23.07.06, 13:31
Nie ma własnego wątku ,w Polsce , o ile pamiętam nienoszone ,a z mężem mocno
je rozważamy .Mamy jednak pewne obiekcje , ciekawe czy tylko my wink
Proszę o komentarze smile
pl.wikipedia.org/wiki/Cyrus
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: Cyrus 23.07.06, 14:09
      Nie zachwyca mnie szczególnie, ale zdziwiło mnie że w ogóle jest nienoszone.
      Całkiem "nadawalne". Kojarzy mi się z Persami i ich dumnym przywódcą (raczej
      despotą). I z cytrusem.

Podoba mi się bardziej niż Cyryl.
    • gaudencja Re: Cyrus 23.07.06, 14:14
      Od dłuzszego czasu b. mi sie podoba; trudno powiedzieć, czy bardziej od Cyryla,
      czy nie, ale na pewno bardzo. Plusem jest jego historia, występowanie świętych
      o tym imieniu (nie dla każdego musi to być oczywiście plus), a także
      międzynarodowość. Trochę kojarzy mi się z cytrusem bądź cyprysem, ale to tylko
      na plus, bo dodaje imieniu świeżości i rześkości.
    • lirael Re: Cyrus 24.07.06, 09:07
      Jeśli imiona mają smak, to Cyrus przypomina limonkę smile
      U mnie też występują silne cytrusowe konotacje, a w dodatku kojarzy mi się
      brzmieniowo ze słowem "córuś".
      Zdecydowanie wolę Cyryla.
      Moc serdeczności.
    • elag3 Re: Cyrus 24.07.06, 09:08
      to kot perski mojej siostry.
      • abiela Re: Cyrus 24.07.06, 10:33
        Nie mam żadnych skojarzeń warzywno-owocowych, podoba mi się bardziej od Cyryla.
        • bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 06:27
          Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem sad( .I juz sama nie wiem sad((
          • lirael Re: Cyrus 25.07.06, 07:33
            bea-sjf napisała:

> Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem sad( .I juz sama nie wiem sad((

Ruskiem? Mnie się Cyrus zupełnie nie kojarzy z tym kręgiem kulturowym.
            Moc serdeczności.
            • gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 08:04
              Beo, raczej cytrusem, jeśli już. Tak mi sie przynajmniej wydaje. O ile pamiętam
              z własnych doświadczeń, rzadko się wyciągało drugi człon imienia jako
              podstawowy; do tej pory tak utworzone zdrobnienia przyjmuję na rozum. Co
              innego, gdyby miał na imię Rusłan.

IMO biorąc pod uwagę dopasowanie do nazwiska, w tej chwili ex aequo na
              pierwszym miejscu postawiłabym dwie kandydatury: Cyrusa i Ludwina. Masz wcale
              niełatwe nazwisko do dobrania zupełnie harmonijnego zestawu z imieniem, a
              odnoszę wrażenie, ze zazwyczaj łatwiej trafic na odpowiednie imię szukając
              wśród tych, które ma jakas literę wspólną z nazwiskiem, w tym przypadku
              koniecznie "u" (ale tylko w środku, a nie na początku).
              • lirael Re: Cyrus 25.07.06, 09:40
                gaudencja napisała:

> Masz wcale niełatwe nazwisko do dobrania zupełnie harmonijnego zestawu z
                > imieniem,

W moim odczuciu nazwisko Bei komponuje się świetnie z mnóstwem imion.
                Zdecydowanie wykluczyłabym tylko to, które jest nazwiskiem redaktora naczelnego
                pewnego kontrowersyjnego tygodnika wink

> odnoszę wrażenie, ze zazwyczaj łatwiej trafic na odpowiednie imię szukając
                > wśród tych, które ma jakas literę wspólną z nazwiskiem, w tym przypadku
                > koniecznie "u" (ale tylko w środku, a nie na początku).

Dla mnie obecność litery "u" w imieniu nie jest absolutnie warunkiem
                koniecznym. Miałam ucznia o nazwisku Bei, który miał na imię Krzysztof.
                Uważam, że zestaw brzmi świetnie.
                Moc serdeczności.
                • theodorka No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 10:37
                  • bea-sjf Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 12:03
                    Theodorko ,tylko to nie to nazwisko !
                    • theodorka Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 18:58
                      bea-sjf napisała:

> Theodorko ,tylko to nie to nazwisko !

Nie to smile? Niemożliwe smile.
                      • bea-sjf Re: No to już wiemy, jakie to nazwisko (n/t) ;-) 25.07.06, 19:14
                        W tym wątku "padło" tylko nazwisko pewnego redaktora , a to nie jest to
                        nazwisko .A zresztą bez afer mi tu proszę wink
                        Wpisz się Theodorko w wątku o imionach dla czwartego ,bo Twojego głosu tam
                        brak smile
                        Pozdrówka
                        Bea
          • abiela Re: Cyrus 25.07.06, 11:02
            bea-sjf napisała:

> Moja obawa -będzie przezywany Ruskiem sad( .I juz sama nie wiem sad((

Ja bym na to nie wpadła...
            • lirael Re: Cyrus 25.07.06, 11:27
              Nazwisko w wersji zaszyfrowanej poznaliśmy już wcześniej wink
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=45579248&a=45792609
              • gaudencja OT 25.07.06, 11:56
                Ja tylko w kwestii porządkowej: zdaje się, ze doszło do pewnego pomieszania
                odpowiedzi na wątki wink W kazdym razie myslę, ze dobrze byłoby zachowywać
                hierarchię watku, tzn., Lirael, powinnaś umieścić np. powyższy post jako
                odpowiedź na post Teodorki, a nie Abieli. Dzięki temu dyskusje mogą być
                czytelniejsze.
            • bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 12:01
              Mój mąż również nie wpadł na taką możliwość ,to akurat wymyśliłam ja szukając
              zdrobnień - z Cyruska "wyłuskał się" Rusek .
              • gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 12:16
                Otóż to, bo na ogoł ludzie szukają zdrobnien od pierwszej sylaby imienia, a
                drugiej używa się w ostateczności (albo w przypływie wyjątkowej fantazji).
                Pewnie trzeba by je zdrabniać jako Cyruś, Cyrusz, albo w ogóle nie zdrabniać.
                Można też używać systematycznie Cytrusa/Cytruska jako ksywy/czułej wersji
                imienia.

Co ciekawe, Cyrus występuje w Słowniku Staropolskich Nazw Osobowych (którego
                nie posiadam), co by wskazywało na użycie tego imienia w Polsce już w
                średniowieczu (własciwie to nie dziwi, skoro byli wcześni święci o tym
                imieniu), natomiast Słownik Etymologiczno-Motywacyjny Staropolskich Nazw
                Osobowych zupełnie nie łączy tego imienia z Cyrusem, tylko podaje hipotezę
                pochodzenia tego imienia od niemieckiego członu ZIER-. Ciekawe, czemu - może po
                prostu przeoczyli występowanie takiego świętego? W kazdym razie można założyć,
                ze imię to ma w Polsce b. długą, choć nieco zapomnianą tradycję.

A na tym kończę już swoje namowy, bo jestem pewna, ze Wy wybierzecie najlepiej,
                cokolwiek byście wybrali, i nie chcę stwarzać żadnego wrażenia, ze za czymś
                mocno lobbuję.
                BTW, pamiętasz, jak przy Gwiszku rozważaliście Odolana i Cedryka? Odolana też
                nie ma żadnego w Rymucie, a Cedryków jest dwóch i niedawno widziałam na forum
                wśród noworodków trzeciego.
                Pozdrawiam serdecznie mamę i brzuszek smile
                g.
                • gaudencja Re: Cyrus 25.07.06, 19:49
                  Po głębokim namyśle doszłam do wniosku, że można jeszcze wymyślić Cyrus-
                  Papirus. Nie jest to chyba straszne smile Mojego synka też można by przezywać
                  podobnej obraźliwości przezwiskami i też się o to trochę obawiałam, ale
                  dzieciom one nie przychodzą do głowy.
    • lana777 Re: Cyrus 25.07.06, 17:14
      A może Cyreneusz?
      • bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 19:15
        A skąd ten Cyreniusz?
        • bea-sjf Re: Cyrus 25.07.06, 19:17
          bea-sjf napisała:

> A skąd ten Cyreniusz?

Oj ,z udaru leczy się mój mąż nie ja ,a mimo to wypisuję nie to co trzeba -
          miałam zapytać o Cyreneusza .A może jest i Cyreniusz ?

Gdzie ten ożywczy deszcz ?
          • lana777 Re: Cyreneusz 25.07.06, 19:46
            Cyreneusz wystepuje w Biblii, starosta Syryjski dokonujący spisu ludności.

"Biblia Gdańska

Łukasz 2: 1-20

I stało się w one dni, że wyszedł dekret od cesarza Augusta, aby popisano
            wszystek świat.
            A ten popis pierwszy stał się, gdy Cyreneusz był starostą Syryjskim.
            I szli wszyscy, aby popisani byli, każdy do miasta swego.
            Wstąpił też i Józef z Galilei z miasta Nazaretu do ziemi Judzkiej, do miasta
            Dawidowego, które zowią Betlehem, (przeto iż on był z domu i z familii Dawidowejwink"

Cyreneusz - Cyruś
    • martka_k Re: Cyrus 26.07.06, 22:20

Mnie sie bardzo podoba.
      A na Ruska w zyciu bym nie wpadla <szok>
      • bea-sjf Re: Cyrus 14.09.06, 06:48
        Podnoszę wątek ,licząc na więcej głosów za lub przeciw wink
    • gaudencja Re: Cyrus 26.10.06, 22:27
      I jak, Beo, zapadły jakieś decyzje? smile
      • bea-sjf Re: Cyrus 27.10.06, 08:20
        Córka prowadzi ostra kampanię anty -Cyrusową ,imię co prawda jej się
        podoba ,ale uważa ,że dla spokoju swojego sumienia musi obronić brata przed
        docinkami rówieśników ( "imie dla psa" ,"Cyrus-chytrus"). Ja nie mam imienia do
        którego byłabym tak mocno przekonana ,ale dobija mnie znajoma ,której imię to
        skojarzyło się z "proszkiem do czyszczenia o zapachu cytrusowym" ,co prawda
        Grzegorz Kasdepke ( na pewno jakaś jego ksiązka była czytana przez Twojego
        syna smile) skojarzenia ma meteorologiczne ( chmury ,wiatr) ,ale pozytywne opinie
        sa rzadkością sad .
        Gnębi mnie ten problem ,ale nie potrafię znaleźć wyjścia z sytuacji - nie mam
        silnego faworyta nr 2.
        Jeszcze poczekam -może sam zainteresowany jakoś się wypowie wink
        • gaudencja Re: Cyrus 27.10.06, 22:00
          MSZ nie słuchaj znajomych, ale wsłuchuj się w zainteresowanego, bo to on tu
          jest najważniejszy smile Może się jeszcze wypowie, jak nie teraz, to po
          narodzinach.
        • gaudencja Re: Cyrus 04.11.06, 18:52
          Beo, a nie jest tak, że nadstawiasz ucha negatywnym opiniom, bo jednak nie
          jesteś do końca do Cyrusa przekonana? Czy też może niepotrzebnie pytasz
          znajomych, którzy potrafią obrzydzić każde imię? Może to jednak Cyryl (nie
          brzmi w końcu z Waszym nazwiskiem tak źle, żeby trzeba było z niego
          rezygnować)? A może powinnaś nikogo o nic nie pytać, poinformować znajomych, że
          nazwiesz syna np. Eros, i w spokoju ducha wsłuchać się w siebie?
    • magdmaz Re: Cyrus 28.10.06, 20:45
      A ja bardzo lubię to imię. "Wpadło" we mnie po przeczytaniu "Tajemniczej Wyspy"
      Verne'a. Czyli baaardzo dawno. Tylko ze względu na angielską wymowę kojarzy mi
      się bardziej z Syriuszem niż cytrusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.