IP: *.devs.futuro.pl 08.12.06, 16:47
Co sądziecie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Inka 08.12.06, 16:48
      a jest takie imię?
      • Gość: essi Re: Inka IP: *.devs.futuro.pl 08.12.06, 16:56
        Spotkałam kiedyś dziewczynkę o imieniu Inka.Być może to skrót od Inez.Jeśli
        wiecie coś na ten temat to napiszcie.
    • Gość: alagodz Re: Inka wg mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 18:14
      1. kojarzy się z ekstraktem kawy zbożowej
      2. zdrobnienie wielu imion Irmina, Halina, Alina i inne
      3. w mediach występowalo jako pseudonim pani zlej reputacji
      4. Nie ma świętej patronki, chyba, że się mylę (podciągnąć pod Inez-Agnieszkę?)
      5. Za krótkie
      6. Niepoważnie brzmi mgr Inka ..., prof. Inka...
      7. Nazwa mieszkańców Ameryki pld, których krwiste zwyczaje nie koniecznie muszą
      się podobać
      8. Niektórym się b. podoba, a mnie średnio
      pozdrawiam A.
      9. Bylo już komentowane na tym forum.
      • sir.vimes Re: Inka wg mnie 09.12.06, 17:42
        A profesor socjologii Mira Marody (możliwe , że jest Mirosławą ale tak się
        podpisuje i przedstawia) też brzmi niepoważnie? A prof. Jan Miodek? Przecież
        imię nie musi być długie by brzmieć szacownie.
        • gaudencja Re: Inka wg mnie 09.12.06, 18:10
          Jan nie jest zdrobnieniem.
          Marody jest Mirosławą i przynajmniej jako autor publikacji figuruje jako
          Mirosława.
          www.gwp.pl/product/1258.html
        • Gość: alagodz Re: Inka wg mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 22:31
          sir.vimes napisała:

> A profesor socjologii Mira Marody (możliwe , że jest Mirosławą ale tak się
          > podpisuje i przedstawia) też brzmi niepoważnie? A prof. Jan Miodek? Przecież
          > imię nie musi być długie by brzmieć szacownie.

No tak, ale końcówka -ka "spieszcza" i zdziecinnia, więc nie sprzyja doroslej
          osobie gdy z przodu jest tylko In-.
    • ria5 Re: Inka 08.12.06, 19:21
      Jak kawa zbozowa i pseudo przyjaciolki J.Debskiego. Zle i do tego spozywcze
      rowniez skojarzeniasmileNie podoba mi sie raczej...
    • ariana1 Re: Inka 08.12.06, 22:00
      Mnie też nie pasuje. Mała słodka Inka dorośnie i zostanie panią Inką. "Pani
      Inko" to brzmi trochę jak "panimaju". Nie wspomnę o skojarzeniu z kawą, bo też
      mam takowe smile
    • corleinne Re: Inka 10.12.06, 01:41
      Znam Inkę, dorosłą kobietę i matkę dzieciom, która wymaga właśnie takiego zdrobnienia od Iwony (ile się nastarałam, żeby się dowiedzieć, jak ma naprawdę na imię...). Zasadniczo jest postrzegana jako osoba dziecinna i niepoważna, więc może po prostu jej charakter wpłynął na wybór używanej formy imienia. Zdrobnienia służą do tego, żeby ich używać na co dzień, ale nie w każdej sytuacji.

No ale jeśli chodzi o końcówki -ka i -ek, to dla mnie zdrobnieniowo brzmią nawet Agnieszka i Marek...

Inka to dla mnie tylko i wyłącznie zdrobnienie - od każdego imienia z końcówką -ina, ale możliwe też dla Ireny, Ilony i Iwony właśnie. Istnieje też rosyjskie imię Inna, zaopiniowane negatywnie przez RJP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.