Dodaj do ulubionych

Urszula - nietypowe pytanie

26.07.06, 08:19
Podoba mi się to imię. Ale mam kłopot: wszystkie Urszule, które znam, są nieszczęśliwe, przynajmniej przez długi czas nie mogą "się odnaleźć" w życiu. Znacie jakieś Urszule? Rozwiejcie, proszę, moję wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • lirael Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 08:34
      Imię bardzo ładne!
      Moja siostra cioteczna ma tak na imię. Jest zaprzeczeniem teorii o pechowych
      Urszulach. Sprawia wrazenie osoby szczęśliwej i spełnionej. Lubi swoją pracę i
      czerpie radość z życia rodzinnego(mąż plus dwoje dzieci).
      Skoro przypomniały Ci się smutne historie o Urszulach, może podświadomie
      bronisz się przed tym imieniem? Nic na siłę! Jeśli masz takie obiekcje, może
      jednak warto poszukać czegoś innego? Potem przy najdrobniejszym niepowodzeniu
      dziecka, może będziesz się obwiniać o wybór tego imienia.
      Moc serdeczności.
    • gaudencja Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:03
      Ja równiez znam spełnioną w życiu Urszulę, moją ciotkę (czy też, precyzyjniej,
      wujenkę). Natomiast podtrzymuję trzeźwą uwagę lirael - dobrze jest wybrać imię,
      które nie budzi Twoich najmniejszych wątpliwości, tym bardziej że istnieją
      zapewne jeszcze inne imiona, które mogą się podobać. Moze Elżbieta, Wanda, Ewa?
      • abiela Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:05
        Nie sadze, by Urszule byly nieszczesliwe, znam kilka. Zadna z nich nie padla
        ofiara jakiegos fatum. Samo imie bardzo ladne.
    • theodorka Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 09:15
      Znam pięć Urszul. Pierwsza rzeczywiście ma w sobie coś z tej teorii, ale
      osiągnęła już dość sędziwy wiek i myślę, że należy jej się w życiu trochę
      odpoczynku, że nie musi już właściwie niczego "osiągać", a nawet, jeśli tak, to
      nie w takim stopniu, jak osoby od niej młodsze wink. Druga - hmm, druga była
      wariatką na śmierć i życie zakochaną w Chrystusie, ale tylko do jakiegoś
      czasu wink. Ponadto była osobą _niezwykle_ inteligentną, jak na swój wiek i
      dzięki tej właśnie Urszuli to imię kojarzy mi się bardzo pozytywnie. Trzecia
      Urszula to bardzo otwarta na świat i innych ludzi protestantka (ach, znów
      te "konotacje religijne"!), zaś czwarta to bardzo miła dziewczyna pracująca
      jako taka swojego rodzaju "sekretarka" w poradni stomatologicznej wink. Na temat
      piątej niewiele mogę powiedzieć, gdyż właściwie dopiero ją poznałam - jest
      młodsza od pozostałych, ale myślę, że także jest w sumie OK (i obraca się w
      podobnych środowiskach, jak ta trzecia wink).

Dzięki tym trzem imię kojarzy mi się jakoś "religijnie", chociaż w sumie nie
      powinno, bo jego znaczenie to "mała niedźwiedzica" (naprawdę urocze smile)).
      Generalnie cztery na pięć znanych mi Urszul potrafią się odnaleźć, choć
      niekoniecznie w odpowiadający innym sposób wink.
    • wana Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 13:34
      Moja córka. Żywe srebro, pełna energii istota, mam nadzieję, że szczęśliwa (jak
      na razie).
      Pozdrawiam
      wana
    • tradycja1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 14:13
      Urszula to moja mama jak w ogole moge tak powiewdziec- chodzece nieszczescie.
      Kolezanka Ula wiecznie niezadowolona choc dla otoczenie zupelnie bezpodstawnie.
      Jako czlowiek bardzo dobrzy ludzie.
    • mader1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 19:16
      znam jedną i ta niestety mimo dobrych rokowań sama swoimi decyzjami zmieniała
      sobie na gorsze sad
      Nie wierzę w cechy przypisywane imionom, ale przychylam się do zdania
      poprzedniczek - nic na siłę.
      • saraanna Re: Urszula - nietypowe pytanie 26.07.06, 19:21
        Znam jedna i niestety marudna,nieszczesliwa i wiecznie niezadowolona.
        • duszka30 Re: Urszula - nietypowe pytanie 27.07.06, 08:21
          Ja też taką jedną znam!! Do tego zawistną...ale to już chyba wina charakteru a
          nie imienia.
          • zaino Re: Urszula - nietypowe pytanie 29.07.06, 00:17
            Znam 3 Urszule (30-46 lat) i są dziewczynami na medal.
    • ariana1 Re: Urszula - nietypowe pytanie 30.07.06, 00:01
      Bzdury. Nie wierz w takie przesądy. Jeżeli ktoś jest nieszczęśliwy, to tylko z
      własnej winy a nie z przez imię. Ula - imię śliczne i obecnie rzadkie. Mała Ula
      na pewno będzie się wyróżniała wśród tabuna Julek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.