coccsinelle 15.03.06, 20:05 Witam wszytkich! Razem z mezem szukamy imienia dla chlopca, ale nie mozemy nic ustalic. Imie powinno byc latwe do wymowienia za granica, nie byc za krotkie, ani za dlugie, najlepiej dwusylabowe. Pomozcie prosze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imie dla chlopca 15.03.06, 20:28 Trudna sprawa, bo nie wiemy, co Ci się podoba Może Bruno, Hugo, Iwo, Eryk, Juliusz, Kornel? Odpowiedz Link Zgłoś
coccsinelle Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 18:47 Wiekie dzieki. Iwo za krotkie a Juliusz ma polskie "sz" w srodku. Za to Kornel brzmi interesujaca. Mnie sie podoba, ale moj maz wybychnal smiechem jak to uslyszal. Jak mowic do malego Kornela, Korakik?? Moze znasz jakies zdrobnienia tego imienia, wowczas mozliwe ze maz zmieni zdanie??!! Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 20:12 Juliusz z wyjątkiem tego "sz" ma wszystko "jak na Zachodzie", myślę że każdy przeciętnie inteligentny cudzoziemiec powinien się zorientować, ze to to samo, co Julius. Kornel to raczej imię niezdrabnialne, tak jak Karol (Kornelek, Karolek oczywiscie są możliwe). Ale to chyba nic złego..? Inne propozycje (o różnym stopniu popularności w PL): Bernard (zdrabniane np. Bernaś) Alwin Baldwin Adam Amos Cyprian (zdrobniale np. Cypisek) Walter Wiktor Tymon Tytus Ernest Erwin Erazm Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 21:37 Karola bym odradzała. Po angielsku Carol to imię żeńskie i w wielu innych krajach to brzmienie funkcjonuje jako imię dziewczęce (bo oczywiście tak naprawdę polski Karol to ang/fr Charles). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 21:44 Ja tylko gwoli dokładności dodam, że Karola nie proponowałam - użyłam go wyłącznie w celach porównawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 10:36 Stanowczo optuję za Juliuszem! Poza tym może Krzysztof, Grzegoorz...? Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 11:43 Leon? Adam? Gabriel? Emil? Napisz, co wam się podoba, to będzie można iść "w tę stronę". Odpowiedz Link Zgłoś
coccsinelle Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 18:51 Szerze mowiac to mnie sie bardzo podobaja francuskie imiona, ale po przetlumaczeniu na polski traca caly urok; Benoit - Bebedykt, czy Jérome Jeremi. Stad ta rozterka. Na razie nie wiemy czy to dziewczynka czy chloczyk, ale Jasminke juz wybralismy!Dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 19:41 Co powiesz na zaproponowanego przez mnie wyżej Gabriela? A będziecie raczej mieszkać w Polsce czy w jakimś francuskojęzycznym kraju? A może Bernard? Bardzo też podoba mi się podany wyżej Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Imie dla chlopca 16.03.06, 16:27 nie macie nic?? moi znajomi też tak mieli więc zaproponowaliśmy im - to nazwijcie: "Czarli" albo "Riki" i od razu jakoś mieli mnóstwo imion "w zanadrzu" he he bali się, że jak zaczniemy pytać "jak tam riki?" to się przyjmie... Odpowiedz Link Zgłoś