mmaupa 08.05.06, 00:14 Moze to troszke dziwnie zabrzmi... Macie jakis staly pseudonim/alter ego, ktorym poslugujecie sie w przeroznych sytuacjach? Jesli tak, to czy tylko jeden, czy wymyslacie nowe w zaleznosci od okazji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 09:10 mmaupa napisała: > Moze to troszke dziwnie zabrzmi... Bynajmniej. Zwłaszcza w necie. > Macie jakis staly pseudonim/alter ego, > ktorym poslugujecie sie w przeroznych sytuacjach? Jesli tak, to czy tylko > jeden, czy wymyslacie nowe w zaleznosci od okazji? Bardzo wiele osób zna mnie pod ksywą, której używałem w harcerstwie przez lat naście, ale nie ja ją sobie wymyśliłem (choć wymyśloną zaakceptowałem od razu). Nadal jej używam w kontaktach z ludźmi z tego terenu, i oni się tak do mnie zwracają, choć się wycofaliśmy lata temu. Natomiast ludzie znający mnie z forum, które prowadzę jako Arthur Weasley, również w realu zwracają się do mnie per Artur, choć część z nich zna moje prawdziwe imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 11:38 Tak, mialam pseudonim-imie w czasach irca - wiele osob sie do mnie tak zwracalo. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 12:35 Mam wiele pseudonimów w necie i jeden którym wszyscy się do mnie zwracają. Prawie nikt nie pamięta jak mam na imię Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 13:54 Acha, uscisle: nie chodzi mi o ksywke typu Misiek, Siwy, Mmaupa itd, tylko o realnie brzmiacy zestaw imie+nazwisko, ktorym sie (byc moze) poslugujecie. Znam tylko jedna osobe, ktora ma taki staly pseudonim: chlopak posluguje sie nim np. podczas podpisywania "mniej oficjalnych" dokumentow, artykulow, itp. Nikt sie tak do niego nie zwraca, malo kto wie, ze ten J. M. to wlasnie on. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 14:10 Joanna Pretensja Gonzales Garcia to moje pseudo artystyczne w domu, wymyślone przez męża oczywiście powoli zaczyna przenikać dalej, bo znajomym się spodobało... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Pseudonim/alter ego 09.05.06, 23:40 Mmaupa uściśliła: > realnie brzmiacy zestaw imie+nazwisko, ktorym sie (byc moze) poslugujecie. Polskie imię i nazwisko? Owszem, mam coś takiego, używam w necie. Dwa zestawy, jeden brzmi realnie do bólu, drugi mniej, bo żydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 14:11 Często przedstawiam się jako Julianna. Co do pseudonimu, kiedyś używałam "Neona", ale od jakiegoś czasu za bardzo kojarzy mi się on z pierwiastkiem chemicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 14:34 zawodowo - używam jednego pseudonimu, w życiu codziennym - nie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 19:16 Moj byly pseudonim to bylo tylko imie, bez nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Pseudonim/alter ego 08.05.06, 21:25 W Internecie od kilku lat w wielu miejscach, które wymagają ode mnie podania imienia i nazwiska, podpisuję się jako Emilia Szumilas. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Pseudonim/alter ego 09.05.06, 00:00 na gazecie.pl mam 2 stałe nicki :ten i jeszcze jeden ( bardzo stary ,używam na paru forach od paru lat więc nie chcę zmieniać );jeśli sie nie zalogowuje piszę pod kilkoma ,różnie jak leci nie zaprzątam sobie tym głowy .Czasami używam zlepku swoich trzech imion. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Pseudonim/alter ego 09.05.06, 21:15 W konkursach przeróżnych używałam godła Balsamina Niecierpek Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pseudonim/alter ego 26.05.06, 10:57 Linaya Altair.Traktuję już jak wąłsne imię i nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pseudonim/alter ego 22.10.06, 19:15 Jako rednacz gazetki w LO funkcjonowałam jako Cherubina Benedyktyna Beksińska Odpowiedz Link Zgłoś
