Dodaj do ulubionych

Apel nastolatki ;)

17.06.06, 22:54
Nie,nie ten temat nie ma być całkowitą krytyką rodziców i ich gustów ,bo
gustów sie nie krytykuje,ale weszłam na to forum i zdębiałam. Poprostu. Nie
moge przejsc obojętnie obok tego co tu przeczytałam. Propozycje niektórych
imion wydają mi się być z KOSMOSU.
Drodzy rodzice ja rozumiem-oryginalność itp ale bez przesady..
Nie krzywdzcie dzieci! Pomyślcie,że one z takim imieniem będą musiały zyc
przez całe życie.. A rówieśnicy podobno wolą te dzieci,które mają popularne i
zwykłe<!> imiona..
Kto to słyszał o jakiejś Rucie <od Rut>, Dionizym (a co to grecki bóg ma
być???), Eweryldzie, Edeltrudzie, Rymucie, Gaji (też bogini tyle że rzymska
chyba),Iwo (telenowela jak się patrzy-Zbuntowany Anioł), Ślimosław (o mój boże
juz widze te biedne dziecko przezywane ślimakiem) , Penelopa,Inga itd
itp..........
Naprawdę nie złoście się drogie Mamy i Tatusiowie. Zapewne chcecie dobrze dla
swoich dzieci ale ja jako nastolatka (mam 18 lat) mówię Wam,ze te imiona budzą
co najwyżej ..rozbawieniewink
Nie jestem za imionami starodawnymi,ani też za tymi najbardziej popularnymi tj
Ania,Kasia,Ola ale błagam nie za takimi dziwadłamiwink
Jeśli mam podać swoje typy to byłyby to :
dziewczynki:
Weronika,
Julia,
Joasia,
Julita,
Lena,
Emilia,
Aniela,
Marlena,

i pewnie jeszcze kilka innych by sie znalazło a w tej chwili nie przychodzą mi
do głowy

chłopcy:
Kuba,
Konrad,
Igor,
Maciek,
David,
Marcin,
Filip,(..)

Ja sie bardzo cieszę że zostałam jednak zwykłą Moniką (choć nie lubię tego
imienia) niz jakąś Rutą czy jak tam jeszcze..
Obserwuj wątek
    • erba Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=22275156&v=2&s=0 polecam smile)
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:02
        Oj było coś podobnego jednak wink miło wiedzieć ze nie jestem sama bo poprostu nie
        moge patrzec na te dziwne imiona wymyslane przez rodzicówwink
        Przepraszam,ale nie czytalam więcej niż pierwszą strone tego forum wink
        • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:08
          A szkoda, czasem warto chwilę poczytać, zanim się cokolwiek na forum napisze. W
          każdym razie dawniej wymagały tego dobre netowe obyczaje.
          Tak, tak, syn Rymut i córka Grzenia, o tym już też było big_grinD
          BTW, kilka imion, które wymieniasz, jest dla mnie nie do przyjęcia (Marlena,
          Julita, David w tej pisowni), a pozostałe w większosci dużo za bardzo popularne.
          • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:13
            Hehewink zapewniam Cię (jeśli moge do Pani tak pisac na Ty) że poświeciłam nawet
            więcej niż chwilkę na przeczytanie wielu postów tego forum,ale odpowiedzi jest
            tak wiele że nie dałabym rady przeczytać wszytskiegowink a ze nie natrafiłam na
            post podobny do mojego postanowilam napisacwink
            a to głownie zwykle Pani/Ty proponujesz takie dziwne imiona dla mnie z koleji
            tez nie do przyjęcia-zapewne tez i przez moich znajomych wink aż mnie to dziwi że
            jako nastolatka o wiele bardziej wole już taką Marysie czy Zosię (mam po dwie w
            swojej klasie) niż jakąs tam Penelope i inne wink
            a imiona takie jak Marlena, JUlita czy David/Dawid wcale nie są az takie
            popularne jak się Pani wydaje- oceniam obiektywanie po imionach noszonych w moim
            liceum wink
            • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:20
              bluee_sky napisała:

> Hehewink zapewniam Cię (jeśli moge do Pani tak pisac na Ty)

W necie wszyscy są na "ty". Raczej.

że poświeciłam nawet
              > więcej niż chwilkę na przeczytanie wielu postów tego forum,ale odpowiedzi jest
              > tak wiele że nie dałabym rady przeczytać wszytskiegowink a ze nie natrafiłam na
              > post podobny do mojego postanowilam napisacwink

Dawniej dobre obyczaje wymagały czytania danej grupy/listy przez co najmniej
              kilkanaście dni, zanim się coś napisało.
              Takich wątków, jak Twój, pojawiało się tu na pęczki, i dlatego jeden
              podlinkowałam w opisie forum. Szkoda, ze nie zerknęłaś na opis, bo na pewno byś
              nań trafiła w jednej z pierwszych swoich chwil bytnosci na forum.

A teraz proszę, zadaj sobie trud, żeby poczytać wątki o każdym z tych imion,
              które Cię zszokowaly, i zweryfikować, czy 1. są to w ogóle imiona; 2. czy są
              rozważane w kontekście imion dla dzieci; 3. czy są już nadane, czy dopiero
              dyskutowane.

> a imiona takie jak Marlena, JUlita czy David/Dawid wcale nie są az takie
              > popularne jak się Pani wydaje- oceniam obiektywanie po imionach noszonych w
              moi
              > m
              > liceum wink

Totez nie pisałam, ze są popularne (z wyjątkiem Dawida), ale że są dla mnie nie
              do przyjęcia. Nawiasem mówiąc, istnieją bardziej wiarygodne dane dotyczące
              popularności imion, na których się można oprzeć, niż Twoje obserwacje z liceum.
              Pozdrawiam
              • gaudencja Mała autopoprawka: 17.06.06, 23:22
                David nie jest popularny i jest nie do przyjęcia.
                • bluee_sky Re: Mała autopoprawka: 17.06.06, 23:32
                  Ciekawe czemu wink
                  A pisząc David mam na myśli Dawida ,tyle że ja go poprostu tak pisze wink
                  a ja innaczej <w innej pisowni> można zapisać Marlenę czy Julitę?
                  • gaudencja Re: Mała autopoprawka: 17.06.06, 23:34
                    bluee_sky napisała:

> A pisząc David mam na myśli Dawida ,tyle że ja go poprostu tak pisze wink

Ciekawe. "Po prostu" też piszesz "poprostu", jak widzę.

> a ja innaczej <w innej pisowni> można zapisać Marlenę czy Julitę?

Tu kwestia nie dotyczy pisowni.
                    • tuberoza77 Re: Mała autopoprawka: 19.06.06, 14:24
                      Ojej. Strasznie się tu wyzłośliwiasz. Aż strach się odezwać. Szczerze mówiąc,
                      nie obchodzą mnie dawne zwyczaje na necie, bo nie będę marnowała kilkunastu dni
                      na wczytywanie się w posty, żeby przypadkiem nie zdublować tematu. Jak
                      rozumiem, każdy ma prawo się wypowiedzieć, więc nie ucz nas dobrych manier, bo
                      po Twoich postach widać najlepiej, że raczej Tobie przydałaby się taka nauka.
                      Wiem, że trudno jest znieść krytykę a Ty radzisz sobie z tym wyjątkowo kiepsko.
                      Ja sama jestem teraz na etapie wybierania imienia dla dziecka i podobnie jak
                      tej biednej dziewczynie, która odważyła się odezwać włos mi się nieraz jeży na
                      głowie. To jak nazwiesz swoje dziecko, to sprawa porachunków między Tobą a
                      Twoim dzieckiem. Podejrzewam, że nie puści Ci tego płazem, ale nie czepiaj się
                      pisowni imion, bo to jest czysta złośliwość. Szczerze mówiąc, jestem mile
                      zaskoczona, że osiemnastoletnią dziewczynę stać na większą dojrzałość i lepsze
                      wychowanie niż kobietę pewnie koło trzydziestki (lub nie daj Boże starszą).
                      • gaudencja Re: Mała autopoprawka: 19.06.06, 16:26
                        tuberoza77 napisała:

Szczerze mówiąc,
                        > nie obchodzą mnie dawne zwyczaje na necie, bo nie będę marnowała kilkunastu
                        dni
                        >
                        > na wczytywanie się w posty, żeby przypadkiem nie zdublować tematu.

Tak tak, internet się upowszechnił, dawne dobre zwyczaje zanikły. Widać to już
                        nie od dziś. Jednak do uniknięcia zwykłego zdublowania tematu wystarczy
                        wyszukiwarka, a jeśli już się wchodzi na forum i nawraca tudzież naucza,
                        wypadałoby poczytać je na tyle, żeby się wiedziało np. iż Rymut to nie imię.
                        Zanim wydasz opinię - przeczytaj. Ta prosta zasada oszczędza wielu
                        nieporozumień i nie ma się co na nią obrażać.

Jak
                        > rozumiem, każdy ma prawo się wypowiedzieć,

Jasne, ale jeśli porusza ten sam temat po raz tysięczny i nie mając pojęcia, o
                        czym pisze, reszta się również ma prawo zirytować, prawda? Vide post marty2808.

> Wiem, że trudno jest znieść krytykę a Ty radzisz sobie z tym wyjątkowo
                        kiepsko.

Dziękuję, ze mi to uświadomiłaś, już lecę do psychlogoa big_grinDD

> Ja sama jestem teraz na etapie wybierania imienia dla dziecka i podobnie jak
                        > tej biednej dziewczynie, która odważyła się odezwać włos mi się nieraz jeży
                        na
                        > głowie.

Rozumiem, ze nadal zaglądasz na forum, bo to korzystnie wpływa na Twoją
                        fryzurę?

To jak nazwiesz swoje dziecko, to sprawa porachunków między Tobą a
                        > Twoim dzieckiem. Podejrzewam, że nie puści Ci tego płazem,

Zapytaj o to moje dziecko, własnie skończyło 8 lat.

ale nie czepiaj się
                        > pisowni imion, bo to jest czysta złośliwość.

Od dziś na Tvoje zyczenie będę vręcz zachęcać do zapisyvania eemion po
                        angielsku, to takie eleganckie i szykovne.
                        Oglądałaś "Asteriksa i Kleopatrę" v versji aktorskiej? Scenę z Juliuszem
                        Sizarem? Alez, ach nie, vycofuję te słowa, przecież śmiać sie z tej sceny to
                        czysta zuośleevosć. I oznaka zuego vychowania.
                        Pozdraviam,
                        g.
                        • martuszkaw Re: Mała autopoprawka: 19.06.06, 17:20
                          gaudencja napisała:

> Od dziś na Tvoje zyczenie będę vręcz zachęcać do zapisyvania eemion po
                          > angielsku, to takie eleganckie i szykovne.
                          > Oglądałaś "Asteriksa i Kleopatrę" v versji aktorskiej? Scenę z Juliuszem
                          > Sizarem? Alez, ach nie, vycofuję te słowa, przecież śmiać sie z tej sceny to
                          > czysta zuośleevosć. I oznaka zuego vychowania.
                          > Pozdraviam,
                          > g.

no co Ty, powinno być shykovne i vycofooję. M.
                      • bluee_sky Re: Mała autopoprawka: 19.06.06, 19:47
                        Bardzo dziękuję Tuberozo za wsparcie wink
            • martuszkaw Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:31
              bluee_sky napisała:

> a to głownie zwykle Pani/Ty proponujesz takie dziwne imiona dla mnie z koleji
              > tez nie do przyjęcia-zapewne tez i przez moich znajomych wink aż mnie to dziwi że
              > jako nastolatka o wiele bardziej wole już taką Marysie czy Zosię (mam po dwie w
              > swojej klasie) niż jakąs tam Penelope i inne wink
              > a imiona takie jak Marlena, JUlita czy David/Dawid wcale nie są az takie
              > popularne jak się Pani wydaje- oceniam obiektywanie po imionach noszonych w moi
              > m
              > liceum wink

Skupię się na dwóch rzeczach: z koleji i liceum. M.
              • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:32
                I w tym tkwi sedno całej sprawy.
              • tippi Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:08
                co złego jest w słowie liceum??
                • martuszkaw Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:22
                  tippi napisała:

> co złego jest w słowie liceum??

W słowie liceum występującym samodzielnie, nie ma absolutnie nic złego. M.
                  • tippi Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:24
                    a już się bałam smile
    • martuszkaw Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:13
      bluee_sky napisała:

> Nie,nie ten temat nie ma być całkowitą krytyką rodziców i ich gustów ,bo
      > gustów sie nie krytykuje,ale weszłam na to forum i zdębiałam. Poprostu. Nie
      > moge przejsc obojętnie obok tego co tu przeczytałam. Propozycje niektórych
      > imion wydają mi się być z KOSMOSU.

Nie z KOSMOSU, tylko z wielu innych źródeł.

> Kto to słyszał o jakiejś Rucie <od Rut>

Niektórzy słyszeli, wystarczy do Biblii zajrzeć.

, Dionizym (a co to grecki bóg > a
      > być???), Eweryldzie, Edeltrudzie, Rymucie, Gaji (też bogini tyle że rzymska
      > chyba),Iwo (telenowela jak się patrzy-Zbuntowany Anioł), Ślimosław (o mój boże
      > juz widze te biedne dziecko przezywane ślimakiem) , Penelopa,Inga itd
      > itp..........

Jednym Iwo kojarzy się z telenowelą, innym ze św. Iwo Helory z Bretanii i nie
      każdemu wyda się to imię beznadziejne.
      Przeczytałaś wątek o Ślimosławie do końca? Swoją drogą tutaj masz rację, że to
      imię jest wzięte z KOSMOSU. M.
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:16
        Alez oczywiscie że nie kazdemu ale napewno mi wink i ja nie wiem doprawdy czemu
        rodzice będący o tyle starsi ode mnie wpadają na takie dziwne pomysły wink nie
        znam nikogo o tak dziwnych imionach jak tu proponowanych wink ale kto co lubismile
        • abiela Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:21
          Chyba ktos tu ma problemy z czytaniem, ortografia i rozumieniem tekstu.
          Gaudencja nigdzie nie twierdzila, ze Marlena, Julita czy David sa popularne,
          nikt tu nigdzie nie proponowal i nie zamierzal dziecka nazwac Slimoslaw czy
          Penelopa...i mozna by tak dalej, ale wole dac Ci szans na samodzielna analize
          tekstu.
          • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:31
            Droga Abielo , z tymi imonami Marleną,JUlitą i Davidem to się zgodzę,źle
            zrozumiałamsmile chodzi mi głownie o to jak dziwne propozycje się spotyka na tym
            forum a nie,że ktoś tak nazwał swe dzieci smile ale skoro już ktoś pisze wątek z
            takim dziwnym imieniem to można wnioskować że byc może rozważa taką opcję
            imienia dla swojego przyszłego dziecka,czyż nie? moze tez pytać z czystej
            ciekawosci rzecz jasna ale czy to ważne wink?
            Mnie poprostu dziwią takie imiona smile
            Z ortografią mam problemy?
            nie zauwazylam..
            no chyba że "czepiasz się" o brak przecinkow czy polskich znakow,których nie
            pisze <nie wszystkie> po to by pisać szybciej :]
            • abiela Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:45
              bluee_sky napisała:
              chodzi mi głownie o to jak dziwne propozycje się spotyka na tym
              > forum a nie,że ktoś tak nazwał swe dzieci smile ale skoro już ktoś pisze wątek z
              > takim dziwnym imieniem to można wnioskować że byc może rozważa taką opcję
              > imienia dla swojego przyszłego dziecka,czyż nie? moze tez pytać z czystej
              > ciekawosci rzecz jasna ale czy to ważne wink?

Nie zawsze mozna tak wnioskowac, istnieje jeszcze cos takiego jak onomastyka.

> Z ortografią mam problemy?
              > nie zauwazylam..
              > no chyba że "czepiasz się" o brak przecinkow czy polskich znakow,których nie
              > pisze <nie wszystkie> po to by pisać szybciej :]

Nie, nie czepiam sie tego i polecam ta stronke:
              so.pwn.pl/
        • martuszkaw Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:24
          bluee_sky napisała:

> Alez oczywiscie że nie kazdemu ale napewno mi wink i ja nie wiem doprawdy czemu
          > rodzice będący o tyle starsi ode mnie wpadają na takie dziwne pomysły wink nie
          > znam nikogo o tak dziwnych imionach jak tu proponowanych wink ale kto co lubismile

Ponieważ rodzicom starszym o wiele od Ciebie gust się już dawno zdążył
          wyklarować. Więcej w życiu widzieli, słyszeli, przeczytali i najważniejsze
          poznali więcej osób w tym również takich o dziwnych imionach. M.
          • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:34
            "Ponieważ rodzicom starszym o wiele od Ciebie gust się już dawno zdążył
            wyklarować. Więcej w życiu widzieli, słyszeli, przeczytali i najważniejsze
            poznali więcej osób w tym również takich o dziwnych imionach. M."
            - moi rodzice również wiele przezyli,widzieli i poznali wiele osob ale NIGDY o
            takich imionach wink i nigdy nie przyszły im do głowy takie propozycje smile
            • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 17.06.06, 23:43
              bluee_sky napisała:

> - moi rodzice również wiele przezyli,widzieli i poznali wiele osob ale NIGDY o
              > takich imionach wink i nigdy nie przyszły im do głowy takie propozycje smile

Szkoda, ze im nie przyszło do głowy również zapoznanie Cię z Biblią na
              przykład.
              bluee_sky, podsumujmy - masz inne gusty niż my; nie będe Cię protekcjonalnie
              poklepywać po plecach mówiąc, ze jeszcze gust Ci się wyrobi, ale prawda jest
              taka, ze upodobania od liceum do dorosłości bardzo się zmieniają, czego
              doświadczyła większość z nas. Oczywiście możesz zostać na forum i nas nauczać,
              ze imiona, które tu się przewijają, są straszne, ponieważ ich nie znasz i nikt
              w Twoim liceum nie ma tak na imię, ale nie sądzę, żeby to był dla Ciebie dobrze
              spędzony czas. Lepiej byłoby pouzupełniac braki w edukacji i postudiować
              słownik ortograficzny. Jesteśmy już raczej dość dobrze ukształtowanymi osobami
              i nasze gusta nie wzięły się znikąd; byłby to nadmiar optymizmu, gdybyś
              sądziła, ze swoją aktywnością na forum je zmienisz.
              • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 00:17
                Hehe widzę,że nie wygram wink
                Imponują mi Twoje posty Gaudencjo-bardzo mądrze pisane smile
                Co racja,to racja- gusta mamy zupełnie inne,mam jednak nadzieję ,że nie zmienią
                mi się one od liceum do dorosłości aż tak bardzo wink
                Eh... co do robienia błedów to przecież ja tak mało przezyłam,tak mało osób na
                swej drodze spotkałam i jestem o tyle od Was młodsza,że czuje się niejako (tu
                tez pewnie teraz zrobiłam błąd,wybaczcie że nie zajrze do słownika)
                usprawiedliwionawink)
                "Oczywiście możesz zostać na forum i nas nauczać,
                > ze imiona, które tu się przewijają, są straszne, ponieważ ich nie znasz i nikt
                > w Twoim liceum nie ma tak na imię"
                Oh nie, ja wcale nie chcę zmieniać Waszych upodobań co do imion.. pragnęłam
                jedynie zaznaczyć swój głos w dyskusji,że mnie się one nie podobająsmile jednym się
                mogą podobać,innym nie.
                " Szkoda, ze im nie przyszło do głowy również zapoznanie Cię z Biblią na
                > przykład." -do wychowania mnie przez moich rodziców to proszę się nie
                wtrącać,bo owszem przyszło im to do głowy. Widocznie z niezbyt pozytywnym
                skutkiem skoro nie słyszałam o takich imionach jak Ruta czy Iwo,ale to już nie
                ich wina smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 09:16
      Witaj.
      Też uważam, że niektóre imiona, które tutaj omawiamy są z kosmosu. Ale zwróć
      uwagę, że na temat tych największych dziwadeł zwykle rozmawiamy czysto
      teoretycznie i nie ma to nic wspólnego z tym jak chcemy nazwać nasze potomstwo.

A co się tyczy tych imion, które wymieniłaś jako z kosmosu, to też odbieram je
      jako dziwne. Nikt jednak by się nigdy z takich imion nie wyśmiewał gdyby była
      większa tolerancja. Mimo to uważam, że każdy powinien nazywać dziecko tak jak
      chce, a nie tak jak czuje się zmuszony przez presje otoczenia. Teraz większość
      małych dziewczynek to Julki i Oliwie, a przecież tyle jest imion, które można
      nadać córce. Ja jestem za większą różnorodnością.
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 09:36
        smile
        pomijając mój temat to Twoja córeczka jest PRZEŚLICZNA!!!!!! cudna jest po
        prostu big_grin!
    • theodorka Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 13:09
      Wiesz... jestem od Ciebie młodsza, a większość imion, które wymieniasz, jest
      dla mnie nie do przyjęcia. Nie chodzi o Ślimosława i Rymuta (to NIE SĄ
      imiona!), ani nawet o Eweryldę i Dionizego (przepięknie!), ale o te wszystkie
      Leny, Julity, Marleny i Igorów. Ohyda.

A Weronika czy Julia to taka współczesna Ania i Kasia, a przecież (cytuję)
      napisałaś: "nie jestem za takimi imionami"...
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 14:27
        No tak jak już pisałam o gustach się nie dyskutuje choc sama przyznaje zaczęłam
        dyskusję wink
        Dla mnie takie imiona jak Weronika czy Julia nie są wspólczesną Anią czy
        Kasią,zawsze chciałam mieć tak na imię i dlatego mi się podobają;] a Leny,JUlity
        ,Marleny i Igory to nie ohyda <dla mnie> smile
    • marta2808 Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 13:50
      Mnie by się naprawdę nie chciało kolejnej osobie tłumaczyć na czym polega
      działalność tego forum. Co chwilę pojawia się tu ktoś z kompletnie bezpodstawnym
      apelem "nie krzywdźcie dzieci". Na poczatku mnie to śmieszyło, ale teraz
      denerwuje - ile razy można przerabiać ten sam temat!

Bluee_sky, jestem młodsza od Ciebie, a mam zupełnie inne zdanie na ten temat.
      Według mnie większą krzywdę zrobi się dziecku dając mu na imię Julia niż Flawia
      czy Konstancja na przykład. Przez 6 lat podstawówki szczerze współczułam trzem
      dziewczynom, które nosiły imię Kasia - niegdy nie wiedziały o którą chodzi,
      trzeba było używać nazwiska. Oczywiście coś takiego jak Ślimosław jest nie do
      przyjęcia, ale we wszystkim - również w nadawaniu imion i oryginalności - trzeba
      mieć umiar.
      Pozdrawiam smile
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 14:31
        Marto ja już się wytłumaczyłam tam na początku,że przeczytałam pierwszą stronę z
        tego forum stąd też mój temat (bo na tej stronie go nie było)

"ale we wszystkim - również w nadawaniu imion i oryginalności - trzeba mieć
        umiar." - no i własnie o ten umiar chodzi :]

Poza tym każdy ma swoje zdanie i jego się trzyma. Dla mnie krzywdzące byłoby
        imię Flawia niż kolejna Julia wink JUlia to prześliczne imię smile
        A ja mam na imię Monika i nigdy nie przeszkadzało mi to,że w klasie są też inne
        trzy Monikiwink
        • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 15:04
          bluee_sky napisała:

> Marto ja już się wytłumaczyłam tam na początku,że przeczytałam pierwszą
          stronę
          > z
          > tego forum stąd też mój temat (bo na tej stronie go nie było)

Był. W opisie forum.
    • idaaa Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 19:02
      David... No cód, miód i orzeski po prostu smile

Dziecię byłoby zachwycone, że ma TAKĄ prozachodnią matkę big_grin

Jak to dobrze, że zazwyczaj dzieci rodzą kobiety po dwudziestym roku życia... wink
      • idaaa W kwestii sprostowania 18.06.06, 19:10
        Chodziło, oczywiście o orzeszki pisane przez "sz" wink
        • simply_z Re: W kwestii sprostowania 18.06.06, 21:42
          i cud przez u...?
          • idaaa Re: W kwestii sprostowania 18.06.06, 21:47
            A rzeczywiście, nie zauważyłam smile

Dziękuję smile
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 22:47
        No ja bym wolała Davida niż jakieś inne dziwne ;]
        napisałam wczesniej, że dla mnie David=Dawid (na jedno wychodzi pisane
        innaczej-z przyzwyczajenia, bo używam go w odniesieniu do kogoś mi bliskiego)
        "Jak to dobrze, że zazwyczaj dzieci rodzą kobiety po dwudziestym roku życia...
        wink" -nie do końca się z tym zgodze wink
        • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 23:43
          bluee_sky napisała:

> "Jak to dobrze, że zazwyczaj dzieci rodzą kobiety po dwudziestym roku życia...
          > wink" -nie do końca się z tym zgodze wink

Z punktu widzenia demografii rzeczywiście to źle. Jeśli chodzi o wszystkie
          pozostałe punkty widzenia - jednak dobrze smile
        • idaaa Re: Apel nastolatki ;) 18.06.06, 23:55
          Hmmm mój syn Dawid nigdy ale to nigdy nie był, nie jest i nie będzie, mam
          nadzieję Davidem, jako że róznica- dla mnie- jest ogromna...

A co do matek - nastolatek?? Hmmmm mysle, ze jestes dosc odosobniona w swoim
          pogladzie na ta kwestie, ale... Oryginalnosc podobno jest w cenie smile

Zatem gratuluje podejscia do sprawy no i oczekuje, ze juz calkiem niedlugo
          pojawisz sie na forum aby pochwalic sie imieniem Swojego Dziecka smile
          • cysia.b Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 12:08
            A ja sie zastanawiam, dlaczego Inga wydała Ci się również udziwniona co
            Ślimosław???
    • adziunia Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 13:20
      Boże, widzisz i nie grzmisz! Mam 18 lat, tyle co autorka wątku, i aż mi sie
      wszystkie wnętrzności przewracają jak czytam posty założone przez takie osoby.
      ZERO znajomości ortografii ("judytak", która jest Węgierką lepiej pisze po
      polsku) ZERO umiejetności czytania ze zrozumieniem (a za rok lub w tym roku
      pewnie matura) ZERO akceptacji gustów i upodobań innych ludzi ZERO wysilku zeby
      chociaz wiedziec kim jest Rymut, nie wspominajac o tym, ze innych imion tez
      nikt nikomu nie kazał nadawac swojemu dziecku. Musialam to w końcu wyrzucić z
      siebie.
      • lemonnka Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 15:06
        A mnie się aż wnetrzności przewracają jak czytam,to co Ty tu mi odpisałaś uncertain
        wielka mądrala się znalazła.
        wez Ty przeczytaj jeszcze raz to co ja napisałam uncertain podkreśliłam,że nie chce tu
        krytykować gustów innych.. ale Ty znalazłaś coś innego... a mnie się nie
        wydaje,że mam "ZERO akceptacjii gustów i upodobań innych ludzi"- chyba ,że już
        wyrazić swojego zdania nie można. W każdym razie ja się uważam za osobę
        tolerancyjną.
        i co żeś się uczepiła ortografii??????????? Jakie ZERO nzjaomości,wiesz co to
        jest zero??? bez przesady ,bo drobne błędy się każdemu mogą trafić - założe się
        że i Tobie.. a ja nie popełniłam tu żadnych rażących przynajmniej dla mnie..
        chyba ,że po prostu pisane razem jest takie starszne naprawdę,a;le i dorośli
        czasem robią takie błedy. POza tym to nie miała być dyskusja odnośnie mojej
        ortografii więc nie wiem po co wogóle odpisałaś...

• gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 16:31
          lemonnka napisała:

> i co żeś się uczepiła ortografii??????????? Jakie ZERO nzjaomości,wiesz co to
          > jest zero???

Zero to to nie jest, ale dobra znajomość też nie. Solidna powtórka przed maturą
          się przyda. Znacznie gorsze są problemuy z czytaniem ze zrozumieniem. Czy
          mozesz mi wyjaśnić, na podstawie czego twierdziłaś, że Rymut jest imieniem,
          albo że Ślimosława ktokolwiek proponuje na powaznie?
          • bluee_sky kilka odpowiedzi w jednym 19.06.06, 17:50

"Czy mozesz mi wyjaśnić, na podstawie czego twierdziłaś, że Rymut jest imieniem,
            albo że Ślimosława ktokolwiek proponuje na powaznie? "

ależ oczywiście już tłumacze- nigdzie nie napisałam ,że uważam te propozycje za
            prawdziwe/nieprawdziwe ale ,że są one dla mnie dziwne i z kosmosu [o tym
            świadczy ten fragment:"Nie
            moge przejsc obojętnie obok tego co tu przeczytałam. Propozycje niektórych
            imion wydają mi się być z KOSMOSU. "] Dziwiło i dziwi mnie to,że takie
            propozycje jak Ślimosław w ogole padły. Oczywiscie osoba ,która napisała ten
            wątek wyraża swoje zdanie na temat tego imienia,pisze że jej się ono podoba itp
            itd. Z tego niejako wywnioskowałam ,że ten ktoś rozważa te imię jako propozycję.
            A o Rymucie przyznam się szczerze nie czytałam, wywnioskowałam to zapewne po
            temacie [Twoim chyba] chociaż teraz po przeczytaniu go jeszcze raz faktycznie
            przyznaje Ci rację. Podałam go jako przykład do zestawu dziwnych dla mnie imion.

A poza tym cały mój temat dotyczył ogólnie wątku o dziwnych imionach-nie tylko
            tych dwóch- jako propozycjach imion dla przyszłych dzieci. A to były po prostu
            (już się nauczyłam pisać to słowo poprawniebig_grin - chociaż wiedziałam o tym od
            dawna ale pisząc szybko niestety zapominam o tym) przykłady imion ,z którymi
            spotkałam się tu na forum. A dla mnie w tej chwili prawie wszystkie odpowiedzi
            na mój temat dotyczą łapania mnie za słówka-bo w pierwszej chwili nieuważnie
            przeczytałam niektóre tematy,albo przeczytałam po tytułach-a przecież nie taki
            miałam cel.
            Wy (w tym również Ty Gaudencjo) bronicie swoich racji,a ja bronię swojej.
            Niestety tak się składa,że osób z podobnym zdaniem jak moje,dotyczącym tych
            imion, jest baaaaardzo niewiele,albo nie biorą po prostu udziału w dyskusji sad
            Mam już prawie 18 lat więc jakiś gust wyrobiony też mam - jasne ,że może się
            jeszcze zmienić ,ale nie sądzę żeby uległ jakiejś radykalnej zmienie,bo nie
            sądzę żebym kiedykolwiek nadała jakieś wymyślne-niby oryginalne imię mojemu
            dziecku wink
            Co do tego co napisałam o tym,że nie wiem czy to tak dobrze,że zwykle kobiety po
            20 rodzą dzieci to naturalnie chodziło mi o te nadawanie dziwnych imion wink o nic
            więcej wink mogło to tak zabrzmieć przyznaję ,ale nie to miałam na myśli smile
            Przepraszam ,że odpowiedzi na kilka róznych Waszych (gł. Twoich) umieszczam tak
            tutaj,ale potem nie mogę się połapać w tych odpowiedziach i myśle,że tak jest po
            prostu łatwiej wink
            A tak w ogóle to uważam już tą dyskusję za wyczerpaną ,bo i tak żadna z nas
            zdania nie zmieni wink
            • zakochalam_sie ... 19.06.06, 18:11
              Dla dziewczyn, dla których Eunika i Miłosława są koszmarem nie do
              zarejestrowania, paskudne i ośmieszjące, pewnie cudem będzie Nikolka, tak jak
              pewnie 10 lat temu Klaudunia, a dla ich rodziców Monisia. Z całym szacunkiem -
              Moniko pod dwoma nickami, ale jak możesz się czepiać, skoro Twoje imię też na
              kolana, mnie przynajmniej, nie rzuca. I już kiedyś pisałam, jakie we mnie budzi
              skojarzenia. Na prawdę sądzicie, że dając dziecku na imię Weronika, Oliwka albo
              Wiktoria (owszem, ładne, ale ile można?), tak jak Waszych 15 koleżanek przed
              Wami, to Wasze dzieci bedą szczęsliwe? Na jakiej podstawie to wnioskujecie?
              Osoby o nietypowych imionach też bywają szczęśliwe z powodu posiadanych imion,
              często mają łatwiej, bo są szybsiej zapamiętywane.
              A gdyby tylko Rymut był imieniem, nadałabym je z chęcią synowi, bo dla mnie
              brzmi o niebo lepiej, niż bezpłciowy Kuba.
              • bluee_sky Re: do zakochanej 19.06.06, 19:32
                Ehhh zakochana..uncertain
                pisałam wyżej ,że dla mnie temat już jest wyczerpany bo nikt nie zmieni swojego
                zdania.
                Poza tym odpowiadając na Twoją odpowiedź: "Dla dziewczyn, dla których Eunika i
                Miłosława są koszmarem nie do zarejestrowania, paskudne i ośmieszjące, pewnie
                cudem będzie Nikolka, tak jak pewnie 10 lat temu Klaudunia, a dla ich rodziców
                Monisia." ---> to nie ja napisałam ,że dla mnie Miłosława i Eunika są koszmarem
                nie do zarejestrowania- chociaz nie podobają mi się te imiona. Mylisz
                się-Nikolka nie jest dla mnie cudem. Niebardzo mi się podoba.
                "Z całym szacunkiem -Moniko pod dwoma nickami, ale jak możesz się czepiać, skoro
                Twoje imię też na
                kolana, mnie przynajmniej, nie rzuca. I już kiedyś pisałam, jakie we mnie budzi
                skojarzenia. " --> nikt od Ciebie nie wymaga żeby moje imię Cie rzucało na
                kolana ,poza tym nieraz pisałam że i mnie się nie podoba,ale poza tym to nie
                jest to jakies dziwne imię-zwyczajne,a ja sie "czepiam" wymyslnych i o tym jest
                ten wątek wink

"Osoby o nietypowych imionach też bywają szczęśliwe z powodu posiadanych imion,
                często mają łatwiej, bo są szybsiej zapamiętywane."
                Czy takie dzieci z nietypowymi imionami mają łatwiej.. hmm? czy ja wiem.. gdzieś
                czytałam artykuł o takich imionach,że zwykle np. przy podaniach o prace,gdzie
                rozpatrywane są dwie osoby o takich samych doświadczeniach,CV(..) to większe
                szanse ma osoba o zwykłym,popularnym imieniu niż taka z jakimś
                innym,"oryginalnym". Szef woli zatrudnić taką p.Anię niż jakąś p.Aspazję czy tam
                Eweryldę wink
                • zakochalam_sie Re: do zakochanej 19.06.06, 19:52
                  Wszystko zależy od szefa, ja mam inne spostrzeżenia.
                  A odnośnie tego, że Monika to całkiem normalne imię - teraz rzeczywiście, ale
                  początkowo też budziło zdziwienie, zanim sie tak spopularyzowało. Więc może dać
                  szansę również innym imionom? Przepraszam za moją pomyłkę, ale że stanowicie z
                  bodajże Ewką, mamą Izy wspólny front, więc pozwoliłam sobie na generalizację.
                  Jeszcze raz przepraszam.
                  • bluee_sky Re: do zakochanej 19.06.06, 20:00
                    Nie no nie szkodzi wink W każdym razie fanką Nikolki nie zostanę wink
                    No jasne,że wszystko zależy od szefa,ja w sumie to nie wiem kogo bym wybrała wink
                    "A odnośnie tego, że Monika to całkiem normalne imię - teraz rzeczywiście, ale
                    początkowo też budziło zdziwienie, zanim sie tak spopularyzowało."
                    • bea-sjf Re: do zakochanej 19.06.06, 20:54
                      >teraz trudno mi w to uwierzyć,że imię
                      > Monika kiedys dla kogoś mogło być wymyślne wink
                      Było ,było i można sprawdzic w nieocenionym Rymucie jak wygladała nadawalnośc
                      tego imienia w Polsce od lat 20 zeszłego wieku .
                    • zakochalam_sie Re: do zakochanej 19.06.06, 22:11
                      Widzisz Moniko, tak sie sklada, ze wcale tak duzo krocej niz ja nie zyjesz,
                      jednak ja nie patrze tylko na swoje pokolenie, ale i na pokolenia wczesniejsze.
                      I uwierz, ze w pokoleniu naszych mam, Twoje imie uchodzilo za nazbyt wymyslne.
                      Ale byli ludzie, ktorzy sie odwazyli i dzieki temu dla Twoich rodzicow bylo ono
                      juz calkiem normalne.
            • bea-sjf Re: kilka odpowiedzi w jednym 19.06.06, 18:25
              Bluee_sky ,ludzie są różni i należy się z tego generalnie cieszyć .Imion
              wszelakich jest tysiące , troche nudno by było na świecie ,gdyby wybierano
              imiona z puli 100 imion ,akurat w tej chwili dziejów "nie
              dziwacznych " .Wiesz ,mając 18 lat uwielbiałam imiona typu Aspazja czy
              Winnicjusz ,zawsze szukałam czegoś nowego ,świeżego i mam tak do dziś ,choć
              przeżyłam prawie drugie tyle latek .A to forum ,pisałam już nie raz ,poszerza
              horyzonty smilei niekiedy uczy tolerancji . O ile się jest otwartym .
              A imię "dziwaczne" wydaje tak długo ,ile czasu zajmuje oswojenie się z nim - na
              imie mojego najmłodszego reagowano różnie "a to jest takie imię ?" ," o ,znam
              jednego Gwidona ,normalne imię " .
              pzdr.Bea
            • gaudencja Re: kilka odpowiedzi w jednym 19.06.06, 18:46
              bluee_sky napisała:

> ależ oczywiście już tłumacze- nigdzie nie napisałam ,że uważam te propozycje
              za
              > prawdziwe/nieprawdziwe ale ,że są one dla mnie dziwne i z kosmosu [o tym
              > świadczy ten fragment:"Nie
              > moge przejsc obojętnie obok tego co tu przeczytałam. Propozycje niektórych
              > imion wydają mi się być z KOSMOSU. "] Dziwiło i dziwi mnie to,że takie
              > propozycje jak Ślimosław w ogole padły.

Poczytaj sobie ten wątek, a będziesz jeszcze bardziej
              zdziwiona.

Oczywiscie osoba ,która napisała ten
              > wątek wyraża swoje zdanie na temat tego imienia,pisze że jej się ono podoba
              itp
              > itd. Z tego niejako wywnioskowałam ,że ten ktoś rozważa te imię jako
              propozycję

Pamiętaj, ze nie wszystko, co tu jest napisane, jest napisane ze śmiertelną
              powagą.

> A o Rymucie przyznam się szczerze nie czytałam, wywnioskowałam to zapewne po
              > temacie [Twoim chyba] chociaż teraz po przeczytaniu go jeszcze raz faktycznie
              > przyznaje Ci rację. Podałam go jako przykład do zestawu dziwnych dla mnie
              imion
              > .

Faktycznie, dziwne. Dzwne jest też imię Tusk, imię Kaczyński i imię Dorn, a
              nawet (!) imię Stalin.

A dla mnie w tej chwili prawie wszystkie odpowiedzi
              > na mój temat dotyczą łapania mnie za słówka-bo w pierwszej chwili nieuważnie
              > przeczytałam niektóre tematy,albo przeczytałam po tytułach-a przecież nie taki
              > miałam cel.

Blue, treść wypowiedzi jest równie istotna, co jej cel, bowiem jest dla niego
              nośnikiem. Jeśli jest ona nietrafiona, również cel nie zostaje osiągnięty. Nie
              jest naszym zadaniem rozumieć z wypowiedzi więcej, niz jej autor był w stanie
              wyrazić.
    • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 13:37
      ja mam trochę więcej niz 18 lat i jakiś gust mam już wyrobiony (czy dobry, to
      już inna kwestia) i zgadzam sie, ze większość propozycji imion jakie tu padają
      sa po prostu beznadziejne i z kosmosu.
      czytając niektóre propozycje imion dla dziewczynki, jakie ja dostałam,
      zastanawiałam sie czy to żart czy nie. Bo nazwać dziecko Marietta, Miłosława
      czy Eunika to dla mnie dziwactwo.
      A później ludzie dziwią sie, ze takich imion nie chcą rejestrować!
      • theodorka Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 14:49
        ewcia1980 napisała:
        > zastanawiałam sie czy to żart czy nie. Bo nazwać dziecko Marietta, Miłosława
        > czy Eunika to dla mnie dziwactwo.
        > A później ludzie dziwią sie, ze takich imion nie chcą rejestrować!

Przecież Miłosława czy Eunika to imiona zakorzenione w Polsce bardziej, niż
        wszędzie indziej!!!!!!!!!!!!!!!!! Przepraszam za tyle wykrzykników, ale jeśli
        tylko urzędnik wie COKOLWIEK na temat polskiej kultury, na pewno takie imię
        zarejestruje i wcale nie są to dziwolągi, tylko normalne, obecne od dawna w
        naszej tradycji imiona!!!

