Dodaj do ulubionych

imię dla dziewczynki

31.05.06, 16:31
Witam, z rosnącym zainteresowaniem czytam Wasze forum, ponieważ w sierpniu
spodziewamy się dziecka. Z imieniem dla chłopczyka nie mieliśmy problemów,
ale nie możemy dojść do porozumienia w sprawie imienia dla dziewczynki, a
wszystko wskazuje na to, że urodzi się nam córeczka. Z całej masy imion na
placu boju pozostały trzy: Justyna, Dominika i Nela (ale nie Helena) - dodam,
że pewnym utrudnieniem jest "zwykłe" nazwisko, więc imiona "arystokratyczne" -
podoba nam się np. Konstancja odpadają (powiedzmy, że imię musi pasować do
nazwiska typu Kowalczyk). Czy możecie nam coś doradzić? Nie szukamy imion
typu Anna, Maria, Zofia, chcielibyśmy też uniknąć obecnej mody na Julki, Ole,
Amelki itp....Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Iga
Obserwuj wątek
    • anika61 Re: imię dla dziewczynki 31.05.06, 16:38
      Z trzech wymienionych najbardziej podoba mi się Nela, najmniej -Dominika.
      Justyna jest wg mnie ok, ale baaardzo popularna. Powodzenia w wyborzesmile Pzdr
    • nati_28 Re: imię dla dziewczynki 31.05.06, 16:48
      Imię powinno w pewnym stopniu komponować się z nazwiskiem, lecz nie nalezy
      trzymać się tej zasady tak bezwzględnie. Jeśli podobałoby mi sie bardzo dane
      imię, nadałabym je dziecku pomimo zwyczajnego nazwiska. Natomiast nie
      decydowałabym się na bardzo przeciętne, zwyczajne i popularne imię jedynie z
      powodu - jak piszesz - zwyczajnego nazwiska. Często też takie "zwyczajne"
      nazwisko może brzmieć już mniej zwyczajnie z pięknym imieniem.

Konstancja to piękne imię, jednak jeśli odpada, to proponuję:

Liwię
      Inez,
      a z tych, które wymieniłaś:
      mnie osobiście żadne tak bardzo do gustu nie przypadło, więc trudno mi radzić.
    • gaudencja Re: imię dla dziewczynki 31.05.06, 18:05
      Hej!
      Z imion, które zostawiliście do ostatecznego wyboru, sama wybrałabym Dominikę,
      ale moze jednak znajdzie się jeszcze jakieś imię, które by pasowało do Waszego
      nazwiska? Np. Kornelia (można ją zdrabniać Nela, ale nie o to mi chodziło)
      bardzo często pasuje do zupełnie zwyczajnych nazwisk, np. Kornelia Kowalska.
      Nie brzmi w tym zestawieniu gorzej, niż Karolina, Dominika czy Justyna. Na
      Waszym miejscu szłabym raczej tym tropem, bo wydaje mi się, ze popularne imię +
      popularne i zwyczajne nazwisko odbiera człowiekowi indywidualność. I nie mówię
      tu o skrajnych przypadkach, jak Anna Zielińska (znam wspaniałą osobę, która sie
      tak nazywa, ale zestaw imienia z nazwiskiem jest do bólu zwyczajny), tylko
      również o zestawieniach takich, jak Małgorzata Lisowska, których może sie
      powtarzać w Polsce bardzo wiele i powodować problemy w szpitalach, szkołach, na
      uniwersytecie.

Z imion, które mogą pasować do zwyczajnych nazwisk, a są nie tak częste i nie
      babciowe, mogę zaproponować np. Rozalię (ostatnio traci status babciowej, choć
      kiedyś taka była), Dagmarę lub Dagnę, Blankę (Blanka Kowalczyk - cudo),
      Marcelinę lub Marcelę, Mariannę (IMO brzmi nowocześnie, jak francuska
      Marianna), Matyldę (nie do każdego ze "zwykłych" nazwisk będzie pasować, ale do
      niektórych tak), Łucję (jw.), Laurę, Emmę, Ksenię, Erykę, Sabinę. Oczywiście
      nie wszystkie musza się podobać, ale czy cokolwiek by Ci pasowało?
      • abiela Re: imię dla dziewczynki 01.06.06, 17:09
        Z Twoich propozycji najbardziej odpowiada mi Dominika. Proponuje jeszcze Ligie,
        Leonie, Letycje.
      • trrruskawa Re: imię dla dziewczynki 01.06.06, 19:16
        Zgadzam się z Gaudencją.
        Ale z Twoich propzycji wybrałabym Nelę.
        Na pewno nie Justynę- to jedno z moich najbardziej nielubianych imion.
    • bazia8 Re: imię dla dziewczynki 01.06.06, 20:57
      Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie, nie ukrywam, że zmieniły nasze podejście
      do poszukiwanych imion i jesteśmy bardziej otwarci na "nietypowe" imiona. Po
      dokładnym przeszukaniu archiwum trafiłam na zaciętą dyskusję o imieniu Nel (nie
      Nela -głównym zarzutem było to, że to zdrobnienie) i odrobinę ostudziło to nasz
      zapał, ale może nadamy imię, od którego Nela byłaby zdrobnieniem...Jeszcze raz
      dziękuję i nadal będziemy śledzić dyskusje na forum, w końcu do sierpnia jest
      jeszcze trochę czasu....
    • bazia8 imię dla dziewczynki - jeszcze raz 21.06.06, 12:45
      Witam po przerwie, jeszcze raz chciałabym wrócić do założonego przeze mnie
      wątku, a to dlatego, że wciąż nie zdecydowaliśmy się na imię dla córeczki, a
      sierpień coraz bliżej....Mam nadzieję, że wybaczycie mi moje trucie wink Po
      glębokim namyśle z naszej listy zniknęła Dominika, ciągle jest na niej Justyna
      i Konstancja, Nela bardzo nam się podoba, ale juz wcześniej pisałam, że
      wolałabym wybrać imię zdrabniające się do Nela. Sęk w tym, że nie zachwycają
      nas imiona Eleonora, Emanuela ani Kornelia. Coraz bardziej przekonujemy się do
      Anieli, ale czy nie będzie zdrabniana do Ani? Odnaleziona na forum Nunila
      zgrzyta z nazwiskiem...Może macie jeszcze jakieś propozycje imion, z których
      udałoby się zrobić Nelkę?
      Z imion zaproponowanych przez Was wcześniej bardzo podoba mi się Blanka (ale
      mąż jest przeciwny - trudno) i Marianna, ale znów dopadają mnie
      zdrobnienia...pewnie będzie nazywana Marysią (Maria to drugie imię mojej Mamy,
      za którym ona nie przepada). Bardzo podoba mi się Idalia, ale córka Ida i mama
      Iga to już trochę za dużo wink. Zastanawiam się nad drugim imieniem, może
      rozwiązałoby nasze "kłopoty", co sądzicie o takich zestawach:
      Aniela Justyna
      Aniela Idalia
      Justyna Blanka (może jeszcze przekonam męża)
      Idalia Urszula (lub odwrotnie)
      a może zamiast Marianny Marcjannę:
      Marcjanna Aniela?
      Bardzo dziękuję za Wasze opinie.Pozdrawiam
      Iga

• gaudencja Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 21.06.06, 12:54
        Hej!
        Jeśli chodzi o Anielę i jej zdrabnianie, to zdrobnienie Nela jest raczej
        tradycyjne, tzn. Nela Rubinstein była Anielą, takich przykładów jest więcej;
        sama też miałam ciotkę (raczej pra-ciotkę), która była Nelą, a miała na imię
        Aniela. Jeśli sie zdecydujecie na Anielę i będziecie ją zdrabniać Nela, będzie
        to tylko powrót do starych tradycji. Zdrabnianie do Ani jest mało prawdopodobne
        w przypadku tego imienia; jeśli już, to raczej po prostu do Anielki.

Marianna z kolei tradycyjnie byla zdrabniana jako Mania (wymawianym mniej
        więcej jako Mańa - proszę specjalistów o niezabijanie mnie za taką barbarzyńską
        transkrypcję); i znów - zdrabnianie Marysia to raczej pewien wyraz bezradności,
        kiedy sie nie wie, jak imie zdrobnić. Mam w otoczeniu małą Mariannę, do której
        mówi się wyłącznie Marianna, Marianka lub Mania, a Marysia nikomu do głowy by
        nawet nie pzryszła, bo Marysia to Maria.

Ida-Iga to rzeczywiście trochę za dużo, ale gdybyście małą zdrabniali do
        Idalki, nie byłoby już problemu. Zachęcałabym do tego imienia, bo jest IMO
        bardzo piękne i delikatne, ale tak naprawdę wszystkie wymienione będą MSZ
        doskonałym wyborem. Marcjanna również.

> Aniela Justyna

- bardzo ładnie

> Aniela Idalia

- trochę za bardzo maślane i wydelikacone, jak na mój gust, ale z nazwiskiem
        może przybrać inny wydźwięk

> Justyna Blanka (może jeszcze przekonam męża)

- zestaw sam w sobie b. dobry, ale Justyna to IMO najmniej ciekawy z
        dotychczasowych pomsyłów na pierwsze imię, więc raczej odradzam wink

> Idalia Urszula (lub odwrotnie)

SUPER!

> a może zamiast Marianny Marcjannę:
        > Marcjanna Aniela?

- świetny!

Pozdrawiam smile
        g.
        • pipi43 Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 21.06.06, 13:09
          Dwie z sióstr mojego taty nosiły imiona: Aniela i Kornelia.
          Aniela była zawsze Anielą, natomiast Kornelia - Nelą.
          Nawiasem mówiąc jako dziecko byłam przekonana, że pełna wersja Anieli to
          Anieliasmile
        • bazia8 Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 24.06.06, 13:32
          Dziękuję Gaudencjo za obszerne wyjaśnienia dotyczące zdrobnień, moje obawy
          dtyczyły nie tyle rodziny, która - mam nadzieję - zdrabniałaby poprawnie, ale
          osób stykających się z dzieckiem w przedszkolu, czy w szkole tak jak napisałaś
          często jest to wyraz "bezradności" tych osób, które spotykają się z imionami
          nieco odbiegającymi od statystycznej średniej.
          • gaudencja Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 24.06.06, 17:02
            bazia8 napisała:

> Dziękuję Gaudencjo za obszerne wyjaśnienia dotyczące zdrobnień, moje obawy
            > dtyczyły nie tyle rodziny, która - mam nadzieję - zdrabniałaby poprawnie, ale
            > osób stykających się z dzieckiem w przedszkolu, czy w szkole tak jak
            napisałaś
            > często jest to wyraz "bezradności" tych osób, które spotykają się z imionami
            > nieco odbiegającymi od statystycznej średniej.

Baziu, na Twoim miejscu by, się tego nie obawiała, bo osoby stykające się z
            dziećmi bardzo często pytają, jak zdrabniać, a potem stosują się do wskazówek
            rodziców. Pani zwraca się do dziecka w konkretny sposób i inne dzieci ją
            naśladują (np. w przedszkolu mojego synka pani mówiła do trzech Julii imionami
            i nazwiskami, dajmy na to "Julianowak"!) i dzieci tez tak do siebie mówiły,
            nawet poza przedszkolem (mój synek na spacerze: "cześć, Julianowak!"). Trzymam
            kciuki za udane wybory i łatwy poród! smile
            g.
      • idaaa Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 21.06.06, 14:33
        Aniela Justyna- rewelacja
        Aniela Idalia - śliczne!!!!!
        Justyna Blanka (może jeszcze przekonam męża)- nie do końca trawię Justynę, wiec
        moze jednak nie
        Idalia Urszula (lub odwrotnie)- Urszulqa Idalia brzmi chyba lepiej....
        Marcjanna- REWELACJA!! szczerze polecam smile
      • trrruskawa Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 21.06.06, 15:32
        Aniela-ślicznie,tradycyjnie zdrabnaniana własnie do Neli.

Aniela Justyna-nie bardzo...
        Aniela Idalia-ładnie!
        Justyna Blanka-nie, bo nie lubie Justyny
        Idalia Urszula, ładnie- ale nie odwrotnie!
        Marcjanna Aniela- ślicznie!
      • claudia207 Re: imię dla dziewczynki - jeszcze raz 22.06.06, 21:53
        Idalia Urszula to dla mnie zdecydowany numer 1 z twojej listy. Na dalszej
        pozycji Marcjanna Aniela
    • szczekuszka Re: imię dla dziewczynki 22.06.06, 08:20
      Aniela- bardzo ladnie. Szkoda, ze nie przemawia do Was Kornelia i Emanuela, ale
      co kto lubi. smile
      • bazia8 Dziękuję za sugestie! 24.06.06, 13:36
        Dziękuję Wam wszystkim za Wasze opinie, bardzo pomogły nam w naszych "bojach" o
        imię. Na razie nie zdecydowaliśmy ostatecznie, ale po 15 sierpnia na pewno
        poinformuję Was o naszym wyborze. Swoją drogą dyskusje na forum są niezmiernie
        ciekawe i na pewno będę wierną czytelniczką. Pozdrawiam Was serdecznie!
      • bazia8 do Szczekuszki 23.08.06, 13:25
        Droga Szczekuszko! Kornelia do nas przemówiła smile))) Jest na świecie od
        tygodnia. Aniela po prostu do niej nie pasowało, a my mamy swoją Nelę, tak jak
        chcieliśmy.
        Pozdrawiamy
        Iga i Kornelia
        • szczekuszka Re: do Szczekuszki 23.08.06, 14:03
          bazia8 napisała:

> Droga Szczekuszko! Kornelia do nas przemówiła smile)))

Doskonaly wybor! Gratuluje coreczki.
        • gaudencja Re: do Szczekuszki 23.08.06, 14:28
          Bardzo, bardzo serdecznie Wam gratuluję małej Nelki i wyboru imienia! smile))
          • abiela Re: do Szczekuszki 23.08.06, 19:59
            I ja gratuluję małej Nelki!
            • dziewczynka_bez_zapalek Re: do Szczekuszki 24.08.06, 10:13
              gratulacje !!!
    • magret65 Re: imię dla dziewczynki 24.06.06, 20:38
      A ja proponuję Esterę. Da się zdrobnić: Esteruś, Estercia, Esterka, Esteruchna
      Moja mama potrafi naprawdę wszystko! A patronką jest mądra królowa Estera ze
      Starego Testementu!
      • natkare Re: imię dla dziewczynki 24.08.06, 12:25
        Jak chcesz tancereczkę wybierz Dominikę, mam taki egzemplarz w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.