koza_w_rajtuzach 18.06.06, 22:55 Czy zdrobnienie Ala od imienia Alina jest tak samo naturalne i samo nasuwające się jak od imienia Alicja? Bardzo podoba mi się imię Alina, wręcz uwielbiam zdrobnienie Alinka, ale nie bardzo jestem przekonana do Ali. Ala brzmi po prostu bardzo średnio. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluee_sky Re: Alina 18.06.06, 22:57 Mnie np zdrobienie Ala bardziej kojarzy się i zawsze kojarzyło z Aliną a nie z Alicją ale zdrobnienie Ala- racja nie bardzo przekonujące Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Alina 18.06.06, 23:34 znana mi z opowieści Alina miala zdrobnienia Alka i Inka i Aluśka jak była mała (tyle , ze ona była mała jakies 90 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alina 18.06.06, 23:35 Żadnej znanej mi Aliny nie zdrabniało się do Ali. Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Alina 18.06.06, 23:50 Moją przyjaciółkę zdrabnia się Ala, ale częściej Alinka, bywa również, że mówimy do niej - Aluś, Alutka, Calineczka...zwłaszcza to ostanie słodkie)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Alina IP: *.w83-196.abo.wanadoo.fr 17.11.06, 10:00 Moja siostra ma tak na imię, i zdrabniamy do Ali. Ksiądz przed chrztem stwierdził, że to pogańskie imię, ale dał się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alina 17.11.06, 10:38 Bibliotheca Sanctuorum zna św. Alinę (imieniny 19 czerwca): www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1186.html Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Alina 18.06.06, 23:50 Jedna z moich kuzynek nosi to imię, także dażę je ogromnym sentymentem Co zaś do zdrobnień wołają na nią Halina(??), Alka i Inka. Natomiast- również obecna w mojej rodzinie- malutka Alinka nazywana jest Linką, Linią i Alinkiem Przesłodkie imię Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Alina 19.06.06, 17:22 Ja znam Aline zdrabnianą zawze do Ali. Na początku myślalam ze jest Alicją. Osobiście od Aliny wolę Kalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alina 16.11.06, 18:01 Znam Alinę zdrabnianą do Ali, Aleksandrą zdrabnianą do Ali (Kozo, wiem, że według Ciebie to jest logiczne zdrobnienie od mojego imienia ) i Alicję nigdy nie zdrabnianą do Ali. Myślę, że jeśli Klara miałaby kiedyś siostrę Alinkę, to bez większych problemów przyzwyczaiłabyś otoczenie, żeby nie zdrabniało tego do Ali. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Alina 21.11.06, 22:06 Znam jedna (juz dosc starsza) Aline i faktycznie zdrobnienie Ala jest w uzyciu. Bardzo ladne imie,zdrobnienie Ala tez Odpowiedz Link Zgłoś
alice1984 Re: Alina 21.11.06, 23:16 ja mam na imie alicja i wrecz nie znosze jak sie do mnie mowi ala, alka, alusia. mam ochote wtedy ta osobe udusic. natomiast moja babcia ma na imie alina i dla mnie i dla siostry zawsze bedzie babcia ala. mysle ze nic nie stoi na przeszkodzie zdrobnieniu ala od alina. jezeli tobie sie podoba to czego nie? Odpowiedz Link Zgłoś