Dodaj do ulubionych

Bronimir- nowy wymiar Bronka

02.03.06, 12:43
Bronisław, Bronisława- to imiona, ktore obecnie nie sa na topie, ba, tylko
nieliczni maja odwage nazwac tak swoje dzieci.

wink

A co powiecie na Bronimira?! Mnostwo zdrobnien, zadnych ł, imie nie kojarzy
nas sie z tamtym pokoleniem. Mnie sie bardzo podoba, a Wam?!
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 02.03.06, 14:44
      Jestem bardzo na tak - kojarzy się bardzo bohatersko, bo przypomina Boromira z
      Trylogii. Znaczenie też bardzo pozytywne, a imię nie robi wrażenia
      przestarzałego. Choć Bronisław też bardzo mi sie podoba.
      • abiela Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 02.03.06, 21:43
        Podoba mi sie bardziej od Bronislawa.
        • tucik Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 02.03.06, 21:45
          znacznie lepsze od Bronisławy, która kojarzy mi się z broną do orania i jestw
          yjątkowo niekobiecym imieniem
    • pepperann Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 03.03.06, 10:56
      Mnie się imię Bronisław bardzo, ale to bardzo podoba. Uważam je za najlepsze ze
      wszystkich "-sławów", ze Stanisławem wlącznie (nie przepadam za imieniem Staś).

Myślę, że ma szansę znów stać się popularny.

Bronisława - zupełnie mi sie nie podoba.

A Bronimir - jak dla mnie zbyt udziwnione, zdecydowanie bym wolała Bronisława.

• szczekuszka Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 04.03.06, 17:02
      Widze, ze wiekszosc nie podziela mojego entuzjazmy do tego imienia.
      smile
      • gunka2 Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 06.03.06, 14:29
        Ja podzielam -, nie dajmy Kaszubom wylacznosci z ich Barnimem! Poza tym lepiej
        bronic pokoj niz slawe, moim zdaniem.
    • polixena Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 16.03.06, 12:14
      Bronimir mi się podoba. Tolkienowski Boromir zresztą też.
      • rycheza Re: Bronimir- nowy wymiar Bronka 19.03.06, 10:17
        Podpisuję się pod polixeną. Na marginesie, ciekawe, czy zarejestrowaliby
        Boromira?
        • polixena Boromir 19.03.06, 11:26
          Opinia RJP:
          rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=17&letter=B
          Pismo Urzędu Stanu Cywilnego w m. st. Warszawie, Oddział Wola w sprawie opinii
          o nadaniu imienia Boromir, przesłałem do Zakładu Onomastyki Instytutu Języka
          Polskiego PAN, skąd od p. prof. dr hab. Aleksandry Cieślikowej otrzymałem
          następującą odpowiedĽ:

"Słownik staropolskich nazw osobowych" nie notuje imienia Boromir. Ze względów
          morfonologicznych oczekiwalibyśmy zamiast niego formy Borzymir i taka forma
          rzeczywiście w Słowniku figuruje wraz z licznie reprezentowanymi Borzygniewami,
          Borzysławami, Borzywoja-mi itp. (wszystkie formy męskie). Zdarzają się jednak
          tematy na -o pochodzenia werbalnego, np Sędomir, Sędosław, Sędowój.

Imię Borzymir (podobnie jak Boromir) składa się z dwóch członów: borzy- (i
          odpowiednio boro-) + mir; borzy- (i boro-) należy kojarzyć z prasłowiańskim
          *borti (sę), *boriti (sę) ('zmagać się, mocować się, walczyć') + mir 'pokój'.
          Krótko mówiąc: zaproponowałabym formę Borzymir, ale dopuściłabym też Boromir.

koniec cytatu

Zapewne osoba wydająca opinię nie wiedziała nic o tolkienowskiej postaci o tym
          imieniu i sądziła, że to jakiś wymysł rodzica a'la imiona starosłowiańskie.
          Najważniejsze, że jednak opinia pozytywna i urząd nie ma prawa odmówić
          rejetracji dziecka o takim imieniu.
          • gaudencja Re: Boromir 16.08.06, 20:28
            Przypuszczam, ze jednak p. Aleksandra Cieślikowa wiedziała, kto to Boromir;
            mogło jej się to wydawać tak oczywiste, że nawet o tym nie wspomniała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.