bemari 23.08.06, 22:52 Nie bardzo wiedziałam, jak nazwać ten wątek.Chodzi o to, że ludzie częst żyją z imionami, których wcale nie noszą.Zainspirowała mnie moja teściowa, której już nie ma.Całe życie przeżyła jako Lila, choć w dowodzie miała Helena.Kilka lat przed smiercią powiedziała nam, że sama przygotowała napis na swój nagrobek - pozłacane litery, które trzymała w szufladzie.Chciała być pochowana jako Ligia i tak się stało- zrobilismy napis zgodnie z życzeniem.Nie miala tego imienia w żadnych dokumentach.Helena po smierci została Ligią. Znam jeszcze Józefę, która jest Dorotą dla wszystkich, Mariana, który funkcjonuje jako Bartek i Anię, ktora po 16 latach znajomości ujawniła, że jest naprawdę Krystyną.Skąd biorą się takie nielubienia swoich imion? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lana777 Re: Imiona, które są w nas 23.08.06, 23:08 > Skąd biorą się takie nielubienia swoich imion? Jest pewien procent osob, ktorych rodzice nie trafili w ich gust wybierajac im imie. Totez, kiedy dorosli zrobili poprawke swego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Imiona, które są w nas 23.08.06, 23:42 Moja babcia funkcjonuje jako Zofia, mimo Marii w dowodzie moja ciotka jest Katarzyna, choc naprawde Zofia I mam kolezanke, na ktora wszyscy (wlacznie z rodzicami) mowia od zawsze Joanna, mimo, ze dali jej na imie Justyna. A z zagranicznego podworka - poznalam kiedys we Francji pewna Nadine (tez rodzice i maz do niej tak mowili), a naprawde miala na imie Valerie. Wiele z tych osob nie potrafilo wytlumaczyc, dlaczego tak sie przyjelo. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 09:02 Znam trzy takie przypadki: - siostra mojej mamy ma na imie Bogumiła, a wszyscy mówią do niej Zosia - mąż mojej koleżanki Bogusław, wszyscy wołaja go Paweł - koleżanka ma na pierwsze imię Józefa, na drugie Marta, bardzo nie lubi pierwszego imienia, więc używa drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
gunia.a Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 09:19 a ojciec mojej pewnej cioci w usc cos poplatal i jak go sytano jak sie corka nazywa powiedzial hanna poniewaz myslal ze o starsza chodzi - pytano oczywiscie o te nowo narodzona. takim sposobem ma 2 corki hanny - do mlodszej wszyscy mowia anna. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 13:31 Przeciez mogli do pol roku bez problemu zmienic??? Swoja droga siostry Hanna i Anna to tez hit bylby))). Odpowiedz Link Zgłoś
gunia.a Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 18:48 to bylo dawno temu i na wsi - ludzie przepiow nie znali Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imiona, które są w nas 24.01.07, 09:11 annajustyna napisała: > Przeciez mogli do pol roku bez problemu zmienic??? Swoja droga siostry Hanna i > Anna to tez hit bylby))). Moja koleżanka ma córki o własnie takich imionach.Dziwne,ale tak jest. A inna moja koleżanka ma brata Henryka,na krórego całe życie mówi się Krzysztof.Gdy była mała myślała,że Krzysztof to zdr.od Henryka)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Imiona, które są w nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:18 Siostra taty ma 2 corki Anne i Joanne Dodam że Joanna zawsze była Asią i chyba nigdy nie słyszałam żeby mowiłi do niej inaczej . Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 09:47 Znam pewnego Eugeniusza, dla któego najgorszym wspomnieniem z dzieciństwa jest to, jak matka woła go z podwórka "Gieniu!" Całkowity uraz do imienia. Funkcjonuje jako Benek, ale nigdy nie zmienił oficjalnie imienia np. na Benedykt czy Bernard czy Beniamin. Po prostu jest Benkiem od Eugeniusza. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 09:56 Znam Renatę, która od zawsze jest Kasią, a raczej Kaśką. Celinę która jest Gosią. Mojej mamy dziadek okazało się, że ma na imię Beniamin (po ojcu), a nie Władek, tak jak na niego wszyscy wołali. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 10:21 Sadze ze to nie koniecznie musi wynikac z nielubienia swojego imienia choc pewnie w wielu przypadkach tez moze tak byc...w moim liceum byla Patrycja, ktora chciala zeby mowiono do niej Andżelika, mam tez sąsiadkę Krystynę a wiekszość znajomych mówi do niej Zygryga( zaczerpnięte z niemieckiego). Jeśli jeszcze cos mi sie przypomni to napiszę... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 12:30 znam Justynę Maję, która jest Majką. i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 17:52 Czasami wynika to z posiadania zbyt częstych, oklepanych imion. Babcia mojego partnera była teoretycznie Marią, ale nigdy w żadnej sytuacji nie używała niczego innego niż Maryna. Inna kuzynka (dziś pod 60.), także Maria, używała zawsze Maja. Znajoma Maria (lat ok. 70) funkcjonuje jako Lilka. Ja się im nie dziwię. Jakoś te wszystkie Marie trzeba było od siebie odróżniac. P.S. Dziwię się, że takie osoby po,prostu nie zmieniają imion. Nie jest to przecież trudne. (Chcoiaz może wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 19:35 Moja babcia - oficjalnie Janina, ale uzywa wylacznie Danuta (mozliwe ze zmienila to imie oficjalnie). Ciocia - oficjalnie Bozena, funkcjonuje jako Ewa. Sasiadka - oficjalnie Donata, funkcjonuje jako Inka. Znajomy - oficjalnie Donat, funkcjonuje jako Artur. Odpowiedz Link Zgłoś
misia.kasia Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 19:37 znam mnóstwo takich przypadków.Kilka przykładów z mojego najbliższego otoczenia: moja ciotka Xenia funkcjonuje jako Agata, babcia Daniela jako Danka, mama mojego ex ma na imię Zdzisława nikt nie zwraca się do niej inaczej jak Jola, mama mojego obecnego TŻ ma na imię Stanisława, a wszyscy mówią do niej Marysia. Aha, moja przyjaciółka całkiem niedawno zdziwiła się, że jej mama ma na imię Kazimiera, bo całe życie była przekonana, że ma mamę Katarzynę (zawsze funkconowała jako Kasia). Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Imiona, które są w nas 24.08.06, 20:52 Mój wujek Włodzimierz jest Tadeuszem, znajoma Maria Marylą, mama koleżanki Stefanią mówią do niej Zosia. Mam też kolegę któremu zawsze mówilismy w rodzinie i na podwórku Krzysiek, a jak poszedł do szkoły to sie okazało, że on Piotrek i ci ze szkoły mówią tak, a my tak, dziwne to. Na moją śp. mamę za młodu mówili Sabina a Zośką była Na babcie od strony ojca Nina a jest Janiną Ja jestem marta alicja a czuje sie tylko martą nikt sie do mnie podwójnie nie zwraca-naszczęscie! Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: Imiona, które są w nas 25.08.06, 10:09 Spotkałam multum przypadków kobiet o imieniu Maria, które używały innego imienia, np. Grażyna, Maryla, Majka, Marta (ta ostatnia nawet przerobiła sobie w dowodzie "i" na "t"…… Ciekawie dlaczego właśnie Marie nie lubią swojego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_trzylatki Re: Imiona, które są w nas 25.08.06, 13:09 moja kolezanka ma w dowodzie Monika,ale nie lubi tego imienia i dla wszystkich jest Karoliną-tak sie przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Imiona, które są w nas 27.08.06, 23:25 Znam Julitę która ma w papierach Zuzannę. Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Imiona, które są w nas 27.08.06, 23:30 znam Jagode, ktora ma w papierach Genowefe. Jak gdzies musi podac swoje prawdziwe imie to naprawde cierpi. Ja osobiscie gdybym tak bardzo nie lubila swojego imienia to zmienilabym je sadownie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Imiona, które są w nas 28.08.06, 00:48 znam Krzysztofa ,ktory jest Mieczysławem i Marie ,ktora jest Magdą Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Imiona, które są w nas 28.08.06, 15:53 myślę, że tak się może zdarzyć ale niekoniecznie na całe życie. Patrze na mój przykład - nie byłam przekonana do swojego imienia i w podstawówce zapragnęłam być Majką. Konsekwentnie tak się przedstawiałam do czasów studenckich i niektórzy nawet nie wiedzieli, że mam na imię Magdalena (nawet mąż, wtedy chłopak, się zdziwił po paru miesiacach) Było mi z tym imieniem dobrze, byłam zawsze jedyną Majką w towarzystwie (jakas potrzeba wybicia się?) Po studiach, wraz z pierwszą pracą wróciło naturalnie imię Magdalena i niezręcznie mi nawet myśleć o sobie Majka, tak jakbym z niej wyrosła. A jednak ciągnie się to imię za mną bo przecież nie zgubiłam razem z imieniem znajomych sprzed lat, dla których chyba już zawsze będę Majką. Teraz więc mam czasem rozdwojenie imieniojaźni. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
inna213 Re: Imiona, które są w nas 24.01.07, 13:30 przez całą podstawówkę miała koleżankę Magdę, ale w ósmej klasie przy wystawianiu świadectw Magda okazała się Łucją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelyfish Re: Imiona, które są w nas IP: *.olsztyn.mm.pl 24.01.07, 18:01 Moj tato ma na imie Franciszek, ale od zawsze rodzina i najblizszi znajomi mowia na niego Zbyszek. Tata opowiadal, ze imie nadal mu jego ojciec, bo uznal, ze skoro urodzil sie 3 grudnia, to sam sobie przyniosl imie. Za to babcia sie wsciekla i zaczela uzywac imienia Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona, które są w nas 24.01.07, 18:22 A przecież 3 grudnia są też imieniny Ksawerego (bo Franciszka Ksawerego), Galganusa, Miroklesa, Biryna, a także Lucjusza/Łucjusza Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Imiona, które są w nas 24.01.07, 22:13 Mój ś.p. dziadek Antoni "ujawnił" swoje prawdziwe imię po śmierci kiedy to na roprawie spadkowej moja mama dowiedziała się, że nie jest córką swojego ojca - Ludwika! Czy to koniecznie musi być nie lubienie swoich imion? Mam koleżankę Monikę zwaną powszechnie jako Irenę i jej "przezwisko" wynikło raczej z głupiego grypsu. Myślę, że w wielu przypadkach te noszone imiona to wynik jakichś anegdod. Swoją drogą to mogłyby być ciekawe opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Imiona, które są w nas 25.01.07, 11:46 Moja babcia całe życie była dla mnie Lilką ( i dla wszystkich innych ). NIe pamietam, kiedy dowiedziałam sie że ma na imię Henryka, ale byłam już wtedy duża. Ale zawsze, aż do dnia pogrzebu myślałam, że to jej drugie imię. A na pogrzebie okazało sie że babcia to Henryka Zofia. Moja siostra cioteczna zawsze była i jest do tej pory Kaśką. o tym że ma na imię Maria dowiedziałam się pierwszy raz jak miałam ok 10 lat na jej ślubie ( o czym natychmast zapomniałam ). Teraz mi tylko miga w podświadomości, jak mówią o jej imieninach 8 grudnia - Marii Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imiona, które są w nas 25.01.07, 14:35 gdy się urodziłam moja mama zaproponowała do wyboru mojemu ojcu 3 imiona Barbara,Małgorzata i to właśnie ,które wybrał mój tata.Tego imienia najbardziej nie lubię i całe życie najbardziej się utożsamiałam zwłaszcza 4 grudnia z Basią. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Imiona, które są w nas 25.01.07, 15:01 Ja mam na imię Ilona, ale w rodzinie męźa funkcjonuję jako Helenka (Ilona to po węgiersku). A ze znanych mi ludzi: małżeństwo (przyjaciele moich rodziców): Czesław i Barbara znani jako Kazik i Grażynka (znałam ich od wczesnego dzieciństwa, ale dopiero chyba na studiach dowiedziałam się, że takie mają imiona) siostra ww. Maria, znana jako Malina babcia mojego męża Maria zwana Basią (to było jej trzecie imię - kiedys można było i trzy nadać, a na drugie miała Hermina) koledzy i koleżanki: Konrad zwany Wojtkiem Edyta zwana Magdą Piotr zwany Franciszkiem (o tym wszyscy dowiedzieli się na jego ślubie, bo nawet indeks miał na Franciszek) - zaraz po ślubie sprostował akt urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Imiona, które są w nas 25.01.07, 15:03 A i przypomniało mi sięL moja ciocia i jej córka (czyli moja siostra cioteczna) - Eufemia i Monika, a przez męża i ojca zwane były Franciszką (starsza) i Walerką (młodsza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Imiona, które są w nas IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 26.01.07, 14:52 Zawsze chciałam być Małgosią. Przeżyłam taki etap w życiu, że przedstawiałam się jako Gosia. Jednak nigdy się to moje nowe imię nie przyjęło, zawsze ktoś zdradził, że jest Ola i tyle. Dzisiaj Aleksandra/Ola akceptują i cieszę się, że mam takie imię a nie inne. A Małgorzata, dla świętego spokoju sumienia, przyjęłam przy bierzmowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Imiona, które są w nas 27.01.07, 20:33 Mojego kolege Rysia wszyscy znaja jako Tomka, mama mojego meza - w dowodzie ma Helena a mowia na nia Halina, dziakek meza - w dowodzie Mieczyslaw, a mowia na niego Slawek. Odpowiedz Link Zgłoś
nelvita Re: Imiona, które są w nas 18.05.07, 11:42 Z kolei jakieś dwadzieścia lat temu moja babcie odkryła, że wystąpiły pewne błędy (nie pamiętam już jakiej natury) i w akcie urodzenia ma wpisane Helena. Całe życie była Ireną, i właściwie pozostała nią do dzisiaj. Z tym że listy adresuje się na imię Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Imiona, które są w nas 18.05.07, 15:10 Moja ciocia - naprawdę Aniela, a w rodzinie funkcjonuje jako Ania. Siostra mojego dziadka - naprawdę Irena, a mówi się na nią Dzidka (Dzidka wzięła się stąd, że jak Dzidka była mała, nazywano ją Dzidzią. Kiedy Dzidzia dorosła, stała się Dzidką i tak jest do dziś już od jakichś 80 lat Jak byłam mała, nie lubiłam swojego imienia, nawet nie wiem dlaczego. Marzyłam o tym, by mieć na imię Agnieszka. Teraz już nie mam żadnej awersji do swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Imiona, które są w nas 15.10.07, 21:45 brat mojego Taty - z nadania Piotr, z mowienia o nim od dziecinstwa Wiesiek. ciekawe ze poznal swoja obecna zone i przedstawil sie Piotr wiec tamta rodzina mowila Piotrek - my Wiesiek teraz jest tak ze rodzina Taty mowi jednak Piotrek - a my ze daleko mieszkamy z przyzwyczajenia Wiesiek-Piotrek zalezy czy sie zastanowimy jak juz cos mowimy osobiscie nie rozumiem takich zabiegow - jesli wolalabym inne imie po prostu bym sadownie je zmienila i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Imiona, które są w nas 16.10.07, 00:01 Moja kuzynka, która jest Agnieszką całe życie w domu funkcjonuje jako Kasia Wujek mego męża - mieczysław, znany wszędzie jako "Wiesiek" - przez to mamy problemy z adresowaniem pocztówek - jest Wieśkiem, a nie Wiesławem, a imienia Mieczysław nie używa Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Imiona, które są w nas 16.10.07, 14:05 Ja mam na imie Charlotte a mama od malego nazywala mnie po prostu Justynka ( moje drugie imie), sama bedac w polsce wolalam przestawiac sie jako Justyna bo Szarlota z moim nazwiskiem panienskim okropnie "zgrzytala". We Francji bylam za to Charlotte bo z kolei tu Justine kojarzylo mi sie z bohaterka modnego glupiego serialu. teraz wszyscy oprocz mamy mowia na mnie Lotka i nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś