kaeira 11.09.06, 19:00 Imię to wspomniała <annajustyna> w wątku "spacer po Powązkach" Zawsze wydawało mi się bardzo ciekawe. Taisa albo Taida nie są w Polsce wcale aż tak rzadkie. W 1994 wg. Rymuta było w Polsce: Taida - 128 (Taida to teoretycznie polska forma Thais) Taisa - 282 Taisja - 43 Plus jeszcze po kilka: Tais, Taisija, Taisia, Taiza, Taizja. Większość źródeł podaje, że etymologia/znaczenie imienia jest nieznane. # Imię Taisa jest znane na wschodzie. W prawosławiu są dwie święte Taisy - św. błogosławiona Taisa i św. Taisa mniszka. Obie pochodziły z Egiptu (wczesne średniowiecze). Link: www.cerkiew.pl/swieci.php?id=792 www.cerkiew.pl/swieci.php?id=793 Jednak przekazy o obu tych świetych sa raczej legendarne, na co wskazują też podobienstwa w ich biografiach. # Tais z Aten (Thais) była słynną heterą, towarzyszką Aleksandra Wielkiego, która podobno namówiła go do spalenia Persepolis. Po śmierci Aleksandra została kochanką Ptolemeusza, przyjaciela i generała A.W., który został następnie królem Egiptu. Jako jego małżonka współwładała tym państwem. Postać Tais często występowała w sztuce. # Według mnie przetworzenie pierwotnego imienia z końcówką -IS albo -ISA imienia na polską końcówką IDA mocno je szpeci (np. Thais-Taisa-Taida, albo Artemis-Artemida). -ISA jest o wiele miększe i ładniejsze od -IDA. # A propos, kilka lat temu dostałam list od Taisy ??-skiej, kierowniczki jakiegoś Działu Wierzytelnośći w TP SA (zalegałam z rachunkami). # Po angielsku imię Thais (ta-IS)jest super rzadkie, w zasadzie nieznane, i mocno problematyczne, bo dla ogromnej wiekszości osób wygląda jak liczba mnoga od slowa Taj (Tajlandczyk?). Np. 1 Thai - 3 Thais (tajs). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Tais, Taisa, Taida 11.09.06, 19:02 A ja muszę przyznać, że mnie bardziej podoba się Taida. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik_ecc Re: Tais, Taisa, Taida IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.09.06, 19:22 Czy to kolejne propozycje dla Twojej dziewczynki? Taisa bardzo mi sie podoba. Jesli nie Thais to moze z 'a' na koncu dla anglojezycznych? Thaisa. Hm. Ciekawe co by z tym robili... Corka znajomej ma na imie Thea [TE-ja]. Imie wg mnie przepiekne (moze nie na polskie warunki), ale ang.-jezyczni rozbijaja je na "the a". Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira UWAGA: to *nie* moje kolejne pomysły dla dziecka 11.09.06, 20:10 ik_ecc napisał(a): > Czy to kolejne propozycje dla Twojej dziewczynki? Ojej, nie! O nich to ja tylko tak ogólnie. Przepraszam za ewentualne zamieszanie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tais, Taisa, Taida 11.09.06, 23:52 Mnie się podoba Taida (znam jedną); Taisa też dość, ale Taida bardziej. Tais - zupełnie nie do przyjęcia. Cerkiewna strona podaje również św. Wieńczysława zamiast Wacława i papieża Lwa zamiast Leona (przykłady z pamięci), więc wersją imienia stamtąd nie należy się zanadto sugerować. Taisa/Taisja jest zdecydowanie imieniem krógu kultury prawosławnej, stąd wieksza ilość Tais w Polsce (nie patrzyłaś, w jakim województwie mieszkają?). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Tais, Taisa, Taida 12.09.06, 10:37 Wienczyslaw kojarzy mi sie tylko z opryszkiem Nieszczegolnym z ksiezek Niziurskiego))). Taida -jak dla mnie- troche brzmi jak ta Ida... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tais, Taisa, Taida 12.09.06, 22:32 A może tam był Wiaczesław? W każdym razie chodziło o jakiś rosyjski odpowiednik Wacława. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Tais, Taisa, Taida 13.09.06, 09:31 Na pewno byl Wienczyslaw))). Tak mnie to imie zadziwilo, ze az je zapamietalam)). Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Tais, Taisa, Taida 13.09.06, 03:37 Z tych trzech właściwie podoba mi się tylko Taida. Jakoś tak... to spolszczenie przez -ida wg mnie dodaje imieniu jakiejś elegancji i kobiecości. (Artemida i Temida też podobają mi się bardziej niż ich odpowiedmiki zakończone na -is) Aha, podoba mi się tylko pod warunkiem, że ma w wymowie trzy sylaby, ta-I-da. Tais kojarzy mi się z rosyjską bajką o Wani głuptasku (niósł łyżki w koszyku, łyżki stukając o siebie wydawały dźwięk TAS TAS TAS...) nie ma to jak włączyć sobie skojarzenia na tryb absurdalny. Taisa zbyt przypomina szwedzką Kajsę, od której włos mi się na głowie jeży. A wariant Taiza budzi wizualne skojarzenia z Taizé. Odpowiedz Link Zgłoś