lesia27 21.05.06, 14:15 Co myślicie o imionach Raisa i Wiwiana - czy nie zbyt wymyślne; wpadły nam w ucho ale nie jestem pewna. Nie chcę dla dziecka oklepanego imienia ale nie chce też żeby było zbyt wymyślne czy dziwaczne. Czy te mogą się przyjąć? Dla chłopca Konrad - co Wy na to ? Proszę o opinie. -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 14:51 Raisa kojarzy sie tylko ze zmarla zona ostatniego przywodcy ZSRR, a Wiwiana to inaczej Bibianna... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 14:52 Konrad b. ladnie, elegancko i chyba jeszcze nieoklepanie... Moze Waleria??? Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 16:25 Obydwa świetne!! U góry jest wyszukiwarka ,znjadziesz tam więcej na temat tych imion Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 18:19 Raisa kojarzy mi sie z zona Gorbaczowa i dlatego odpada, zamiast Wiwianny wole Bibianne. Konrad jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 21:06 Hej! Mam zdanie takie, jak Abiela, z tą różnicą, że mimo skojarzeń Raisy z żoną Gorbaczowa jest dla mnie bardziej ok, niż Wiwiana. Wiwiana jest taka bajkowa i trochę przesłodzona, jak Roksana. Poza tym nie wiadomo, czy przejdzie rejestrację, no i jak to zdrabniać? Wiwka? Bibianę można zdrabniać Bianka. Konrad jest ok, dużo zwyczajniejszy, niż Wiwiana. Raisa na pewno statystycznie jest imieniem rzadszym, niż Konrad, ale brzmi mi zwyczajniej (dzięki Raisie Gorbaczowej, oczywiście). A moze zamiast Wiwiany spodoba się Wam Wirydiana albo Weridiana? pl.wikipedia.org/wiki/Wirydiana Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Raisa, Wiwiana 21.05.06, 21:27 Chyba bym wybrala Bibianne.Mam nawet kolezanke o tym imieniu-wszyscy mowia na nia...Balbina.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Raisa, Wiwiana 23.05.06, 10:09 Jestem za Raisa i Konradem, choc skoro lubisz oryginalne imiona, warto by poszukac czegos rzadszego dla chłopca, bo Konrad jest dosyc popularny Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Raisa, Wiwiana 23.05.06, 15:28 Konrad jest w porządku. Raisa i Wiwiana to być może ładne imiona, ale jednak zniechęcałabym do nich. Wielu osobom będą się one wydawać pretensjonalne. Zamiast Wiwiany proponowałabym jednak Bibianę. A co powiesz na Teklę, Lucynę czy Berenikę? Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Raisa, Wiwiana 23.05.06, 16:03 Wiwiana na polskie warunki nie za bardzo mi sie podoba. Angielska Vivian, w anglojęzyczny kraju owszem, ale Wiwiana w Polsce brzmi troche jak Dżesika... Bibianna-to już w porządku. Raisa-jak dla mnie to chyba az nazbyt oryginalne imie, ale nie jestem ani bardzo na nie,ani na tak. Konrad-całkowicie neutralne dla mnie imię, ale już najlepsze, wg mnie z tych trzech. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Raisa, Wiwiana 02.09.06, 23:15 Pamiętam, że kiedyś żałowałam, że nie dostałam imienia, które sobie "przyniosłam na świat". Urodziłam się w Raisy i Benigny. Odpowiedz Link Zgłoś
jezyk7 Re: Raisa, Wiwiana 02.09.06, 23:26 Raisa i Wiwiana -jestem w 100% przeciw. A Konrad? Znam kilku Konradow. Imie jak imie. pzdr. jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Bibian/na?! 03.09.06, 09:32 !! Czy wy na poważnie sugerujecie Bibiannę albo Bibianę? Myślałam, że to imię nadaje się tylko do żartów i parodii! Mniej więcej tak jak Balbina własnie. Jestem w szoku. Bibianna?! O rany... Co do Wiwiany - niestety, zgadzam się, że w polskim brzmi mocno pretensjonalnie (myślę, że jakoś tak jak Wioletta czy Andżelika na początku swojej popularności) - ale o wiele lepiej niż Bibiana. W USA Vivian (WYW-jan) przeżywa renesans wsród osób wykształconych, zainteresowanych gustownymi, tradycyjnymi imionami. Styl typu "imię prababci z wyższych sfer", coś tak jak w Polsce Konstancja. Ma dźwięk elegancki i dystyngowany. Ogólnie rzadkie, obecnie na miejscu 223. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bibian/na?! 03.09.06, 10:11 Ja bardzo poważnie myślę o Bibianie, jako o imieniu dla ewentualnej przyszłej córki. Nie widzę w tym imieniu niczego śmiesznego. Wręcz przeciwnie - widzę niewielką popularność i śliczne zdrobnienie Bianka. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Bibian/na?! 03.09.06, 10:27 olianka napisała: > Ja bardzo poważnie myślę o Bibianie, jako o imieniu dla ewentualnej przyszłej > córki. Nie widzę w tym imieniu niczego śmiesznego. Wręcz przeciwnie - widzę > niewielką popularność i śliczne zdrobnienie Bianka. Oj. Mam nadzieję, że bez obrazy? Niestety, moje odczucia są właśnie takie. U nas w domu imię "Bibian/na" funkcjonuję jako swego rodzaju dowcip. Chodzi chyba o ten dźwiek BIB - dla nas brzmi on brzydko, niezgrabnie i właśnie śmiesznie. (Dodatkowo kojarzy sie ze słowem "biba, bibka".) Dodam, że osobiście zdecydowanie preferuje imiona niepopularne i "ekscentryczne". Na przykład bardzo lubię Wirydianę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bibian/na?! 03.09.06, 10:40 Ja się nie obrażam. Chociaż w formie Bibiana ma zaledwie 104 nadania, a przez dwa "n" 507, znam aż dwie Bibianny. U mnie to ewoluowało z Wiganny, natomiast mój NieMąż uwielbia imię Blanka. Taki kompromis. Wirydiana jest ładna, ale nie dla mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bibian/na?! 03.09.06, 14:01 kaeira napisała: > !! Czy wy na poważnie sugerujecie Bibiannę albo Bibianę? Myślałam, że to imię > nadaje się tylko do żartów i parodii! Mniej więcej tak jak Balbina własnie. > Jestem w szoku. Bibianna?! O rany... Mnie się bardzo podoba! Od zawsze. A jeszcze od kiedy zdałam sobie sprawę, że je można zdrabniać jako Bianka, a nie kombinować z Bibkami, akceptuję je całkowicie i mogłabym polecać w ciemno. Również znam jedną Bibiannę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Bibian/na?! 29.04.23, 11:20 Rzadko polubiam imiona na B ale Bibianna rzeczywiście może się zdrabniac także do uroczej Bianki. Znam jedną Bibiannę ale skracają Ją standardowo do Bibi. Osobiście wolę i uwielbiam Wiwiannę - piękne, klasyczne i fantazyjne imię, mała kuzynka to na razie Wiwka, Wiwianka, a ludzie z zewnątrz mówią w ułatwieniu Wiwi. Wirydiana albo Weridiana - wybrałabym Weridianę, a najchętniej Wiridianę, bez ( Y ). A to dlatego, że mnie nie drażni 'ri' , jest interesujące. Może być Wiri, Wirka( podobnie jak u Elwiry) albo Diana, Dianka. Nie znam innego zdrobnienia od Balbiny niż Balbinka, Balbinia, Balbi. Bania, Banka, Bina czy Binka brzmi raczej średnio, zostaje jeszcze Bala, Bali - trochę jak wyspa. Raisa to ciekawe i nieużywane u nas raczej wschodnie imię. Pamiętam Polkę, która bardzo dawno temu dostała na imię Taisja, więc może ktokolwiek też i tak nazywa. Etymologia jest inna, a w polskim skojarzeniu brzmi jak coś ' rajskiego'. Nie uważam, że którekolwiek z tych imion nadaje się do parodii, może pośród ludzi niedosłuchanych z tymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Raisa, Wiwiana 03.09.06, 20:28 Miałam koleżankę, na którą mówiliśmy Bibi. Na imię miała całkiem inaczej, ale byłoby to przepiękne zdrobnienie od Bibiany. I znaczenie ma piękne: dziewczynka albo córka - podpowie ktoś. Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Raisa, Wiwiana 03.09.06, 20:28 Na końcu miał być znak zapytania oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Raisa, Wiwiana 02.05.23, 04:43 Raisa za bardzo kojarzy mi się z angielskim słowem "rise". Wiwian(n)a brzmi znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś