lemur_ks 20.08.05, 18:54 Spędzając wspaniałe chwile na Mazurach, spotkałam pewną miłą panią, na którą wołano ...Zefka. Pomyślałam, że to zapewne jakiś dziwny skrót od Zofii. Otóż nie,owa starsza pani nazywa się ZEFIRYNA. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Zefka 29.01.06, 12:43 Zdrobnienie podoba mi się dużo bardziej od imienia, jest naprawdę wdzięczne. Może dlatego, że przypomina w konstrukcji Ofkę. Odpowiedz Link Zgłoś
xdagmarax Re: Zefka 29.01.06, 13:49 całkiem ładnie mnie tam siepodoba, chociaż Zefir brzmi ładniej!! ale jak rodzice dali jej tak na imie cos w tym musiało być... może wiał wtedy wiatr.. hmm... ciekawe ) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Może też być zdorbnieniem 29.01.06, 17:06 od Józefy - Józefka, - Zefka. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Może też być zdorbnieniem 29.01.06, 19:23 Na Śląsku , Zefka to Józefa a Józef to Zeflik. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Może też być zdorbnieniem 28.06.06, 20:00 B. mi się podoba to zdrobnienie, niezależnie od jakiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Może też być zdorbnieniem 26.11.06, 21:31 W takim razie moze też być od Józefiny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Zefka IP: *.crowley.pl 26.11.06, 23:03 z Zefką się nie spotkałam, ale że pochodzę ze Śląska to znane są mi Zefle (Zefla - Józefa) i Zefliki (Zefel, Zeflik - Józef) Odpowiedz Link Zgłoś