koza_w_rajtuzach 21.06.06, 20:00 Jest takie imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Oharles 21.06.06, 20:39 Nie Ale z ciekawości sprawdziłam w Rymucie, czy przypadkiem ktoś go mimo to nie nadał. Nie znalazłam, za to ujrzałam piękne imię męskie Oharles, nadane raz w latach 80-tych, i spieszę podzielić się tym odkryciem Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Oharles 21.06.06, 21:44 A jest takie imię? Czy to może przerobiony Charles? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oharles 21.06.06, 22:08 Na pewno jest takie nazwisko. Nie mam pojęcia, czy to jest imię i jakie ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Oharles 21.06.06, 22:18 Chyba jednak jest, szukałam przez google i znalazłam w zestawieniu z jakimś obcym nazwiskiem. Chyba ktoś związany z teatrem Ale się zbytnio nie wczytywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oharles 21.06.06, 22:57 Tak, też mi to mignęło przed oczyma. Ale nie znalazłam tego imienia w żadnych serwisach imiennych, więc moze to jest nazwisko nadane jako imię? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ognipiór 22.06.06, 09:13 Moi rodzice czasem wspominają o jakimś Ognipiórze. Ponoć była kiedyś osoba, która nosiła takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Ognipiór 22.06.06, 14:46 O ile wiem, to "ognipiór" oznaczał czerwone, uczuleniowe wypieki na policzkach. Przedwojenne czasopisma dla matek aż pękaja od porad co robić w przypadku ognipióru... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ognipiór 22.06.06, 15:11 Może w takim razie ten ktoś był zwany Ognipiórem, bo miał wypieki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ognipiór 22.06.06, 15:30 Z ognistym ptakiem mi się kojarzy. A jeśli jeszcze znaczenie ma podobne do Wysypki i Rumienia, to.... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley W zasadzie był, ale tylko w bajce 25.06.06, 13:14 koza_w_rajtuzach napisała: > Moi rodzice czasem wspominają o jakimś Ognipiórze. Ponoć była kiedyś osoba, > która nosiła takie imię. Aha. Była. W Lesie Rzaholeckim żył taki ognisty stworek, znajomy Rumcajsa. Zapobiegł katastrofie pociągu z Jiczyna do Sadowej. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: W zasadzie był, ale tylko w bajce 30.06.06, 19:57 W "Świerszczyku" czy "Misiu" przed wiekami była też rysunkowa bajka o jakimś Ognipiórze, którego ktoś lżył plugawie: "Ognipiórze - gasiświeco, Ognipiórze, bój się pieca". Nie pamiętam ani kto, ani za co, choć tego akurat nietrudno się domyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: W zasadzie był, ale tylko w bajce 01.07.06, 22:05 To własnie z "Rumcajsa" - inna historia o Ognipiórze, którego usiłowano wykorzystać do palenia w jakimś piecu. W cegielni chyba ??? Rumcajs zapobiegł temu w porę )) Odpowiedz Link Zgłoś