myniek1 19.01.06, 21:49 tak nazywa się moja córcia. Zdrobnienia i przezwiska: Blaneczka, Blanszetka, Blansz, Blanek, Blanula Zastanawiałam się nad Kariną i Marika, ale to ostatnie uznałam za zbyt pretensjonalne. Jak wam się podoba? Załozenie było takie - ma być orginalnie ale nie do przesady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: BLANKA 19.01.06, 22:23 Bardzo lubię to imię, i uważam, że to o niebo lepszy wybór, niż Karina i Marika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: BLANKA 20.01.06, 02:17 Podoba mi się, aczkolwiek jakoś chyba ostatnimi czasy mniej... Niemiej jednak wciąż uważam je za ładne Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: BLANKA 20.01.06, 08:51 Dobrze,ze Blanke wybrałas Imie sliczne. Bianka rowniez. Karina nie podoba mi sie w ogole. Marika moze byc, ale Blanka duuuuzo ladniejsze. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: BLANKA 20.01.06, 13:48 Osobiście wolę Biankę od Blanki, ale obie zdecydowanie bardziej od Mariki i Kariny. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: BLANKA 20.06.06, 14:19 > Osobiście wolę Biankę od Blanki, ale obie zdecydowanie bardziej od Mariki i > Kariny. Mam takie samo zdanie jak aniadm! Śmieszne zdrobnienie Blansz Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: BLANKA 20.01.06, 14:27 o rany, same Blanki będą, ogólnie imię niezłe ale lepsze w moim mniemaniu jest Karina Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: BLANKA 20.01.06, 16:19 jak dla mnie pretensjonalne i wzdumane w swej pozornej prostocie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: BLANKA 20.01.06, 18:50 Jak dla mnie jest wystarczająco staroświeckie, w odróżnieniu od Kariny i Mariki. Patronka żyła w XII/XIII wieku i była księżniczką kastylijską, matką św. Ludwika IX, króla Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: BLANKA 20.01.06, 18:59 Podoba mi się ) A imię spodobało mi się daaaawno temu, po przeczytaniu biografii królowej Blanki (podobnie było z Eleonorą Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: BLANKA 20.01.06, 19:21 Dla mnie taka "staroświeckość" jest jednym z najważniejszych kryteriów przy wyborze imienia. Preferuję te tzw. dynastyczne. Imiona typu Karina, Marika, Iwona, Monika, Nikola są dla mnie bez wyrazu, właśnie dlatego, że nikt nigdy nie słyszał o księżniczce Marice, Iwonie (Gombrowicza zostawmy) itp, no ale to zboczenie zawodowe po historii. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: BLANKA 20.06.06, 14:02 Monika była matką świętego Augustyna. Co prawda nie księżniczka to, ale zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: BLANKA 20.06.06, 14:52 Ależ owszem słyszał King Nikola I Mitrov Petrović-Njegoš (Serbian Cyrillic: Краљ Никола I Митров Петровић-Његош (October 7, 1841- March 2, 1921) was the only king of Montenegro, reigning as a king from 1910 to 1918 and as a prince from 1860 to 1910. He was also a poet, notably penning Onamo, 'namo, the popular anthem of Montenegro. Five of his daughters were married, each to princes and kings, giving Nikola the nickname "the father-in-law of Europe". Daughters Princess Ljubica, known as Zorka married Petar Karađorđević (who after her death would become King Peter I, King of the Serbs, Croats, and Slovenes, which became Yugoslavia, annexing Montenegro from Nikola himself), Princess Anastasia (also known as Princess Stana) was married first with Duke George of Leuchtenberg and after divorce secondly to the World War I general Grand Duke Nicholas Nicolaevich of Russia, the younger, but remained childless Princess Milica was married to Grand Duke Peter Nicolaievich Romanov of Russia, brother of Grand Duke Nicholas Romanov; Princess Jelena became Queen Elena of Italy, wife of Victor Emmanuel III of Italy. Princess Marica Princess Anna, married Prince Franz Joseph of Battenberg, but remained childless Princess Sophia Sons Mirko Dimitri married Natalija Konstantinović, a cousin of Alexander I Obrenović, and had a son, Michael, Prince of Montenegro Of his three sons, the eldest, Prince Danilo Alexander, married (July 27, 1899) Duchess Jutta (later known as Militza) of Mecklenburg-Strelitz, but remained childless. His entire political work was inspired by only with one idea, the restoration of a Serbian Empire. Nikola saw himself as a modern-day Tsar Dušan, the rightful descendent of the medieval Serb throne. The present heir of his throne is Nikola II, grandson of king Nikola's younger son Mirko. Marica to taka polska Marika Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Apropos księżniczek :) 20.06.06, 14:55 a tu jest link: www.njegos.org/petrovics/family.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: BLANKA 19.06.06, 21:34 Ostatnio poznałam strasznie fajną dorosłą Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
bluee_sky Re: BLANKA 19.06.06, 22:42 Jak dla mnie bardzo ładne oryginalne i nieudziwnione:] Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: BLANKA 20.06.06, 10:56 Gratuluję wyboru. Śliczne imię. Sama zastanawiam się nad tym imieniem dla córki Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: BLANKA 20.06.06, 14:43 Mi sie troche kojarzy niefajnie-z postacia z gry Street Fighter - takim zielonym mutantem sorki, za duzo gralam en.wikipedia.org/wiki/Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: BLANKA 20.06.06, 15:20 podoba mi się! jest wg mnie dużo ładniejsze niż Bianka : Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: BLANKA 02.09.06, 23:38 Super imionko. Ja jednak minimalnie bardziej wolę Biankę (Bibianę). Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia341 Re: BLANKA 03.09.06, 01:50 Bardzo ładne imiona. Mnie tam się podobają i jest pewność, że jeśli zawołamy swoje dziecko nie przybiegnie ich więcej, jak miałam okazję ostatnio oglądać na placu zabaw.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia14 Re: BLANKA 04.09.06, 00:01 Fajne ,ale na mnie nie robi wielkiego wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
justyna0509 Re: BLANKA 04.09.06, 10:06 A ja mam dziewczynke o imieniu Bianca zdrobniale Bianeczka Bianisia i Bini pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: BLANKA 04.09.06, 13:24 Bardzo podoba mi sie, ale mam wrazenie ze w najblizszym czasie moze sie spopularyzowac Odpowiedz Link Zgłoś
ena07 Re: BLANKA 04.09.06, 20:35 Cudne imię, wymarzone przeze mnie dla córeczki, ale jak na razie urodził się synek Odpowiedz Link Zgłoś
aga10015 BLANKA i KARINA 12.09.06, 12:07 Ja też zastanawiam się nad Blanką i Kariną! Oba imiona podobają mi się bardzo i już sama nie wiem które wybiorę? Boję się tylko by Blanka nie była zbyt popularna... Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
civic2 Re: BLANKA 12.09.06, 13:26 Przepiękne imię. Ja chciałam tak nazwać swoją drugą córkę ale widziałam kiedyś reportarz o dwóch małych siostrach, którym przytrafiła się jakaś tragedia dokładnie nie pamiętam ale zabił je chyba jakiś psychiczny. Siostry miały na imię Laura i Bianka. Ja Laurę już mam stąd moje może trochę głupie obawy. Ale może będzie chłopak strasznie podoba mi się Adaś ale wszystkie Adamy jakich znam to straszne niemoty! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: BLANKA 12.09.06, 22:28 civic2 napisała: > Przepiękne imię. Ja chciałam tak nazwać swoją drugą córkę ale widziałam kiedyś > reportarz o dwóch małych siostrach, którym przytrafiła się jakaś tragedia > dokładnie nie pamiętam ale zabił je chyba jakiś psychiczny. Siostry miały na > imię Laura i Bianka. Blanka to niedokładnie to samo, co Bianka, nie ma obaw ... Odpowiedz Link Zgłoś