ahniszka 26.07.06, 08:19 Podoba mi się to imię. Ale mam kłopot: wszystkie Urszule, które znam, są nieszczęśliwe, przynajmniej przez długi czas nie mogą "się odnaleźć" w życiu. Znacie jakieś Urszule? Rozwiejcie, proszę, moję wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirael Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 08:34 Imię bardzo ładne! Moja siostra cioteczna ma tak na imię. Jest zaprzeczeniem teorii o pechowych Urszulach. Sprawia wrazenie osoby szczęśliwej i spełnionej. Lubi swoją pracę i czerpie radość z życia rodzinnego(mąż plus dwoje dzieci). Skoro przypomniały Ci się smutne historie o Urszulach, może podświadomie bronisz się przed tym imieniem? Nic na siłę! Jeśli masz takie obiekcje, może jednak warto poszukać czegoś innego? Potem przy najdrobniejszym niepowodzeniu dziecka, może będziesz się obwiniać o wybór tego imienia. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:03 Ja równiez znam spełnioną w życiu Urszulę, moją ciotkę (czy też, precyzyjniej, wujenkę). Natomiast podtrzymuję trzeźwą uwagę lirael - dobrze jest wybrać imię, które nie budzi Twoich najmniejszych wątpliwości, tym bardziej że istnieją zapewne jeszcze inne imiona, które mogą się podobać. Moze Elżbieta, Wanda, Ewa? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:05 Nie sadze, by Urszule byly nieszczesliwe, znam kilka. Zadna z nich nie padla ofiara jakiegos fatum. Samo imie bardzo ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:15 Znam pięć Urszul. Pierwsza rzeczywiście ma w sobie coś z tej teorii, ale osiągnęła już dość sędziwy wiek i myślę, że należy jej się w życiu trochę odpoczynku, że nie musi już właściwie niczego "osiągać", a nawet, jeśli tak, to nie w takim stopniu, jak osoby od niej młodsze . Druga - hmm, druga była wariatką na śmierć i życie zakochaną w Chrystusie, ale tylko do jakiegoś czasu . Ponadto była osobą _niezwykle_ inteligentną, jak na swój wiek i dzięki tej właśnie Urszuli to imię kojarzy mi się bardzo pozytywnie. Trzecia Urszula to bardzo otwarta na świat i innych ludzi protestantka (ach, znów te "konotacje religijne"!), zaś czwarta to bardzo miła dziewczyna pracująca jako taka swojego rodzaju "sekretarka" w poradni stomatologicznej . Na temat piątej niewiele mogę powiedzieć, gdyż właściwie dopiero ją poznałam - jest młodsza od pozostałych, ale myślę, że także jest w sumie OK (i obraca się w podobnych środowiskach, jak ta trzecia ). Dzięki tym trzem imię kojarzy mi się jakoś "religijnie", chociaż w sumie nie powinno, bo jego znaczenie to "mała niedźwiedzica" (naprawdę urocze )). Generalnie cztery na pięć znanych mi Urszul potrafią się odnaleźć, choć niekoniecznie w odpowiadający innym sposób . Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 13:34 Moja córka. Żywe srebro, pełna energii istota, mam nadzieję, że szczęśliwa (jak na razie). Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 14:13 Urszula to moja mama jak w ogole moge tak powiewdziec- chodzece nieszczescie. Kolezanka Ula wiecznie niezadowolona choc dla otoczenie zupelnie bezpodstawnie. Jako czlowiek bardzo dobrzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 19:16 znam jedną i ta niestety mimo dobrych rokowań sama swoimi decyzjami zmieniała sobie na gorsze Nie wierzę w cechy przypisywane imionom, ale przychylam się do zdania poprzedniczek - nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 19:21 Znam jedna i niestety marudna,nieszczesliwa i wiecznie niezadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Re: Urszula - nietypowe pytanie 27.07.06, 08:21 Ja też taką jedną znam!! Do tego zawistną...ale to już chyba wina charakteru a nie imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Urszula - nietypowe pytanie 29.07.06, 00:17 Znam 3 Urszule (30-46 lat) i są dziewczynami na medal. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 30.07.06, 00:01 Bzdury. Nie wierz w takie przesądy. Jeżeli ktoś jest nieszczęśliwy, to tylko z własnej winy a nie z przez imię. Ula - imię śliczne i obecnie rzadkie. Mała Ula na pewno będzie się wyróżniała wśród tabuna Julek. Odpowiedz Link Zgłoś