madziunia23 Re: ZDROBNIENIA !!! 30.06.06, 15:47 Ja sie nazywam Magdalena, zdrobnienia: Magda, Madzia, Madziula, Madziunia, Magdusia, Madzieńka, Madziorek, Magducha, Magdula itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
werosia7 Re: ZDROBNIENIA !!! 05.07.06, 10:04 weronika- weroś werosia weronisia weronka weroni weronia wrosiawero niki nika tak mówimy na naszą córkę Odpowiedz Link Zgłoś
mamab26 BARTEK 30.06.06, 16:14 Bartuś,Bartolinek,Tunio Ale i tak najczęściej mówię do niego Myszol (to męska odmiana Myszki...) ,Puszu (to od "puszenia się" gdy coś mu się niepodoba) oraz Harcownik ( wzięło się stąd,że mój synek jest istotką niespokojną i najwięcej czasu zajmują mu właśnie harce...) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_michasia Re: ZDROBNIENIA !!! 30.06.06, 16:19 Moja siostra to Estera. Jak była mała, to czasami była Estusią, teraz jest tylko Esterą. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasiakasia1 kasia 04.07.06, 18:27 Ja mam na imię Katarzyna i niby jest wiele zdrobnień tego imienia najbardziej jakoś lubie Kasiula Odpowiedz Link Zgłoś
luizjana11 Re: A Daria??? 04.07.06, 19:00 Moja siostra cioteczna Dariaarka,Darunia,Dareczka. Mnie najbardziej podoba sie Darunia. Niestety nie mam z nia kontaktu i nie wiem,ktore jej sie podoba/podobalo. Pozdrawiam z NL-Luizjana www.pol-ned.tk Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.kluska Re: A Daria??? 26.08.06, 00:48 Mam przyjaciółkę Darię. Mówię na nią: Darynka/Darynia/Daryna Man-darynka Daryś Dariuszka Daryneczka. Kochane to Dziewczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milena Re: A Daria??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 12:17 daruś, dora Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia341 Re: ZDROBNIENIA !!! 28.08.06, 19:32 Agnieszka-Agusia.Agula a najczęściej Andzia Anna - Anulka,Ania,Aneczka Dorian- Dudek,Duduś..w żadnym wypadku nie Dorek itp. Marzena-Mazia Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamaria Agnieszka 04.02.07, 15:52 Jakies zdrobnienia są: Aga Agna Agnia (Mi sie za bardzo nie podoba Aga,ale może być) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martita Re: Agnieszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.07, 13:41 Jeszcze Agusia,Agunia, Aguś, Agniesia Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Małgorzata i Szymon 04.02.07, 19:08 tak mają na imię moje dzieci na Małgorzatę mówimy: Margolka, Margot Margeritka (jedna babcia), Gosiczek (druga babcia), Marilla - a dla nasz czyli rodziców to jest po prostu Małgosia Na Szymona wszyscy mówia Szymulin ))) nasze mamy miały wielki problem z zaakceptowaniem imienia Małgosia (obie nie lubią zdrobnienia Gośka) i starają się wymyślać coś innego a może macie jakieś propozycje do zdrobnień Małgorzatki?? bedę wdzięczna pozdrawiam serdecznie badziul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Małgorzata i Szymon IP: *.spray.net.pl 20.08.08, 14:35 Małgorzata:Gosia,Margo,Goś,Ula,Ulcia,Gosiula.... Szymonzymek,Szymuś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Młodsza Re: Małgorzata i Szymon IP: *.chello.pl 22.05.09, 23:48 Mam na imię Małgorzata Moja siostra to Joanna,a obie jesteśmy Siunie. A-Siunia i Go-Siunia. Mąż mnie nazywa Małgosią, reszta Gosiaczek,Gosia,Siulka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusii Re: Martyna-Maryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:03 Martyna-Maryna-Mara-Mery-Martycha-Martynocha.TTak wołamy na nasza 5 letnia kuzynke. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamaria Anastazja, Tomasz 02.07.07, 20:01 Ana Ata Stacja Tusia Nastusia Tomek Tomcio Tomuś Tomkuś Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kakaszka łukaszek 02.07.07, 20:10 Łukaszek, kiedy jeszcze nie potrafił wymówić swojego imienia, mówił Kakaszek, albo poważniej Kaku, i tak został Łukaszkiem - Kakaszkiek, Kakuniem, mówimy też Łukanio, Łukasik (dziadek), czasem Łuka, a ponieważ od jakiegoś czasu jedną nogą mieszkamy we Włoszech zdarza się Luka, choć go to denerwuje. Na mnie wołali Anusia, Anulka, Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Rafal i Alan IP: *.bulldogdsl.com 03.07.07, 12:06 Rafal - imie mojego meza Rafalek, Rafaleczek (bleee), Rafcio (ukochane), Rafik, Rafi, RAF, Ralph, Ralphie Alan - imie mojego syna Alanek (jedyne zdrobnienie i zadko uzywane), Alaneczk, Alano, Al, Alancio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Cezary Maja IP: 195.94.220.* 07.07.07, 11:51 Cezary, Czaruś, Czarusiek, Cezaruś Maja, Majunia, Majulka, Majcia Odpowiedz Link Zgłoś
basoni Re: Cezary 06.03.08, 11:59 jeszcze Czarulek, Czaruniek, Czarunia, Cezarion Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Joanna 06.03.08, 12:57 Joanka, Jowanka, Jojo, Joaneczka (tak mowi znajoma Rosjanka - akcent pada na AN). Odpowiedz Link Zgłoś
kalyna7 Re: Zdrobnienia !!! Agata i Kalina 06.03.08, 13:31 Moje imię Kalina, a przyjaciele nazywają mnie Kala, kiedyś było jeszcze Kalka (co mnie wkurzało!), mama na mnie woła Kalińcia, Kaleczka albo Kalineczka. A już najgorsze z możliwych, jak mnie nazwał kiedyś mąż - Kulineczka albo Kuleczka (straszne!) Natomiast siostry imię Agata. Wszyscy znajomi mówią Agat. Pewnie z racji tego, że nie lubi zdrobnienia Aga. Na Agnieszki woła się Aga, choć powinno Jaga, bo to prawidłowe zdrobnienie. Na Agatę jeszcze można mówić: Agusia, Agacia, Agatka. Mama na nią woła Jagatka albo (jak się zezłości) Agucha. A mnie się najbardziej podoba, jak jej mąż mówi Jagutka. To takie miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milenka Milena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 11:26 Milenka Milcia Mila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Zdrobnienia! IP: *.spray.net.pl 20.08.08, 14:27 Joanna==>Asiulka,Asiula,Asia,Aśka,Aś,Siula,Siuńka,Siulka,Siunia,Asica,Sica, Unia,Uńka,Siuleńka,Jaśka,Jasia,Joasia,Joaśka,Joanka,Joania,Jańka,Jania,Jasiula,Jasiulka,Jaś, Ania,Anka... Aleksandra==>Alex,Alexa,Ola,Olcia,Oluś,Olusia,Oleśka,Oleńka,Olunia,Oluńka,Oleś,Leśka,Leś,Lexa,Lex, Sania,Sandra,Sańka,Drusia,Druśka,Dusia,Duśka,Lusia,Luśka,Olka... Wioletta==>Wiolcia,Olcia,Wiolusia,Ola,Olka,Wiola,Wiolka,Lusia,Luśka,Oleńka... Marta==>Martusia,Marusia,Tusia,Tuśka,Tuś,Martuś,Martuńka,Tunia,Tuńka,Martunia... Monika==>Misia,Miśka,Monisia,Moniś,Moniśka,Mosia,Mika,Mikusia,Mikuś,Nika,Nikusia,Nikuśka,Monia... Natalia==>Natalka,Natusia,Tusia,Tuśka,Tala,Talcia,Talia,Ala,Alcia,Aluś,Aluśka,Usia,Uśka,Uś... Karolina==>Karolcia,Korolka,Rolcia,Kara,Korba,Korcia,Ola,Oluńka,Olcia,Karolinka,Karolusia,Lusia,Luśka... Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Zdrobnienia! 13.01.09, 15:56 Lena to Lenusia Lenka Leneczka Lenuś Lemuś Lenusiaczek i Lenorek u nas co fajniejsza Katarzyna to Kazik a Konrad to Kondzio Odpowiedz Link Zgłoś
burcysi Re: zdrobnienia!!! 13.01.09, 21:04 Justyna justynka justynianka justysia justka justa tynka tysia tynia Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: zdrobnienia!!! 14.01.09, 00:00 Znam zdrobnienie imienia Lech jako Lelo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Paulina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 13:34 Paula Paulusia Paulinka Paulutek lub Paulut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mega Marta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 13:37 Martusia Martula Martek Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-28 zdrobnienia 14.01.09, 17:43 Ja - Wioletta - Wiola, Wiolka, Wioleczka, Wiolcyk, Wiolusia, Wiolek Mąż - Jarosław - Jarek, Jaro, Jareczek, Jaruś Córcia - Izabela - Iza, Izka, Izia, Izunia, Izula, Izulka, Zula, Zunia, Zulka, Zulajka, Izusia, Zusia, Niuśka, Niusia, Izulinka, Izabelka, Izabelinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: zdrobnienia !!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.03.09, 12:27 Kornelia: *Kora *Korcia *Korni Kinga: *Kinia *Kingusz *Kiniuś Natalia: *Natala *Nata *Nacia *Natles Agnieszka: *Aga *Agusza *Gunia *Guń *Gusia *Eszka *Jagienka *Jagna *Agunia *Nez I to imię mi się podoba... Może nie ze względu na normalną formę, ale na możliwości zdrobnień. I jak znam kilkanaście Agnieszek to na każdą mówię inaczej. Monika: *Monia *Mona *Moniś Danuta: *Danka *Danusia *Dandi (Dundee - bardziej kreatywnie ) Jakub: *Kuba *Kubuś *Buś Paulina: *Paula *Paulinka *Papalyna Anastazja: *Nastazja *Ana Joanna: *Joannu *Asia *Joasia *Aźźź *Joannka *Joa *Aisha *Giovana *Asiula *Asieńka *Asiaczek *Jojo *Dżodżo *Acha *Ach Kamila: *Kamilka *Kama no cóż... wiecie to nie brzmi najlepiej. A czy ktoś ma jakieś mądre pomysły na ciekawe zdrobnienie tego imienia? Będę wdzięczna. =) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: zdrobnienia !!! 17.03.09, 13:38 Ja - Paulina czyli Paulinka albo Peolka (to lubię najbardziej) Syn - Bruno czyli Bruś, Brusinek, Bruń, Brunio, a on sam ostatnio mówi o sobie Brunko Córka - Ida czyli Dusia, Dusinek, Duś, Dusiątko, Idusia, Idunia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: zdrobnienia !!! 17.03.09, 13:40 Znam też dwie siostry zdrabniane od zawsze dość nietypowo: Natalia funkcjonująca w swojej rodzinie jako Inka, oraz Helena czyli Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: zdrobnienia !!! 17.03.09, 13:54 corka amina - mina,minka, misia, aminka, bynti layla - lila, laylunia, bynti Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: zdrobnienia !!! 17.03.09, 20:02 Ja czyli Kornelia - Korni, Nela, Nelcia, Kornusia (czego nienawidzę), Nuśka, Kornula, Nulka, Nulcia, Korcia Mąż Przemysław - Przemek, Piniu, Przemuś, Przemko Córka (jeszcze nienarodzona) Karina - Karinka, Karincia, Kicia Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla-1 Re: zdrobnienia !!! 24.03.09, 00:40 Kamila: > *Kamilka > *Kama Kamilusia, Milusia, Milucha Kamusia, Kamcia no i "zdrobnienie" typu kamizelka (autorstwa mojego brata dawno temu,ale nie polecam) Odpowiedz Link Zgłoś
julka0712 Re: Zdrobnienia !!! 18.03.09, 14:02 Ja Aleksandra czyli Ola,olka,olcia mąż Paweł czyli Pawełek, pablo pablito. Dzieci (pewnie uznacie, że oklepane) syn Jakub czyli kubuś, kuba, tubis sam o sobie mówi dzióba więc jeszce dzióbek, a córcia to Julia czyli julka julcia julek juluś lisia lusia, syn nazwał ją kiką więc był jeszce kikulcem, kikulą, teraz nazywa ją lulką Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Helena? 20.03.09, 11:59 Nasza to Helenka, Helik, Heli, Helen, Helusia, Heleneczka, Lula, nie uzywamy: Lena, Hela (nie lubie!), Helutek... Ktos cos jeszcze podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Bożydar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 20:53 piekne staropolskie imię, niestety nie mam kompletnie pomysłu na zdrobnienie - Bożek? Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Bożydar 20.03.09, 22:07 żywcem z kabaretu (KMN chyba) - Bożo w porzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizbeth.xd Karolina, Anna, Iwona, Urszula, Beata IP: *.ghnet.pl 21.03.09, 14:51 Karolina - Karo, Karcia, Karcioch, Karolinka, Karol, Karolek, Kara, Karuś, Karusia, Karola, Karka, Karunia, Karuń, Karkens, Karolajna, Karolcia, Karolć, Karolusia, Karoluś Anna - Ania, Anuś, Ana, Ankens, Anula, Aniula, Aniulka, Ancia, Ańć, Anulka, Anek, Aneczek Iwona - Iwonka, Iwa, Iwetka, Iwuś, Iwkens, Iwoneczka, Iwonusia, Iwunia, Iw, Iwek, Iwońć, Iwuńć Urszula - Ula, Ulcia, Ulć, Ulkens, Ulurycia, Uluś, Ulek, Usia, Ulusia, Urszuleńka, Urszulka, Ulula Beata - Beatka, Bełatka, Becia, Beć, Beciuś, Beta, Beatrycze, Betryś, Betunia, Betysia, Betuś, Beciek, Beciak, Beaciek, Beaciak, Beciuń, Beciuńka można by było jeszcze długo wymyślać. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś