olianka 03.12.06, 14:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26251932&a=26258473 Usłyszałam w radiu i mnie zaciekawiło, a znalazłam tylko archiwalny wątek, w dodatku strasznie krótki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Madama, Milada... 03.12.06, 14:53 To chyba takie spolszczenie od Milady??? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Oto co znalazłam 03.12.06, 16:19 www.babetko.sk/user/view_page.php?page_id=272703 (sł) Korzenie etymologiczne imienia tkwią w języku czeskim. Zdrobnienia używane na Słowacji to Miluszka, Milka, Miladka. Imieniny obchodzi 29 grudnia. Tyle w skrócie do linku, dalej następuje opis charakteru dziewcząt o tymże imieniu. W języku staro - cerkiewno - słowiańskim funkcjonowały wyrazy mlad(twardy znak)i mlada - używane jako przymiotniki. Mlada jako imię ma poświadczony zapis już w X wieku. Forma Milada powstała później pod wpływem różnorakich procesów językowych, i tu językoznawcy są zgodni, że jest to forma późniejsza. www.libri.web4u.cz/databaze/jmena/den.php?m=2&d=8 (cz) W czeskim kalendarzu Mlada figuruje pod datą 8 lutego. Zajímavé je, že existuje i zřídka užívaný mužský tvar Mlad, varianta stejně málo oblíbeného Mladena. Odpowiedniki męskie to Mlad i Mladen. Jako ciekawostkę podam, że Mlada Maia była córką księcia Bolesława I i Biagoty, rodząną siostrą znanej w Polsce Dobrawy, stąd poświadczenia żródłowe. Drugie imię Maria jest imieniem zakonnym. M Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Milada - co myślicie? 03.12.06, 17:23 Dodam jeszcze, że mnie się Milada dość podoba, jednak nie zdecydowałabym się na to imię dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
zo0 Re: Milada - co myślicie? 03.12.06, 17:50 mam ciotke (juz dosc starszawa), ktora wybrala sobie to imie na swoje imie zakonne Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: Milada - co myślicie? 03.12.06, 18:21 Ni epodoba mi sie. Ale to pewnie glownie dlatego ze nigdy go nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: Milada - co myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:30 kojarzy mi sie z :daj mi na lade dwa piwa Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Milada - co myślicie? 11.11.14, 13:35 Dziś akurat czytałam o wystawie sztuki, której kuratorem jest Milada Ślizińska. Podoba mi się to imię i jego słowiańskie korzenie, szkoda że w Polsce właściwie nie funkcjonuje. Lubię wszystkie imiona zdrabnialne do Mili. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Milada - co myślicie? 11.11.14, 15:45 Nie podoba mi się wcale. Z jednej strony kojarzy mi się z milady, z drugiej z marmoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Milada - co myślicie? 11.11.14, 16:18 Kojarzy mi się tak czesko, słowacko. Generalnie brzmi fajnie, lepiej niż Milena, ale córki chyba bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś