Gość: mamaignaca IP: 81.15.194.* 07.01.07, 16:59 cześć mam już jednego synka i zaczynam myśleć o drugiej ciąży z imieniem dla dziewczynki nie byłoby bo to, które jest już od dawna wybrane dla ewentualnej córeczki cudnie pasuje do nazwiskachoć cały zestaw miałby zaledwie 7 liter. nasze nazwisko brzmi Pol i niestety coś mi się wydaje, że mój ulubiony Józef do tego nazwiska nie pasuje (f w sąsiedztwie p). co wy na to- Józef Pol...???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 07.01.07, 17:03 zazwyczaj z bardzo krotkimi nazwiskami lepiej brzmia dluzsze imione. np. Franciszek Pol, Radosław Pol, Tymoteusz Pol ale polaczenie Jozef Pol nie jest zle. zeby nie wyszla tylko z tego zbitka józefpol - bo to troche jak nazwa firmy nie wiem, ja pisze tak intuicyjnie. Moze niech to ocenia forumowe autorytety? ale Józek bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 07.01.07, 17:17 Mnie się wydaje, ze jest w porządku. Nie jestem zwolenniczką dobierania bardzo długiego imienia do krótkiego nazwiska, bo to MSZ brzmi tak, jakby ktoś się rokołysał, a następnie coś upuścił. Albo nagle przekłuł lecący balon. Z podobnych imion moze być jeszcze Jozafat, jeśli uznasz, ze to lepiej pasuje do nazwiska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 07.01.07, 20:10 Moim zdaniem pasuje jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 09:35 józefpol,marcpol,itd trochę rzmi jak nazwa firmy,może dłuższe imię? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 10:05 Masz racje, troche sie zlewa ten Józef z nazwiskiem. Jozafat? ŁAdne. Może sa jewszcze inne podobne do józia imiona? Za to Józefina Pol byłabym zachwycona!!! Zdradzisz, jakie imie macie zaplanowane dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaignaca Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? IP: 81.15.194.* 08.01.07, 13:20 > Zdradzisz, jakie imie macie zaplanowane dla dziewczynki? dziewczynka byłaby Różą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 12:02 mysz56 napisała: > józefpol,marcpol,itd trochę rzmi jak nazwa firmy,może dłuższe imię? Tyle, ze józefpol akcentuje się zupełnie inaczej, niż Józef Pol. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaignaca Re: do mysz 56 IP: 81.15.194.* 08.01.07, 13:23 mysz56 napisała: > józefpol,marcpol,itd trochę rzmi jak nazwa firmy,może dłuższe imię? myślę, że tutaj nie chodzi o to że imię jest krótkie ale o to, że sąsiaduje z sobą F i P. mój półtoraroczny synuś ma na imię Ignacy więc imię nie jest długie a z nazwiskiem brzmi pięknie- Ignacy Pol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? IP: *.chello.pl 08.01.07, 16:41 Moim zdaniem Józef pasuje do nazwiska a poza tym to ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 22:07 pierwszy raz się spotykam,żewszystkim się podoba imię Józef;mnie się ono niestety nie podoba.Już nieco lepszy jest ten Józefat.Przepraszam jeśli Cię trochę uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: do tami46 09.01.07, 22:24 tami46 napisała: > pierwszy raz się spotykam,żewszystkim się podoba imię Józef;mnie się ono > niestety nie podoba.Już nieco lepszy jest ten Józefat.Przepraszam jeśli Cię > trochę uraziłam. nie uraziłaś mnie. to czy dane imię się komuś podoba czy nie przerabialam już przy pierwszym dziecku i troche o tym myślałam, przy drugim napewno nie bedę sie już tym przejmowała, gdyby wszystkim podobało się to samo to wszystkie miałybysmy na imię Ewa. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 22:18 Józinek to świetne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 08.01.07, 23:26 Mnie się Józio bardzo podoba i z nazwiskiem brzmi ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:59 Odpowiedź na pytanie - wg mnie Józef Pol jest w porządku. Dodałabym może jeszcze jakieś drugie imię na specjalne okazje A tak poza tym - czy inspirujesz się Jeżycjadą, czy też spotkanie w jednej rodzinie Ignacego i Józefa lub Róży jest przypadkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 10.01.07, 22:50 wcześniej pisałam jako gość bo z niewiadomych powodow nie mogłam się zalogować. > A tak poza tym - czy inspirujesz się Jeżycjadą, czy też spotkanie w jednej rodz > inie Ignacego i Józefa lub Róży jest przypadkowe? nie czytałam Jeżycjady więc imiona, które mi się podobają to czysty przypadek zbieżności. Różę dawno temu wymyślil moj mąż, w Ignacym zakochała się kiedy poznałam malego, nieprzeciętnego chłopca o tym imieniu a Józka wymyśliłam całkiem niedawno bo po pierwsze w rodzinei było wiele sprzeciwów, kiedy dawaliśmy synkowi na imię Ignacy więc pewnie przy Józefie wściekali by się 10 razy bardziej (a ja jestem swego pewna i Jóefa uwielbiam), a po drugie zakochałam się też w tym imieniu kiedy poznałam noszacego je, cudnego 5 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 10.01.07, 16:09 wg mnie Jozef pasuje do Wasezgo nazwiska dobre polaczenie to tez np Jan Pol albo Aleksander Pol Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 10.01.07, 16:13 ps - tez mam synka Ignasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Józef- czy pasuje do nazwiska? 10.01.07, 19:40 Oby tylko nie Marek... Odpowiedz Link Zgłoś