dalia3 04.10.05, 19:19 niebawem urodzi sie mi wnuczka.rodzice najpierw chcieli aby byla sybilla a ostatnio wymyslili wiwiana -to z tego filmu Mgly Awalonu o poczatkach Angli.ja im radze ,jezeli sie tak upieraja przy basniowym imieniu to np. lepiej Elwira lub Viola z SZekspira. jakie znacie wrozkowe lub basniowe imie- gdyz tylko takie beda przez rodzicow jeszcze rozpatrywane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: wiwiana lub sybilla 04.10.05, 19:31 Wiwiany mogą im nie zarejestrować, bo to po polsku Bibiana. Sybillę zarejestrują na pewno. Wiolę raczej przez "w" niż przez "v", ale też mogą być kłopoty z rejestracją, bo choć imię to występowało w PL już w średniowieczu, Rada Języka Polskiego uważa, że jest to zdrobnienie (choć jest raczej odwrotnie - Wioletta to zdrobnienie od Wioli). O Wiolę jednak w razie czego można zawalczyć. Inne pomysły: Szeherezada, Leja (z "Gwiezdnych wojen"), Miranda (z "Burzy" Szekspira), Rozalinda, Celia ("Jak wam się podoba" Szekspira), Laura (z "Laury i Filona"). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: wiwiana lub sybilla 04.10.05, 19:45 gaudencja napisała: Celia ("Jak wam się podoba" Szekspira), Laura (z "Laury > i Filona"). > Skoro Szekspir, to może Imogena albo Kordelia? Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Wiwian/-nna 04.10.05, 21:03 Mniej więcej miesiąc temu miałam przyjemność rozmawiać z pewnym państwem ( grono lekarskie )i ów pan-( tak na marginesie )chirurg zwracał się do pewnej młodej panny (córki )właśnie Wiwianno. Bardzo zastanowiło mnie to imię, nie miałam jednak na tyle śmiałości, by spytać o detale. Czekam na info i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Wiwian/-nna 04.10.05, 21:51 ostatnio założyłam wątek na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=29583827&a=29583827 i wygląda na to , że jednak nie ma szans na zarejstrowanie tego imienia w USC, ewentualanie w formie Bibianna która jak dla mnie odpada Gaudecjo może da się sprawdzić czy nadano w Polsce jakiemuś dziecku takowe imię?? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wiwian/-nna 04.10.05, 21:56 juleczka4 napisała: > ostatnio założyłam wątek na ten temat > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=29583827&a=29583827 > i wygląda na to , że jednak nie ma szans na zarejstrowanie tego imienia w USC, > ewentualanie w formie Bibianna która jak dla mnie odpada > > Gaudecjo może da się sprawdzić czy nadano w Polsce jakiemuś dziecku takowe > imię?? Jasne, że nadano 18 sztuk w formie Wiwiana, 7 w formie Wiwianna. Są też 104 Bibiany i 507 Bibianny, najwięcej w latach czterdziestych i sześćdziesiątych, z lekką tendencją spadkową. Imię jest w Polsce rzadkie. Dla mnie bardziej podoba się zagraniczna forma Wiwianna, ale to rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiwian/-nna 04.10.05, 23:52 Rzecz w tym, że USC moze zarejestruje, może nie. Są USC, które odmawiają rejestracji Nadii. Mam jeszcze kolejne propozycje: Izoldę, Telimenę, Eunikę i Ligię (Sienkiewicz), Ariadnę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalia3 Re: Wiwian/-nna 05.10.05, 13:28 Dieki wszystkim za odzew i opinie.Jak zapytalam syna i synowa jak beda wolac zdrobniale na dzieciatko - odpowiedzieli ze Wiwus,Wiwianka, wiwa. No ale jeszcze 2 miesiace i moga zmienic zdanie.Nie moge sie za duzo wymadrzac - oni atakuja mnie ze ja tez najmlodszej corce dalam bajkowe imie-Roksana.Jasmina bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Wiwian/-nna 06.10.05, 17:56 a może Balladyna? Albo Antygona, Ismena? Ostatnio zachwycam sie ostatnimi dwoma. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: wiwiana lub sybilla 08.10.05, 14:25 Viviana(w tej formie i tylko w tej)bardzo mi sie podoba.Ja tam amerykańskich imion za pretensjonalne nie uważam,ale jest wiele ludzi,ktorym z pewnoscia by sie nie podobało,dlatego odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś