bea-sjf 23.07.06, 13:31 Nie ma własnego wątku ,w Polsce , o ile pamiętam nienoszone ,a z mężem mocno je rozważamy .Mamy jednak pewne obiekcje , ciekawe czy tylko my Proszę o komentarze pl.wikipedia.org/wiki/Cyrus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepperann Re: Cyrus 23.07.06, 14:09 Nie zachwyca mnie szczególnie, ale zdziwiło mnie że w ogóle jest nienoszone. Całkiem "nadawalne". Kojarzy mi się z Persami i ich dumnym przywódcą (raczej despotą). I z cytrusem. Podoba mi się bardziej niż Cyryl. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 23.07.06, 14:14 Od dłuzszego czasu b. mi sie podoba; trudno powiedzieć, czy bardziej od Cyryla, czy nie, ale na pewno bardzo. Plusem jest jego historia, występowanie świętych o tym imieniu (nie dla każdego musi to być oczywiście plus), a także międzynarodowość. Trochę kojarzy mi się z cytrusem bądź cyprysem, ale to tylko na plus, bo dodaje imieniu świeżości i rześkości. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Cyrus 24.07.06, 09:07 Jeśli imiona mają smak, to Cyrus przypomina limonkę U mnie też występują silne cytrusowe konotacje, a w dodatku kojarzy mi się brzmieniowo ze słowem "córuś". Zdecydowanie wolę Cyryla. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cyrus 24.07.06, 10:33 Nie mam żadnych skojarzeń warzywno-owocowych, podoba mi się bardziej od Cyryla. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 06:27 Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem ( .I juz sama nie wiem (( Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Cyrus 25.07.06, 07:33 bea-sjf napisała: > Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem ( .I juz sama nie wiem (( Ruskiem? Mnie się Cyrus zupełnie nie kojarzy z tym kręgiem kulturowym. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 08:04 Beo, raczej cytrusem, jeśli już. Tak mi sie przynajmniej wydaje. O ile pamiętam z własnych doświadczeń, rzadko się wyciągało drugi człon imienia jako podstawowy; do tej pory tak utworzone zdrobnienia przyjmuję na rozum. Co innego, gdyby miał na imię Rusłan. IMO biorąc pod uwagę dopasowanie do nazwiska, w tej chwili ex aequo na pierwszym miejscu postawiłabym dwie kandydatury: Cyrusa i Ludwina. Masz wcale niełatwe nazwisko do dobrania zupełnie harmonijnego zestawu z imieniem, a odnoszę wrażenie, ze zazwyczaj łatwiej trafic na odpowiednie imię szukając wśród tych, które ma jakas literę wspólną z nazwiskiem, w tym przypadku koniecznie "u" (ale tylko w środku, a nie na początku). Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Cyrus 25.07.06, 09:40 gaudencja napisała: > Masz wcale niełatwe nazwisko do dobrania zupełnie harmonijnego zestawu z > imieniem, W moim odczuciu nazwisko Bei komponuje się świetnie z mnóstwem imion. Zdecydowanie wykluczyłabym tylko to, które jest nazwiskiem redaktora naczelnego pewnego kontrowersyjnego tygodnika > odnoszę wrażenie, ze zazwyczaj łatwiej trafic na odpowiednie imię szukając > wśród tych, które ma jakas literę wspólną z nazwiskiem, w tym przypadku > koniecznie "u" (ale tylko w środku, a nie na początku). Dla mnie obecność litery "u" w imieniu nie jest absolutnie warunkiem koniecznym. Miałam ucznia o nazwisku Bei, który miał na imię Krzysztof. Uważam, że zestaw brzmi świetnie. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 12:03 Theodorko ,tylko to nie to nazwisko ! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 18:58 bea-sjf napisała: > Theodorko ,tylko to nie to nazwisko ! Nie to ? Niemożliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 19:14 W tym wątku "padło" tylko nazwisko pewnego redaktora , a to nie jest to nazwisko .A zresztą bez afer mi tu proszę Wpisz się Theodorko w wątku o imionach dla czwartego ,bo Twojego głosu tam brak Pozdrówka Bea Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cyrus 25.07.06, 11:02 bea-sjf napisała: > Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem ( .I juz sama nie wiem (( Ja bym na to nie wpadła... Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Cyrus 25.07.06, 11:27 Nazwisko w wersji zaszyfrowanej poznaliśmy już wcześniej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=45579248&a=45792609 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 25.07.06, 11:56 Ja tylko w kwestii porządkowej: zdaje się, ze doszło do pewnego pomieszania odpowiedzi na wątki W kazdym razie myslę, ze dobrze byłoby zachowywać hierarchię watku, tzn., Lirael, powinnaś umieścić np. powyższy post jako odpowiedź na post Teodorki, a nie Abieli. Dzięki temu dyskusje mogą być czytelniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 12:01 Mój mąż również nie wpadł na taką możliwość ,to akurat wymyśliłam ja szukając zdrobnień - z Cyruska "wyłuskał się" Rusek . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 12:16 Otóż to, bo na ogoł ludzie szukają zdrobnien od pierwszej sylaby imienia, a drugiej używa się w ostateczności (albo w przypływie wyjątkowej fantazji). Pewnie trzeba by je zdrabniać jako Cyruś, Cyrusz, albo w ogóle nie zdrabniać. Można też używać systematycznie Cytrusa/Cytruska jako ksywy/czułej wersji imienia. Co ciekawe, Cyrus występuje w Słowniku Staropolskich Nazw Osobowych (którego nie posiadam), co by wskazywało na użycie tego imienia w Polsce już w średniowieczu (własciwie to nie dziwi, skoro byli wcześni święci o tym imieniu), natomiast Słownik Etymologiczno-Motywacyjny Staropolskich Nazw Osobowych zupełnie nie łączy tego imienia z Cyrusem, tylko podaje hipotezę pochodzenia tego imienia od niemieckiego członu ZIER-. Ciekawe, czemu - może po prostu przeoczyli występowanie takiego świętego? W kazdym razie można założyć, ze imię to ma w Polsce b. długą, choć nieco zapomnianą tradycję. A na tym kończę już swoje namowy, bo jestem pewna, ze Wy wybierzecie najlepiej, cokolwiek byście wybrali, i nie chcę stwarzać żadnego wrażenia, ze za czymś mocno lobbuję. BTW, pamiętasz, jak przy Gwiszku rozważaliście Odolana i Cedryka? Odolana też nie ma żadnego w Rymucie, a Cedryków jest dwóch i niedawno widziałam na forum wśród noworodków trzeciego. Pozdrawiam serdecznie mamę i brzuszek g. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 19:49 Po głębokim namyśle doszłam do wniosku, że można jeszcze wymyślić Cyrus- Papirus. Nie jest to chyba straszne Mojego synka też można by przezywać podobnej obraźliwości przezwiskami i też się o to trochę obawiałam, ale dzieciom one nie przychodzą do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 19:17 bea-sjf napisała: > A skąd ten Cyreniusz? Oj ,z udaru leczy się mój mąż nie ja ,a mimo to wypisuję nie to co trzeba - miałam zapytać o Cyreneusza .A może jest i Cyreniusz ? Gdzie ten ożywczy deszcz ? Odpowiedz Link Zgłoś
lana777 Re: Cyreneusz 25.07.06, 19:46 Cyreneusz wystepuje w Biblii, starosta Syryjski dokonujący spisu ludności. "Biblia Gdańska Łukasz 2: 1-20 I stało się w one dni, że wyszedł dekret od cesarza Augusta, aby popisano wszystek świat. A ten popis pierwszy stał się, gdy Cyreneusz był starostą Syryjskim. I szli wszyscy, aby popisani byli, każdy do miasta swego. Wstąpił też i Józef z Galilei z miasta Nazaretu do ziemi Judzkiej, do miasta Dawidowego, które zowią Betlehem, (przeto iż on był z domu i z familii Dawidowej" Cyreneusz - Cyruś Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cyrus 26.07.06, 22:20 Mnie sie bardzo podoba. A na Ruska w zyciu bym nie wpadla <szok> Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyrus 14.09.06, 06:48 Podnoszę wątek ,licząc na więcej głosów za lub przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyrus 27.10.06, 08:20 Córka prowadzi ostra kampanię anty -Cyrusową ,imię co prawda jej się podoba ,ale uważa ,że dla spokoju swojego sumienia musi obronić brata przed docinkami rówieśników ( "imie dla psa" ,"Cyrus-chytrus"). Ja nie mam imienia do którego byłabym tak mocno przekonana ,ale dobija mnie znajoma ,której imię to skojarzyło się z "proszkiem do czyszczenia o zapachu cytrusowym" ,co prawda Grzegorz Kasdepke ( na pewno jakaś jego ksiązka była czytana przez Twojego syna ) skojarzenia ma meteorologiczne ( chmury ,wiatr) ,ale pozytywne opinie sa rzadkością . Gnębi mnie ten problem ,ale nie potrafię znaleźć wyjścia z sytuacji - nie mam silnego faworyta nr 2. Jeszcze poczekam -może sam zainteresowany jakoś się wypowie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 27.10.06, 22:00 MSZ nie słuchaj znajomych, ale wsłuchuj się w zainteresowanego, bo to on tu jest najważniejszy Może się jeszcze wypowie, jak nie teraz, to po narodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrus 04.11.06, 18:52 Beo, a nie jest tak, że nadstawiasz ucha negatywnym opiniom, bo jednak nie jesteś do końca do Cyrusa przekonana? Czy też może niepotrzebnie pytasz znajomych, którzy potrafią obrzydzić każde imię? Może to jednak Cyryl (nie brzmi w końcu z Waszym nazwiskiem tak źle, żeby trzeba było z niego rezygnować)? A może powinnaś nikogo o nic nie pytać, poinformować znajomych, że nazwiesz syna np. Eros, i w spokoju ducha wsłuchać się w siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Cyrus 28.10.06, 20:45 A ja bardzo lubię to imię. "Wpadło" we mnie po przeczytaniu "Tajemniczej Wyspy" Verne'a. Czyli baaardzo dawno. Tylko ze względu na angielską wymowę kojarzy mi się bardziej z Syriuszem niż cytrusem. Odpowiedz Link Zgłoś