anna-maria-ita Re: Pseudonim/alter ego 16.03.07, 22:08 Od lat, ale to naprawdę od lat mówią na mnie Kobra, nawet czasem rodzicom się wymsnkęło, nauczycielom ;] Żeby uwiecznić to ;] mam wielką kobrę na karku wytatuowaną - jest przecudowan! Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Pseudonim/alter ego 18.03.07, 18:12 Znam jednego gościa, który tylko w sytuacjach oficjalnych (praca, urzędy itp.) posługuje się swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem (imienia notabene nie cierpi, nie wiem, jak z nazwiskiem) - wszystkim normalnie jest znany jako Antek S. i nikt nie pamięta, że jest to tak naprawdę S.M. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Pseudonim/alter ego 18.03.07, 21:50 ach, mój znajomy zawsze jak zamawia taksówkę i pani pyta go na jakie nazwisko to mówi "Krasnoludek". i bardzo go bawi jak otwiera drzwi taksówki i taksówkarz pyta - Pan Krasnoludek? Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: Pseudonim/alter ego 04.08.07, 23:29 swoje pierwsze opowiadanie w LO napisałam jak Maja Czerwiec. potem wymyśliłam sobie nazwisko Znienacka, ale nie moge do tego dobrać imienia za Chiny, więc w sumie jeszcze nie mam pseudonimu Odpowiedz Link Zgłoś
sedia_makrez Re: Pseudonim/alter ego 04.01.22, 19:22 Sedia Makrez. Alter ego? Nie mam pojęcia, ale źle się czuję używając prawdziwego imienia i nazwiska. Wcześniej wymyślałam coś jak np. 'Khabuut54', ale się nie sprawdza. Tyle że używam go TYLKO w internecie. W prawdziwym życiu brzmi śmiesznie, daje jednak poczucie bezpieczeństwa. PS.: Nie uważam, że to dziwne❤❤❤ Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Pseudonim/alter ego 24.10.22, 23:12 Czasami, gdy nie chcę podawać swojego prawdziwego imienia w internecie (i nie grozi mi to żadnymi konsekwencjami), podaję zmyślone - Maria. Jest ono bardzo popularne, więc kojarzy mi się z byciem anonimowym; poza tym, lubię je. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pseudonim/alter ego 28.10.22, 21:41 Miałam różne 'tymczasy' na każdą okazję - Vinyl Illusion, M_m_M, llllll_lllll, nanoinfo, Mawaii, Nutka, Rock$ana, ni_nja_cool, aoi11, Nixela11, Noc, Tsunami, fff, VIA Lascivia, InkySky, ... .. ... , ? ----! Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Pseudonim/alter ego 29.10.22, 22:39 Mam, w internecie. Imię to zdrobnienie mojego drugiego imienia (Halszka), a nazwisko pochodzi od nazwy ważnej dla mnie miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pseudonim/alter ego 22.01.24, 18:37 Esther Rabinovitz - w sieci, jako nastolatka. Chayah - stary nick z tego forum, obecnie pozostał tylko w moim adresie mailowym. Leticia Garcia (akcent nad "i" w nazwisku - piszę z komórki) - we wszystkich zadaniach z hiszpańskiego, w których trzeba się podpisać imieniem i nazwiskiem. Oraz, mój ulubiony, JEAN ANGLEMONT - mój pseudonim literacki, pod którym publikuję swoje utwory w prasie. Niechętnie używam ostatnio mojego imienia (chyba, że w sytuacjach formalnych typu "podpisz się na klasówce", "wypełnij papierek w dziekanacie", i te pe, i te de) i nie chciałam nim podpisywać swojej twórczości, dodatkowo polskie imię jakoś mi nie pasowało do klimatu tekstów, które piszę. Dla redakcji czasopisma, z którym współpracuję, formalnie jestem K., chociaż nie ukrywam, że wolałabym, aby w sytuacjach nieoficjalnych zwracali się do mnie per Jean Redakcja jest przyzwyczajona, że każdy tekst przesłany przeze mnie będzie podpisany Jean, przynajmniej do odwołania. Póki co, nie zamierzam rezygnować z pseudonimu, zrosłam się z nim i chciałabym, aby w moim otoczeniu był pozytywniej przyjmowany (ale wśród znajomych na razie jest etap "a możesz sobie chcieć"). Ale co ja mogę chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pseudonim/alter ego 22.01.24, 19:08 Moje używane tutaj to: niii i miaumia ( na wypadek gdyby ktoś myślał, że się ukrywam pod nowym Odpowiedz Link Zgłoś