Dodaj do ulubionych

Imiona z wieloma zdrobnieniami

03.10.05, 13:24
Jestem w czwartym miesiącu ciąży i powoli zaczynamy z Mężem rozważać kwestie imiennicze. Płeć maleństwa na razie nieznana. Z dyskusji, póki co, wyłaniają się propozycje: Andrzej, Witold, Bogumił, Dobromir (te dwa ostatnie raczej jako drugie), ewentualnie Miłosz, dla dziewczynki - Dorota lub Jagoda (na drugie na razie pomysłów brak). Nazwisko dwusylabowe, rzeczownik pospolity rodzaju męskiego, na B.
Byłam już prawie zdecydowana na Andrzeja Bogumiła lub Miłosza Dobromira, ale zastanawiam się nad zdrobnieniami - od Andrzeja to Jędrek, Jędruś, żartobliwie Ondraszek, ale to chyba tylko w gronie rodzinnym do wykorzystania. Od Miłosza to nie wiem, czy w ogóle jakieś są - Miłek? Miłoszek? Miszek? Jakoś mi nie brzmi. Na tym tle zachwycił mnie Witold - Wit, Witek, Wituś, Witulek, Wicia, i jeszcze Tol, Tolek, złośliwie może być Toldi wink To może Witold Bogumił?
Z dziewczynami to już klapa zupełna - od Doroty może być Dorotka, Dotka, ale Dosia i Dorcia wywołują u mnie obrzydzenie. Jagoda - nie wiem zupełnie, Jagna czy też Jagusia to odrębne imię, Jadzia jest od Jadwigi...
No i mam prośbę do Was: może mi podrzucicie jeszcze jakieś pomysły na ładne, niebanalne, ale też i niezbyt udziwnione, raczej tradycyjne imiona z dużą ilością różnych zdrobnień? Takich, żeby było co wybrać i dla bobasa, i dla przedszkolaka, i dla nastolatka, a imię w podstawowej formie nadawało się do bezpośredniego użycia dla dorosłego? Zwłaszcza zależy mi, żeby przynajmień jedno z tych zdrobnień brzmiało ciepło, miękko, domowo, przytulnie... Jak Witulek czy Wituś. Ech, coraz bardziej się na tego Witka napalam wink
Sama mam na imię Agnieszka i choć wśród moich rówieśników jest to imię szalenie popularne (w grupie w przedszkolu było nas 7...), to chwalę sobie, bo zdrobnień ma mnóstwo. W stałym użyciu domowym było co najmniej pięć, zależnie od wieku, nastroju i sytuacji, forma podstawowa też ładna. No, ideał wink
Wspomóżcie, proszę. Bo mi jakoś weny brakuje...
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 13:44
      Popieram gorąco Dorotę - zdrobnienie Dorotka brzmi tak ślicznie, że innych po
      prostu nie trzeba. Znam nastolatkę, która ma aż 17 lat (więc do pełnoletności
      jej niedaleko wink), na imię jej Dorota, a i tak większość ludzi zwraca się do
      niej: "Dorotko" - już zresztą o tym pisałam. Imię tak bardzo mi się podoba, że
      jak będę miała w przyszłości dzieci, pierwsza córka będzie chyba Dorotką.
      Dosia czy Dorcia raczej nikt na Doroty nie mówi wink Mi Dosia kojarzy się z
      proszkiem do prania. Li i jedynie smile

Jeśli szukasz tradycyjnych imion o dużej ilości zdrobnień, polecam Ci jeszcze
      Barbarę i Danutę. Basia czy Danusia brzmią ślicznie, a coś innego też zawsze
      można wymyślić smile. Do głowy mi przyszła jeszcze Michalina, Urszula, Aniela
      (czyli Anielka, Nela, Nelcia, Nelusia, Anielcia, Ania). Plusem takich imion
      jest to, że pasują prawie do każdego nazwiska. Może te pierwsze dwa nie brzmią
      zbyt oryginalnie, ale w powodzi Julii i Wiktorii Basia czy Danusia to miła
      odmiana.