Marietta to rzeczywiście tragedia, ale też się w sumie nadaje......
        • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 16:18
          theodorka napisała:

> Przecież Miłosława czy Eunika to imiona zakorzenione w Polsce bardziej, niż
          > wszędzie indziej!!!!!!!!!!!!!!!!!

to niech sobie beda !!!!!!!!!
          bo co ma piernik do wiatraka??????
          ja napisałam przecież, że " nazwać dziecko Marietta, Miłosława czy Eunika to
          dla mnie dziwactwo"
          i podkreslam DLA MNIE!!!!!!!!

nie chce mi sie dyskutować nad beznadziejnościa tych i innych podawanych na tym
          forum pomysłów, bo jak tylko ktoś raczy miec odmiennne zdanie to jest
          atakowany.
          ja dostałam na tym forum tyle, ile sie po nim spodziewałam, czyli niewiele (bez
          urazy bo czasami pojawiały sie fajne pomysły).
          pisze, ze szukam dłuzszego imienia, bo mam krótkie nazwisko, a padaja
          propozycje: Iga, Ida, Zoja, Gaja (superdługie, nie?)

na szczescie wiele mam bierze na serio te pomysły z kosmosu i tak daje na imie
          swoim dzieciom, wiec za kilka lat w przedszkolu mozna bedzie spotkac
          cała "galerie dziwadeł".
          ja moze nie wybralam superorginalnego imienia, ktore znajduje sie na szczycie
          tych najpopularniejszych ale moje dziecko nie bedzie miało nigdy problemu z
          przedstawieniem sie. nie bedzie po 10 razy literowało jak poprawnie zapisac
          imie!!!!!!!!!

> Marietta to rzeczywiście tragedia, ale też się w sumie nadaje......

to mam propozycje: daj tak na imie swojej córce!
          a mi akurat nie zależało na imieniu, które jest "tragedia, ale też sie w sumie
          nadaje"!!!!!!
          imie to nie marchewka, ze taka czy taka to do zupy sie nada!
          • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 16:41
            ewcia1980 napisała:

> pisze, ze szukam dłuzszego imienia, bo mam krótkie nazwisko, a padaja
            > propozycje: Iga, Ida, Zoja, Gaja (superdługie, nie?)

Do wielu krotkich nazwisk pasują krotkie imiona, bo długie brzmią dziwacznie.
            Koniecznie rozważ to sobie smile
          • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 17:08
            ewcia1980 napisała:

> ja dostałam na tym forum tyle, ile sie po nim spodziewałam, czyli niewiele

Wiesz - odświeżyłam sobie Twój wątek, i bez urazy, ale jakie pytanie, taka
            odpowiedź.
            • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 18:42
              gaudencja napisała:

> Do wielu krotkich nazwisk pasują krotkie imiona, bo długie brzmią dziwacznie.
              > Koniecznie rozważ to sobie smile

> Wiesz - odświeżyłam sobie Twój wątek, i bez urazy, ale jakie pytanie, taka
              > odpowiedź.

smile))))))))))))
              i własnie o tym mówie!!!!!!!!!!!!!
              sami eksperci na tym forum majacy patent na rozum smile)))
              znawcy imion, ortografii i czytajacy ze zrozumieniem!
              szkoda gadac.

a poza tym czy ja pytałam o rade odnosnie długości imienia jakie mam wybrac??
              chyba wiem jakie mam nazwisko i co bedzie bardziej dziwaczne do niego: krotkie
              czy długie imie??? prawda???

a skoro moje pytanie było takie beznadziejne to po co na nie odpowiadałas??????
              teraz poczułaś sie urażona, ze uważam twoje propozycje typu: Miłosława,
              Dobrosława, Dobromiła, Bogumiła, Bogusława ze wyjatkowo kiepskie?????
              • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 18:50
                ewcia1980 napisała:

> gaudencja napisała:
                >
                > > Do wielu krotkich nazwisk pasują krotkie imiona, bo długie brzmią dziwacz
                > nie.
                > > Koniecznie rozważ to sobie smile
                >
                >
                > > Wiesz - odświeżyłam sobie Twój wątek, i bez urazy, ale jakie pytanie, tak
                > a
                > > odpowiedź.
                >
                >
                > smile))))))))))))
                > i własnie o tym mówie!!!!!!!!!!!!!
                > sami eksperci na tym forum majacy patent na rozum smile)))
                > znawcy imion, ortografii i czytajacy ze zrozumieniem!
                > szkoda gadac.

Ewciu, zdefiniowałaś niemożliwe do spełnienia kryteria. Zresztą sama ich nie
                spełniłaś, bo twierdziłaś, ze szukasz imienia nieoklepanego, a zdecydowałaś się
                na Izabelę.

> a poza tym czy ja pytałam o rade odnosnie długości imienia jakie mam wybrac??
                > chyba wiem jakie mam nazwisko i co bedzie bardziej dziwaczne do niego:
                krotkie
                > czy długie imie??? prawda???

Prawda jest taka, że albo wiesz, albo nie wiesz. Niby wszyscy rodzice wiedza,
                ale poczytaj sobie watek o najśmieszniejszych zestawieniach; ma już prawie 600
                postów.

> a skoro moje pytanie było takie beznadziejne to po co na nie
                odpowiadałas??????

Starałam się pomóc.

> teraz poczułaś sie urażona, ze uważam twoje propozycje typu: Miłosława,
                > Dobrosława, Dobromiła, Bogumiła, Bogusława ze wyjatkowo kiepskie?????

A skąd, po prostu była to jedyna kategoria imion, jakich nie wymieniłaś jako
                niechciane. Przy tym były długie.
                • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:04
                  gaudencja napisała:
                  > Ewciu, zdefiniowałaś niemożliwe do spełnienia kryteria. Zresztą sama ich nie
                  > spełniłaś, bo twierdziłaś, ze szukasz imienia nieoklepanego, a zdecydowałaś
                  się na Izabelę.

smile
                  czyli uważasz, ze imie Izabela jest tak samo czesto nadawane jak: Ania, Ewa,
                  Marta czy magda???????
                  teraz to ty chyba troche przesadzasz!!

> Prawda jest taka, że albo wiesz, albo nie wiesz.

no to skoro napisałam czego oczekuje to chyba wiem, prawda???

> Niby wszyscy rodzice wiedza, ale poczytaj sobie watek o najśmieszniejszych
                  > zestawieniach; ma już prawie 600 postów.

nie czytałam co prawda wszystkich ale z tego co zauwazyłam to wiekszosc z tych
                  postów to zestawienia typu Marietta Karp, Nicola Cebula czy Olivier But a nie
                  zestawienia krotkie imie-krotkie nazwisko czy długie imie-dlugie nazwisko!
                  • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:17
                    ewcia1980 napisała:

> smile
                    > czyli uważasz, ze imie Izabela jest tak samo czesto nadawane jak: Ania, Ewa,
                    > Marta czy magda???????
                    > teraz to ty chyba troche przesadzasz!!

Nie, ani trochę nie przesadzam. Pisałaś, ze imię ma być nieoklepane, a nie że
                    ma się znajdowac w rankingu niżej od Anny - to nie jest trudne, bo imienia
                    częściej nadawanego, niż Anna, nie ma. Jeśli uważasz Izabelę za imię
                    nieoklepane (dziwię się, bo znam tyle Iz, że trudno mi uwierzyć w taki odbiór
                    tego imienia), to trzeba było tak od razu napisać i na pewno byśmy Ci ją
                    doradziły. Ale jeśli Cię to interesuje, to w latach 70. i 80. Izabela była
                    niewiele rzadziej nadawana, niż Marta. Mieści się równiez w pierwzej 50-tce
                    najpopularniejszych imion: www.mswia.gov.pl/download.php?s=1&id=1019
                    (uwaga, PDF) w Polsce, a imię musi być naprawdę częste, zeby tam trafić
                    konkurując ze wszystkimi innymi pokoleniowymi modami).

> > Prawda jest taka, że albo wiesz, albo nie wiesz.
                    >
                    > no to skoro napisałam czego oczekuje to chyba wiem, prawda???

Rodzice, którzy nadawali imiona z tego wątku też dobrze wiedzieli, czego chcą,
                    prawda?
                    • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:33
                      gaudencja napisała:
                      > Nie, ani trochę nie przesadzam. Pisałaś, ze imię ma być nieoklepane, a nie że
                      > ma się znajdowac w rankingu niżej od Anny - to nie jest trudne, bo imienia
                      > częściej nadawanego, niż Anna, nie ma.

wcześniej pisalaś, że podałam kryteria niemożliwe do spełnienia.
                      ale najwidoczniej byly one jeszcze za mało konkretne.
                      mogłam przeciez podac, ze maja być nieoklepana i nie powinny znajdowac sie w
                      pierwszej 50-tce najpopoluarniejszych imion w Polsce z 2004 roku.

Jeśli uważasz Izabelę za imię
                      > nieoklepane (dziwię się, bo znam tyle Iz, że trudno mi uwierzyć w taki odbiór
                      > tego imienia), to trzeba było tak od razu napisać i na pewno byśmy Ci ją
                      > doradziły.

to twoim tokiem rozumowanie skoro ja nie znam żadnej Anny czy Katarzyny, to
                      znaczy, ze te imiona sa wyjatkowo orginalne i nieoklepane???

a imie Izabela kilka dziewczyn w moim watku zaproponowało wiec o co chodzi?

> Rodzice, którzy nadawali imiona z tego wątku też
                      dobrze wiedzieli, czego chcą, prawda?

powtarzasz sie.
                      • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 21:09
                        ewcia1980 napisała:

> wcześniej pisalaś, że podałam kryteria niemożliwe do spełnienia.
                        > ale najwidoczniej byly one jeszcze za mało konkretne.
                        > mogłam przeciez podac, ze maja być nieoklepana i nie powinny znajdowac sie w
                        > pierwszej 50-tce najpopoluarniejszych imion w Polsce z 2004 roku.

Własnie dlatego były niemożliwe do spełnienia, że za mało konkretne surprised

> Jeśli uważasz Izabelę za imię
                        > > nieoklepane (dziwię się, bo znam tyle Iz, że trudno mi uwierzyć w taki od
                        > biór
                        > > tego imienia), to trzeba było tak od razu napisać i na pewno byśmy Ci ją
                        > > doradziły.
                        >
                        > to twoim tokiem rozumowanie skoro ja nie znam żadnej Anny czy Katarzyny, to
                        > znaczy, ze te imiona sa wyjatkowo orginalne i nieoklepane???
                        >
                        > a imie Izabela kilka dziewczyn w moim watku zaproponowało wiec o co chodzi?

W takim razie o co Tobie chodzi? Padły różne propozycje, wybrałaś jedną z nich,
                        w sprawie dalszego postępowania odsyłam do tego postu.

> > Rodzice, którzy nadawali imiona z tego wątku też
                        > dobrze wiedzieli, czego chcą, prawda?
                        >
                        > powtarzasz sie.

Czasami trzeba powtórzyć, jak ktoś za pierwszym razem nie rozumie, a nie można
                        już wytłumaczyć prościej.
                        • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 21:43
                          gaudencja napisała:
                          > Własnie dlatego były niemożliwe do spełnienia, że za mało konkretne surprised

smile)
                          no dziwne!!!!!
                          przypomne, że w moim wątku napisalas:
                          "Przy tak zdefiniowanych kryteriach nie jestem niestety w stanie doradzić NIC,
                          bo wszystkie imiona zaliczają się do którejś z tych kategorii"
                          wiec chyba jednak było to dośc konkretne skoro tak podsumowalas, prawda??
                          troche sie zaczynasz motać!!

> W takim razie o co Tobie chodzi?

A niby o co ma mi chodzic???
                          Masz racje czasami trzeba kilka razy powtórzyc zeby do niektórych dotarlo wiec
                          powtórze sie!
                          Napisałam w tym watku popierajac zdanie autorki,ze propozycje imion jakie
                          padaja na tym forum sa z kosmosu i tyle.
                          Czepiłas sie, ze nie piałam z zachwytu nad superimionami typu Eunika czy
                          Teodora zupełnie nie wiem czemu!
                          Ja wyraziłam swoje zdanie - wolno mi prawda??

A o co tobie chodzi???
                          Mam przyklaskiwac innym (i równiez tobie) jakie to imiona typu: Amalia,
                          Apolonia czy Dobromiła sa piekne, orginalne i niepowtarzalne??
                          • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:09
                            ewcia1980 napisała:

> gaudencja napisała:
                            > > Własnie dlatego były niemożliwe do spełnienia, że za mało konkretne surprised
                            >
                            > smile)
                            > no dziwne!!!!!
                            > przypomne, że w moim wątku napisalas:
                            > "Przy tak zdefiniowanych kryteriach nie jestem niestety w stanie doradzić
                            NIC,
                            > bo wszystkie imiona zaliczają się do którejś z tych kategorii"
                            > wiec chyba jednak było to dośc konkretne skoro tak podsumowalas, prawda??
                            > troche sie zaczynasz motać!!

Nie masz racji. Zdefiniowałaś kryteria w takim stopniu ogólności, iż wszystkie
                            imiona kwalifikowały sie do którejś z tych kategorii. Doprecyzowanie kryteriów
                            wyłączyłoby część imion z tych grup. Dajmy na to, jeśli pójdziesz do sklepu i
                            powiesz, że lampa nie moze być zwyczajna, ani zbyt oryginalna, ani
                            pretensjonalna, sprzedawca nie zaproponuje Ci żadnej lampy. Ale jeśli pójdziesz
                            i powiesz, że przez lampę zbyt zwyczajną rozumiesz taką i taką, a przez zbyt
                            oryginalną - lampę w kształcie rozgwiazdy, można bedzie już coś na tej
                            podstawie dobrać. Czy już Ci wystarczająco wyjasniłam, w czym rzecz?

