Dodaj do ulubionych

Quentin.....

06.01.07, 12:48
chyba potrzebuje dziewczyny Waszej pomocy...
co prawda mamy jeszcze troche czasu ( termin mam na maj), ale..... eh tak ciezko wybrac imie.

Mamy juz jedengo synka- Marvin ( dodam tylko, ze mieszkamy w Niemczech), jeszcze nie wiem czy bedzie chlopczyk czy dziewczynka, ale szukamy imion w miare neutralnych zarowno w Polsce jak i w Niemczech.

Dla dziewczynki zawezilam (narazie przynajmniejwink), do : Amelia, Emilia lub Livia... Gorzej mam z chlopcem.... myslalam o Julianie, a M z synem molestuje mnie wlasnie o Quentina..... Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Quentin..... 06.01.07, 13:52
      Quentin jest mało neutralny w Polsce, bo po polsku to Kwintyn - czyli pisownia
      i wymowa zupełnie się różnią. Zresztą Quentin to pisownia francuska; po
      niemiecku znalazłam odpowiednik Quintinus.

Julian za to jest bardzo dobry, jak i parę innych imion:
      - Florian,
      - Fabian,
      - Cyprian,
      - Tytus/Titus,
      - Tymon/Timon,
      - Teodor/Theodor,
      - Sebastian,
      - Samuel,
      - Rufus (czy Twój mąż czytywał książki o Mikołajku? wink),
      - Roger (w Polsce wymawiane przez "g"),
      - Remigius/Remigiusz,
      - Otmar
      - Melchior
      - Lucjan/Lucian

...i jeszcze dużo dałoby się na pewno znaleźć.

W każdym razie wydaje mi się, ze Quentin w Niemczech to tak, jakby przyjechali
      Japończycy do Portugalii i nazwali dziecko Sigismund. Można, ale może jeszcze
      da sie poszukać czegośc innego wink Pozdrawiam smile g.
      • annajustyna Re: Quentin..... 06.01.07, 14:46
        Sadzac po tych ultraniemieckich imionach (sorry za lekka zlosliwosc), mieszkacie
        chyba w Niemczech Wschodnich? Marvin nie jest imieniem ani polskim, ani
        niemieckim...Proponuje: Konrad, Bededikt etc. Cos w tym kierunku. Wszytskiego
        dobrego dla dzidziusia i przyszlej (podwojenj juz, ale Ci zazdroszczesmile)) Mamy!
        • annajustyna Do Gaudencji: Mikolajek jest w DE nieznany! 06.01.07, 14:47

• gaudencja Re: Do Gaudencji: Mikolajek jest w DE nieznany! 06.01.07, 17:30
            Atiwoj nie pisała, że jej mąż jest Niemcem.
        • atiwoj2 Re: Quentin..... 06.01.07, 15:05
          Szczerze powiem, ze nawet nie wiem ktore z podanych imion jest takie faktycznie "ultraniemieckie", ale nie musi to byc imie typowe. Stad wlasnie Marvin, jest imieniem angielskim, ale czesto spotykanym (przynajmniej w naszym regionie).
          Tego Quentin'a tez znalazlam na niemieckiej stronie z imionami, tyle ze z komentarzem "rzadko spotykane".

co nie zmienia jednak faktu, ze ja jestem na NIE (moj M jest fanem filmow Tarantino i zapewne stad jego chec nazwania tak naszego dziecka...)

No ale musze podac kontrpropozycje, a z tym juz gorzej... ale czytam Was i moze dojdziemy z M do jakiegos sensownego consensus'u....
          • annajustyna Re: Quentin..... 06.01.07, 17:27
            To moze Martin??? Choc moze sie Wam mieszac (jak sie szybko mowi, to brzmi
            podobnie), ale ladne b. imie...A Michael??? Thomas???
    • annajustyna A moze Rupert albo Robert? 06.01.07, 14:56
      Rupert to piekna staroniemiecka forma imienia Robert...
    • Gość: natalia Re: Quentin..... IP: *.chello.pl 06.01.07, 19:33
      Mi z niemieckich imion najbardziej podoba się Sebastian lub Bastian. Może byc
      też Maximilian albo Alexander.
      • annajustyna Re: Quentin..... 06.01.07, 19:55
        Akurat to nie sa niemieckie imionawink, choc wystepuja. Typowo niemieckie to jest
        Helmut, znane tez w PLwink))). A Johannes? Albo Jan???
        • Gość: natalia Re: Quentin..... IP: *.chello.pl 06.01.07, 20:06
          No przyznam, że nie znam się na niemieckich imionach a te akurat mi się
          podobają.
          • astomi25 Re: Quentin..... 06.01.07, 20:43
            Annajustyna a skad wniosek, ze autorka watku mieszka w Niemczech wschodnich?
            Ja mieszkam teraz na zachodzie Niemiec (Badenia) i tu Marvinow jak mrowkow...
            • annajustyna Re: Quentin..... 07.01.07, 11:30
              Taaak??? Ja mieszkam w Bawarii i nigdy sie nie spotkalam z takim imieniem (w
              Badenii mieszkal moj maz i tez nie slyszal). Natomiast hamerykanskie, francuskie
              i hiszpanskie imiona sa typowe dla Niemiec Wschodnich...Enrico, Mandy, Jeanette
              i inne dziwolagi (jak na niemieckie dzieci z niemeickich rodzicow oczywisciesmile))).
              • atiwoj2 Re: Quentin..... 07.01.07, 12:51
                To zeby formalnosciom stalo sie zadosc, powiem tylko, ze mieszkamy 20 km pod Hannove'em od 7 lat ( do landow wschodnich mamy jednak kawalek) i u nas Marvinow jest moze nie jak mrowkow, ale sporo smile

mam nadzieje, ze zaspokoilam Twoia ciekawosc Annajustyna - a swoja droga, nie powinno sie tak generalizowac, tym bardziej, ze Bawaria jest landem dosc konserwatywnym, i wszelkie nowosci sa tam niezbyt chetnie widziane.

pozdrawiam
                • annajustyna Re: Quentin..... 07.01.07, 14:40
                  Wczesniej mieszkalam (studia, a potem praca) prawie 10 lat w Brandenburgii. Brr...
              • abiela Re: Quentin..... 07.01.07, 12:53
                Ania to chyba nie znasz dzieci w wiekus zkolnym, Marvin jest bardzo popualrny w
                całych Niemczech:
                lexikon.beliebte-vornamen.de/marvin.htm
                A Enrico, Mandy i Jeanette to już dawno nie to pokolenie, osoby o tych imionch
                maja teraz ok. trzydziestki.
                • annajustyna Re: Quentin..... 07.01.07, 14:41
                  Niestety te byle dzieci ok. trzydziestki nadaja swoim dzieciom jeszcze
                  "ciekawzse" imiona: shirley, MacKenzie, Justin (czytane Dzastin)sad((((.
                  • abiela Re: Quentin..... 08.01.07, 14:13
                    annajustyna napisała:

> Niestety te byle dzieci ok. trzydziestki nadaja swoim dzieciom jeszcze
                    > "ciekawzse" imiona: shirley, MacKenzie, Justin (czytane Dzastin)sad((((.

Owszem, nie przeczę, mi chodziło jedynie o skorygowanie błednej informacji z
                    poprzedniego postu.
                • Gość: . Re: Quentin..... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.01.07, 16:33
                  Abiela bardzo fajna stronka smile
    • abiela Re: Quentin..... 06.01.07, 21:22
      Marvin nie wydaje się mi być w Niemczech imieniem neutralnym, ale to tak na
      marginesie. Dla dziewczynki wybrałabym Amelię, Emilia jest baaardzo popularna. A
      dla chłopca może Felix, Jonas, Julius? Julian jest ok, ale pod warunkiem, że
      czytany przez "j".
      • astomi25 Re: Quentin..... 08.01.07, 16:16
        Annajustyna, nie przesadzaj z tymi imionami. Ja tez wczesniej mieszkalam w
        Brandenburgii i jesli chodzi o imiona to akurat pozwole sie z Toba nie zgodzic.
        To tutaj widze pelno Calvinow, Dzastinow, Liamow i innych tego typu. W
        Brandeburgii czesciej spotykalam zwyklych Florianow, Felixow, Lukasow i Christianow.

W obecnym przedszkolu mojej corki, nie potrafilabym po uslyszeniu niektorych
        imion, przypisac go do plci. Nie nie wspomne o pisowni...
        • abiela Re: Quentin..... 08.01.07, 23:36
          Astomi zgadzam się z Tobą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.