Miłosza odradzam zdecydowanie; bardzo natomiast podoba mi się inne podobne
      imię, Miłosław, które można do tej formy Miłosz skracać. Witold i Andrzej
      bardzo ładnie, więc pomiędzy tymi bym chyba wybierała smile

Co sądzisz o moich propozycjach? Podoba Ci się któreś z tych imion?
    • dolmadakia Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 13:49
      Andrzej-bardzo lubię,obecnie rzadkie,bo "Andrzeje są na wymarciu",zdrobnień
      duzo i ładnych.
      Dorota-jw.
    • martka_k Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 13:54
      Jesli podoba Wam sie Bogumil, to moze rozwazycie Bogumile? Czyli Bogusie,
      Bogne, Boginke, Mile, Milke, Mileczke (przez l lub ł)? Podobne mozna tworzyc od
      Ludmily, choc ja bym wolala Bogumile ze wzgledu na znaczenie i mozlowosc
      zdrobnien "Bogusiowych".

Jagode tez mozecie do Jagny albo Jagienki, czemu nie? Ostrzegam tylko, ze imie
      to jest na fali wzrastajacej popularnosci i moze spowszedniec dosc szybko...
      Dorota jest ladne, nasuwa mi sie jeszcze Docia, ale cos mi mowi,ze poszukacie
      dalej smile
      nasuwa mis ie jeszcze Gabriela, tylko tez jest na fali wznoszacej-Gabrysia,
      Gaba, Gabi, Gabunia...

Z meskich waszych serdecznie popieram Witolda. Podoba mi sie tez Andrzej,
      natomiast nie podoba-Milosz.

Hmmmm... Bede myslec dalej smile
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 13:56
      A ja mam Ignacego, mówimy do niego Ignaś, Ignasiek, Ignacek, Iguś, Igo, Ignac i
      oczywiście Ignacy.
    • wierzba_b Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 15:06
      Z Basią i Danusią jest ten problem, że występują w bliskiej rodzinie, a ja nie chcę powtarzać. Tak samo Małgosia, niestety. Bogumiła - raczej nie chcę dawać pierwszego imienia zaczynającego się na B, bo nazwisko też mamy na B. Gabriela - to jest pomysł! Jakoś jeszcze na to imię nie wpadłam, a ładne jest. Zdrobnień faktycznie dużo - Gabi, Gabrysia, Gabunia, Gabusia, Gabrynia, Gabulek... Ciekawe, co mój Mąż na to.
      Dolmakiado, jakie znasz zdrobnienia od Andrzeja? Podziel się proszę, bo mi się tylko Jędrek i Jędruś kojarzy.
      Ignacy - ładne imię, choć dla mnie zrośnięte nierozerwalnie z Ignacym Borejko wink Skojarzenie skądinąd sympatycznie, ale za bardzo "dziadkowe".
      • abiela Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 15:18
        Mnie z Twoich propozycji najbardziej podoba sie Jedrus i Jedrek czyli
        Jedrzej.IMO o wiele wdzieczenijeszy od Andrzeja.
        Z dziewczecych imion stawialabym na Dorotke, zdrobnienie cudne! IMO wiecej nie
        potrzeba.
        Alternatywnie proopnuje jeszcze Rozalie (Rozalke, Roze, Rozalcie, Rozyczke)i
        Idalie.
        • bodomlake Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 15:28
          no a Jagódka? :] jest zdrobnienie tongue_out
      • bea-sjf Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 15:38
        Na naszego Jędrka mówimy Jędrolek ,Jędraszek, Jędrzych ,Jędrolini - wymyślać
        można bez końca niemal .Lubię też mówić do niego Ondraszku ,a jak był mały
        stworzył sobie również używaną do dziś formę Lendi ,Lenduś ,Lendzilek .
        Witold jest bardzo ładny -lubię zdrobnienie Wit ,Wiszko .
        Dla dziewczynki ... tu trochę mam problem bo mocniej się czuję wśród imion
        chłopięcych smile ,ale ostatnio podobają mi się Dobromiła i Dobroniega -zdrobnień
        można im dużo wymyślić .
      • dolmadakia Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 20:22
        wierzba_b napisała:

