Dodaj do ulubionych

czemu Małgosia??

20.04.06, 18:28
Witajcie smile
mam może trochę nietypowy problem. Otóż wybrane przez nas imie dla córeczki -
Małgorzata - nijak nie trafia do przekonania obu babciom. Po prawdzie nie
przejmujemy sie tym bardzo, ale te ciagle pytania "dlaczego" wyprowadzają
mnie powoli z równowagi. Obie babcie w tej materii oczywiście nie maja nic do
powiedzenia, lecz jedynie chodza i wzdychają "jaka to będzie biedna
dziewczynka - nikt do niej nie powie Małgosia tylko Gośka, Gocha" itp, itd
POMOCY!!!!!!
czy sa na forum jakieś mamy małych Małgosi?? Jak przekonac babcie, że
Małgorzata jest ładnie brzmiącym i bardzo dziewczęcym imieniem??
badziul
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: czemu Małgosia?? 20.04.06, 18:34
      Może jakieś argumenty literackie, rodzinne, przyjacielskie? No nie wiem... Mi
      się też Małgorzata bardzo podoba, znam kobietę tak gdzieś po 40, która ma tak
      na imię i większość ludzi zwraca się do niej w głównej, oficjalnej formie (a
      jest to kobieta wątła i dość drobna, widocznie długo musiała forsować swój
      pomysł) smile Niestety większość innych znanych mi Małgorzat to zwykle Gosie i
      Gośki, a nawet (o zgrozo!) Gochy, ale to nie przeszkadza na szczęście
      wszystkim smile
    • shilla01 Re: czemu Małgosia?? 20.04.06, 18:34
      Myslę , ze to jak wszyscy beda sie do Małgorzaty zwracać zależy od tego jak
      rodzice beda mówic na swoją córkę , a pozniej jak ona sama będzie sie
      przedstawiać. Nie wszystkie Małgorzaty to Gosie !! bardzo dobry wybór - nie
      przejmujcie sie opiniami innych ludzi. Wiadomo nie we wszystkich gust mozna
      trafic.
    • ariana1 Re: czemu Małgosia?? 21.04.06, 12:33
      W ogóle nie przekonuj! Szkoda czasu. Na razie nie uzywaj imienia jak mówisz o
      dziecku, a przynajmniej nie przy babciach. A jak już będzie po wszystkim, to
      zawiadom po prostu babcie i całą rodzinę o narodzinach Małgosi i już. Zobaczą
      malucha, zachwycą się i zapomną o obiekcjach imiennych. A imię naprawdę ładnesmile
    • wana Re: czemu Małgosia?? 21.04.06, 14:18
      E tam, można mówić: Gonia, Małgonia, Gosia... Sama mam tak na i mię od 3...
      lat wink)) i nadal mi się podoba.
      U nas w rodzinie nie trafiły do przekonania nasze typy: Urszula i Juliusz, więc
      wszystkim nie dogodzisz.
      Pozdrawiam
      wana
      • gaudencja Re: czemu Małgosia?? 21.04.06, 14:47
        Wana, masz 3 lata? ;-P
        • ariana1 Re: czemu Małgosia?? 21.04.06, 17:15
          Jakby miała, to by pisać nie umiała smile
          • bioo Re: czemu Małgosia?? 25.04.06, 22:41
            ja mam 22 miesieczna MAłgosię i tylko taką forma sie do małej zwracamy, i
            znajomi, tez tak mówia a nie Gosia (bo tez prosimy by do małej mówic Małgosia,
            MAłgonia) i jak na razie jest oki, wiele osob zdziwionych , bo to teraz nie
            jest popularne imie, ale dla nas najważniejsze smile
            pozdrawiam
    • cynta Re: czemu Małgosia?? 27.04.06, 04:07
      A moze zdrabniac to imie do Malgorzatki?, wogole unikajac jakichkolwiek Gos,
      Goch itp. Znam mame ktorej coreczka nazwana Elzbieta byla zawsze Elzbietka,
      nigdy Ela i tak sie przyjelo. A babciami sie nie prejmowac: jak ja moja Zuzie
      zaproponowalam 20 lat temu to mi starsza ciocia powiedziala ze tak u nich w
      domu sluzba kuchenna miala na ime!!
    • badziul Re: czemu Małgosia?? 27.04.06, 13:12
      Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi - bardzo mi sie podobały i zarazem
      podtrzymały na duchu smile)
      dzisiaj ze strony mamy uslyszalam kolejny argument (poza nieśmiertelną "Gośką")
      - to takie do bólu zwykłe imię!!! -
      Sama noszę ogromnie popularne imię - Aleksandra, które średnio mi sie podoba, a
      dla mojej rodzicielki jest ono niezwykle oryginalne smile i nie da sobie
      przetłumaczyć, że obecnie jest tak dużo Oli.
      prawdę mówiąz ciekawi mnie to, czy za X lat ktos powie o Oliwii, Natalii ,
      Julii itp że mają strasznie oklepane imiona smile))

Mnie się własnie wydaje, że to my wszystkie tworzymy charakterystyke swoich
      imion. O tym, czy dane imię nam sie podoba w dużej mierze decyduje fakt, czy
      ktoś kogo lubimy je nosił (ja mam duży "uraz" do imienia Monika), a akurat znam
      same fajne Małgosie.

Przepraszam, że sie Wam tak wyżalam, ale dzisiajesza rozmowa z mama troche mnie
      dobiła sad
      pozdrawiam za to bardzo słonecznie w ten piękny dzień
      badziul
      • shilla01 Re: czemu Małgosia?? 27.04.06, 13:15
        mam nadzieje ze nie popsuje twojego dobrego nastroju, ale jesli idac sladem
        skojarzen z osobami, to zdecydowanie byłabym przeciw, ponieważ znam same wredne
        GOSIE - nawet serialowa z M jak Milosc jest jakas taka ... bez serca.

Ale imię bardzo lubie - jako Małgosia - oczywiscie
        • szczekuszka Re: czemu Małgosia?? 28.04.06, 10:13
          Ja nie znam wrednych pan o tym imieniu, ale w to, ze na Malgorzate nie beda
          mowic Gosia, Gośka, nie uwierze. Ja do wszystkich znanych mi Goś, mowilam, albo
          Gosia, albo Gośka. Wszyscy tak mowili, a ich rodzice uzywali w 90% zdrobnienia-
          Małgosia.
          Nie wiem co w tym imieniu moze sie podobac, mnie sie ono nie podoba, chyba
          wlasnie za te zdrobnienia (każde!).

Babcie sie przyzwyczaja, nie maja wyjscia wink)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.