03.03.06, 16:48
Witam!
Bardzo chcialabyn nazwac tak moja coreczke, ktora sie dopiero urodzi. Z tego
co tu przeczytalam, to chyba nie powinnam miec problemu z zarejstrowniem tego
imienia. Mam pytanie, czy ktos wie kiedy bedzie obchodzila imieniny i czy
moze ktos tak nazwal swoja corke i czy ona lubi swoje imie? Chodzi mi
dokladnie o Jane, nie Janine. Pozdrawam serdecznie
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Jana 03.03.06, 21:58
      Przypuszczam, ze imieniny można obchodzić w każdy dzień imienin Jana (imienia
      męskiego), ponieważ jest to żeńska forma tego imienia. Problemów z
      zarejestrowaniem nie powinnaś mieć. Jest pozytywna opinia RJP. Pozdrawiam smile

rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=254&letter=J
    • aniadm Re: Jana 03.03.06, 22:08
      To jest link do czeskiego kalendarza, imion Jany jest całkiem sporo:

www.libri.cz/databaze/jmena/rejstrik.php#J
      Z któregoś z opisów wynika, że formy Jana i Johana są równorzędne.
    • martuszkaw Re: Jana 03.03.06, 22:42
      Nie wiem jak z rejestracją w Polsce. W Czechach i na Słowacji imię Jana jest
      odpowiednikiem naszej Joanny, spotyka się w literaturze tłumaczenia Jana z
      Darku, Jana Orleanska, jest drugim co do liczby nadań. W Czechach Jana obchodzi
      imieniny 24 maja, na Słowacji 21 sierpnia. M.

vsk.sk/meniny/?
      • mamaemmy Re: Jana 04.03.06, 01:57
        skojarzenie oczywiscie z L.M.M"Jana ze Wzgórza Latarni".Bardzo miłe skojarzeniesmile
        • rosynanta Re: Jana 07.01.14, 09:06
          mamaemmy napisała:

> skojarzenie oczywiscie z L.M.M"Jana ze Wzgórza Latarni".Bardzo miłe skojarzenie
          > smile

Skojarzenie miałam podobne, tyle że Jana Stuart była w dokumentach Janiną.
          • zoja86 Re: Jana 07.01.14, 11:52
            Jest jeszcze opowiadanie "Jana i Gwiazdka" - jarmila09.wordpress.com/2010/10/13/jana-i-gwiazdka/
      • gaudencja Re: Jana 04.03.06, 11:28
        martuszkaw napisała:

> Nie wiem jak z rejestracją w Polsce. W Czechach i na Słowacji imię Jana jest
        > odpowiednikiem naszej Joanny,

To oczywiście logiczne, ponieważ Joanna jest żeńskim odpowiednikiem Jana. Tak,
        jak i Janina.
        • malwa16 Re: Jana 05.03.06, 19:41
          dziekuje wszystkim za wpisy, szczegolnie gaudencji i aniadm. Do imienia
          przekonalam sie jeszcze bardziej. Pozdrawiamsmile
          • abiela Re: Jana 02.08.06, 20:43
            Mnie Jana niezbyt pasuje choć zdarzyło mi się kilka poznać.
            • olianka Re: Jana 02.08.06, 21:03
              Mnie się Jana podoba, ale Janina już nie bardzo. W każdym razie Janka pięknie!
              • olianka Re: Jana 12.05.13, 13:30
                olianka napisała:

> Mnie się Jana podoba, ale Janina już nie bardzo. W każdym razie Janka pięknie!

Mija siedem lat i mi się po drodze odmieniło - Janina podoba mi się bardzo, Jana wręcz przeciwnie.
        • annajustyna Re: Jana 12.05.13, 19:36
          I Iwona (po slow. Ivana) chyba tez?
    • olianka Przeniesione 12.05.13, 13:31
      Imię Jana-dla dziewczynki
      nati_28 12.05.13, 13:12 Odpowiedz
      Ostatnio spotkałam się z tym imieniem. Myślałam, że dziewczynka ma na imię Janina, okazało się jednak, że ma na imię Jana. Mama mówiła do niej: Jana, Janka.
      Podoba Wam się?
      • dalenia Re: Przeniesione 12.05.13, 14:59
        Mnie nie zachwyca, ale nie razi mnie też szczególnie. Znam Jany, ale nie są one Polkami. Nie mniej "funkcjonują w naszym języku" zupełnie naturalnie wg mnie.
        • dalenia Re: Przeniesione 08.01.14, 11:55
          Zaczynam się zastanawiać, czy Jana nie pasuje mi brzmieniowo bardziej niż Janina. Sama już nie wiem ... Chyba jednak sama Jana brzmi dla mnie zbyt zdrobnieniowo i zbyt podobnie do Diany. Na dzień dzisiejszy nadałabym pewnie Janinę i zdrabniała do Jany/Janki.
    • annajustyna Re: Jana 12.05.13, 19:35
      Zarejestruja bez problemu.
    • zoja86 Re: Jana 07.01.14, 00:29
      Moja córka ma na imię Jana. Jest to żeńska forma od imienia Jan, pochodzi z języka starosłowiańskiego. Kiedyś było zamiennie używane z imieniem Joanna, natomiast w XIX wieku zostało wyparte przez imię Janina.
      Córkę nazywam Janą, Janką, Janeczką, Januszką, Janusią, Jasią, Jasiulą... bały bobas jest tak słodki, że zdrobnienia same się nasuwają smile
    • zoja86 Re: Jana 07.01.14, 00:31
      Zapomniałam dodać, że imieniny Jany są 27 lutego
      • niwius Re: Jana 07.01.14, 17:19
        Ale Jan jest imieniem biblijnym, nie pochodzi z języka starosłowiańskiego. W ogóle nie ma takiego języka.

Jana mi się nie podoba, tak samo jak Jan. Mało dźwięczne.
        • zoja86 Re: Jana 08.01.14, 00:45
          pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_staro-cerkiewno-s%C5%82owia%C5%84ski
          To że pochodzenie imienia "Jan" jest hebrajskie nie wyklucza, że w języku scs powstała jego żeńska forma. Z resztą biblia była przetłumaczona na scs.
          No ale specjalistką od etymologii nie jestem.
    • fruzielka27 Re: Jana 08.01.14, 01:04
      Mnie się Jana bardzo podoba smile Nie kojarzyłam wcześniej tego imienia, znałam tylko Janinę. Ale Janinę - Janeczkę - siostra mojej babci zginęła w Powstaniu. Nikt nie mówił na nią jak się dziś słyszy - Janinka, której nie lubię. Janeczkę lubię bardzo, pewnie i z sentymentu.
      Moja córka ma koleżankę Janinę, która jest Janką, Janeczką, Jasią i Janą właśnie. Dla mnie super imię! To chyba następne z niewielu, których żałuję że sama nie nadałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.