trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:04 Ja odkąd pamietam, zawsze interesowałam sie jak ma na imie rodzeństwo danej osoby i prowadziłam sobie takie male obserwacje. Mianowicie zauważyłam ze rodzice często wybierają imiona w pewnych "parach". Np. znam 5 par siósr: Ania i Kasia, 3 pary -Piotr i Paweł 2 pary- Asia i Piotr Może mi sie jeszcze coś przypomni. A wy znacie takie często spotykane zestawy.?? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:06 To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz wiele takich rodzeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 18:01 To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz > wiele takich rodzeństw. No powiedzmy... Chodzi mi że akurat te zastewy są częste.Bo np. Maria tez jest popularna, a rodzenstwa Ania i Marysia są zdecyowanie rzadziej spotykane niż wszedzie obecna Ania i Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 18:34 trrruskawa napisała: > No powiedzmy... Chodzi mi że akurat te zastewy są częste.Bo np. Maria tez jest > popularna, a rodzenstwa Ania i Marysia są zdecyowanie rzadziej spotykane niż > wszedzie obecna Ania i Kasia. > Ale Marysia nie byla tak popularna w czasie An i Kas. Ja nie mialam w szkole ani jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 20:04 Ja z kolei miałam w klasie (sąsiedniej) dwie Marysie, które sie przyjaźniły, ale wszyscy mieli świadomosć, że to niezwykly zbieg okoliczności, bo Maria była bardzo rzadkim imieniem w naszym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 18:27 > To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz > wiele takich rodzeństw. Piotr i Paweł to jak najbardziej para apostolska Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 10:39 Ja znam kilka rodzeństw o imionach Małgosia i Kasia (co ciekawe Kasia jest zawsze starsza), Piotr i Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:09 Ja tez znam Piotra i Pawła; na forum rodzeństwa o takich imionach były wspominane bardzo często. Inna taką parą jest Maria i Magdalena. Dla mnie obie są bardzo sztampowe i nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:56 Hmm, ja znam wiele podobnych zestawow ale wlasnie bazujacych na popularnych imionach, wiec mysle, ze to tylko i wylacznie przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 22:21 Takie zestawy spotkałam wiecej niż raz: Ewelina i Radosław Katarzyna i Barbara Magdalena i Małgorzata (3 razy) Piotr i Paweł Joanna i Katarzyna Agnieszka i Mariusz (chyba 4 razy) Grzegorz i Krzysztof Aleksandra i Anna Agnieszka i Justyna Spotkałam też rodzeństwa: Katarzyna, Kamila, Klaudia Agata, Aleksandra, Anna Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 16:54 Anna i Katarzyna Michał i Jakub Czterokrotnie spotkałam sie z imieniem Bruno - za każdym razem chłopiec miał brata lub siostrę. Zestaw imion rodzeństwa wydaje mi się ciekawy: Kalina, Kaja, Eryk, Nikodem. Prawdę mówiąc zdziwiłaby mnie siostra Bruna o imieniu Ania czy Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 16:36 Siostry: Ania i Kasia są poprostu wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:29 Siostry: Ania i Kasia są poprostu wszędzie moze mam slaba pamiec , ale nie przypominam sobie zebym spotkała takie rodzenstwo . Hmmm... czyli to nie jest aż tak częste Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 12.08.06, 18:45 Tak, zgadzam sie. Znam rodzenstwa: Kasie i Anie, Anie i Kasie. Chyba ze cztery takie rodzenstwa. Dziewczyny mieszcza sie w wieku 30-25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 16:54 A ja zauważyłam takie zjawisko - kiedy w wielodzietnej (co najmniej 2 dzieci) rodzinie rodzi się dziewczynka, to zawsze dostaje na imię ... Ania, szczególnie jeśli jest duża różnica wieku między nią a poprzednim dzieckiem. WIerzcie lub nie, ja w moim otoczeniu naliczyłam 6 takich przypadków Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 20:17 Coś w tym jest - na razie zauważyłam 4 przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 17:45 a ja coraz częściej spotykam rodzenstwo o imionach zaczynających się na tą samą literę. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 21:35 A to dosc popularna strategia. U mnie tez tak pewnie bedzie, ale to juz bardziej z przypadku, bo jedyne imie meskie, ktore podoba sie i mnie i mezowi jest na K. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 23:09 dziewczynka_bez_zapalek napisała: > a ja coraz częściej spotykam rodzenstwo o imionach zaczynających się na tą samą > > literę. > ja tez. Tylko cholera zawsze to jest M... Odpowiedz Link Zgłoś
idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 19:12 ja jestem Karina i mam 2 braci: Karola i Krystiana 3xK Mam syna Jasia i teraz szukam drugiego imienia na J, mam czas do czerwca Chyba sie wylamie i bedzie moze Eryk, moze Mikolaj, a moze cos zaproponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:10 Julian ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:18 no wlasnie tez myslalam o Julianie, ale mam w rodzinie jednego i nie chce sie powtarzac Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:19 Juliusz, Jeremi, Jedrzej Odpowiedz Link Zgłoś
idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 13:58 a jakie sa zdrobnienia od Jeremi? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 17:05 idealni napisała: > a jakie sa zdrobnienia od Jeremi? Byly watki, poszukaj. Ja proponuje Jeremis, Jeremek, Remis, Remek, Jeremiaszek Odpowiedz Link Zgłoś
idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 04.05.06, 12:11 a czy Jeremi pasuje do Jasia(pierwszy syn)? Jeremi niezbyt podoba sie mojemu mezowi. Czy moze lepiej Eryk? Moze macie jakies inne propozycje pasujace do Jaska? Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 04.05.06, 14:11 IMO Jeremi dużo bardziej pasuje do Jasia, niż Eryk Do Jasia teraz często dobierany jest Antek, Staś, Franciszek, ale sczególnie doradzałabym np. Gustawa (Gucia, Gutka), Tymoteusza lub Tymona, może być też np. Remek (Remigiusz). Na pewno lepiej nie wybierać imion kończących się na -ian lub -jan, chyb aże są bardzo długoie (jak Maksymilian). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:53 Jonasz, Joachim, a dla odważnych Jordan lub Justyn. Odpowiedz Link Zgłoś
idealni do gaudencji 23.05.06, 22:31 to znowu ja Coraz częściej myśle o Jeremim, czy pasuje Jeremi Grocholski? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 23.05.06, 23:22 SUPER! Bardzo pasuje. BTW, znam Grocholskich w Warszawie, młody człowiek o imieniu Henryk, czy to przypadkiem nie Twoja rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
idealni Re: do gaudencji 24.05.06, 11:33 to się cieszę Nie znam Grocholskich w Warszawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: do gaudencji 12.08.06, 13:08 Bardzo ładne imię Gratuluję zatem i wyboru i synka oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 12.08.06, 20:49 Gratuluję z całego serca małego syneczka o pięknym imieniu! )) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 22:33 Jarema, Jeremiasz, Jacek, Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 26.04.06, 00:10 Ja tez to zauwazylam. U nas w rodzinie sa siostry Agnieszka i Aleksandra oraz rodzenstwo Konrad i Kalina, wsrod znajomych rodzenstwo Laura i Leonard (kilkulatki). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 17:43 Piotr i Pawel - to chyba najpopularniejszy zestaw. Gdy dorastalam, w mojej klatce na 7 rodzin z dziecmi wystepowal w dwoch. I jeszcze Asia i Kasia, albo Kasia i Basia, a wsrod dzisiejszych dzieciakow Weronika i Wiktoria. Dla odmiany mam znajoma (rocznik 1978) o imionach Zyta Irmina. Jej najstarsza siostra (urodzona w latach szesdziesiatych) ma na imie Sylwia, a druga (z 1977) Anna. Strasznie mnie ten zestaw dziwi. Jedna ma imie typowo sezonowe i w owych czasach "trendy", druga najpospolitsze, a trzecia imiona niepopularne i "z tradycjami". Dziwna mieszanka i raczej wyjatkowa. Ich rodzice nie mieli widac jakichs wyraznych preferencji I jeszcze jeden taki zestaw, ktorego powtorzenie w innej rodzinie jest malo prawdopodobne: Wioletta (1976), Szczepan (1977) i Anna (polowa lat osiemdziesiatych). Znowu kazde imie z innej bajki Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 18:36 Spotkałam się kilkukrotnie z zestawem Renata i Marzena. Poza tym: Piotr i Ewa Piotr i Joanna Anna i Jakub Anna i Tomasz Katarzyna i Paweł Maria i Małgorzata ze starszych: Jerzy i Danuta Wojciech i Barbara z jeszcze starszych, mających szanse na powtórkę: Antoni i Helena Jan i Zofia Jan i Maria Z dość nietypowych zestawów: Dobek (Dobiesław) i Agnieszka - lata siedemdziesiąte, raczej nie ma wielkich szans na powtórkę Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 00:45 ja często słyszałam,czytałam lub spotkałam się z zestawami: Marcin-Maciej Agnieszka-Katarzyna Monika-Dominika Piotr-Paweł Wiktoria-Weronika Marcelina-Michalina Łukasz-Michał Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 09:46 nie wiem czy ktos juz o tym pisal , ale wsród moich rówiesnikow bardzo popularny zestaw to Marcin i Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 11:07 Ja jeszcze spotkałam parokrotnie Sylwie i Asie oraz Weronike i Wiktorię. Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 12.08.06, 16:36 Marta i Marcin jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:16 Oj, Piotr i Paweł powtarzają się razem tak często, że to aż nudne. Znam przynajmniej trzy pary sióstr Katarzyna z Magdaleną. W wieku od ok.30 do ok.15 lat. Nawet tu na forum mówiło się kiedyś, jakimi popularnymi zestawami są Franciszek z Antonim i Weronika z Wiktorią (dla urodzonych niedawno). A wśród obecnych ok. 60-latek często pojawiają się Barbara z Teresą, Jadwiga z Janiną. Aha, za każdym razem, kiedy spotykałam jakiegoś Karola, miał on brata Marcina. Dwa razy były to pary dwóch braci, raz mieli jeszcze siostrę Annę. Strasznie mnie dziwią wymienione przez Was pary imion rymujących się. Czy rodzice nie zauważają, że Kasia i Basia/Asia to kiepski pomysł? Albo Monika z Dominiką? Sama jestem Barbarą i klnę w żywy kamień fakt ogromnej popularności w moim roczniku Katarzyny i dość dużej - Joanny. Co z tego, że Basia jest tylko jedna, jeżeli odruchowo odwracam się za każdym razem, kiedy ktoś zawoła jakąś Kasię czy Asię? Gdybym miała taką sytuację w domu, zeszłabym na ciężką paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka86k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: 62.233.231.* 07.01.07, 10:56 ja zauwazyłam: 4 pary : Agnieszka i Aleksandra 3 pary : Kinga i Mateusz 2 pary : Piotr i Paweł 2 pary : Marcin i Anna 2 pary : Tomasz i Anna 2 pary : Konrad i Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 05.06.07, 18:04 a ja zauwazylam taki zestaw: Miloslawa i Agnieszka ( poczatek lat 70tych) Magda, Grzegorz i Rafal kinga i Karolina rozalia i Régina ( obie maja po 30 lat!) Klaudia i Ania ( koniec lat 70tych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:08 Znam kobietę mającą najwidoczniej obsesję na pukncie klaudiopochodnych imion. Jej dzieci noszą imiona: Klaudia (15 lat) Klaudiusz (6 lat) Klaudyna (2 lata) Tego typu połączeń zwolenniczką nie jestem napewno. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 06.06.07, 23:05 Brakuje jej jeszcze Klaudiana. Nie, takie zestawy to przesada, jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 23:23 Zgadzam się. Ciekawe ile pociech planuje, bo jeszcze jej nie starczy imion. ;] Współczuję dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:11 Ja znam "zestaw" Nikola i Luiza, ładnie imiona mało popularne, choć Nikola zaczyna się już robić popularniejsza. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś