poziomka64 11.01.07, 21:30 Razem z moja rodzina wyprowadzam sie do Londynu.Bedziemy tam mieszkac na stale.Przejmiemy angielskie obywatelstwo.Nazywam sie Alicja moj maz Robert. Mamy trojke dzieci: Zuzie i Oliwie(2 latka) Jakuba(5 latek) Oczywiscie dodam ze bede miec kolejne dziecko coreczke.Mała urodzi sie juz w Londynie.Zastanawiam sie tylko czy moglibysmy zmienic nasze imiona na odmienniki angielskie czyli: Alicja-Alice Robert-Robbie lub Rob(ew.Bob) Zuzanna i Oliwia-Susane lub Susan i Olivia Jakub-Jacob. Strasznie podobaja nam sie te odmienniki a szczegolnie dla moich dzieciaczkow.Corka co ma sie urodzic bedzie sie nazywac Emma lub Anne.Nazwisko mamy typowo polskie.Nazywam sie Alicja Kowalska.Ale w Londynie bedzie juz albo Alicja Kowalski albo Alice Kowalski.Moze imiona angielskie nie pasuja do naszego nazwiska ale strasznie chcemy miec angielskie imiona.Czy mogli bysmy zmienic sobie te imiona blagam pomozcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mysz56 Re: Pomozcie blagam!!! IP: *.chello.pl 11.01.07, 21:39 pewnie i możesz zmienić tylko po co?polskie imiona są takie piękne Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pomozcie blagam!!! 11.01.07, 21:44 Oczyiwscie, ze mozecie. Tylko po co z Roberta robic Boba? I tak jest to typowe zdrobnienie od tego imienia w Anglii (notabene potocznie Bob oznacza policjanta) - to tak jakby Twoj maz zmienil w Polsce imie na Robcio...A co do nazwiska - moze od razu na Smith? Bo Kouolski (ach ta angielska wymowa) moze sprawic problemy...Aha, generalnie ludzie bez kompleksu nizszosci polskiej nabywajac 2. obywatelstwo pozostaja przy formie imienia i nazwiska zgodnej z metryka (mam na mysli czasy wspolczesne)...Moj ojciec wciaz ma na imie Andrzj, a nie Éndrju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pomozcie blagam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:29 > ale strasznie chcemy miec angielskie imiona. Może najpierw przeprowadźcie się i zobaczcie, jak długo będzie trwał zachwyt nad wszystkim co angielskie? Przepraszam, ale trochę śmiesznie to brzmi... Moim zdaniem macie bardzo ładne imiona, i na dodatek zupełnie bezproblemowe w UK. Alicja, Robert, Zuzanna, Oliwia i Jakub - to brzmi naprawdę ładnie! Co więcej, Robert jest imieniem jak najbardziej w krajach anglojęzycznym spotykanym spotykanym, a Robbie, Rob czy Bob to nic innego, jak zdrobnienia, z rzadka funkcjonujące jako osobne imiona (por. www.ssa.gov/cgi-bin/babyname.cgi). Od Alice popularniejsza jest Alicia (i mnie akurat bardziej podoba się ta forma). Jeśli macie obywatelstwo brytyjskie, możecie pewnie zmienić imiona bez problemu. Musielibyście się dowiedzieć na miejscu w UK, albo w ambasadzie. Pewnie to drobiazg do załatwienia przy wyrabianiu paszportów. Nawet w UK i z brytyjskim obywatelstwem, wciąż będziecie Polakami. A polska pisownia nie przeszkadza, ma wręcz atut oryginalności. Co do imion dla córeczki, Emma jest bardzo ładna, choć o ile w Polsce jest oryginalna, w UK raczej - ograna. Na Anne raczej bym się nie zdecydowała, bo Anna jest dużo bardziej uniwersalna (spójrz na statystyki na tamtej stronie - np. Amerykanie upodobali sobie ją bardziej niż Anne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pomozcie blagam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:30 Zapomniałabym - to, jak Wy i Wasze dzieci będą nazywane w UK, i tak dopiero "wyjdzie w praniu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabeska Re: Pomozcie blagam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 03:36 Szczerze przyznam, ten post wygląda mi na objaw łagodnej manii. Wszystkie wymienione imiona są jak najbardziej uniwersalnie rozpoznawalne i międzynarodowe, i pojęcia nie mam, dlaczego chciałabyś, poziomko, je na siłę zmieniać. Nie chodzi przecież o Świętosławę czy Władysława. Imiona w pisowni angielskiej z polskim nazwiskiem zawsze, ale to zawsze mi zgrzytają i brzmią lekko kuriozalnie. Decyzja o zmianie imion byłaby dla mnie racjonalna tylko jeżeli poprzedziłaby ją zmiana nazwiska. Inaczej wychodzi nie przymierzając zestawik bliski estetyce Dolores Kapusty. Poza tym, podajesz troszkę nieścisłe informacje dotyczące angielskich odpowiedników waszych imion. - Alicja to nie tylko Alice, ale również Alicia, - Robbie lub Rob/Bob to nie angielskie odpowiedniki, ale angielskie zdrobnienia Roberta, który po angielsku zapisuje się tak samo, jak po polsku, - Zuzannę najlepiej oddać po angielsku jako "Susanna", po skróceniu której można otrzymać "Susan". Ewentualnie możliwe są opcje: Susannah, Suzanne, czy najbardziej zbliżona do oryginału hebrajskiego Shoshannah, o opcji "Susane" nigdy nie słyszałam, - Oliwia to oczywiście Olivia, piękne imię szekspirowskie, - a Jakub, gwoli ścisłości, może zostać nie tylko Jacobem, ale również Jamesem. Wniosek - można obejść się bez daleko idących zmian imion. A poza tym, wasze polskie imiona będą całkowicie zrozumiałe w Wielkiej Brytanii - a ich pisownia, odrobinę inna niż anglojęzyczna, będzie najzupełniej uzasadniona polskim nazwiskiem. Wszystko to oczywiście na nic, jeśli będziesz trwać na stanowisku "strasznie chcemy mieć angielskie imiona". W takiej sytuacji - jest to do załatwienia po uzyskaniu drugiego obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś