Dodaj do ulubionych

Jakie zauważyłyście preferencje rodziców?

23.04.06, 13:59

Obserwuj wątek
    • trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:04
      Ja odkąd pamietam, zawsze interesowałam sie jak ma na imie rodzeństwo danej
      osoby i prowadziłam sobie takie male obserwacje.
      Mianowicie zauważyłam ze rodzice często wybierają imiona w pewnych "parach".
      Np. znam 5 par siósr: Ania i Kasia,
      3 pary -Piotr i Paweł
      2 pary- Asia i Piotr

Może mi sie jeszcze coś przypomni. A wy znacie takie często spotykane zestawy.??
      • theodorka Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:06
        To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz
        wiele takich rodzeństw.
        • trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 18:01
          To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz
          > wiele takich rodzeństw.
          No powiedzmy... Chodzi mi że akurat te zastewy są częste.Bo np. Maria tez jest
          popularna, a rodzenstwa Ania i Marysia są zdecyowanie rzadziej spotykane niż
          wszedzie obecna Ania i Kasia.
          • abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 18:34
            trrruskawa napisała:

> No powiedzmy... Chodzi mi że akurat te zastewy są częste.Bo np. Maria tez jest
            > popularna, a rodzenstwa Ania i Marysia są zdecyowanie rzadziej spotykane niż
            > wszedzie obecna Ania i Kasia.
            >

Ale Marysia nie byla tak popularna w czasie An i Kas. Ja nie mialam w szkole ani
            jednej.
            • gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 20:04
              Ja z kolei miałam w klasie (sąsiedniej) dwie Marysie, które sie przyjaźniły,
              ale wszyscy mieli świadomosć, że to niezwykly zbieg okoliczności, bo Maria była
              bardzo rzadkim imieniem w naszym pokoleniu.
        • herbarium Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 18:27
          > To nie są pary. Są to po prostu popularne imiona i stąd wynika to, że znasz
          > wiele takich rodzeństw.

Piotr i Paweł to jak najbardziej para apostolskasmile
          • mathillde Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 10:39
            Ja znam kilka rodzeństw o imionach Małgosia i Kasia (co ciekawe Kasia jest
            zawsze starsza), Piotr i Anna.
      • gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:09
        Ja tez znam Piotra i Pawła; na forum rodzeństwa o takich imionach były
        wspominane bardzo często. Inna taką parą jest Maria i Magdalena. Dla mnie obie
        są bardzo sztampowe i nudne.
        • abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 14:56
          Hmm, ja znam wiele podobnych zestawow ale wlasnie bazujacych na popularnych
          imionach, wiec mysle, ze to tylko i wylacznie przypadek.
      • ajlii Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 22:21
        Takie zestawy spotkałam wiecej niż raz:

Ewelina i Radosław
        Katarzyna i Barbara
        Magdalena i Małgorzata (3 razy)
        Piotr i Paweł
        Joanna i Katarzyna
        Agnieszka i Mariusz (chyba 4 razy)
        Grzegorz i Krzysztof
        Aleksandra i Anna
        Agnieszka i Justyna

Spotkałam też rodzeństwa:

Katarzyna, Kamila, Klaudia
        Agata, Aleksandra, Anna
        • ajlii Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 16:54
          Anna i Katarzyna
          Michał i Jakub

Czterokrotnie spotkałam sie z imieniem Bruno - za każdym razem chłopiec miał brata lub siostrę. Zestaw imion rodzeństwa wydaje mi się ciekawy: Kalina, Kaja, Eryk, Nikodem.
          Prawdę mówiąc zdziwiłaby mnie siostra Bruna o imieniu Ania czy Kasia smile
    • pacynka27 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 16:36
      Siostry: Ania i Kasia są poprostu wszędzie smile
      • shilla01 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:29
        Siostry: Ania i Kasia są poprostu wszędzie smile

moze mam slaba pamiec , ale nie przypominam sobie zebym spotkała takie
        rodzenstwo . Hmmm... czyli to nie jest aż tak częste
      • jusienka Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 12.08.06, 18:45
        Tak, zgadzam sie. Znam rodzenstwa: Kasie i Anie, Anie i Kasie. Chyba ze cztery
        takie rodzenstwa. Dziewczyny mieszcza sie w wieku 30-25 lat.
    • molonela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 16:54
      A ja zauważyłam takie zjawisko - kiedy w wielodzietnej (co najmniej 2 dzieci)
      rodzinie rodzi się dziewczynka, to zawsze dostaje na imię ... Ania, szczególnie
      jeśli jest duża różnica wieku między nią a poprzednim dzieckiem. WIerzcie lub
      nie, ja w moim otoczeniu naliczyłam 6 takich przypadków wink
      • aedo Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 20:17
        Coś w tym jest - na razie zauważyłam 4 przypadki.
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 17:45
      a ja coraz częściej spotykam rodzenstwo o imionach zaczynających się na tą samą
      literę.
      • magia Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 21:35
        A to dosc popularna strategia. U mnie tez tak pewnie bedzie, ale to juz
        bardziej z przypadku, bo jedyne imie meskie, ktore podoba sie i mnie i mezowi
        jest na K.
      • martka_k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 23.04.06, 23:09
        dziewczynka_bez_zapalek napisała:

> a ja coraz częściej spotykam rodzenstwo o imionach zaczynających się na tą
        samą
        >
        > literę.
        >
        ja tez.
        Tylko cholera zawsze to jest M...
        • idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 19:12
          ja jestem Karina i mam 2 braci: Karola i Krystiana
          3xK
          Mam syna Jasia i teraz szukam drugiego imienia na J, mam czas do czerwca wink
          Chyba sie wylamie i bedzie moze Eryk, moze Mikolaj, a moze cos zaproponujecie?
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:10
            Julian ????????
            • idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:18
              no wlasnie tez myslalam o Julianie, ale mam w rodzinie jednego i nie chce sie
              powtarzac
              • abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:19
                Juliusz, Jeremi, Jedrzej
                • idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 13:58
                  a jakie sa zdrobnienia od Jeremi?
                  • abiela Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 17:05
                    idealni napisała:

> a jakie sa zdrobnienia od Jeremi?

Byly watki, poszukaj. Ja proponuje Jeremis, Jeremek, Remis, Remek, Jeremiaszek
                    • idealni Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 04.05.06, 12:11
                      a czy Jeremi pasuje do Jasia(pierwszy syn)? Jeremi niezbyt podoba sie mojemu
                      mezowi. Czy moze lepiej Eryk? Moze macie jakies inne propozycje pasujace do
                      Jaska? Z gory dziekuje za pomoc.
                      • gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 04.05.06, 14:11
                        IMO Jeremi dużo bardziej pasuje do Jasia, niż Eryk smile Do Jasia teraz często
                        dobierany jest Antek, Staś, Franciszek, ale sczególnie doradzałabym np. Gustawa
                        (Gucia, Gutka), Tymoteusza lub Tymona, może być też np. Remek (Remigiusz). Na
                        pewno lepiej nie wybierać imion kończących się na -ian lub -jan, chyb aże są
                        bardzo długoie (jak Maksymilian).
              • gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 21:53
                Jonasz, Joachim, a dla odważnych Jordan lub Justyn.
                • idealni do gaudencji 23.05.06, 22:31
                  to znowu ja wink Coraz częściej myśle o Jeremim, czy pasuje Jeremi Grocholski?
                  • gaudencja Re: do gaudencji 23.05.06, 23:22
                    SUPER! Bardzo pasuje.
                    BTW, znam Grocholskich w Warszawie, młody człowiek o imieniu Henryk, czy to
                    przypadkiem nie Twoja rodzina?
                    • idealni Re: do gaudencji 24.05.06, 11:33
                      to się cieszę wink Nie znam Grocholskich w Warszawie. Pozdrawiam
                    • idealni Re: do gaudencji 12.08.06, 00:16
                      Dnia 03.06.2006 urodził się Jeremi smile
                      • idaaa Re: do gaudencji 12.08.06, 13:08
                        Bardzo ładne imię smile Gratuluję zatem i wyboru i synka oczywiście smile
                      • gaudencja Re: do gaudencji 12.08.06, 20:49
                        Gratuluję z całego serca małego syneczka o pięknym imieniu! smile))
              • magia Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 24.04.06, 22:33
                Jarema, Jeremiasz, Jacek,
      • agi40 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 26.04.06, 00:10
        Ja tez to zauwazylam.
        U nas w rodzinie sa siostry Agnieszka i Aleksandra oraz rodzenstwo Konrad i
        Kalina, wsrod znajomych rodzenstwo Laura i Leonard (kilkulatki).
    • jagoda_k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 17:43
      Piotr i Pawel - to chyba najpopularniejszy zestaw. Gdy dorastalam, w mojej
      klatce na 7 rodzin z dziecmi wystepowal w dwoch. I jeszcze Asia i Kasia, albo
      Kasia i Basia, a wsrod dzisiejszych dzieciakow Weronika i Wiktoria.
      Dla odmiany mam znajoma (rocznik 1978) o imionach Zyta Irmina. Jej najstarsza
      siostra (urodzona w latach szesdziesiatych) ma na imie Sylwia, a druga (z 1977)
      Anna. Strasznie mnie ten zestaw dziwi. Jedna ma imie typowo sezonowe i w owych
      czasach "trendy", druga najpospolitsze, a trzecia imiona niepopularne i "z
      tradycjami". Dziwna mieszanka i raczej wyjatkowa. Ich rodzice nie mieli widac
      jakichs wyraznych preferencji wink
      I jeszcze jeden taki zestaw, ktorego powtorzenie w innej rodzinie jest malo
      prawdopodobne: Wioletta (1976), Szczepan (1977) i Anna (polowa lat
      osiemdziesiatych). Znowu kazde imie z innej bajki smile
    • herbarium Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 27.04.06, 18:36
      Spotkałam się kilkukrotnie z zestawem Renata i Marzena. Poza tym:
      Piotr i Ewa
      Piotr i Joanna
      Anna i Jakub
      Anna i Tomasz
      Katarzyna i Paweł
      Maria i Małgorzata
      ze starszych:
      Jerzy i Danuta
      Wojciech i Barbara
      z jeszcze starszych, mających szanse na powtórkę:
      Antoni i Helena
      Jan i Zofia
      Jan i Maria

Z dość nietypowych zestawów: Dobek (Dobiesław) i Agnieszka - lata
      siedemdziesiąte, raczej nie ma wielkich szans na powtórkęsmile
    • madzialena22 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 00:45
      ja często słyszałam,czytałam lub spotkałam się z zestawami:
      Marcin-Maciej
      Agnieszka-Katarzyna
      Monika-Dominika
      Piotr-Paweł
      Wiktoria-Weronika
      Marcelina-Michalina
      Łukasz-Michał
      • shilla01 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 09:46
        nie wiem czy ktos juz o tym pisal , ale wsród moich rówiesnikow bardzo
        popularny zestaw to Marcin i Rafał
    • trrruskawa Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 03.05.06, 11:07
      Ja jeszcze spotkałam parokrotnie Sylwie i Asie oraz Weronike i Wiktorię.
      • oljot Re: Jakub i Jan tez pasuje... 25.05.06, 12:59
        • zgielk Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 12.08.06, 16:36
          Marta i Marcin jeszcze
    • Gość: manarai Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:16
      Oj, Piotr i Paweł powtarzają się razem tak często, że to aż nudne.

Znam przynajmniej trzy pary sióstr Katarzyna z Magdaleną. W wieku od ok.30 do ok.15 lat.

Nawet tu na forum mówiło się kiedyś, jakimi popularnymi zestawami są Franciszek z Antonim i Weronika z Wiktorią (dla urodzonych niedawno). A wśród obecnych ok. 60-latek często pojawiają się Barbara z Teresą, Jadwiga z Janiną.

Aha, za każdym razem, kiedy spotykałam jakiegoś Karola, miał on brata Marcina. Dwa razy były to pary dwóch braci, raz mieli jeszcze siostrę Annę.

Strasznie mnie dziwią wymienione przez Was pary imion rymujących się. Czy rodzice nie zauważają, że Kasia i Basia/Asia to kiepski pomysł? Albo Monika z Dominiką? Sama jestem Barbarą i klnę w żywy kamień fakt ogromnej popularności w moim roczniku Katarzyny i dość dużej - Joanny. Co z tego, że Basia jest tylko jedna, jeżeli odruchowo odwracam się za każdym razem, kiedy ktoś zawoła jakąś Kasię czy Asię? Gdybym miała taką sytuację w domu, zeszłabym na ciężką paranoję.
    • Gość: linka86k Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: 62.233.231.* 07.01.07, 10:56
      ja zauwazyłam:

4 pary : Agnieszka i Aleksandra
      3 pary : Kinga i Mateusz
      2 pary : Piotr i Paweł
      2 pary : Marcin i Anna
      2 pary : Tomasz i Anna
      2 pary : Konrad i Kinga
      • lotka76 Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 05.06.07, 18:04
        a ja zauwazylam taki zestaw:

Miloslawa i Agnieszka ( poczatek lat 70tych)
        Magda, Grzegorz i Rafal
        kinga i Karolina

rozalia i Régina ( obie maja po 30 lat!)

Klaudia i Ania ( koniec lat 70tych)
    • Gość: Malwina Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:08
      Znam kobietę mającą najwidoczniej obsesję na pukncie klaudiopochodnych imion.
      Jej dzieci noszą imiona:
      Klaudia (15 lat)
      Klaudiusz (6 lat)
      Klaudyna (2 lata)
      Tego typu połączeń zwolenniczką nie jestem napewno. Co sądzicie?
      • gaudencja Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? 06.06.07, 23:05
        Brakuje jej jeszcze Klaudiana. Nie, takie zestawy to przesada, jak dla mnie.
        • Gość: Malwina Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 23:23
          Zgadzam się.
          Ciekawe ile pociech planuje, bo jeszcze jej nie starczy imion. ;]

Współczuję dzieciom.
          • Gość: Ania Re: Jakie zauważyłyście preferencje rodziców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:11
            Ja znam "zestaw" Nikola i Luiza, ładnie imiona mało popularne, choć
            Nikola zaczyna się już robić popularniejsza. Co myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.