> Z Basią i Danusią jest ten problem, że występują w bliskiej rodzinie, a ja
        nie
        > chcę powtarzać. Tak samo Małgosia, niestety. Bogumiła - raczej nie chcę dawać
        p
        > ierwszego imienia zaczynającego się na B, bo nazwisko też mamy na B.
        Gabriela -
        > to jest pomysł! Jakoś jeszcze na to imię nie wpadłam, a ładne jest.
        Zdrobnień
        > faktycznie dużo - Gabi, Gabrysia, Gabunia, Gabusia, Gabrynia, Gabulek...
        Ciekaw
        > e, co mój Mąż na to.
        > Dolmakiado, jakie znasz zdrobnienia od Andrzeja? Podziel się proszę, bo mi
        się
        > tylko Jędrek i Jędruś kojarzy.
        >

Prawdę mówiąć nie znam nic oryginalnego:Andrzejek,Ondraszek,na jednego mówią
        Endriusmile.Mi akurat to imię tak się podoba,że nie potrzebowałabym zdrobnień.
    • ingutka Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 16:59
      Ja bym poleciła Hannę. Jednym z powodów wybrania tego imienia był właśnie
      wachlarz możliwości, jakie daje imię. Hania, Hanusia, Haneczka, a nawet
      Hanielinka i łobuzerski Hanek, można też zdrabniać Nusia (od Ha-Nusia).
      Dla dorosłych będzie Hanną albo po prostu Hanką.
      Dodam tylko, że oprócz wyżej wypisanych sami wymyśliliśmy drugie tyle fajnych
      zdrobnień, a coś czuję że to dopiero poczatek!
      • andaba Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 17:55
        Ja mam Andrzeja, więc wiadomo, że imię mi się podoba, ale jeżeli miałabym
        jeszcze jednego syna, to najprawdopodobniej byłby to właśnie Witold - więc nie
        wiem co Ci poradzić - obydwa są świetne!

A dla dziewczynki Dorotka, owszem, a może Dobromiła, skoro podoba ci się
        Dobromir? Albo Dobrosława - mnóstwo zdrobnień - Dobrusia, Dobrochna, Miłka,
        Dusia...
        • mamaemmy Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 18:52
          Jestem za JagódkąsmileJagusia,Jagienka,Jagulka,Jagodzia...
          Co do zdrobnień,uwierz mi,że rodzice w tym temacie są baardzo kreatywnismile
          Z każdego imienia można zrobić mnóstwo zdrobnień.
          Np moje imię Danuta-Dana,Danusia,Danuśka,Danek,Danta,Danti,Dantys,Dantysek,
          Daneczka...
          Emma-imie mojego łobuza-Emusia,Emcia,Emka,Emusion,Emusionek,Emulka,Emulnikbig_grin,Emmusia,Emi,Emisia,Emulinek,Emeczka.

Wybierz po prostu imię,które Ci się podoba,a zdrobnienia same przyjdą Ci do głowysmileAlbo napiszesz na forumsmile
    • gaudencja Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 20:40
      Myślę, że Wituś czy Andrzej (ew. jako Jędrzej) to bardzo dobre pomysły! Z nich
      bardziej mi się podoba Wituś, a co do zdrobnień Andrzeja - był o tym kiedyś
      nawet wątek.

Z innych pomysłów zasugerowałabym Zbigniewa - Zbyszka - Zbysia; Stanisława -
      Staszka - Stacha - Stasinka; Juliana - Julka - Julinka.

A dla dziewczynki - Amelia (o 1/3 mniej popularna od Gabrysi), Joanna, Agatka,
      Antonina (setki zdrobnień - Antosia, Tosia, Tonia, Tola, Tosieńka, Tonieczka
      itd. itp. - obecnie jest to imię częściej nadawane od Jagody, więc naprawdę nie
      ma się czego bać), Matylda (Matyldzia, Tysia, Tyla, Tynia), Helena (Hesia,
      Helenka, Lenka, Nel).
    • tawananna Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 20:54
      Proponuję:

Joanna - obecnie zdecydowanie mniej popularne. W zależności od potrzeb: Joanka,
      Asia, Asieńka, Aśka, Joasia, Joaśka, Joachna, Achna, Asiulek, Joania.

Idalia - rzadkie, ale brzmiące "klasycznie". Piękne zdrobnienia: Idalka,
      Idalisia, Ida, Idulka, Idasia, Dasia, Dasieńka, Daszeńka, Dalia, Dalijka,
      Idalijka, Dalisia, Idunia.

