theodorka 20.09.05, 20:38 Wedłuh tego, co podaje Behindthename mię męskie Benito jest hiszpańską formą imienia Benedykt. Czy zatem Benita = Benedykta? Ostatnio Benita zaczęła mi się podobać. Benedykta zawsze lubiłam, ale żeńska wersja tego imienia (Benedykta) kojarzy mi się z dyktą. Istnieje również hiszpańskie imię Bonita, ale ma chyba inną etymologię. Co o nich myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Benedykta i Bonicja 20.09.05, 20:42 Benita to rzeczywiscie Benedykta. Bonita natomiast - Bonicja(?). Chyba tak powinna brzmieć forma żeńska od imienia Bonicjusz. Benedykta jest niezła, a Bonicja bardzo mi się podoba. Natomiast Benitę akceptuję tylko w krajach hispanojezycznych, a Bonita ładne, ale w PL kojarzyłoby mi się z ebonitem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Benedykta i Bonicja 20.09.05, 20:48 Gaudencjo, jak zwykle jesteś niezrównana Dzięki za szybką odpowiedź. Bonicja - bardzo ładnie, chociaż dla mnie kojarzy się trochę z banicją (czyli banowaniem na forach dyskusyjnych systemu PHPBB) In plus - końcówka "cja", która dodaje mu jakiegoś wdzięku i delikatności. I tu drugie pytanie: bardzo lubię imiona z tą końcówką. Czy oprócz Alicji, Gaudencji, Patrycji, Domicji, Laurencji, Leokrycji, Achacji, Lukrecji, Letycji i wymienionej już Bonicji istnieją inne posiadające końcówkę "cja" (na pewno coś pominęłam)? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Benedykta i Bonicja 20.09.05, 21:01 Felicja oczywiście I Wincencja oraz Marcja. To tak na gorąco, a później może czegoś jeszcze poszukam. A Leokrycja - to już ustaliłyśmy - jest wariantem Lukrecji. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Benedykta i Bonicja 20.09.05, 21:08 Ja wole zdecydowanie Benedykte. Znam rowniez urocza mala Klare Benedikte A Benita, dzieki pewnemu programowi w DE, kojarzy mi sie z krowa Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Benedykta i Bonicja 20.09.05, 22:03 A ja mam szwagierkę Benedyktę i bardzo mi się to imię podoba. Poza tym jest orginalne, a nie wymyślne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Benedykta i Bonicja 26.11.05, 13:57 Poznalam niedawno Francuzkę Benedyktę (Benedicte) i musze powiedziec, ze byla to osoba bardzo kobieca i o wyjatkowym uroku, a jej imie przemilo sie wymawialo. Tym bardziej jestem za Benedyktą Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Benedykta i Bonicja 21.09.05, 14:08 theodorka napisała: > Gaudencjo, jak zwykle jesteś niezrównana Dzięki za szybką odpowiedź. > > Bonicja - bardzo ładnie, chociaż dla mnie kojarzy się trochę z banicją (czyli > banowaniem na forach dyskusyjnych systemu PHPBB) In plus - końcówka "cja", > która dodaje mu jakiegoś wdzięku i delikatności. I tu drugie pytanie: bardzo > lubię imiona z tą końcówką. Czy oprócz Alicji, Gaudencji, Patrycji, Domicji, > Laurencji, Leokrycji, Achacji, Lukrecji, Letycji i wymienionej już Bonicji > istnieją inne posiadające końcówkę "cja" (na pewno coś pominęłam)? A Ignacja?? wydaje mi sie ze jest troche tych imion konczacych sie na "cja" Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Benita = Benedykta? 21.09.05, 12:26 Słyszałam kiedyś jak wołano na dziewczynę: Benita. A na imię miała Bernadetta. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: "cja" c.d. 21.09.05, 15:08 Oj, przepraszam, za wcześnie mi się wysłało Dzięki za przypomnienie o Felicji i Ignacji - bardzo lubię te imiona, zupełnie o nich zpomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "cja" c.d. 21.09.05, 15:38 Jeszcze jest Konstancja, Klemencja, Gracja, Emerencja, Florencja, Łucja/Lucja, Bonifacja, a może i Hipacja. A poza tym - być moze jeszcze jakies imiona, ktore tkwią w czeluściach słowników. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: "cja" c.d. - Kresencja 26.11.05, 09:55 Do imion zakończonych na "cja" dodaję jeszcze Kresencję. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Benita = Benedykta? 21.09.05, 19:17 Benedykta-wstrętnie Benita-bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Benita = Benedykta? 21.09.05, 20:18 jak dla mnie oba imiona są po prostu ohydne. Benedykta jak jakaś zakonnica która żywi sie dyktą,a Benitkę poznałam w życiu tylko jedną, za to tak nieznośną,że nie dało sie z nią wytrzymać więcej niż 2 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Benita = Benedykta? 29.11.05, 17:38 To moze widziałyśmy tą samą Benię.... Dawno tak nieusłuchanego dziecka nie widziałam Wszystkich po kontach rozstawiała..szczególnie swoich rodziców. Zastraszeni do cna. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Benita = Benedykta? 26.11.05, 13:11 Bonita może być zdrobnoieniem od Bona. W krajach hiszpańskojęzycznych typowe są deminutywa Ana - Anita, Juana - Juanita, Barbara - Barbarita, Clara - Clarita. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
17lipiec1976 Re: Benita = Benedykta? 28.11.05, 09:12 moj maz ma ciotke Bernadettę. wszyscy mowia na nia Benita Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Benita = Benedykta? 28.11.05, 09:47 Benita brzmi ładniej niz Benedykta. A co powiecie na Benignę?Znam panią otym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś