gaudencja 30.09.06, 11:29 Jak Wam się podoba to imię? Kleonikę można zdrabniać jako Kleo albo Nikę, brzmi MSZ bardzo współcześnie, jest święty patron (wprawdzie męski, ale to się zdarza przy najładniejszych żeńskich imionach): pl.wikipedia.org/wiki/Kleonika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Kleonika 30.09.06, 11:31 A czy Kleo- ma cos wspolnego z Kleopatra, chodzi mi o znaczenie imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kleonika 30.09.06, 11:35 Kleo to "sława, chwała". W Kleopatrze jest złożona z elementem "patros" (ojcowska, należaca do ojca), a w przypadku Kleoniki - z "nika", pochodzącym od słowa oznaczającego "zwycięstwo". Por. pl.wikipedia.org/wiki/Nikander_%28imi%C4%99%29 i pl.wikipedia.org/wiki/Kleopatra_(imię) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kleonika 30.09.06, 11:58 Zetknęłam się już z tym imieniem. Bardzo ładne . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kleonika 30.09.06, 18:12 Bardzo ładne imię. Świetnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re: Kleonika 30.09.06, 19:15 Jakoś głupio się kojarzy...córki bym tym imieniem nie skrzywdziła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayah73 Re: Kleonika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.06, 00:52 Kolejne imie o ktorego istnieniu dowiedzialam sie tutaj i ktore natychmiast mnie zauroczylo. Slicznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Kleonika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 07:44 Nie podoba mi się. Jakoż zupełnie nie przepadam się za cząstką Kleo-, brzmi mi śmiesznie, wręcz ośmieszająco i nic już chyba na to nie poradzę . Kojarzy mi się z wyjatkowo przeze mnie nielubianym Kleofasem. Z kolei za -niką też się jakoś szczególnie nie przepadam, brzmi mi dość zdrobnieniowo. Ale imię faktycznie brzmi dość współcześnie, jak Anika, Monika, Dominika czy Weronika . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kleonika 01.10.06, 08:30 A ja uwielbiam cząstkę "kleo" i to od zawsze . Zresztą wiążę bardzo miłe wspomnienia z pewną miejscowością o nazwie Kleosin, a zatem ))... Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Kleonika 01.10.06, 15:57 brzmi nawet zbyt nowocześnie - jak mechatronika. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Kleonika 01.10.06, 16:09 mi si kojarzy z pasikonikiem vel konikiem polnym a serio to nie podoba mi się ten wynalazek Odpowiedz Link Zgłoś