Jaśmina - dość rzadkie, urocze smile. Jaśminka, Jaśmisia, Jasieńka, Asieńka,
      Jaśmineczka, Ina, Inka, Mineczka, Inusia, Ineczka, Jaśminek.

Dobromiła - tradycyjnie brzmiące, piękne smile. Dobrusia, Dobromiłka, Dobrulek,
      Miła, Miłka, Miłeczka, Misia, Milka, Mileczka, Dobrosia, Dobrochna.
    • a_weasley Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 03.10.05, 21:11
      A po co wiele? Wiele zdrobnień to potrzeba, jak imię występuje bardzo często,
      podczas kiedy Witoldów (Witek, Tolek) i Dorot jest niewiele.
      Swoją drogą Dorota, podobnie zresztą jak Andrzej, Agnieszka czy Michał, brzmi
      sensownie (tzn. nie superoficjalnie) również w postaci niezdrobnionej.
      • wierzba_b Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 06.10.05, 15:38
        a_weasley napisał:
        > A po co wiele? Wiele zdrobnień to potrzeba, jak imię występuje bardzo często,
        > podczas kiedy Witoldów (Witek, Tolek) i Dorot jest niewiele.

Przecież mnie te zdrobnienia nie do rozróżniania potrzebne, na litość! Dwóch Witków ani dwóch Dorotek i tak mieć nie będę wink Potrzebne do wyrażenia nastroju, podkreślenia danej sytuacji, do różnicowania wedle wieku... Do paromiesięcznego szkraba przytulonego do cyca powiem Witulku, do tegoż szkraba wywalającego mi po raz enty ciuchy z szafki zapewne "Witoldziszcze ty jedne!", do przedszkolaka powiem Witusiu zarówno w domu, jak i wszędzie indziej, do osiemnastolatka raczej tylko w cztery oczy... Bo idzie o to, aby język giętki wypowiedzieć mógł wszystko, co wymyśli głowa wink
        • a_weasley Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 10.10.05, 20:56
          wierzba_b napisała:

> Przecież mnie te zdrobnienia nie do rozróżniania potrzebne, na litość!
          > Dwóch Witków ani dwóch Dorotek i tak mieć nie będę wink

Nie, ale jak gdzieś na małym terenie, zwłaszcza w szeroko pojętej rodzinie, są
          na przykład trzy Janiny, w rodzinie na przykład, to wielość zdrobnień się
          przydaje, jedna jest Janka, druga Janeczka, a trzecia Nina, albo jedna ciocia
          jest Mania, druga Marysia, a kuzynka Maryna.

> Potrzebne do wyrażenia nastroju, podkreślenia danej sytuacji, do różnicowania
          wedle wieku...

Tworzyć można różne i od każdego. Tyle, że z jednej strony na wewnątrzrodzinny
          użytek nie musi to być od imienia (i równie dobrze możesz powiedzieć "moja ty
          rozgrzebana inwestycjo"), a z drugiej - z tego, co widzę, to w większości rodzin
          jak się jedna wersja przyczepi i nie jest to jakieś superspieszczające, to tak
          zostaje na stałe i nie słychać, żeby rodziny Krzysiów (idealny przykład imienia,
          które ma jedno ustalone zdrobnienie młodzieżowe i jedno ogólne) miały z tym
          jakiś problem, najwyżej kiedy trzeba się zwrócić ostrzej, to mówią "Krzysztof!"
    • a_weasley Miłosza odradzam 03.10.05, 21:14
      Wiem, jest takie imię, ale obecnie znane głównie jako nazwisko i w dodatku
      nazwisko szacownego poety, więc z dwusylabowym rzeczownikiem pospolitym tak
      sobie by pasowało. Miłosz Krasnodębski toby jeszcze jakoś brzmiało...
    • aluc Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 00:30
      zdrobnienia i tak wyjdą w praniu - pewnie Maksymiliana nigdy byśmy nie
      zdrabniali na Makuś i Makuń, gdyby sam zainteresowany tego nie wymyślił smile
    • imbirka Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 13:12
      Z podawanych wyżej imion dla chłopca najbardziej podobają mi się Andrzej
      (szczególnie w formie Jędrzej), Julian i Witold. A dla dziewczynki
      proponowałabym Ci Teresę (Terenia, Teresia, Terka, Tercia), Joannę (ma mnóstwo
      ślicznych zdrobnień, najlepsze moim zdaniem to Joasia lub Joanka, za Asią nie
      przepadam) lub Anielę (Anielka, Nielka, Aniusia).
      Jeśli chodzi o zdrobnienia wzięłabym pod uwagę fakt, że wiele z nich gubi rdzeń
      imienia, cząstkę, która stanowi o jego urodzie - np. Ula, czy Madzia MSZ brzmią
      fatalnie, a Urszula i Magdalena to naprawdę piękne imiona.
      • theodorka Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 14:13
        imbirka napisała:

> Z podawanych wyżej imion dla chłopca najbardziej podobają mi się Andrzej
        > (szczególnie w formie Jędrzej), Julian i Witold. A dla dziewczynki
        > proponowałabym Ci Teresę (Terenia, Teresia, Terka, Tercia)

Jeszcze Tereska i Terencja. Też jestem za Teresą, ładne imię smile
        • minerwamcg Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 20:35
          No właśnie, Teresa, śliczne imię. Albo Krystyna. Krysia, Krysiunia, Krynia,
          Krystynka. A dla chłopca Jerzy. Jurek, Juruś, Jureczek, Jerzyk. Albo Jacek.
          Jacuś, Jacunio, Jacenty smile,
          Po mojemu Miłosz Dobromir B. nie będzie brzmiał dobrze smile))))
    • tu_lipa Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 20:31
      Zrób mi przyjemność - tak, tak - Dorotka.
      Jestem mocno dorosła, ale Dorotką będę zawsze, zwłaszcza dla tych, którzy mnie
      kochają.
      Rewelacyjnie zdrabnia się na milion sposobów imię Katarzyna,
      Kasieńka brzmi dla mnie jak muzyka, Basia - też ślicznie.
      Ps. Agnieszka jest dla mnie synonimem łagodności, bez względu na jedną taką,
      która znam.
      • theodorka Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 04.10.05, 20:55
        tu_lipa napisała:

> Zrób mi przyjemność - tak, tak - Dorotka.
        > Jestem mocno dorosła, ale Dorotką będę zawsze, zwłaszcza dla tych, którzy
        mnie
        > kochają.
        > Rewelacyjnie zdrabnia się na milion sposobów imię Katarzyna,
        > Kasieńka brzmi dla mnie jak muzyka, Basia - też ślicznie.
        > Ps. Agnieszka jest dla mnie synonimem łagodności, bez względu na jedną taką,
        > która znam.

Za Kasią raczej nie przepadam (choć w dzieciństwie bardzo mi się podobała), za
        to Dorotka i Basia - pięknie smile Agnieszka też niezła, chociaż za bardzo
        popularna w roczniku większości forumowiczek smile
    • wierzba_b Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 06.10.05, 15:53
      Tereska - jakoś średnio mi się podoba. Mało kobiece, w moim odczuciu. Pierwsze skojarzenie to fryzjerka z dzieciństwa, a drugie - film "Cześć Tereska".
      Krysia - to nie jest zły pomysł. To jest nawet bardzo dobry pomysł. Tylko muszę się Babci (mojej, więc dziecka Prababci) spytać, czy sobie życzy, to w końcu Jej imię... Wiem, że idea nadawania dziecku imienia po starszych krewnych istnieje i trzyma się mocno, daleko nie szukając mój Mąż jest jej zwolennikiem (acz na szczęście umiarkowanym), ale dla mnie jakoś imiona osób bliskich są nierozerwalnie z nimi związane. Należą do danej osoby, tak jak należy do niej jej głos czy twarz... Nie nadam dziecku imienia żadnego z moich rodziców czy rodzeństwa, czy bliskich przyjaciół - miałabym wrażenie, że moje dziecko nosi "cudze" imię, nie-swoje...
      Miłosz raczej odpada z konkurencji, wg Męża to za mało "męskie" imię.
      • a_weasley Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 09.10.05, 23:59
        wierzba_b napisała:

> Krysia - to nie jest zły pomysł. To jest nawet bardzo dobry pomysł.

Dalbóg wyśmienity.
      • minerwamcg Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 11.10.05, 19:32
        > dla mnie jakoś imiona osób bliskich są nierozerwalnie z nimi związane. Należą
        > do danej osoby, tak jak należy do niej jej głos czy twarz... Nie nadam dziecku
        > imienia żadnego z moich rodziców czy rodzeństwa, czy bliskich przyjaciół -
        > miałabym wrażenie, że moje dziecko nosi "cudze" imię, nie-swoje...

Z drugiej strony, imiona w rodzinie się powtarzają i jest to rzecz zwyczajna. Z
        trzeciej strony, babcie i ciocie, zwłaszcza te starsze ciocie-babcie pewnie
        byłyby zadowolone, że dziecko nosi ich imię - że jest o tym imieniu jakaś pamięć
        i przetrwa, mimo, że one same odejdą.
    • linna-altair Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 08.10.05, 14:30
      Np.Wirginia.Ma duzo zdrobnień Wirgia,Gina,Ginia,Ginny,Ginn itp.Zuzanna tak samo
      Zuzia,Zuza, a mnie bardzo podoba się Sana.Od Susana(tez mi sie podoba,ale wolę
      je teraz w polskiej wersji,ale zdrobnienie jest duzo ładniejsze od Zuzi)
      Przykładów jest mnóstwo.Ja potrafię do każdego imienia wymyslić zdrobnienie.
      • a_weasley Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 09.10.05, 23:58
        linna-altair napisała:

> Np.Wirginia.

Imię nie powinno narażać na kpiny, a imię Dziewica naraża.
        • wierzba_b Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 10.10.05, 12:35
          A_weasley, chyba przeceniasz znajomość języków obcych wśród przedszkolaków i podstawówkowiczów wink Co nie zmienia faktu, że Wirginii mówimy stanowcze nie wink
    • linna-altair Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 10.10.05, 19:19
      Ja napisałam tylko konkretny przykład,a wy już dyskusję rozkręcacie.
    • linna-altair Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 10.10.05, 19:22
      A można wiedzieć z jakiego języka to tłumaczenie?Bo ja pierwsze słyszę.Może
      Weasley się wypowie skoro taki językoznawca.
      • a_weasley Skąd się wzięła Wirginia 10.10.05, 19:47
        linna-altair napisała:

> A można wiedzieć z jakiego języka to tłumaczenie?Bo ja pierwsze słyszę.Może
        > Weasley się wypowie skoro taki językoznawca.

Zachowaj powściągliwość, młoda damo. Ironia jest mocno nie na miejscu,
        zważywszy, że nie chodzi o języki egzotyczne (dziewica po angielsku virgin, po
        łacinie virgo,-inis, po hiszpańsku virgen, dziewiczy/a odpowiednio virgin,
        virginalis, virginal, po francusku też virginal).
    • linna-altair Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 12.10.05, 19:37
      Nie będę tego komentować,ale tak czy inaczej dziękuję.Dziwne tylko,że znając
      b.dobrze angielski i trochę gorzej niemiecki nie słyszałam o tym.Teraz pewnie
      napiszesz,że jestem chyba niedouczona,ale mnie już więcej nie sprowokujesz.
      • a_weasley Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 12.10.05, 20:56
        linna-altair napisała:

> Nie będę tego komentować,ale tak czy inaczej dziękuję.Dziwne tylko,że znając
        > b.dobrze angielski i trochę gorzej niemiecki nie słyszałam o tym.Teraz pewnie
        > napiszesz,że jestem chyba niedouczona,

Nie. Podam tylko przykład zastosowania tego wyrazu w zdaniu:

> 'round yon virgin Mother and Child

Pochodzi z mało znanej pieśni "Silent NIght".
    • juleczka4 Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 12.10.05, 19:46
      Jeszcze dopiszę imię Karolina , też ma ono wiele zdrobnień:
      Karolinka, Karola, Karolsmile, Karo , Linka , Inka
      • wieczna-gosia Re: Imiona z wieloma zdrobnieniami 19.10.05, 15:37
        a zuzanna? zuza, Zuzka, zula, zuzanka, i piekne piosenki Cohena.....
        Albo Urszula? ula, ulaszek, orszulka ulka zawadiacko(hehe) i Kochanowski smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.