euergatesa. Do tej pory na jej cześć nazywa się jeden z gwiazdozbiorów, leżący pomiędzy Lwem a Wolarzem, Warkoczem Bereniki. Imię Berenika ma w numerologii liczbę pięć, a wraz z tą liczba zawiera potężny ładunek życiowej energii, która każe Berenikom dążyć wzwyż i sięgać po największe sukcesy, wzorem swojej starożytnej poprzedniczki, która nie dość, że została następczynią faraonów, to jeszcze zapisała swoje imię - na trwale - na niebie. Bereniki pociąga wszystko to, co wysokie, szlachetne, rzadkie, arystokratyczne i elitarne. I chyba z tego powodu nigdy to imię nie stanie się zbyt popularne - po prostu dlatego, że w każdym pokoleniu bardzo niewiele jest kobiet, które na nie zasługują. " Piękne, coraz bardziej mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 12.08.05, 07:26 Z podanych przez Ciebie wybrałabym Dalię, chociaż też bez emocji. Na drugim miejscu Berenika. Blanka mi się nie podoba a Arleta jest na mojej czarnej liście. A może jednak proponowana już wcześniej Idalia albo na przykład Rozalia? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 12.08.05, 11:41 Berenika - ladne imie, dla mnie neutralne, ale jestem ua Blanka - baaardzo mi sie podoba Arleta - kompletnie odpada Dalia - mimo ze nie lubie kwiatowych imion, to mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
magsalfano Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 12.08.05, 14:04 witaj- bardzo podoba mi sie Blanka, Berenika troszke mniej a w ogole Arleta i Dalia Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 12.08.05, 16:12 Berenika - ladnie Blanka - tez ciekawie i ladnie brzmi Dalia - fajnie,kwiatowo,ale ladnie Arleta - NIE, jak imie dla klauna plci zenskiej.Przepraszma za stwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
goslawaa Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 13.08.05, 12:09 Blanka i Dalia- bardzo ładne imiona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 13.08.05, 12:48 Tylko Blanka wydaje sie byc zjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 15.08.05, 12:46 Blanka- ładne imię, ale nie nadla mojego dziecka) Berenika- nie powala mnie to imie na kolana, ale jest nieoklepane Dalia- nie podonba mi się Arleta- jest wstrętne, nigdy nie darzyłam tego imienia sympatią i nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 15.08.05, 12:54 Przepraszam, teraz jest prawidłowa wersja: Blanka- ładne imię, ale nie nie dla mojego dziecka) > Berenika- nie powala mnie to imie na kolana, ale jest nieoklepane > Dalia- nie podoba mi się > Arleta- jest wstrętne, nigdy nie darzyłam tego imienia sympatią i nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 16.08.05, 00:43 Podobnie jak wiele innych głosów, mój będzie na tak dla Bereniki i Blanki (duże "tak" dla Bereniki i nieco mniejsze dla Blanki), na (duże) nie dla Arlety, i "ostatecznie moze być" dla Dalii (no i bardzo podoba mi się Idalia). Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana78 Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 16.08.05, 14:21 Blanka! zdecydowanie najładniejsze. Powodzenia w wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 26.08.05, 11:04 Dość ładne,za wyjątkiem Blanki. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 26.08.05, 15:43 Znalam jedna bardzo sympatyczna Berenike z mojego pokolenia (30), zdrabnialo sie Nika lub Nikusia. Ciekawi mnie, ile osob w Polsce nosi to imie... ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Berenika 30.08.05, 09:09 agi40 napisała: > Ciekawi mnie, ile osob w Polsce nosi to imie... ktos wie? 535 osób. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Berenika, Blanka, Arleta, Dalia ? 26.08.05, 17:15 Mnie rowniez nie podoba sie Arleta. Znalam kiedys jedna, mila dziewczyna, ale jej imie jakos nigdy mi nie pasowalo. Reszta imion mi sie podoba, choc tez stawialabym na Idalie zamiast Dalii. A Berenike rowniez znalam, choc tylko korespondecyjnie i baaardzo lubilam, wiec imie kojarzy mi sie pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś