theodorka 18.01.06, 16:51 Wikipedia mówi o tym imieniu tak: "Asenata – biblijne imię żeńskie pochodzenia egipskiego, oznaczające "ta, która należy do swojego ojca". W Biblii jest to egipska żona Józefa, wspomniana w Rdz (41, 50)." Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobało A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: Asenata 18.01.06, 18:13 coś mi w nim nie pasuje, chyba bym je podziliła na Asena lub Senata, bo jako Asenata coś mi nie brzmi .. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Asenata 21.01.06, 17:40 Jakie imiona pasują według Was do Asenaty? Może Fejenna ? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Asenata 21.01.06, 19:07 Asenata Leontyna Asenata Letycja Asenata Ludmiła Asenata Manuela Asenata Zuzanna narazie tyle mi przychodzi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Asenata 21.01.06, 19:48 shilla01 napisała: > Asenata Leontyna > Asenata Letycja > Asenata Ludmiła > Asenata Manuela > Asenata Zuzanna > > narazie tyle mi przychodzi do głowy Ładne zestawy, ale chodziło o imiona dla rodzeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Asenata 21.01.06, 21:36 aaaa ) no to te które podałam jako 2, skoro pasowały do zestawu to beda pasowaly dla rodzeństwa Ale pomyślę jeszcze . ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Asenata 22.01.06, 19:52 shilla01 napisała: > A może Astrea ?? Też bardzo ładne )) Asenata i Astrea - nawet niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Asenata 18.01.06, 18:21 Kojarzy mi się z Renatą , ogólnie może być Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Asenata 18.01.06, 19:02 Bardzo ładne, trochę w stronę sonaty. Gdyby tylko pierwszym skojarzeniem nie była asenizacja i wóz asenizacyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Asenata 18.01.06, 19:08 ...jeszcze Senat. Jak widać, skojarzenia mam ze skrajnie różnych półek Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Asenata 21.01.06, 19:33 Mi rowniez kojarzy sie z senatem... ładniej by bło Asena lub Asneta . Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Asenata 25.01.06, 19:52 Oj, dla mnie zdecydowanie za bardzo senatem trąci. A co będzie jak zostanie senatorem? Senator(ka) Asenata? No i przypomina mi Renatę, Edytę, Beatę, - bardzo nie lubię tego trendu z lat 70.Już wolę w wersji angielskiej, bliższej zapewne oryginałowi - Asenath (akcent na pierwszej sylabie). Ja bym nie użyła, ale niewątpliwie oryginalne, ciekawe. Czemu nie, jak ktoś bardzo chce? (Bardziej podobają mi się podobne imiona Tanita i Talita - znowu, glównie w wersji angielskiej Tanith, Talitha - bardzo lubię dźwięk TH w angielskich imionach). Zdrobnienia: Asia, Asa, Senia, Ana, Ania, Nata, Natka, Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Asenata 30.06.22, 17:36 Nie podoba mi się ze względu na zbyt mocne skojarzenia ze słowami: "senat" i "arsenał". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Asenata 01.07.22, 03:35 Kojarzy mi się z asenizatorem i wierszem Bursy. Odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Asenata 30.06.24, 22:43 emnilda.wolna napisała: > i wierszem Bursy. O który wiersz chodzi? Lubię Bursę, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć żadnego wiersza jego autorstwa, który łączyłby się z Asenatą... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Asenata 01.07.22, 07:55 Zbyt mocno kojarzy mi sie z senatem. U mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Asenata 01.07.22, 11:56 Bez szału. Trochę zbyt senackie, ale znam gorsze imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Asenata 30.06.24, 22:42 Tak jak poprzedniczki - skojarzenia z senatem odzywają się praktycznie same Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Asenata 02.07.24, 11:02 Trochę tak, trochę nie. Nie podoba mi się końcówka - ATA. Rzeczywiście kojarzy się z imionami z lat 70/80 typu Beata, Edyta, Renata - za nic nie umiem ich polubić. Asenata pomimo podobieństwa zakończenia brzmi najłagodniej z nich, podobna do Asuman ( Asu) i Azuceny. Posiada ciekawe zdrobnienia i skróty - Asa, Ase, Asia, Asta, Sen, Senia, Sena, Sensa, Nata, Seta, Aseta, Asna, Asneta, Ata. Skojarzenia - sonata, sen, senat, sanatorium, arsenał, kazamata, Sansa, etc. Najciekawsze asocjacje z sonatą i ze snem. Dla mnie najmilszy skrót jak marzenie - Sen ) Odpowiedz Link Zgłoś