Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

03.09.23, 16:52
Hej,
Przed nami wybór imienia dla pierwszego dziecka - będzie dziewczynka.

Ciężko nam się zdecydować i znaleźć wspólny typ.
Ja chciałabym uniknąć imion popularnych obecnie wśród dzieci.
Moim numerem jeden na ten moment jest Gaja, uwielbiam to imię już od dawna.
Inne imiona, które również bardzo lubię i mogłabym nadać:
Kalina - Kalusia, Kaluśka są dla mnie urocze
Idalia/Ida - podoba mi się że Idalia byłaby pełna forma, a na codzień Ida
Rozalia - trochę boje się formy Rozia/Rózia brrr
Wanda - uwielbiam prawie na równi z Gaja, ale zastanawia mnie jaka forma dla nastolatki
Franciszka i Felicja - jw
Lubię tez formę Ina, ale nie mogę się przekonać do żadnego imienia od którego mogłaby być ta forma Inka/Ina. A sama Ina chyba bardziej jako zdrobnienie i nie wiem czy to dobry pomysł na pełne imię.

Kolejnym problemem jest kompletnie inny gust imienniczy tatusia🫣
Tutaj propozycje: Karolina, Antonina, Wiktoria, Emilia i Urszula.
Jeśli chodzi o Wiktorię to wydaje mi się, że to może być bardziej imię teściowej niż męża wink, bo kiedyś wspominała ze chciałaby mieć wnuczkę Julię lub Wiktorię…

Jedyna opcja jaka mi się podoba to Urszula, choć nie jestem przekonana.
Antonina jest Ok, ale strasznie nie lubię Tosi plus imię jest strasznie popularne.
Karolina, Emilia i Wiktoria są dla mnie nie do przejścia.

Mąż tez nie pała entuzjazmem jeśli chodzi o moje opcje - Gaja i Kalina są dla niego zbyt wymyślne.

Może macie jakieś ciekawe propozycje lub rady?

Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 17:25
      Cześć!

Szukałabym imienia, które spodoba się Wam obu, nie tylko jednej osobie.

Gaja bardzo mi się podoba i to właśnie na nią postawilabym. Felicja w pełnej formie jest ładna, ale przeszkadza mi zdrobnienie Fela i bałabym się, że jako nastolatka dziewczyna będzie tak na co dzień nazywana.
      Nastolatka Wanda może być IMO po prostu Wandą.
      Urszula nie podoba mi się, wydaje mi się bardzo twarda.

Może zamiast Iny/Inki - Inga? Lub Ingeborga skracana do Ingi, Iny lub Inki, ale rozumiem, że jest to imię raczej dla odważnych.

Inne propozycje: Malwina (ją także można zdrabniać do Iny lub Inki), Róża, Klara, Gloria, Łucja.
    • annthonka Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 17:40
      Gaja niestety zupełnie nie w moim guście.
      Kalina jest bardzo ładna i można zdrabniać do Iny/Inki.
      Nastoletnia Wanda będzie po prostu Wandą i dobrze to brzmi. Rozumiem dylemat z Franciszką i Felicją. Mała Frania czy Fela brzmi ok, ale nastolatce mogą nie pasować takie infantylne zdrobnienia.
      Idalia/Ida - uważam tak samo jak Ty

Propozycje Twojego męża i teściowej mnie nie przekonują.

Czy żadne z imion z Twojej listy nie podoba się mężowi?
    • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 17:46
      Podoba mi się większość Twoich propozycji i żadna ojca dziecka 🤷.
      Warto do skutku szukać jakiegoś wspólnego typu, naprawdę wspólnego, byle nie na zasadzie ustępowania z którejś strony.

Proponuję metodę, która sprawdziła się u mnie (i o której wielokrotnie pisałam). Otóż mój mąż tylko żartował, nie chciał razem wybierać, dyskutować itp. Powiesiłam więc na lodówce moją listę imion. Modyfikowałam ją itp. A kiedy dziecko się urodziło, przyszedł czas na rejestrację w usc, mąż zaproponował imię z mojej listy. I zostało ono nadane 👍. Cel osiągnięty.

Wracając do konkretów- gorąco kibicuję Rozalii, Felicji i Wandzie!
      Doceniam Idalię.
      Kaliny nie lubię 🤷.
      Gaja za blisko nielubianej przeze mnie, infantylnej Mai oraz Kai.
    • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 17:52
      Dodam, że nie jestem wielką fanką zdrabniania czy skracania imion😉.
      Felicję mogłabym nazywać Felinką, Felutką, Finką.
      Rozalię Rozalką.
      Franciszkę Franką.
      Inka, Ina może być imo skrótem KalINY 😃.
    • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 20:29
      Gaja jest fajna😃 Moim zdaniem Malwinka lub Ludwika byłyby super bo mogłaby być Ina Ika
      Urszulka i Kalinka też jest fajna. A co powiecie na Olimpię lub Celinke?
      Zdecydowanie odrzuciłabym Rozalie robi się bardzo popularna ale Rózi nie uniniesz tak samo jak Franki przy Franciszce.
      Wandy bym nie zdrabniała ewentualnie Wandzia Wandusia
      A Józefinka lub Gloria ??
    • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 20:47
      Gaja to prawie jak Maja czy Kaja. To nie jest wymyślne imię. Po prostu jest rzadsze.
      Kibicuję Gai lub Kalinie, którą możesz zdrabniać do Inki. Od Idalii wolę po prostu Idę.
      Wiktoria jest ok, ale to mocno wyeksploatowane imię, niech trochę odpocznie.
      Rozalia, Felicja, Franciszka, Wanda - totalnie nie, nie widzę w nich uroku. Dla mnie są jeszcze mocno babciowe, a Franka jest zbyt odmęska. Z propozycji męża podoba mi się jedynie Antonina, to cudne imię w pełnej formie. Tosi nie lubię. Od biedy można zdrabniać do Toli lub Niny.
      Propozycje - Estera, Jaśmina, Róża (zamiast Rozalii), Konstancja, Noemi (trochę podobna do Emilii), Łucja. A może Irena zdrabniana do Inki?
    • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 20:49
      Podobają mi się Twoje typy, w sumie wszystkie. Nastoletnia Wanda to dla mnie po prostu Wanda. Felicja może funkcjonować jako Felicja albo Felka, a Franciszka - Franka, tak zadziornie. Dla swojej córki wybrałabym pewnie Frankę albo Felicję właśnie. Rozalię uwielbiam, ale coraz częstsza.

Z propozycji męża lubię Karolinę i Antoninę, ale są dla mnie zbyt popularne. Urszula faktycznie brzmi jak jakiś kompromis, ale skoro dla Ciebie nie bardzo, no to szukajmy dalej.

Może:
      Antonia (zdrabniana do Toni), Marcelina, Michalina, Barbara, Apolonia (częstsza Pola może by przekonała męża?)

Jeśli Wasze listy są takie rozbieżne, to proponuję na początek usiąść z listą imion i wspólnie przerabiać każde po kolei. Coś się powinno znaleźć, co podpasuje Wam obojgu.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 20:50
        Mam na myśli listę imion gdzieś na wikipedii np.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 20:52
        A jeszcze może Nela jako Kornelia lub Aniela? Albo jakaś Ada - Adela, Adrianna?
    • niii Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 22:01
      Cześć i gratuluję serdecznie Córeczki !wink

Propozycje z - ina, - inia, - na

Malina
      Malwina
      Adelina
      Alina
      Lawinia
      Nina
      Ludwina
      Aniela
      Adrian(n)a
      Ariadna

Inne:
      Gloria zamiast Gai
      Georgina zamiast Gai i Karoliny
      Kornelia zamiast Karoliny
      Konstancja zamiast Karoliny
      Kinga zamiast Karoliny
      Laurencja zamiast Karoliny i Felicji
      Abigail zamiast Gai
      Galla zamiast Gai
      Agnieszka zamiast Gai - dość rzadka teraz
      Waleria zamiast Kaliny i Rozalii
      Gabriela zamiast Gai ( ale fala nadań na Gabrielę opadła dawno i znacznie)
      Freja zamiast Gai i Franciszki - łączy brzmienie obydwu
      Agata lub Aglaja zamiast Gai
      Iga lub Jagoda zamiast Gai
      Kaja zamiast Gai
      Diana zamiast Wandy
      Amanda zamiast Wandy
      Kasandra zamiast Wandy
      Sandra zamiast Wandy
      Sawa zamiast Wiktorii i Wandy
      Anatolia zamiast Idalii
      Dalia zamiast Idalii
      Blanka zamiast Idalii i Kaliny
      Adela lub Adelia, Adelina zamiast Idalii
      Lucyna lub Łucja, ewentualnie Flawia zamiast Felicji
      Róża zamiast Rozalii
      Rozalinda lub Rozalina zamiast Rozalii
      Azalia zamiast Rozalii ( ale zbyt wymyślne dla Męża)

smile

Z takim nastawieniem Męża nie możesz oczekiwać raczej imienia innego, niż nieco mniej popularne i na pewno takie, o którym wcześniej często słyszał.
      Ty też masz prawo głosu, być może się mylę ale widzę Jego upór i prawdopodobnie zgodzi się tylko na znaną Mu klasykę albo na pozostałe, równie piękne imiona smile
      Dobrym pomysłem jest zawieszenie ich na tablicy czy lodówce, o czym wcześniej wspomniała Paula.
      Urszula jest dość surowa, za to zdrobnienie Ula bardzo sympatyczne smile
      Wanda jest uniwersalna, pasuje na każdym etapie życia smile
      Idalia - świetny wybór, śliczne imię, pełna forma lekka i elegancka, a skrót Ida wygodny i nowoczesny smile
      Felicja - bardzo ładne imię, tylko potem nadużywa się zdrobnienia Fela.
      Franciszka - nadają ostatnio też zdrobnienia od imion, w tym przypadku jest to Franka, o podobnej formie jak np. Blanka.
      Kalina - śliczne, delikatne i wdzięczne imię.
      Rozalia - świeże, melodyjne, przyjemne.
      Gaja - nie przekonuje mnie Gaja ale nadający rejestrują też inne imię, Galla - byłoby podobne do Kaliny i do Gai jednocześnie.
      Ina, Inga, Inka, Inessa, Inanna, Inna, India - wszystkie dają formę Inka, Ina. Inne podobne - Kinga - Kinia.

Propozycje zbliżone do oczekiwań Męża:

Kornelia, ( ewentualnie Koralia, Koralina)
      zamiast Karoliny).

Emilia - podobne są Melania, Malina, Melissa, Mila, Amalia, Namira, Amelia, Emma, Milena, Milana, Olimpia, Emiliana, Liliana.

Antonina - można nadać mniej popularną Antonię albo Antonellę.

Wiktoria - z podobnie brzmiących - Weronika, Wiwiana, Wiola, Wirginia, Wergilia, Wegilia,Witalina, Wiridiana, Wiganna, Wisteria, Wiara, Werena - ale poza Weroniką, Wiolą i Wiwianą reszta z nich to bardzo rzadkie imiona.
      • niii Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 00:41
        Dodaję jeszcze :

Jaśmina zamiast Emilii ( powtarzam)
        Ismena
        Noemi - zamiast Emilii ( powtarzam)
        Berenika zamiast Wiktorii
        Liwiana zamiast Wiktorii i Emilii
        Ludwika zamiast Wiktorii
        Lidia zamiast Idalii
        Daniela zamiast Idalii
        Marcelina zamiast Karoliny
        Michalina zamiast Emilii i Karoliny
        Żaklina zamiast Kaliny ( osobiście nie preferuję)
        Flora zamiast Kaliny i Franciszki
        Zgadzam się, że Gaja nie jest wydumana, tylko rzadsza niż Maja i Kaja.
        Spróbuj oswajać Męża, wieszając w domu propozycje, a być może zgodzi się nawet na Kalinę i Kaję. Dla odmiany wybierz dwie odstające od ogólnego gustu i dodaj do nich Gaję i Kalinę.
        • laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 01:13
          Jaśminę odrzucił mąż.
          Zaproponuje mu jeszcze z tych opcji Noemi i Michalinę. Reszta mi nie leży wink

• laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 03.09.23, 23:31
      Z propozycji spodobały mi się:
      Jaśmina, Gloria, Malwina i Celina.
      Zapomniałam napisać, że jeszcze bardzo podoba mi się Melania!
      Kornelia średnio, bo ostatnio jest popularniejsza, ale mąż akceptuje, więc nie odrzucam. Wybierając pomiędzy tamtymi opcjami męża a Kornelią to już chyba wole Kornelię.

Wcześniej mąż był skłonny nadać Rozalię, ale nagle mu się nie podoba 🤷🏻‍♀️

Z tych nowych opcji może się uda przekonać męża do Malwiny. Gloria i Jaśmina niestety już dostały głos na nie…

Apolonii nie chce, bo w rodzinie jest już Pola.

Rozważam tez Adelę, ale tutaj muszę się jeszcze zastanowić zanim zaproponuje mężowi.

• laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 01:18
        A jak odbieracie Gabrysię?
        Wiem, że jest dość popularna, ale Gabriela nawet mi się podoba… może na to imię zgodziłby się mąż.

Po głowie chodzi mi jeszcze Inga, mąż wspominał o Idze, ale ja jednak wolę Ingę niż Igę.
        • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 09:28
          Mimo dawnej popularności (obecnie popularność imienia spada) bardzo lubię Gabrielę /Gabrysię jestem za😃 tak samo jak Karolinę
          Inga też jest ciekawa i mało popularna ale osłuchana.
        • niii Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 14:32
          Gabriela bardzo mi się podoba, wybrałabym ją również pomimo spadku popularności - ma bardzo melodyjne brzmienie smile
          Spytaj Męża o Ingę, może też Mu podpasuje, można z niej układać Inkę, Inię, Inęwink

Z Twoich typów z lodówki ułożyłabym taką kolejność, poza oczywistymi liderkami, Gają i Kaliną oraz Kornelia, na którą nie jesteś zdecydowana( imię brzmi bardzo dobrze i dźwięcznie ale obecnie jest mnóstwo Kornelii).

Uwzględniłam też opinię męża - Gloria, Rozalia Jaśmina są urocze i doceniane przez nadających, jednak pominęłam celowo, by otworzyć się na inne pomysły:

1. Noemi - gdyby udało się przekonać Męża, byłby to dość rzadki i przyjemnie brzmiący wybór, po prostu hit wink
          2. Malwina i Melania jednocześnie - nie są zbyt często nadawane, pełne uroku. Malwina świeża i dziewczęca, Melania klasyczna i elegancka i właśnie na nie poza Noemi, Idalią, Ingą i Gabrielą postawiłabym najbardziej smile
          3. Idalia - subtelna i bajkowa jako pełna forma, zaczyna być nadawana, dotąd rzadka
          4. Gabriela i Inga - pięknie skomponowana i można mówić też w skrócie Gaja, Gala, jednocześnie popularna w poprzednich nadaniach. Inga to oryginalne imię, zawiera trochę z Gali, Gabrieli i zdrabnia się do Iny, Inki
          5. Celina albo Celia - delikatne brzmienie, powolny powrót jako neo- retro, niebiańskie znaczenie
          6. Adela- powracająca i o szlachetnym dosłownie znaczeniu, wyraźnym i jednocześnie miłym brzmieniu
          6. Wanda - ostatnio rośnie jej popularność, plus za polskie imię i skojarzenie z legendarną Wandą oraz nimfą
          7. Kornelia - dałam przedostatnie miejsce, bo średnio u Ciebie wypada i jest bardzo popularna, poza tym ma możliwość różnych kombinacji zdrobnień - Kora, Nelia, Nela, Kolia, Kola, Kolina, Lia, Klia. Brzmi w moim odczuciu i wielu ludzi ładnie ale nie nadawaj, jak sama nie czujesz satysfakcji z imienia, tylko po to, by uniknąć wyborów Męża, bo będzie to tzw. 'zgniły kompromis'

8. Ida- Ida nie jest zła, za to Idalia znacznie ją przewyższa uniwersalnością i eteryczną kompozycją w pełnym imieniu, którą dziewczynka czy nastolatka może skracać do kompaktowej i modnej Idy, zachowując klasę całości
      • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 09:42
        Fajnie ze spodobały Ci się moje propozycje czyli Celina, Malwina i Gloria każde jest znane osłuchana ale niezbyt popularnesmile Malwina to mój faworyt z propozycji też jest fajna i tylko coś koło 150 nadań w pierwszy połowie 2023 roku. Melania też fajna ale rośnie w siłę.
        Podsumowując Twoja listę czyli bierzecie pd uwagę następujące imiona :
        Inga
        Adela
        Malwina
        Celina
        Gabriela
        Kornelia
        Urszula
        Michalina
        Melania
        W takim razie jestem za Malwinka lub Melania następnie Gabrielą, Celinka najmniej lubię Ingę ale ogólnie wszystkie Oki dopasowalabym do nazwiska Imię ma się podobać Wam a nie nieznajomym z forum 😃
        • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 10:02
          Cześć smile Jeśli przeszkadza Wam popularność imienia, to zrezygnowałabym z Gabrieli, Michaliny i Kornelii. Celina moim zdaniem jest nieco ciotkowata, dałabym jej trochę odpocząć. Urszula wydaje mi się zbyt twarda.
          Reszta podoba mi się smile Dopasowywałabym zatem do nazwiska.
          Dla swojej córki wybrałabym Adelę, Ingę lub Malwinę.
          • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 10:05
            * Miało być: "jeśli przeszkadza Ci", nie: "jeśli przeszkadza Wam". Bo pisałaś, że Twój mąż lubi imiona popularne.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 10:24
        Kornelia i Gabriela to niezłe typy. Ja może nie jestem fanką, ale wydaje mi się, że dobrze godzą Wasze gusta. Popieram też Michalinę, Malwinę i Adelę. A Rozalia po prostu nagle jest "be"? Może jednak sympatia powróci? wink
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 10:26
          A, Inga też jak najbardziej na plus. A jak mąż mówi o Idze, to może jednak przekona go Ida?
      • niii Re: Imię dla dziewczynki 05.09.23, 14:11
        Gloria miałaby w sobie coś z Gai, Gabrieli , Kaliny, Karoliny i Wiktorii.
        To piękne , dopiero wschodzące imię i dobry kompromis smile
        Z poprzednich wpisów wynika, że choć wisi jako propozycja, jednak jest już zminusowana przez Męża.

Jako zestaw - np:

Gloria Gaja
        Gloria Kalina
        Gloria Idalia
        Gloria Melania
        Gloria Urszula
        Gloria Malwina
        Gloria Wiktoria
        Gloria Rozalia
        Gloria Gabriela
        Gloria Karolina
        Gloria Emilia
        Gloria Jaśmina
        Gloria Michalina
        Gloria Inga
        Gloria Kornelia
        Gloria Adela

