Dodaj do ulubionych

Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania..

12.10.05, 09:16
Witajcie..

Wszystko wskazuje na to, że na świat szykuje mi się córka smile. Muszę przyznać,
że po tej informacji poczułam ulgę, bo odnośnie chłopięcego imienia dla
dziecka nie mogliśmy z mężem dojść do porozumienia.

I tak oto teraz nie wiem czy zdecydować się na Emilkę, czy na Klarę.
Wiem, że na tym forum te bardziej oryginalne imiona są odbierane jako lepsze i
ładniejsze. Nie chcę jednak abyście oceniały to, które jest częściej nadawane,
a które rzadziej, chodzi mi tylko i wyłącznie o brzmienie.

Więc jak: Emilka czy Klara? Które ładniejsze?
Obserwuj wątek
    • kiedy-mama Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 09:20
      Nie pomoge Ci za bardzo, bo uwielbiam oba te imiona, wiec moge tylko
      POGRATULOWAC. Sa przesliczne!!! Chociaz u mnie o pol punktu wyzej jest Emilka,
      brzmieniowo wlasnie... ale z kolei ze wzgledu na popularnosc coraz wieksza u
      mnie raczej odpadlo. Ale samo brzmienie jest super.
      No ale Klara tez piekna.
      Mam nadzieje, ze inne dziewczyny beda mniej ambiwalentnesmile))
      I gratuluje corci, oczywiscie!!!!!
      • agi40 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 09:41
        Ja tez sie moge pod tym podpisac, mam identyczne odczucia jak kiedy-mama.
        Moze zatem zdecydowac po tym, ktore bardziej pasuje do nazwiska?
        A moze jak ja zobaczysz, to bedziesz wiedziala, ktore imie lepiej do malej
        pasuje?
        Wybierac wtedy sposrod dwoch imion jest juz latwiej.
        Czy imie ktore odpadnie, bedzie drugim imieniem? Bo zarowno zestaw Klara Emilia
        jak i Emilia Klara tez sa IMO bardzo ladne...
        • koza_w_rajtuzach Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 10:04
          > Moze zatem zdecydowac po tym, ktore bardziej pasuje do nazwiska?

Wydaje mi się, że oba bardzo ładnie pasują do mojego nazwiska..

> A moze jak ja zobaczysz, to bedziesz wiedziala, ktore imie lepiej do malej
          > pasuje?

Jeśli nie dojdę do tego, które imię jest ładniejsze, to rzeczywiście będę
          musiała z ostateczną decyzją poczekać do momentu kiedy zobaczę maleństwo. Oba
          imiona jednakowo mi się podobają, dlatego chyba zasugeruję się tym, które z nich
          jest lepiej odbierane przez ludzi.

> Wybierac wtedy sposrod dwoch imion jest juz latwiej.

No jasne. Tym bardziej, że nie biorę już żadnych innych pod uwagę.

> Czy imie ktore odpadnie, bedzie drugim imieniem? Bo zarowno zestaw Klara Emilia
          >
          > jak i Emilia Klara tez sa IMO bardzo ladne...

Mi też się obie wersje podobają, ale pozostanę przy jednym imieniu. Wystarczy
          już, że mam 13-literowe nazwisko, nie ma co jeszcze bardziej dziecku komplikować
          życia wink. Te które odpadnie będzie dla ewentualnej drugiej córki, jeśli jeszcze
          kiedyś zdecyduję się na bobasa.

Pozdrawiam smile
    • martka_k zdecydowanie Emilka 12.10.05, 09:37
      Bardzomis ie podoba i w formie Emilia i Emilka i w innych zdrobnieniach. Jest
      takie dzwieczne i dziewczece.
      Do Klary jakos nie moge sie przekonac...
      • cysia.b Re: zdecydowanie Emilka 12.10.05, 11:20
        Ja też jestem za Emilką
    • dolmadakia Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 11:35
      Emilia podoba mi się bardziej,ale małych Emilek znam kilka,a z małą Klarą
      zetknęłam się tylko raz...trudna decyzja,ale wybrałabym Klarę,bo Emilka
      straciłA już to "coś",co sprawiało,że ludzie mówili:"ale
      śliczne,staroświeckie,niemodne imię!"Teraz tak mówią o Klarze.
    • kachnab Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 12:54
      Klara. Z Emilia jakos nie przepadam.
      • abiela KLara 12.10.05, 13:01
        tylko i wylacznie. Emilia podoba mi sie duuuuuzo mniej.
    • ariana1 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 13:11
      Brzmieniowo bardziej podoba mi się Emilka niz Klara. Klara brzmi jakoś
      tak "zakonnie"....
    • theodorka Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 12.10.05, 14:57
      Klara!!! Li i tylko.
      • bodomlake Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 13.10.05, 01:59
        Emilka moim zdaniem ładniejsze.Takie bardziej dziewczęce.
    • tawananna Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 13.10.05, 09:22
      Brzmieniowo bardziej podoba mi się Emilia. Ma też chyba więcej zdrobnień,
      łącznie z Miłką, którą uwielbiam smile.

Od kwestii popularności nie warto się całkowicie odcinać, to nie najważniejsze,
      ale zawsze jakieś kryterium.

Ja zdecydowałabym się jednak na dwa imiona: nie jest to uciążliwe, a Emilia
      Klara to przepiękny zestaw. Znam sporo osób, które żałują, że nie mają drugiego
      imienia - i szkoda zmarnować okazję nadania takich piękności wink. A to sama
      córka zdecyduje, jak będzie się przedstawiała smile.

Pozdrowienia!

Tawi
    • gaudencja Klara 13.10.05, 09:33
      Emilia bardzo mi sie podoba, ale za Klara przepadam od zawsze smile

Przy okazji - witam po malej przerwie smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 13.10.05, 10:17
      Ehm, spodziewałam się, że chociaż jedna osoba poda mi przyczynę dlaczego nie
      warto nadać któregoś z tych imion dla dziecka. Klara kojarzy się z zakonnicą,
      Emilka za to bardziej popularna jest, ale to jeszcze na tyle nie działa na
      niekorzyść któregoś z tych imion, żebym miała je zdyskwalifikować. Ogólnie oba
      raczej są dobrze postrzegane..

Gdy miałam 12 lat zakochałam się w imieniu Emilia. Było nietypowe, z jakimś
      takim niesamowitym dla mnie urokiem. Już dawno temu wymyśliłam sobie, że moja
      córka tak właśnie będzie nosić na imię.. Zawsze to powtarzałam.
      Z drugiej strony Klara. Wpadło mi to imię do głowy kiedy siedziałam z mężem na
      leśnej polanie, a byłam już w stanie błogosławionym. Zaskoczona urokiem tego
      imienia, nagle powiedziałam: "Klara". Oboje zachwycaliśmy się nim, zdziwieni, że
      dopiero teraz uświadomiliśmy sobie jakie jest ono piękne.

Mój mąż: Myślę, że bardziej podoba mu się imię Klara, choć decyzję pozostawia
      mi. Wie, że mam sentyment do imienia Emilka, poza tym już na wstępie znajomości
      mówiłam, że moja córka będzie się tak nazywać wink.
      Moja mama: oba jej się podobają. Nie wie, które jest ładniejsze.
      Moja 8-letnia siostra: stara się na wszelkie możliwe sposoby odwieść mnie od
      nazwania dziecka Klarą, ponieważ jak twierdzi, już dawno przywykła do tego, że
      jeśli będzie dziewczynka, to będzie Emilką.

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak spojrzeć na maluszka i do niego dopasować
      imię.
    • adziunia Klara 14.10.05, 11:47
      Chyba tym razem to forum nie pomoze Ci w wyborze imienia smile Mimo wszystko
      jestem za Klarą, podoba mi sie to imie i coraz czesciej jest nadawane a imienia
      Emilia nigdy nie lubilam bez wzgledu na to jak popularne czy niepopularne by
      nie bylo.
    • scarbonka Wybrałabym Klarę. 14.10.05, 14:32
      Emilia jest ładnym imieniem, ale wybrałabym Klarę, ponieważ:
      1. Jest mniej popularna.
      2. Ma fajną patronkę smile Św. Emilia to też zakonnica, ale jej życiorys nie jest
      dla mnie tak przekonujący jak Klary.
      3. Może Twoja córcia dała Ci znać na tej polanie, ze jest Klarą.
      Zakonnym brzmieniem sie nie przejmuj. Po pierwsze to chyba nic złego, a po
      drugie wszyscy imię Klara będą kojarzyc z Twoją Klarunią. Mam koleżankę o
      imieniu Faustyna i naprawde nikomu kto ją zna nie kojarzy się z zakonnicą.
    • ash3 Klara 14.10.05, 15:24
      podpowiadam tak, poniewaz sama niedawno zwróciłam uwagę (aprobująco!) na to
      imię. Jest to zdecydowany typ mojego męża dla naszego maluszka, gdyby okazał się
      dziewczynkąsmile Podoba mi się i chętnie sama nadałabym je dziecku, kto wie, może
      tak właśnie będzie?
    • mama-patrycji Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 15.10.05, 14:24
      zdecydowanie Emilka-jest delikatniejsze i subtelniejsze.Klara kojarzy mi sie
      z...klasztorem-w ogóle mi sie nie podoba
    • saraanna Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 15.10.05, 15:21
      Tylko Emilka. Mieszkam w Holandii i tu co druga krowa nazywa sie Klara-bez
      obrazy dla nosicielek tego imienia.
    • em_em71 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 16.10.05, 12:11
      A ja znam jamniczkę Klarę, niestety znam też Emilkę, prawdziwego babochłopa,
      masywna zarówno na ciele jak i umyśle. Skojarzenia są rzeczą okrutną... Ale
      imiona same w sobie - ładne i miłe.
      • em_em71 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 16.10.05, 12:18
        Nie zdążyłam dodać, że ja wybrałabym Klarę, znałam kiedyś Klarysę, bardzo
        oryginalną i ciekawą osobę... I znów skojarzenie smile
    • kajtus6 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 17.10.05, 12:34
      Czesc!
      Moja coreczka nazywa sie Klara. Ma juz prawie 2 latka i jest moim najwiekszym
      skarbem.Mi te imie sie bardzo podoba, nie moge sobie wyobrazic innego dla niej
      imienia. A mowimy na nia Klara, Klarus, Klarusia, Klarunia, Kika, Klaruszek,
      Klarenka....zdecydowalismy sie na te imie bo mieszkamy za granica. Imie jest
      polskie, a latwo sie pisze i wymawia.
      Pozdrawiam,
      Kasia
      • andaba Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 17.10.05, 13:00
        Moim zdaniem Klara - wprawdzie Emilka bardzo ładna, ale znacznie bardziej
        popularna.
    • ashka29 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 17.10.05, 16:51
      jestem za Emilką pozdrawiam asiulka
    • juleczka4 Emilia Klara :))) 17.10.05, 16:55
      Emilia na pierwsze ponieważ ma więcej zdrobnień! :p
      Podobają mi się te 2 imiona tak złączone smile)
    • linna-altair Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 30.10.05, 14:30
      Emilia ma ładniejsze brzmienie od Klary i bardzo mi sie podoba.
      • koza_w_rajtuzach Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 30.10.05, 17:49
        linna-altair napisała:

> Emilia ma ładniejsze brzmienie od Klary i bardzo mi sie podoba.

No właśnie chyba będzie Emilia smile.
        Żałuję, że ostatnimi czasy zrobiło się to imię takie popularne, ale to jeszcze
        nie wystarczający powód, abym miała z niego zrezygnować. Ma śliczne
        zdrobnienia, które mi tą popularność rekompensują w zupełności.
        A jeśli kiedyś będzie miała córcię, to będzie Klara smile.
        Choć.. no nie mówię na 100%, że będzie Emilka. Jeszcze dwa dni temu byłam
        zdecydowana na Klarę. Zmienia się to u mnie jak w kalejdoskopie.
        • aurelia_b Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 30.10.05, 21:57
          Kozo - poczekaj aż Malutka będzie już na świecie. Wtedy zobaczysz, które imię
          bardziej do niej pasuje.
        • szczekuszka Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 31.10.05, 10:05
          Ja bym wybrala Klare.

Mialam kolezanke Emilke i wszyscy non stop zwracali sie do niej:"Emilka, Emilka"
          Normalnie jak do malej dziewczynki. Zaden nauczyciel przez cztery lata LO, nie
          powiedzial do niej Emila, Emilia, tylko non stop to zdrobnienie. Takze ja bym
          sie na to imie nie zdecydowala.
          Choc jest jeszcze jedno rozwiazanie, moja ciotka Emilia, uzywa tylko i wylacznie
          zdrobnienia: Mila.

Klara, tez ma minusy, ale odkad spotkalam sliczna, mala Klare, to jeszcze
          bardziej to imie przypadlo mi do gustu. Dziewczynka byla tak urocza, a imie
          jeszcze bardziej potegowalo to wrazenie. wink
          • kajtus6 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 31.10.05, 10:25
            Ja tez mialam watpliwosci....nie bylam zdecydowana az do konca. I nawet jak
            mala sie urodzila, to jakos mowilam maluszek, sloneczko itd... A teraz ma
            prawie 2 lata, jest najkochansza Klara! Uwielbia swoje imie i jej bardzo
            pasuje. Mowi o sobie Klara lub Klarusia, a my na nia Klara, Klarus,
            Klaruszek,Kika, Klarenka, i wogole tyle zesmy wymyslili zdrobien ze ma chyba z
            20 imion!!!!
            W kazdym razie, jestem bardzo zadowolona z tego imienia. Szczegolnie ze
            mieszkam za granica, i wszystkim sie podoba. I jest oryginalne bo przez K a nie
            C!
            Pozdrawiam!
            Kasia z Klara
            ps: Emilia tez mi sie podoba. Ladnie brzmi.
          • theodorka Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 31.10.05, 13:40
            szczekuszka napisała:

> Ja bym wybrala Klare.
            >
            > Mialam kolezanke Emilke i wszyscy non stop zwracali sie do niej:"Emilka,
            Emilka
            > "
            > Normalnie jak do malej dziewczynki. Zaden nauczyciel przez cztery lata LO, nie
            > powiedzial do niej Emila, Emilia, tylko non stop to zdrobnienie. Takze ja bym
            > sie na to imie nie zdecydowala.

Eee tam, ja znam 17-letnią Dorotę, do której wszyscy mówią Dorotko, Dorotka.
            Nawet pasuje do drobnej, eterycznej istoty wink Emilki bym się nie obawiała, za
            to BARDZO nie podoba mi się zdrobnienie Emila. Brrr!!! Tak samo jak Kornela od
            Kornelii. Dla mnie to zgrubienie, nie zdrobnienie...
            • bodomlake Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 31.10.05, 18:28
              Mówicie, ze Emilka takie popularne, a ja znam tylko jedną. Klary żadnej.
              • gaja011 Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 01.11.05, 23:24
                dla mnie zdecydowanie Klara - zwłaszcza, że nazwisko jest długie.
            • szczekuszka Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 02.11.05, 09:33
              theodorka napisała:

>
              > Eee tam, ja znam 17-letnią Dorotę, do której wszyscy mówią Dorotko, Dorotka.
              > Nawet pasuje do drobnej, eterycznej istoty wink

Ja mialam kolezanke Dorote i oprocz matki, nikt do niej Dorotka nie mowil. wink)))
              Fakt, ze w stosunku do drobnych, filigranowych osob naduzywa sie zdrobnien, moim
              zdaniem jest to niekorzystne. Mialam w klasie dwie kolezaki Iwony i do jednej
              (malej, cichej) wszyscy (koledzy, nauczyciele) mowili:"Iwonka", nawet jak o niej
              mowilismy, to zawsze w uzyciu bylo zdrobnienie.
              Kolezanka Emilia, nie byla drobna, cicha, przeciwnie wink)
              Mysle, ze imie wplynelo na to, ze zaczeto uzywac jednego zdrobnienia.
              • emiliapl Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 02.11.05, 14:34
                ja mam na imie Emilka i jestem z tego bardzo dumna. Klara mi sie bardzo nie
                podoba. Podobaja mi sie równiez imona: Aurelia oraz Milena.
                Pozdrawiam
                • emiliapl Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 02.11.05, 14:35
                  ładne jest też Weronika
                • szczekuszka Re: Emilka czy Klara? Ostateczne rozmyślania.. 02.11.05, 21:06
                  emiliapl napisała:

> ja mam na imie Emilka i jestem z tego bardzo dumna.

A dlaczego rozpiera Cie duma?! surprised

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.