> > W takim razie o co Tobie chodzi?
                            >
                            > A niby o co ma mi chodzic???
                            > Masz racje czasami trzeba kilka razy powtórzyc zeby do niektórych dotarlo
                            wiec
                            > powtórze sie!
                            > Napisałam w tym watku popierajac zdanie autorki,ze propozycje imion jakie
                            > padaja na tym forum sa z kosmosu i tyle.
                            > Czepiłas sie, ze nie piałam z zachwytu nad superimionami typu Eunika czy
                            > Teodora zupełnie nie wiem czemu!

Szkoda, ze nie wiesz. Jest głęboka różnica między "to imię jest z kosmosu",
                            a "to imię mnie nie zachwyca". Przemyśl to sobie.

> Mam przyklaskiwac innym (i równiez tobie) jakie to imiona typu: Amalia,
                            > Apolonia czy Dobromiła sa piekne, orginalne i niepowtarzalne??

Wystarczyłoby, żebys po prostu nic nie pisała na ich temat. Moze idź nauczać na
                            inne forum?
                            • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:16
                              Bede chciała to bede pisała, nie bede chciała to przestane wielka ekspertko od
                              wszystkiego!!!

I jasne, ze nie wiem jaka jest róznica miedzy "to imię jest z kosmosu", a "to
                              imię mnie nie zachwyca" bo wiedza to tylko tacy eksperci jak ty!!!
                              • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:23
                                Szkoda, ze nie robisz użytku z tej wiedzy.

Ludzie sa naprawdę różni, jedni mogliby nazwać córkę Eunika czy Miłosława, a
                                gęsiej skórki dostają na myśl, ze mogliby do niej wołać "Izo" (czy
                                któtrymkolwiek innym zdrobnieniem) - tak jak ja; inni - wręcz odwrotnie, ale ja
                                Cię nie nauczam, ze jesteś nienormalna, bo nadajesz takie zimne i oklepane
                                imię; doceń to, i oczekuję analogicznej uprzejmości od Ciebie.
                                • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:38
                                  gaudencja napisała:

> Szkoda, ze nie robisz użytku z tej wiedzy.

chyba znowu nie doczytałas, bo niby z jakiej wiedzy???
                                  widzisz,sama czytasz pospiesznie, bez zrozumienia i nie zastanawiajac sie nad
                                  tekstem a pouczasz innych.
                                  troche to smieszne, nie sadzisz??

> Ludzie sa naprawdę różni, jedni mogliby nazwać córkę Eunika czy Miłosława, a
                                  > gęsiej skórki dostają na myśl, ze mogliby do niej wołać "Izo" (czy
                                  > któtrymkolwiek innym zdrobnieniem) - tak jak ja; inni - wręcz odwrotnie, ale
                                  ja Cię nie nauczam, ze jesteś nienormalna, bo nadajesz takie zimne i oklepane
                                  > imię; doceń to, i oczekuję analogicznej uprzejmości od Ciebie.

oczekujesz uprzejmosci przemycajac epitety typu "nienormalna"???
                                  chyba sobie żarty stroisz!!!!!
                                  ale widac nerwy puszczaja smile))))))))))))))))))))))))))))

poza tym znowu nie rozumiem o co ci chodzi!
                                  skoro w moim watku odnosnie imienia Izabela pisałam, ze nie oczekuje samych
                                  zachwytów, to mozna było sie wyżyc i "objechac" to imie do woli!
                                  wiec niby co mam docenic????????
                                  dla mnie krytyka czesto jest konstruktywna, ty natomiast kiepsko ja znosisz co
                                  udowadniasz nawet w tym watku! (zreszta, chyba ktos juz o tym napisał)
                                  • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:25
                                    ewcia1980 napisała:

> gaudencja napisała:
                                    >
                                    > > Szkoda, ze nie robisz użytku z tej wiedzy.
                                    >
                                    > chyba znowu nie doczytałas, bo niby z jakiej wiedzy???

Z wiedzy "jaka jest róznica miedzy >>to imię jest z kosmosu<<, a >>to
                                    imię mnie nie zachwyca<<". W każdym razie zakładam, ze ironizowałaś w tym
                                    zdaniu. Jeśli tak subtelne środki wyrazu są Ci obce i pisałaś poważnie -
                                    przepraszam i posypuję głowę popiołem.

> oczekujesz uprzejmosci przemycajac epitety typu "nienormalna"???
                                    > chyba sobie żarty stroisz!!!!!

Ewciu - weź sobie na wstrzymanie, łyk zimnej wody, a potem się zastanów, co
                                    miał przekazać mój post powyżej. BTW, czego Ty oczekujesz, pisząc non stop, że
                                    imiona, które podobają się wielu osobom na forum, są "z kosmosu"? Rozumiem, ze
                                    dla Ciebie "z kosmosu" to synonim określenia "normalny", czy jak?

> skoro w moim watku odnosnie imienia Izabela pisałam, ze nie oczekuje samych
                                    > zachwytów, to mozna było sie wyżyc i "objechac" to imie do woli!
                                    > wiec niby co mam docenic????????

Chociażby to, ze nikt nie napisał np.:

"Izabela jest po prostu beznadziejna i z kosmosu"; "Bo nazwać dziecko Izabela
                                    to dla mnie dziwactwo"; 'na szczescie wiele mam bierze na serio te pomysły z
                                    kosmosu i tak daje na imie swoim dzieciom, wiec za kilka lat w przedszkolu
                                    mozna bedzie spotkac cała "galerie ciotkowatych imion w stylu Izabeli"; "imie
                                    to nie marchewka, ze taka czy taka to do zupy sie nada!" "oczywiscie, ze nie
                                    podoba mi sie Izabela, bo co jest ładnego w tym imieniu??".

> dla mnie krytyka czesto jest konstruktywna, ty natomiast kiepsko ja znosisz
                                    co
                                    > udowadniasz nawet w tym watku! (zreszta, chyba ktos juz o tym napisał)

Mylisz dyskusję z oblewaniem kogoś wiadrem pomyj. Ja z Tobą dyskutuję, Ty
                                    najwyraźniej zamierzasz mi nawrzucać i oczekujesz, ze nie odpowiem ani słowa,
                                    bo jesli odpowiem, to dowód jasny jak słońce, że źle znoszę krytykę.

BTW, jeśli dla Ciebie krytyka jest często konstruktywna, popracuj jeszcze nad
                                    swoim stylem krytyki, zeby była konstruktywna.
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 15:11
        Hura smile wreszcie chociaż jedna osoba,która podziela moje zdaniesmile Już
        myślałam,że jestem osamotniona wśród tego tłumu..
        • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 15:13
          to miało być w odpowiedzi na odpowiedź osoby przed theodorką.
      • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 16:39
        ewcia1980 napisała:

> czytając niektóre propozycje imion dla dziewczynki, jakie ja dostałam,
        > zastanawiałam sie czy to żart czy nie. Bo nazwać dziecko Marietta, Miłosława
        > czy Eunika to dla mnie dziwactwo.
        > A później ludzie dziwią sie, ze takich imion nie chcą rejestrować!

Takie imiona akurat jak najbardziej chcą rejestrować i rejestrują, więc grubo
        przesadziłaś.
        Nie podobają ci się te propozycje, to proponuj inne i nie obrażaj się na cudze.
        To forum nie ma zamkniętej listy uczestników generujących pomysły i od czasu do
        czasu dopuszczanych czytaczy. Natomiast z definicji jest otwarte na rzadkie
        imiona, w tym na czysto teoretyczne dyskusje o nich. Chyba nie sądzisz, że
        wieczne dyskutowanie "Piotruś czy Pawełek, a moze Tomeczek" byłoby pasjonujące.
        A jeśli uważasz, że jest, to założ sobie inne forum i ciekawe, jak szybko
        skończą się na nim tematy do rozmow. Przypuszczam, że będzie na nim taki ruch,
        jak tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38553
        - albo dwa razy większy, jesli forum będzie dotyczyć imion dla chłopców i
        dziewczynek.
        • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 18:55
          gaudencja napisała:

> ewcia1980 napisała:
          > > czytając niektóre propozycje imion dla dziewczynki, jakie ja dostałam,
          > > zastanawiałam sie czy to żart czy nie. Bo nazwać dziecko Marietta, Miłosł
          > awa czy Eunika to dla mnie dziwactwo.
          > > A później ludzie dziwią sie, ze takich imion nie chcą rejestrować!

> Takie imiona akurat jak najbardziej chcą rejestrować i rejestrują, więc grubo
          > przesadziłaś.
          > Nie podobają ci się te propozycje, to proponuj inne i nie obrażaj się na
          cudze.
          > To forum nie ma zamkniętej listy uczestników generujących pomysły i od czasu
          do czasu dopuszczanych czytaczy. Natomiast z definicji jest otwarte na rzadkie
          > imiona, w tym na czysto teoretyczne dyskusje o nich. Chyba nie sądzisz, że
          > wieczne dyskutowanie "Piotruś czy Pawełek, a moze Tomeczek" byłoby
          pasjonujące.
          > A jeśli uważasz, że jest, to założ sobie inne forum i ciekawe, jak szybko
          > skończą się na nim tematy do rozmow. Przypuszczam, że będzie na nim taki
          ruch, jak tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38553
          > - albo dwa razy większy, jesli forum będzie dotyczyć imion dla chłopców i
          > dziewczynek.

o ludzie, na mój jeden post twoje trzy!

no wiec juz na koniec:

- to niech rejestruje wszystkie Marietty, Nicole i Angeliki - bedzie wesoło

- oczywiscie, ze nie podoba mi sie wiekszośc propozycji jakie dostałam, bo co
          jest ładnego w imieniu Gaja czy Teodora??

- ja akurat żadnych imion nikomu proponować nie bede, bo dla mnie
          przesiadywanie dniami akurat na takim forum tematycznym byłoby zbyt nudne

- no istotnie chyba założe nowe forum: najgłupsze i najbardziej dziwaczne
          imiona, ktorych nigdy nie dałabym dziecku - wtedy niektore z pomysłów byłyby
          jak najbardziej na miejscu

- i tak jak pisalam na samym poczatku: jak ktos ma odmienne zdanie niz
          wiekszośc to od razu atak "tych najmadrzejszych na forum". wkoncu trzeba
          bronic swoich racji i pomysłów, nie????
          • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:02
            ewcia1980 napisała:

> o ludzie, na mój jeden post twoje trzy!

O, napisałaś w tym watku jeden post? O ludzie, przed oczyma mi się troi.

> - to niech rejestruje wszystkie Marietty, Nicole i Angeliki - bedzie wesoło

Powiedz to USC, nie jestem właściwym adresatem tego typu wezwań.

> - oczywiscie, ze nie podoba mi sie wiekszośc propozycji jakie dostałam, bo co
            > jest ładnego w imieniu Gaja czy Teodora??

A co jest ładnego w imieniu Izabela?
            BTW - czyżbym wreszcie natrafiła na posiadaczkę Jedynego Słusznego Gustu? Nie
            mogę uwierzyć! O wyrocznio, powiedz mi, co jest ładne, a co nieładne; co jest
            dobre, a co złe. Od tej chwili moje życie będzie prostsze.

> - ja akurat żadnych imion nikomu proponować nie bede, bo dla mnie
            > przesiadywanie dniami akurat na takim forum tematycznym byłoby zbyt nudne

Czego w takim razie chcesz od nas? Pytałaś, dostałaś odpowiedź, a teraz jeszcze
            nam chcesz przemeblować forum, choć nie zamierzasz na nim siedzieć? Nie
            uważasz, że to cokolwiek niegrzeczne?

> - no istotnie chyba założe nowe forum: najgłupsze i najbardziej dziwaczne
            > imiona, ktorych nigdy nie dałabym dziecku - wtedy niektore z pomysłów byłyby
            > jak najbardziej na miejscu

To załóż takie swoje własne forum i umieszczaj na nim imiona ściągnięte z tego
            forum, a nam daj święty spokój i możliwosć funkcjonowania po swojemu. Wszystkie
            posty, które przypadkiem będą chwalić imię Teodora czy Gaja, skasujesz, i nic
            nie będzie zakłócać Twojego dobrego samopoczucia - jakże ważnego w
            błogosławionym stanie.
            • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:16
              gaudencja napisała:

> ewcia1980 napisała:
              > > o ludzie, na mój jeden post twoje trzy!

> O, napisałaś w tym watku jeden post? O ludzie, przed oczyma mi się troi.

no teraz istotnie juz sporo więcej, bo chyba jednak Ci sie troiło w oczach
              wysyłajac pod drugim z moich postów aż 3 swoje!!

> BTW - czyżbym wreszcie natrafiła na posiadaczkę Jedynego Słusznego Gustu? Nie
              > mogę uwierzyć! O wyrocznio, powiedz mi, co jest ładne, a co nieładne; co jest
              > dobre, a co złe. Od tej chwili moje życie będzie prostsze.

a po czym tak wnioskujesz????????
              czy ja chociaż raz na tym forum podałam komus propozycje jakie imie jest ładne
              a jakie nie??
              albo dopisałam sie w czyims watku, ze to imie jest kiepskie i lepsze bedzie
              jakies inne?????
              akurat nie!!!!!!!!! wiec o co ci chodzi???
              ja napisałam w wątku, który ma tytuł: apel nastolatki i autorka ma takie same
              spostrzeżenia jak ja wiec dlaczego miałam sie w nim nie wypowiedziec???
              jednak oburzyło to forumowych ekspertów smile)))))))

> Czego w takim razie chcesz od nas? Pytałaś, dostałaś odpowiedź, a teraz
              jeszcze nam chcesz przemeblować forum, choć nie zamierzasz na nim siedzieć? Nie
              > uważasz, że to cokolwiek niegrzeczne?

smile nie rozsmieszaj mnie!!
              wam, czyli komu????????
              forumowym ekspertom od najpiekniejszych imion z kosmosu????????

> To załóż takie swoje własne forum i umieszczaj na nim imiona ściągnięte z
              tego forum, a nam daj święty spokój i możliwosć funkcjonowania po swojemu.

kobieto a w czym ja zakółcam ci twój świety spokój???????
              że osmielilam sie miec inne zdanie niz ty????????
              • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:23
                ewcia1980 napisała:

> no teraz istotnie juz sporo więcej, bo chyba jednak Ci sie troiło w oczach
                > wysyłajac pod drugim z moich postów aż 3 swoje!!

Po pierwsze, "troiło się" nie wysyłało żadnych postów. Po drugie, proszę
                zapoznaj sie z zasadami hierarchizowania wątków, a jesli masz jakiekolwiek
                wątpliwości, przyłóż do monitora linijkę. Na pewno Ci się wtedy uda
                wydedukować, gdzie odpowiadam na który Twój post.

> > BTW - czyżbym wreszcie natrafiła na posiadaczkę Jedynego Słusznego Gustu?
                > Nie
                > > mogę uwierzyć! O wyrocznio, powiedz mi, co jest ładne, a co nieładne; co
                > jest
                > > dobre, a co złe. Od tej chwili moje życie będzie prostsze.
                >
                > a po czym tak wnioskujesz????????
                > czy ja chociaż raz na tym forum podałam komus propozycje jakie imie jest
                ładne
                > a jakie nie??

Oooo, a co innego przez cały czas robisz, jak nie wyśmiewasz rozmaite imiona?
                Parę cytatów:

"- oczywiscie, ze nie podoba mi sie wiekszośc propozycji jakie dostałam, bo co
                jest ładnego w imieniu Gaja czy Teodora?? "

"- no istotnie chyba założe nowe forum: najgłupsze i najbardziej dziwaczne
                imiona, ktorych nigdy nie dałabym dziecku - wtedy niektore z pomysłów byłyby
                jak najbardziej na miejscu"

"na szczescie wiele mam bierze na serio te pomysły z kosmosu"

> > Czego w takim razie chcesz od nas? Pytałaś, dostałaś odpowiedź, a teraz
                > jeszcze nam chcesz przemeblować forum, choć nie zamierzasz na nim siedzieć?
                Nie
                >
                > > uważasz, że to cokolwiek niegrzeczne?
                >
                > smile nie rozsmieszaj mnie!!
                > wam, czyli komu????????
                > forumowym ekspertom od najpiekniejszych imion z kosmosu????????

Nam, czyli osobom, które są bywalcami tego forum. Pytam po raz drugi: nie
                uważasz, że to niegrzeczne?
                • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 19:40
                  gaudencja napisała:
                  > Po pierwsze, "troiło się" nie wysyłało żadnych postów. Po drugie, proszę
                  > zapoznaj sie z zasadami hierarchizowania wątków, a jesli masz jakiekolwiek
                  > wątpliwości, przyłóż do monitora linijkę. Na pewno Ci się wtedy uda
                  > wydedukować, gdzie odpowiadam na który Twój post.

nie osmieszaj sie prosze i moze sama zapoznaj sie z zasadami hierarchizowania
                  wątków i przykładaj sobie linijke!!
                  ja mój drugi z postów w tym watku wysłałam o 16.18 pod którym ty odpisałas 3
                  razy: o 16.39, 16.41, 17.08.
                  nastepnie odezwałam sie o 18.42 i wlasciwie przez prawei godzine daje sie
                  wciagac w jakies glupier rozmowy ze znawca nawet hierarchizowania wątków!

> Nam, czyli osobom, które są bywalcami tego forum. Pytam po raz drugi: nie
                  > uważasz, że to niegrzeczne?

akurat w tym watku nie uważam zeby było to niegrzeczne!
                  nie wchodze przecież do zadnych innych komentując wszystkie pomysły, prawda???
                  • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 21:23
                    ewcia1980 napisała:

Co do hierarchizowania wątków, zwracam honor - rzeczywiście ostatni post
                    wysłałam nie pod tym Twoim postem, pod którym chcialam. Czy stanowi to dla
                    Ciebie aż tak traumatyczne przeżycie?

> wlasciwie przez prawei godzine daje sie
                    > wciagac w jakies glupier rozmowy ze znawca nawet hierarchizowania wątków!

To straszne; i nie możesz przestać? big_grin

> > Nam, czyli osobom, które są bywalcami tego forum. Pytam po raz drugi: nie
                    >
                    > > uważasz, że to niegrzeczne?
                    >
                    > akurat w tym watku nie uważam zeby było to niegrzeczne!
                    > nie wchodze przecież do zadnych innych komentując wszystkie pomysły, prawda???

W żadnym wątku nie jest to grzeczne, jeśli jednocześnie piszesz, że nie
                    zamierzasz bywać na tym forum. Gdybyś bywać zamierzała, jeszcze rozumiem, że
                    chciałabyś wprowadzić reformy. Ale skoro Cię to forum nie interesuje, to
                    zapytam uprzejmie - czemu się wtrącasz w to, co tu piszemy i komentujesz to w
                    taki sposób? Naprawiaczka świata, misjonarka? Obrończyni delikatnych istnień
                    dziecięcych, zagrożonych brutalnymi eksperymentami nieświadomych rodziców,
                    których po prostu musisz, no _musisz_ oświecić?
                    • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:00
                      gaudencja napisała:
                      > Co do hierarchizowania wątków, zwracam honor - rzeczywiście ostatni post
                      > wysłałam nie pod tym Twoim postem, pod którym chcialam.Czy stanowi to dla
                      > Ciebie aż tak traumatyczne przeżycie?

A po co takie złosliwości???
                      Tym bardziej w momencie gdy sie nie miało racji!!
                      Nie, nie stanowi to dla mnie az tak traumatycznego przezycia ale jeżeli ktos
                      kogos strofuje i poucza to powinien miec absolutna pewność, ze do niego w tej
                      kwesti nie można sie "przyczepic".
                      Ironizowałas o "trojeniu sie w oczach", a jednak....... co???
                      Troilo sie???

W żadnym wątku nie jest to grzeczne, jeśli jednocześnie piszesz, że nie
                      > zamierzasz bywać na tym forum. Gdybyś bywać zamierzała, jeszcze rozumiem, że
                      > chciałabyś wprowadzić reformy. Ale skoro Cię to forum nie interesuje, to
                      > zapytam uprzejmie - czemu się wtrącasz w to, co tu piszemy i komentujesz to w
                      > taki sposób? Naprawiaczka świata, misjonarka? Obrończyni delikatnych istnień
                      > dziecięcych, zagrożonych brutalnymi eksperymentami nieświadomych rodziców,
                      > których po prostu musisz, no _musisz_ oświecić?

wiesz, nie chce mi sie drugi raz pisac tego co napisałam w poprzednim moim
                      poscie (dodam, ze z godziny 21.43, bo jednak ekspertem od hiererchizowania
                      watków to nie jestes)

A ty to tylko pouczac i wymadrzac sie umiesz??
                      To pouczaj swoje dzieci co wypada a co nie, zamiast ludzi na necia
                      uswiadamiajac im jakie to dobre obyczaje kiedys obowiązywały.

A jesli chodzi o to po co tu pisze, to chyba nikomu nie musze sie tłumaczyc,
                      prawda?
                      • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:12
                        ewcia1980 napisała:

> Ironizowałas o "trojeniu sie w oczach", a jednak....... co???

A jednak nie masz opanowanego uzycia imiesłowu w zdaniu złożonym.

> W żadnym wątku nie jest to grzeczne, jeśli jednocześnie piszesz, że nie
                        > > zamierzasz bywać na tym forum. Gdybyś bywać zamierzała, jeszcze rozumiem,
                        > że
                        > > chciałabyś wprowadzić reformy. Ale skoro Cię to forum nie interesuje, to
                        > > zapytam uprzejmie - czemu się wtrącasz w to, co tu piszemy i komentujesz
                        > to w
                        > > taki sposób? Naprawiaczka świata, misjonarka? Obrończyni delikatnych istn
                        > ień
                        > > dziecięcych, zagrożonych brutalnymi eksperymentami nieświadomych rodziców
                        > ,
                        > > których po prostu musisz, no _musisz_ oświecić?
                        >
                        > wiesz, nie chce mi sie drugi raz pisac tego co napisałam w poprzednim moim
                        > poscie

Niestety nie odpowiedziałaś mi wystarczająco. Spróbuj inaczej, albo musisz się
                        pogodzić z tym, że nadal uważam, iż masz misję. Ale nie przejmuj się, dobry
                        psycholog powinien pomóc.

> To pouczaj swoje dzieci co wypada a co nie, zamiast ludzi na necia
                        > uswiadamiajac im jakie to dobre obyczaje kiedys obowiązywały.

A obowiązywały, obowiązywały, panoczku. Drzewiej, przed wojną. Tak było.
                        Dziecku też o tym opowiem, jak zacznie z forów korzystać.

> A jesli chodzi o to po co tu pisze, to chyba nikomu nie musze sie tłumaczyc,
                        > prawda?

No nie wiem; po co tu piszesz? big_grin
                        • ewcia1980 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:29
                          gaudencja napisała:

> ewcia1980 napisała:
                          > > Ironizowałas o "trojeniu sie w oczach", a jednak....... co???

> A jednak nie masz opanowanego uzycia imiesłowu w zdaniu złożonym.

smile))) czy ty masz jakies kompleksy, czy jak??
                          wytykasz błedy nie zawsze majac racje.
                          to tak jak w powiedzeniu: "Uczył Paweł Marcina, a sam głupi jak ......"
                          a tak na marginesie to gdzie w tym zdaniu złożonym masz imiesłów???

a może czystość naszego jezyka to twoja misja??

> Niestety nie odpowiedziałaś mi wystarczająco. Spróbuj inaczej, albo musisz
                          się pogodzić z tym, że nadal uważam, iż masz misję. Ale nie przejmuj się, dobry
                          > psycholog powinien pomóc.

A uwazaj sobie co tam chcesz smile
                          A tak z ciekawosci spytam ile masz lat, bo takie teksty o tym psychologu to mi
                          troche szkoła sredna pachnie (chociaz napewno masz sporo wiecej)

> A obowiązywały, obowiązywały, panoczku. Drzewiej, przed wojną. Tak było.

To proponuje przenieśc sie w tamte czasy, razem z twoimi super-ekstra-fajnymi
                          pomysłami na imiona!

> No nie wiem; po co tu piszesz? big_grin

I chyba sie nie dowiesz!
                          • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:33
                            ewcia1980 napisała:

> a tak na marginesie to gdzie w tym zdaniu złożonym masz imiesłów???

Może nie "na marginesie", tylko najpierw o to zapytaj, zanim się nie zaczniesz
                            natrząsać bez sensu. Proszę bardzo:

"no teraz istotnie juz sporo więcej, bo chyba jednak Ci sie troiło w oczach
                            wysyłajac pod drugim z moich postów aż 3 swoje!!"

Imiesłów to słowo "wysyłając".
                            A teraz porównaj sobie zdanie "Idąc do domu padał deszcz" lub "Wracając do
                            domu, potrącił mnie tramwaj" z tym, co napisałaś, i zaznacz dostrzeżony błąd.
                            Twój jest nieco bardziej zaawansowany, niż w tych dwóch zdaniach. Jeśli go nie
                            widzisz, tym gorzej dla Ciebie.

> a może czystość naszego jezyka to twoja misja??

Nie, ale odwrócę pytanie - błędy językowe to rzecz warta pielęgnowania?

> > No nie wiem; po co tu piszesz? big_grin
                            >
                            > I chyba sie nie dowiesz!

A szkoda. Mam nadzieję, ze przynajmniej Ty wiesz.
    • bluee_sky --- 19.06.06, 15:09
      Lemonnka to mój drugi nick
      • gaudencja Re: --- 19.06.06, 16:29
        To było wiadomo od samego początku.
    • anika61 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 16:42
      Dziewczyny, nikt tu na sile nikogo nie trzyma. Kazdy pewnie chce pomoc, podaje
      pomysly, poswieca czas, a wy jeszcze narzekacie. Jesli sie propozucje nie
      podobaja, po prostu wymyslcie cos same, my tu nikogo nie zmuszamy do nadawania
      oryginalniejszych imion. Serio. Warto docenic chec pomocy innych, a nie tylko
      krytykowac.
    • kira_koslin Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 18:32
      Po co się denerować.
      Każdy niech nadaje dziecku takie imie jakie mu sie podoba. Niech bedzie i
      Dionizy i Tymon i Marek i Kuba...osobiscie nie przeszkadza mi jak to ma na
      imię. Nie oceniam też gustów i powodów z jakich nadawane są imiona.
      Wolna wola a jak bedzie ciekawie!
    • anka241 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:35
      W pełni popieram Twoją wypowiedź, ale tutaj nie znajdziesz zrozumienia.Ja dla
      przykładu podam że miałam na studiach kolege - Gniewomira i mimo naszego wieku
      (25l)każdy -komu sie przedstawiał - był delikatnie mówiąc zszokowany i w
      związku z tym zawsze toczyły się na temat jego imienia długie rozmowy. Kończyły
      się stwierdzeniem - dlaczego rodzice tak go skrzywdzili (sam zreszta przyzawał
      że się wstydzi).Drugi przykład przesłodka sąsiadka ( 6latka)Dobrochna - nie raz
      słyszałam interwencje mamy, która zmagała się z bandą dzieciaków nabijających
      się z imienia córeczki - dzieci są brutalne.Uważam że za dobrych pare lat
      Gniewomir, Nawojka etc. będą czuć się jak moja mała sąsiadeczka a Oliwier czy
      Nikola będą na porządku dziennym...pozdrawiam
      ania
      • zakochalam_sie Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:42
        Uważam że za dobrych pare lat
        > Gniewomir, Nawojka etc. będą czuć się jak moja mała sąsiadeczka a Oliwier czy
        > Nikola będą na porządku dziennym...

TYLKO CZY TAK POWINNO BYC...
      • slobodanw Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:48
        anka241 napisała:

> Uważam że za dobrych pare lat
        > Nikola będą na porządku dziennym...pozdrawiam
        > ania

Fakt... tego, że plebs i margines nadają coraz dziwaczniejsze imiona typu
        Fabienne i Olivier czy Nikola, nie da się ukryć. Tego, że dewiacje zaczynają być
        na porządku dziennym też. Ale z tym, że coś takiego w pełni przyjmie się w
        naszym kraju, absolutnie się nie zgadzam... po bloku moich rodziców biega mały
        Arielek z tak "swojskim" nazwiskiem, że aż przykro a pół osiedla pokłada się ze
        śmiechu. Już nie wspominam o konotacjach z sypkim produktem w plastikowej torbie...
        Moja córeczka Dobrawa jakoś nie ma żadnych kompleksów - na zaczepki o imionach
        odpowiada, że jej imię jest przynajmniej dynastyczne a nie jak "parcha z
        telenoweli". I nie muszę interweniować w jej obronie - bo radzi sobie sama a
        wszystkie Dżesiki i Nikole spuszczają uszy po sobie...

pozdrawiam
        Slobodan [zwolennik normalnych słowiańskich imion]
        • kira_koslin Re: Ariel 19.06.06, 22:52
          eee to chyba Ci co nasuwają skojarzenia z proszkiem sami moga sobie
          pogratulowac niewiedzy. "Ariel" to nie "E" na miłośc boską.
          Plebs i margines nadaje rownież typowo słowiańskie imiona.
        • anka241 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:59
          "Parcha z telenoweli" - bez przesady pomyśl może o mamach czytajacych to
          forum!!!!!I to jest właśnie główny i największy problem tego forum:nie możecie
          się powstrzymać żeby zmieszać imiona (a tym samym uczucia mam)z błotem, plebs i
          margines to Wasze ulubione stwierdzenie, nie mozna po prostu napisać - nie
          podobają mi sie te imiona - moja córeczka ma na imię Dobrawa i jestem z tego
          dumna - nie na tym forum to niemożliwe.Tak sobie myslę że do tytułu Wszystko o
          imionach dodajcie "Tylko dla arystokracji"Pozdrawiam
          ania
          • slobodanw Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:08
            Jak mawiał artysta...
            Po pierwsze primo - moje dziecko cięte riposty wali tylko tym, którzy sobie na
            nie zasłużyli... Nie pyta innych dzieci "jak masz na imię" tylko po to, że ich w
            efekcie radośnie i z poczucią wydumanej wyższości obrazić. Sama natomiast
            obrażać też sie nie pozwoli - a przyciąć potrafi...
            Po drugie primo - to jest, niestety, prawda, że imiona maksymalnie dziwne i
            szokujące dominują albo wśród marginesu - albo wśród zblazowanych artystów
            (czasami jest to zbiór wspólny i dostajemy w efekcie imiona tak potworne, że
            strach cytować)
            Po trzecie primo - to mój czwarty post na tym forum (nie wytrzymałem i
            zarejestrowałem się, żeby wyrazić swój pogląd w tym wątku, wcześniej byłem tylko
            "czytaczem" - dopiero ta dyskusja zmusiła mnie do założenia konta at gazeta pe
            el) więc adresowanie do mnie wniosków "o głównych problemach tego forum" jest
            solidną pomyłką.
            No i - jak mawiał artysta - po czwarte primo... won mie z kina i teatru! wink
        • anka241 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:06
          Ariel - proszek do prania a Dobrawa - dobra woda.Także jak widzisz tego typu
          porównania nie są miłe.Pozdrawiam
          ania
          • slobodanw Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:09
            mówisz że pasowaliby do siebie? wink

Niestety - nie ta kategoria wiekowa smile
          • martuszkaw Dobra woda? 19.06.06, 23:11
            ... cudowne indiańskie imię, nie to co Pieniący Ariel. M.
      • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:12
        anka241 napisała:

Uważam że za dobrych pare lat
        > Nikola będą na porządku dziennym...pozdrawiam

Zależy, w jakim rejonie kraju; zalezy, w jakim towarzystwie. I tyle.
    • anka241 Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:40
      Zapomniałam dodać że Twoje typy iminnicze są bardzo zblizone do moich wink
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:45
        ;]
    • tippi Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:42
      hmm... no więc, poświęciłam jakieś pół godzinki albo więcej na czytaniu postów
      dotyczących tego tematu, i teraz już mam mętlik w głowie... prawdziwa dyskusja
      zatraciła się po paru pierwszych postach, dalej toczyła się już zażarta walka
      na kły i pazury, w której celem było udowodnienie kto ważniejszy, i wylanie
      przeróżnych swoich frustracji (przynajmniej ja to tak odczułam).
      Za ponad miesiąc skończę 18 lat, czyli mam mniej więcej tyle, ile bluee-sky.
      Wole imiona proste, ale nie krytykuję oryginalnych, bo nieraz mają w sobie
      wiele uroku, piękne brzmienie czy szlachetne pochodzenie. Nie trawię jedynie
      imion badziewnych typu "Dżesika" (przepraszam, jeśli kogoś tym stwierdzeniem
      uraziłam, gusta są różne).
      Nie mniej jednak spór tkwi chyba we wzajemnej nietolerancji, każda ze stron
      broni swoich racji, nie próbując nawet zrozumieć drugiej.
      Zapewne wiele osób zgłosi teraz swój sprzeciw, VIP-y stwierdzą, że jak się
      komuś nie podoba, to nikt mu nie każe wchodzić na to forum, inni się odgryzą,
      że mogą mieć swoje zdanie, a jeszcze inni wytkną mi błędy ortograficzne i
      odeślą na stronę PWN-u.
      Jak chcecie sie kłócić to ok.

Zgubiłam wątek. Chciałam jakoś tę sytuację rozwikłać, ale chyba nie ma rady.
      Proszę tylko o mniejszą złośliwość i sarkazm, bo niektóre posty aż jadem
      ociekają.
      • bluee_sky Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:50
        Tippi ,ja tez juz dawno zauwazyłam ,że odpowiedzi które tu padły mocno oderwały
        się od mojego tematu wink
        Pisząc ten post nie miałam na celu wywołania kłotni ,dlatego też już przestałam
        odpisywać Gaudencji,która teraz toczy "walkę" z Ewcią i chyba nigdy w życiu nie
        da jej za wygraną wink

" wole imiona proste (..) oryginalnych,bo nieraz mają w sobie
        > wiele uroku, piękne brzmienie czy szlachetne pochodzenie. Nie trawię jedynie
        > imion badziewnych typu "Dżesika" (przepraszam, jeśli kogoś tym stwierdzeniem
        > uraziłam, gusta są różne)."--> w pełni popieram :]
        • ewcia1980 Re: do bluee_sky 19.06.06, 23:02
          sorki, ze tak głupio i niepotrzebnie rozciagnelam twój watek smile
          gdybym wczesniej poczytała troche wypowiedzi gaudencji napewno nie wchodziłabym
          z nia w żadne .... nie wiem jak to nazwac, bo dyskusja to za duze słowo.
          wkoncu to ekspert od imion i oczywiście ortografii, ktory zawsze ma racje smile

no nic, ja zmykam i obiecuje wiecej nie rozciągac tego watku
          pozdrawiam
        • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:35
          bluee_sky napisała:

> odpisywać Gaudencji,która teraz toczy "walkę" z Ewcią i chyba nigdy w życiu
          nie
          > da jej za wygraną wink

Jeszcze mi zaraz zaczniesz pisać, ze powinnam dac jej tę satysfakcję, bo "mądry
          głupiemu ustępuje" big_grin
      • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 23:14
        tippi napisała:

> Nie mniej jednak spór tkwi chyba we wzajemnej nietolerancji, każda ze stron
        > broni swoich racji, nie próbując nawet zrozumieć drugiej.
        > Zapewne wiele osób zgłosi teraz swój sprzeciw, VIP-y stwierdzą, że jak się
        > komuś nie podoba, to nikt mu nie każe wchodzić na to forum, inni się odgryzą,
        > że mogą mieć swoje zdanie, a jeszcze inni wytkną mi błędy ortograficzne i
        > odeślą na stronę PWN-u.

hehe, a nie obrazisz się? wink
        sjp.pwn.pl/haslo.php?id=36143

Przepraszam, NMSP smile
        Pozdrawiam!
        g.
    • slobodanw Re: Apel nastolatki ;) 19.06.06, 22:58
      bluee_sky napisała:

> Propozycje niektórych
      > imion wydają mi się być z KOSMOSU.
      (...)
      > Kto to słyszał o jakiejś Rucie <od Rut>,

Koleżanka jak rozumiem jest zwolenniczką teorii Ericha von D. i to widzę
      bezwarunkowo smile
      Ja jednak uważam, że imiona Naród Wybrany wymyślał sobie mimo wszystko sam wink

> Gaji

Gai chyba?

> Ślimosław

gdybyś uwaznie przeczytała tamten wątek to wiedziałabyś że to "hoax"...

> Jeśli mam podać swoje typy to byłyby to :
      > chłopcy:
      (...)
      > David,

yeah! cool! Kevin is cool too smile

pozdrawiam
      Slobodan
    • peresia Do ewci i gaudencji 20.06.06, 07:47
      • peresia Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 07:55
        Za szybko enter, przepraszam.

Do rzeczy:
        Przykro jest, jak się Was czyta: osoby z wyższym wykształceniem, mające jak
        widzę,dużą wiedzę;które powinien cechować takt i dystans, zachowują się jak
        dzieci, którym próbuje się odebrać zabawkę.
        Megalomania aż chlupocze Wam w butach. Żałosne.
        • gaudencja Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 11:47
          Peresiu - to czemu to czytasz, skoro Ci się nie podoba?
          Po drugie, to jest forum dyskusyjne i dyskusje na nim należą do samej istoty
          jego działania. Pozdrawiam, g.
          • peresia Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 12:21
            Przykro mi gaudencjo, ale według moich odczuć nie nazwałabym tego dyskusją, ale
            zwykłą kłótnią i to na niskim poziomie.

Pozdrawiam.
            • gaudencja Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 12:45
              A ja sie z Tobą nie zgadzam przynajmniej w jednym z tych podwątków, ponieważ
              jest to pewna dyskusja o zasady. W drugim podwątku rzeczywiście dałam się
              niepotrzebnie zepchnąć w stronę rozważań językowych, które ewcia powoli czyniła
              głównym tematem rozmowy. Natomiast poziomu nie zamierzam oceniać, ponieważ
              musiałabym oceniać poziom swój i ewci; w pierwszym przypadku - nie można być
              sędzią w swojej sprawie; w drugim - byłoby to nie na miejscu.

Peresiu, takich dyskusji na forum było sporo, ponieważ z dużą regularnością
              pojawiają się osoby nauczające, żeby nie krzywdzić dzieci dziwacznymi imionami,
              i uważające się za jedynych w swoim rodzaju odkrywców tej "prawdy". Było ich
              szczególnie dużo w początkowym okresie działalności forum (którego to okresu
              chyba nie pamiętasz?); sytuacja się trochę uspokoiła z podlinkowaniem
              wątku "nie rozumiem Was" do opisu forum. W kazdym razie jeśli przeczytasz ten post, zobaczysz, jak wysoki poziom irytacji budzi u starych stałych
              bywalców kolejny tego typu "nowatorski" wątek. Może Ci to coś wyjaśni.
              • peresia Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 19:58
                Gaudencjo, ja doskonale staram się rozumieć Waszą (stałych bywalców tego forum)
                irytację, ale czy nie prościej byłoby łagodzić wątki pt. "... imieniem krzywdzi
                się dziecko".
                Powiem Ci szczerze, że gdy pierwszy raz weszłam na to forum, to też włosy
                stanęły mi dęba! Ale powoli, czytając inne wypowiedzi zmieniłam swoją opinię na
                temat niektórych imion, ale to wymagało czasu. Ludzie są różni, różnie reagują,
                niektórzy od razu, czasem rzeczywiście bez zastanowienia, ale przecież to forum
                powinno też uczyć tolerancji, mam nadzieję, iż to jest jednym z jego celów.
                Na początku mojego bytowania na tym forum natknęłam się na wątek, który mówił,
                że dzieci Gaudencji mają na imię Rymut i Grzenia. Uwierzyłam! Bo nie wiedziałam
                kto to jest, ale się dowiedzialam dzięki temu forum! Uważam, że nikt z nas nie
                jest (a może?) omnibusem, przecież nawet w życiu, gdy stykamy się z czymś
                nowym, np. nową pracą, to też na początku nie wszystko robimy doskonale.
                Faktem jest, że po forach buszują rózne złośliwe trole, ale tych szybko można
                rozszyfrować, gdyż równie szybko się nakręcają.

Nie mam zamiaru tym postem "przemeblowywać" Wam forum, są to tylko moje
                sugestie.

Natomiast mówienie komuś, cyt. "jak się nie podoba, to nie czytaj" jest również
                nie na miejscu. Żeby coś się nie podobało, trzeba to najpierw przeczytać,
                prawda? Ktoś tutaj wspomniał, Gaudencjo, że masz kłopoty z przyjmowaniem
                krytyki - w/w cytat o tym świadczy.
                Gaudencjo - ja też mam problem z przyjmowaniem krytyki, nikt krytyki nie lubi,
                ale staram się z tym walczyć, już samo uświadomienie sobie tego jest dobrą
                drogą.
                Czego i Tobie życzę!
                Masz przeogromną wiedzę i to jest niewątpliwie wielkim atutem tego forum.

Pozdrawiam!

• abiela Re: Do ewci i gaudencji 20.06.06, 23:54
                  Peresiu zapomnialas tylko o jednej istotnej roznicy - Ty, jak sama napisalas,
                  zapoznalas sie z forum, zanim napisalas ten post.
                  • peresia Re: Do ewci i gaudencji 21.06.06, 08:00
                    Nie zapomniałam, tylko zanim zapoznałam się z forum zwyczajnie bałam się
                    cokolwiek napisać, aby nie być potraktowaną np. w taki sposób:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=43764155&a=43829450

• gaudencja Re: Do ewci i gaudencji 21.06.06, 12:22
                      Peresiu, dziękuję za bardzo ciekawe uwagi. Najpierw odniosę się do Twojego
                      ostatniego postu. Pamiętasz, jak w tym wątku pisałam, ze dawniej do dobrych
                      obyczajów należało czytanie listy/grupy przez kilkanaście dni do kilku tygodni,
                      zanim się coś na niej napisało (a już na pewno zanim się rozpoczęło krytykę?).
                      Z tego, co widzę, na forum "Gazety" obyczaje są nieco inne, niż w usenecie, czy
                      na listach dyskusyjnych, i tzw. lamerstwo kwitnie, ale powiedzmy, ze akurat
                      nasze forum to nie "ślub i wesele" czy "ciąża i poród", którego użytkownicy
                      zmieniają się częściej niż co rok, tylko forum tematyczne bardziej zbiżone
                      specyfiką do usenetowych grup tematycznych. Czytanie forum przed rozpoczęciem
                      wypowiadania się służy nie tylko poznaniu faktów i tematów poruszanych na
                      forum, ale i np. poczucia humoru forumowiczów, co jest konieczne dla
                      odróżnienia żartow od pytań poważnych na przykład (Ślimosław - choc tu
                      wystarczyło przeczytać sygnaturkę).

Twój odruch strachu przed napisaniem czegoś i bycia potraktowaną w ww. sposób
                      był bardzo słuszny i zdrowy, właściwy człowiekowi, który ma świadomość swoich
                      ograniczeń (w tym przypadku zbyt krótkiej znajomości forum). Nawet na innych
                      forach objeżdża się ludzi, którzy po raz kolejny przychodzą z tym samym
                      pytaniem albo "odkryciem", a co dopiero w usenecie i na listach dyskusyjnych
                      (użytkowałam te formy od co najmniej 10 lat i mogę to powiedzieć z pełną
                      odpowiedzialnością). Ot, dla przykładu, kulturalne i szacowne grono zgromadzone
                      na pl.soc.genealogia jest w stanie wdeptać w ziemię osobę, która wchodzi na
                      grupę i nie zadawszy sobie trudu, żeby przeszukać stare wątki, pyta "od czego
                      zacząć poszukiwania genealogiczne". Czyni to jednak stosunkowo elegancko, tzn.
                      tak jak u nas na forum. Z kolei kiedyś widziałam, jak kolega zadał pytanie na
                      grupie dotyczącej jakiegoś wyspecjalizowanego języka programowania; pytanie
                      było chyba nieodpowiednie, bo został po prostu zwyzywany, i "lamer" był tu
                      najłagodniejszym epitetem.

Peresiu - każdy użytkownik forum ma prawo je "przemeblowywać", ale grubiańskie
                      jest przemeblowywanie forum innym, jeśli sie jednocześnie pisze, ze to forum ma
                      nieciekawy temat i nie będzie się w nim uczestniczyć - tak, jak to zrobiła
                      ewcia.

"Jak się nie podoba, to nie czytaj" - owszem, zeby się nie podobało, trzeba
                      przeczytac, ale widząc wysoki poziom oburzenia niektórych osób uważam (i nie
                      tylko ja na forum), że dla ich własnego dobra nie powinny czytać czegoś, co je
                      wprawia w takie zdenerwowanie. Sama mam sprecyzowane poglądy, ale nie mam misji
                      naprawiania świata i ludzi wokół siebie (w końcu jeśli mój sąsiad nazwie
                      dziecko Majkel, to nie mój problem) i nie życzę sobie dyskusji z osobami, które
                      uważają, że mają misję naprawienia mnie tudzież w tym celu uderzają w wysoki
                      ton ("nie krzywdźcie dzieci!" itd.). Piszę tu o sobie, ale nie jestem jedyną
                      osobą na forum, która wybrała nietypowe imię dla dziecka, więc "mnie" w tym
                      przypadku to nie wyraz egocentryzmu, tylko pewne pars pro toto.

Jeśli ktoś chce podjąć kulturalną i opartą na faktach dyskusję na temat tego,
                      czy nadawać imię popularne, czy nie, i co jest dla dziecka lepsze, oczywiście
                      spotka się z życzliwym podejściem i konstruktywną dyskusją - takie też już na
                      forum były, choćby ostatnio wyciągnięty wątek "dlaczego popularne imię jest
                      złe". Ale trudno się spodziewać, że ktoś, kto przychodzi na forum z serią
                      bredni i opartym na ich podstawie egzaltowanym apelem, będzie pogłaskany po
                      glówce.
                      Pozdrawiam serdecznie smile
                      g.
                      • peresia Re: Do ewci i gaudencji 22.06.06, 00:39
                        Gaudencjo, z wieloma Twoimi uwagami się zgodzęsmile.
                        Tak na marginesie, czy mogłabyś mi wyjaśnić, co znaczy zwrot: "Pars pro toto"?

Czytając Twój post nasunął mi się pewien pomysł, nie wiem tylko, czy jest
                        możliwy ze względów technicznych.
                        A mianowicie:
                        Wchodząc pierwszy raz na to forum w ogóle nie zapoznałam się z zasadami, które
                        na nim panują. "Szczęsliwie" wink nie zabrałam głosu, choć jak już wspomniałam
                        włos mi się jeżył na głowie, moja irytacja sięgała zenitu, bo jestem
                        zwolenniczką imion "prostych" i nawet tych bardzo popularnych.
                        Czy byłoby przeszkodą utworzyć coś w rodzaju obowiązkowej akceptacji regulaminu
                        i zasad dyskusji panujących na tym forum dla osób, które pierwszy raz chcą je
                        odwiedzić i się na nim wypowiadać? Takie "ABC dobrego wychowania".
                        Myślę, że to by ostudziło irytację tak jednej, jak i drugiej strony i powstałby
                        o wiele cieplejszy klimat tego forum. Wszak nadanie imienia dziecku w
                        większości wypadków wiąże się z radością i przeżywanym cudem narodzin.

Gaudencjo, nie sądzę, że chcesz być orędowniczką naprawiania świata, to zbyt
                        utopijne zadanie. Ja się tylko po prostu wkurzyłam, że dałaś się wciągnąć w tak
                        bezsensowną polemikę (czyt. kłótnię) z ewką, co niestety chluby (przynajmniej w
                        moich oczach) Ci nie przyniosło. Powinnaś być ponad to!

Niejakim plusem jest jednak to - tu egoizm będzie przeze mnie przemawiał, że w
                        końcu się odważyłam napisać "coś mocniejszego": wink i...żyję! wink)).

Pozdrawiam serdecznie!smile
                        P.
                        • gaudencja Re: Do ewci i gaudencji 22.06.06, 10:35
                          peresia napisała:

> Tak na marginesie, czy mogłabyś mi wyjaśnić, co znaczy zwrot: "Pars pro toto"?

Proszę bardzo, Peresiu smile
                          Oto wyjaśnienie.
                          To jest taka figura retoryczna, polegająca na pisaniu o calości poprzez pisanie
                          o części.

> Czy byłoby przeszkodą utworzyć coś w rodzaju obowiązkowej akceptacji
                          regulaminu
                          >
                          > i zasad dyskusji panujących na tym forum dla osób, które pierwszy raz chcą je
                          > odwiedzić i się na nim wypowiadać? Takie "ABC dobrego wychowania".
                          > Myślę, że to by ostudziło irytację tak jednej, jak i drugiej strony i
                          powstałby
                          >
                          > o wiele cieplejszy klimat tego forum.

Peresiu - to by się wiązało z zamknięciem forum. Nie wiem, co myślą na ten
                          temat pozostałe adminki, ale odnoszę wrażenie, że zamknięcie forum
                          wyeliminowałoby połowę powstających wątków i odbyłoby się ze szkodą dla forum.
                          Teraz funkcję krótkiego wyjaśnienia pełni opis forum; oczywiście nie wszyscy go
                          czytają, ale tam są już najważniejsze informacje i podlinkowane różne wątki.
                          Jest m.in. napisane w pierwszym zdaniu, że jest to forum nie tylko dla rodziców
                          wybierających imię dla dzieci, ale i dla osób zainteresowanych imiennictwem.
                          Został nawet zmieniony tytuł forum, który kiedyś brzmiał "imiona dla dzieci".
                          Wydaje mi się, że to już niestety musi tak funkcjonować: jak ktoś się pierwszy
                          raz styka z forami, zbyt pochopnie założy taki wątek i dostanie po głowie,
                          następnym razem na następnym forum będzie uwazał, i tyle. Jest to swoista
                          edukacja sieciowa. Nawet zasad, które się właśnie akceptuje, można nie
                          przeczytać, tak jak teraz ludzie nie czytają opisu forum, więc podwyższenie
                          progu zabezpieczeń nie na wiele by się zdało.

> Gaudencjo, nie sądzę, że chcesz być orędowniczką naprawiania świata, to zbyt
                          > utopijne zadanie. Ja się tylko po prostu wkurzyłam, że dałaś się wciągnąć w
                          tak
                          >
                          > bezsensowną polemikę (czyt. kłótnię) z ewką, co niestety chluby (przynajmniej
                          w
                          >
                          > moich oczach) Ci nie przyniosło. Powinnaś być ponad to!

Peresiu, ludzie mają niestety wady, a ja również jestem człowiekiem. Większość
                          wątków tego typu zignoruję, a czasem się zdenerwuję, a kiedy - to zależy od
                          wielu różnych czynników. Tu akurat chodzilo o kilka dosłownie słów założycielki
                          wątku, z powodu których się wściekłam - nie chcę wyjaśniać, co to było
                          dokładnie, bo osoba, ktorej to dotyczy, może to czytac. Poza tym wiesz -
                          frustracje pozaforumowe (rząd akurat zamierza rozwalić służbę cywilną) też
                          obniżają próg reakcji. W każdym razie róznie to bywa i w którymś momencie każda
                          cierpliwość się kończy. A nie roszczę sobie bynajmniej pretensji do bycia osobą
                          niewzruszoną jak skała lub nieskończenie cierpliwą, bo w życiu widziałam już
                          przykłady takich osób, które udawały, że są ponad wszystkie ludzkie emocje i
                          nigdy się nie denerwują, a potem za to płaciły wysoką cenę - albo one, albo ich
                          otoczenie.

> Niejakim plusem jest jednak to - tu egoizm będzie przeze mnie przemawiał, że
                          w
                          > końcu się odważyłam napisać "coś mocniejszego": wink i...żyję! wink)).

smile)) I tak trzymać!

Pozdrawiam serdecznie,
                          g.
    • elag3 Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 12:22
      Tsunami to ladne imię dla dziewczynki.
      • mankencja Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 13:31
        a Monsun dla chlopca
        • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 15:19
          Jak z kosmosu, to może Kometa, Planeta, Słońce (moze być i dla chłopca, i dla
          dziewczynki), Księżyc (niby ma męską końcówkę, ale bardziej mi pasuje dla
          kobiety), i Czarna Dziura.
          • lemonnka Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 16:42
            Oh jaka Ty ironiczna suspicious
            • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 16:43
              Pudło, to było zupełnie pozbawione ironii.
              • lemonnka Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 16:49
                W każdym razie niemiła.

PS. Ty tu siedzisz 24 godz/dobę?
                • gaudencja Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 17:38
                  lemonnka napisała:

> W każdym razie niemiła.

Kobieto, nie przesadzasz? Pożartować nie można?

> PS. Ty tu siedzisz 24 godz/dobę?

Nie, a czemu pytasz?
                  • simply_z Re: Apel nastolatki ;) 22.06.06, 18:25
                    Wiecie ta dyskusja jest idiotyczna,często dywaguje sie tu na temat rożnych
                    imion ,nie każdy przecież chce je dawać od razu dzieciom ,zas jesli nawet coz
                    ich wybór ,oczywiście jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje ,wiadomo gdybym
                    miala na imie Pulcheria ,Kordula czy Scholastyka pewnie w dniu 18
                    ur.popędziłabym czym prędzej zmienic sobie to paskudztwo albo uzywałabym
                    drugiegowink.Niektorzy rodzice chca by ich dzieci wyrozniały sie wśród bardzo
                    pospolitych imion ( bo z reguły oni nosza takie zwykłe ),może mysla ,że skoro
                    dziecko ma wyjatkowe imie to może życie też?czasami zachwyci nas jakis bohater
                    literacki ,czasami chcemy utrwalić w ten sposób pamięc po naszych
                    przodkach ,korzenie itd.Czasami niektore zestawy nazwiskowe typu:Klaudiusz
                    Kielbasa czy Florentyna Żelazko moga budzić śmiech ale przynajmniej sie je
                    pamietabig_grin
                    • kira_koslin Re: Apel nastolatki ;) 23.06.06, 19:10
                      simply_z napisała:

"...oczywiście jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje .."
                      A widzisz to zależy o jakim rodzaju imion sie tutaj dyskutuje.
          • mankencja Re: Apel nastolatki ;) 23.06.06, 15:23
            a dla bliźniąt: Gwiazdozbiór i Konstelacja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.