Jak widać, mnóstwo z Waszych propozycji pasuje, by być uzupełnieniem dla Glorii, a sama Gloria też zawiera część Waszych typów smile
        • niii Re: Imię dla dziewczynki 05.09.23, 14:12
          I Gloria Antonina smile
          • niii Re: Imię dla dziewczynki 05.09.23, 14:13
            I Gloria Celina* Przepraszam za rozciągnięcie, zawiesił mi się komputer.
    • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 04:03
      Z twoich propozycje podobaja mi sie wszystkie. Z propozycje meza Antonina (rozwazalam dla corki 20 lat temu, a teraz przez popularnosc nie byloby jej na liscie) I Urszula.
      Nie wiem dlaczego maz nie zgadza sie na Kaline jezeli Karolina Tak bardzo mi sie podoba.
      Zaproponuje Bogne, Antonie, Adeline, Leonie, Ignacje, Jagne.
      Ogolnie to trzeba szukac, az obydwoje bedziecie zadowoleni. Lista na lodowce pozwala sie oswoic I "osluchac" osobom, ktore lubia popularne imiona takie jak twoj maz
    • laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 12:17
      Zawiesiłam na lodowce kartkę z imionami:
      Gaja
      Kalina
      Jaśmina
      Malwina
      Rozalia
      Wanda
      Celina
      Adela
      Idalia
      Ida
      Melania
      Gloria
      Gabriela
      Kornelia (choc tutaj sama nie jestem przekonana)

Mąż dopisał jeszcze Wiktorię i uwaga HANNĘ (jego babcia tak miała na imię). Hania nawet brzmi Ok, ale nie wyobrażam sobie tak nazwać dziecka, strasznie popularne imię, ciagle spotykam małe Hanie.
      Na drugie imię Hanna może być Ok.

Mam nadzieje ze sposób z lista coś da wink
      Dziękuję za wiele rad i propozycji, na pewno dam znać jakie imię otrzymała córeczka.
      • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 12:29
        Trzymam kciuki, żeby metoda sprawdziła się także u Was 😃.
      • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 13:15
        Trzymam kciuki rowniez!
        Maz lubi tylko bardzo osluchane imiona wiec mam nadzieje, ze oslucha sie tych na liscie.
      • niii Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 13:56
        Tak, to świetny pomysł, będzie spoglądał i po przyzwyczajeniu uzna, że to są ' normalne' imiona, można Mu też pokazywać listę aktualnych noworodków smile
        Nie polecam Hanny nie tylko dlatego, że czegoś mi w tym imieniu brzmieniowo brakuje ( posiada miłe zdrobnienie ale sporo psuje surowa, sucha forma Hanna, przyjemniej brzmi Hania i Hana) ale przez przygniatającą popularność.
        Wiktoria jest piękna, jednak przepowszechna.

Imiona, które zawiesiłaś to naprawdę optymalny i przy tym piękny wybór smile
        Powodzenia w działaniu listy imion- życzeń! smile
      • zamarzenia90 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 14:25
        Imiona z listy w większości mi się podobają, wiec bardzo kibicuje wink

Imiona męża niekoniecznie do mnie przemawiają.

Mam nadzieje ze znajdziecie kompromis, który Was usatysfakcjonuje - wiem co czujesz mam teraz dylemat z wyborem imienia dla synka.

Szczęśliwego rozwiązania i daj znać jak mała się urodzi!
      • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 14:39
        Ja także kibicuję tym imionom, w szczególności Adeli, Malwinie i Gai.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 15:45
        Podoba mi się Twoja lista. Oby tylko mąż się nie "opatrzał" z Wiktorią i Hanią wink Wszystkiego dobrego i czekam na wieści!
      • polik17 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 20:50
        Zdecydowanie odrzuciłabym Hanię. To imię tak popularne, że aż przeźroczyste 😅 Z listy bardzo podoba mi się Kalina, Rozalia, Idalia/Ida, Gloria, Kornelia i Melania. Wiktoria jest piękna, ale jeśli zależy Ci na mniej popularnym imieniu odrzuciłabym ją. 17 miejsce w rankingu to co prawda nie tragedia, ale dziewczynka spotykałaby masę nastoletnich imienniczek.
      • n.ataleczk.aa Re: Imię dla dziewczynki 10.09.23, 12:59
        Cześć 🤗.
        Imiona, które proponujesz są prześliczne. Zwłaszcza podobają mi się; Gaja, Jaśmina, Rozalia, Wanda, Celina, Adela, Idalia, Melania, Kornelia. Wiktoria i Hannę zbyt popularne. Od Idy wolę Idalię, która daje więcej możliwości zdrabniania. Nie lubię Glorii i Gabrieli, wobec Kaliny i Malwiny jestem neutralna.
    • polik17 Re: Imię dla dziewczynki 04.09.23, 20:31
      Cześć smile Podobają mi się zarówno propozycje Twojego męża, jak i Twoje. Bardzo popieram Idalię/Idę, Kalinę i Rozalię. Są to imiona nie z szczytów rankingów, a jednocześnie znane. Przy Rozalii myślę, że można uniknąć Rózi, bo jednak to bardziej oczywiste zdrobnienie od Róży. A Rozalię można zdrabniać Rozalka, Rozalcia. Co do Wandy - dla mnie nastolatka to po prostu Wanda smile Franciszka może być Franką, a Felicja Felą. Ja osobiście nie jestem fanką tych zdrobnień, dlatego nie nadałabym tych imion. Ina może być skrótem od Kaliny smile
      Z propozycji męża bardzo lubię Karolinę, Emilię i Wiktorię, jednak są tak popularne, że dałabym im trochę odpocząć smile W Urszuli uwielbiam zdrobnienie Ula, w Antoninie podoba mi się Tosia.
      Moje propozycje:
      Matylda, Melania, Dominika, Liliana/Lilianna, Marcelina, Blanka/Bianka, Klara, Weronika, Jagoda, Diana, Kinga/Inga, Malwina/Malina, Łucja, Liwia.
    • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 05.09.23, 09:38
      Obstawiam, że zostanie Gaja😃😃😃 lub Kalinka jak tylko mąż się opatrzy
      Kalina Hanna brzmi super
    • laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 15.09.23, 21:44
      A co myślicie o Emmie? Zamiast Emilii męża?

Jeszcze myślałam o Toli… ale chyba w pełnej wersji Anatolia? Jakaś jeszcze może być pełna forma Toli? Tola brzmi podobnie do Poli i może mąż by się zgodził.
      • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 15.09.23, 22:08
        Emma bardzo mi się podoba smile Popieram to imię.
        Tola w pełnej wersji może też być Anatolą, Tolisławą, Teodorą.
      • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 16.09.23, 07:42
        Jeśli chodzi o Tolę, jako zdrobnienie np od Anatolii- jestem na tak.
        Tola_po_prostu_Tola- nie.
        Za Emmą nie przepadam, jednak do Poli imo pasuje.
        I chyba wolę Emmę od mdłej, nijakiej i nieporęcznej imo Emilii 🤔.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 16.09.23, 10:40
        Nie jestem jakąś wielka fanką Emmy, natomiast wolę ją od Emilii. Jeśli to ma być Wasz kompromis, to popieram.

Tola jako zdrobnienie jest super. Mnie urzeka Anatolia. Nie zdecydowałabym się jednak na Tolę dla siostry Poli - dla mnie to za duże podobieństwo.
        • laura9627 Re: Imię dla dziewczynki 16.09.23, 22:48
          Sprostuje - nie mamy córki Poli, ale wspomniałam o niej, bo mężowi się podoba to imię i myślałam, ze może zamiast Poli to Tola, czyli Anatolia np.
          • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 08:50
            Jeśli nie macie Poli (przyznaję, że już mi się plączą wątki 🙈), to tym bardziej popieram Anatolię!
            To tylko 1 litera, ale zdecydowanie wolę Tolę niż Polę.
            Może dlatego, że Tola (jeszcze?) nie wyskakuje z lodówki.
          • niii Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 11:19
            Jest i Anatola i Anatolia poza samą Tolą.
            Można też dać podobne głoskowo - Antonella.
            • zaisa Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 14:58
              14 lat temu w urzędzie nie zgodzono się na imię Tola. Dziewczynka została Anatolą.
              Tola funkcjonuje również jako zdrobnienie od Antoniny.
              A jak będziecie zdrabniać imię córki - wyjdzie samo smile. Czasem z przejęzyczenia, czasem inne dziecko wymyśli/wymówi wersję, która przylgnie.
              Wersja szkolna - to kolejna historia. Jeśli utrzymają się obecne nurty to Rozalia w szkole może być Rozą.
              Obyście wybrali imię, które będzie pasowało i do dziecka, i dziecku.
      • polik17 Re: Imię dla dziewczynki 16.09.23, 12:00
        Nie przepadam za Emmą, zdecydowanie wolę do bólu popularną Emilkę smile Ale dla Was to może być fajny kompromis. Anatolia osobiście kojarzy mi się zbyt geograficznie, jednak u kogoś doceniłabym. Zdrobnienie Tola jest ładne smile
      • misslucky133 Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 14:18
        Osobiście nie lubie Emmy i nigdy nie bralabym jej pod uwage jako zamiennik Emilii. Wydaje mi sie plytka i bardzo uboga brzmieniowo (wszystkie jej zdrobnienia moga byc rownie dobrze zdrobnieniami Emilii), dodatkowo jest mocno przebrzmiala i nudna jesli chodzi o takie szersze, ogolnoswiatowe spojrzenie. Emilia bardzo lubie za plastycznosc, miedzynarodowosc i mnogosc roznych zdrobnien ( Emilka, Mila, Emi, Mili ). Tylko, ze te opinie o imionach sa tak subietywne, ze polecalabym Ci kierowac sie tym co przeczytasz na forum tylko na jakies 10 %. Jesli wiekszosc ludzi Ci napisze np. nadaj Gaje czy Kaline to przed nadaniem sami sie gleboko zastanowcie czy naprawde te imiona Wam sie podobaja. Najgorsze co moze byc to byc pozniej zawiedzionym i myslec nad zmiana.
        • niii Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 19:06
          Popieram, o wiele lepsza i przy tym elastyczna jest Emilia smile Czy rzadsza Emiliana - przykład: Emiliana Torrini, piosenkarka.
          Ewentualnie Emmelina, jeśli musi nawiązywać do Emmy.
      • n.ataleczk.aa Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 16:19
        Lubię Emmę, ale zdecydowanie bardziej podoba mi się Tola, zwłaszcza jako zdrobnienie od Anatolii.
      • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 21:15
        Tolislawa lub Tolimira
        • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 17.09.23, 22:08
          Jeszcze Toligniewa.
          • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 20.09.23, 00:21
            Fakt 😉
          • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 20.09.23, 11:33
            Teoretycznie mozna rowniez doliczyc Tolichne
            • niii Re: Imię dla dziewczynki 21.09.23, 14:46
              Jej najbardziej, brzmi przyjemnie smile
              • niii Re: Imię dla dziewczynki 21.09.23, 14:46
                Jak*
        • niii Re: Imię dla dziewczynki 19.09.23, 23:55
          Właśnie, trzeba dodać koniecznie wszystkie trzy 'dwudzielne' Tole. Moją faworytką jest Tolimira ale Tolisława też brzmi uroczo jako Tolisia, prawie jak Tulisia. Toligniewy ani imion z 'gniewem' w tle nie lubię, za to urozmaica wybór.

Znalazłam też ciekawe imię Tala, pochodzi z greki. Za granicą jeszcze Talissa w różnym zapisie.
          I inne imię, Talia na południu Europy.

• sulimira Re: Imię dla dziewczynki 22.09.23, 06:35
        Emma nie podoba mi sie, Emilia bardziej dzwieczna, ale Emi mozna rowniez zdrabniac imie Emnilda
        • niii Re: Imię dla dziewczynki 25.09.23, 07:20
          Popieram również Emnildę, poza nią Emilię, Emiliane, Noemi, Naomi i Emmelinę.
      • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 22.09.23, 09:16
        Lubię Tolę, jako jedno z niewielu imion zdrobnieniowych.
    • niii Re: Imię dla dziewczynki 16.09.23, 16:06
      Zaproponuję jeszcze wyjątkowe i rzadkie imię dla dziewczynki - Talita, podobne do Toli, Anatoli oraz Anatolii. Oznacza małą dziewczynkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.