hovawartka 31.01.07, 13:21 Były wątki o imionach w Holandii, Ameryce itp. Podajcie, które obce imię wam się podoba i dlaczego. Ja jestem wielką fanką Irlandii i wiele imion z tamtej kultury mnie fascynuje, a tu jedno: Shannon - imię żenskie, tak jak piękna rzeka płynąca przez miasto Limerick ( limeryki też uwielbiam!) M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: natalia Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.chello.pl 31.01.07, 14:25 Moim ulubionym imieniem zagranicznym jest Charlotte. Właściwie to nie wiem czemu, tak mi wpadło w ucho i się w tym imieniu zakochałam. Z męskich imion najbardziej podoba mi się John. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 15:19 Żeńskie: Ingeborg Męskie: Josiah Odpowiedz Link Zgłoś
ixi22 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 22:20 Mi się strasznie podobają żeńskie - Amber, Heather i Lauryn, gdybym mieszkała w jakimś anglojęzycznym kraju to któreś z nich bym napewno wybrała dla córki. Z męskich zagranicznych nie mam faworytów Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 00:22 mysle ze Amber przyjeloby sie nawet w Pl ( nie pisze o usc)....ale na 100% gaudencja sie ze mna nie zgodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamaria Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 04.02.07, 15:03 Mi sie bardzo podoba Lauren,Brenda,Ashley. Elizabeth też jest ładne,ale mi sie tak bardzo nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 09:22 gruzińskie: Szorena, Wachtang, Suliko (ostatnie żeńskie) kaukaskie (spotykane np. w Gruzji i Czeczenii): Anzor Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 21:33 Hehe... o Suliko to za peerelu była nawet piosenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:37 Trzeba zaznaczyć, że "Suliko" to nie po prostu piosenka z czasów peerelu, tylko wyraz uwielbienia narodu polskiego dla naszego dobrodzieja towarzysza Stalina, bo to była jego ulubiona gruzińska piosenka ludowa. I na jego cześć śpiewał to cały ZSRR z przyległościami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.02.07, 21:59 Ulubioną gruzińską pieśnią Stalina była według zaprzyjaźnionych zupełnie inna pieśń, jakoś na "Ł", bliżej w tej chwili tytułu nie pamiętam (moje ulubione nagranie straciłam w dramatycznym wypadku jakieś 9 lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 21:52 zawsze podobało mi się imię Daisy i nadal mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamaria Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.02.07, 21:30 Zapomnialam dodac Evelyn, Irina i Elena. Evelyn i Elena to ulubione )). Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.07, 01:49 Poniewaz moje amerykanskie corki miewaja roznych znajomych ostatnio wymyslilam ze jak nie moze byc polskie imie to np. Diego mi sie podoba no i Dante a i imiona bedace slowami (czego nie mozna nadac w Polsce) tez niektore mi sie podobaja np. Rain (dla dziewczynki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 15:05 Podobają mi się Jeremy (syn będzie Jeremiasz) i Jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:16 Przyjęłam założenie, że za imię zagraniczne uznaję takie imię, które nie powinno wg mnie zostać nadane w Polsce przez polskich rodziców. Niezależnie od tego, czy ma polskie odpowiedniki. Jeśli chodzi o imiona męskie, wygląda na to, że jestem zadziwiająco konserwatywna, bo większość imion, które podobają mi się za granicą, ma bardzo do siebie zbliżone polskie odpowiedniki, więc nie ma ich tu co wypisywać. Wypiszę więc tylko te, które podobają mi się bardziej niż polskie odpowiedniki, i niektóre w Polsce nieużywane: Gary George Gunnar James Joel Orson Miles Neil Noel Ryan Jeśli chodzi o imiona żeńskie, to i wybór większy, i rozmaitość Wypisałam te, których polskich odpowiedników nie lubię lub też takie, dla których tych odpowiedników nie znam, a może ich nie ma... Aimee Consuelo Elaine Fionnuala Gaiane Guinevere Gwendolen Ianthe Maeve Muriel Opal Rhiannon Rosemary Soleil Sunniva Yvaine Odpowiedz Link Zgłoś
konstantynka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 16.02.07, 12:38 Uwielbiam francuskie imiona, zwłaszcza podwójne np. Pierre-Yves czy Marie Claire i zazdroszczę im, że używają ich w pełnej formie podwójnej i wszyscy się do nich tak zwracają. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 11.07.07, 19:00 Dokladnie! Do imiennikow ( imienniczek) dwuczlonowych typu Marie-Pierre, czy Pierre-Charles wszyscy zwracaja sie wlanie w ten sposob. Ostatnio zaczela sie moda amerykanska : do Jean-pascal, zwraca sie po prostu J.P ( Rzi-pe: nie mam polskiej czczionki dlatego pisze przez "rz") natomiast bardzo jest mi milo wiedzac ze niektorym forumowiczkom podoba sie imie Charlotte pozdrawiam Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 11.07.07, 19:36 Mariette Marie-France Florence - czy jest polski odpowiednik tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:11 A Florence to nie czasem Florentyna Fajnie by było , jakby mozna bylo zarejestrowac w Polsce Florencję. Slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 12.07.07, 22:24 donmari napisała: > Florence - czy jest polski odpowiednik tego imienia? Florencja po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:57 Mnie podobają sie : Nathan Nathaniel Ethan Liam Justin Noah Sunniva Charlotte Marisel Lily Amber Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 18:49 odświeżam Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 19:19 Bardzo podoba mi się Solea - imię hiszpańskie, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o jego etymologii. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 21:57 Pochodzi prawdopodobnie od Słońca, wszystko na to wskazuje ale jest też powiązana z czymś uroczystym (sollemnis), jak również bazą, podłożem ( np. solea w świątyni). W innych przypadkach jest nazwą sandała z przewiązką, podeszwą, tańcem flamenco, rośliną fiołkowatą, gatunkiem ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 23:20 Mnóstwo takich imion ale podam na razie kilka, np. : Moxy Niamh ( Neve, Nieve czyli Ni:v, Nia) Louve ( wilczyca) Skyla Seven Lluvia ( deszcz) Neveah ( wersja Heaven) Magenta Leilani Keilani Fia Gia Sia Via Twyla Gelsomina Bluebell Lyra Novalee Lurline Niola Lorelei Laguna Laverla Avril Sunniva Melody, Gemma i inne bardziej znane pomijam, bo są nadawane już w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.03.23, 10:04 Tak na szybko Żeńskie Sevim - turecka Rhian - walijska Mòr - szkocka Męskie Angus - szkocki Hamish - szkocki Hinrik - islandzki Magnus - kraje skandynawskie Oprócz tego uwielbiam czeskie zdrobnienia Jana i Wacława - Honza i Vašek Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.03.23, 10:06 Zapomniałam jeszcze o tureckiej Yasemin Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 19.03.23, 20:15 Moje ulubione 😊: Alani Amaryllis Athena Autumn Azalea Blossom Bluebell Camellia Celestia Charlotte Claire Clarissa Coralie Dahlia Daisy Delilah Fleur Florence Forsythia Freesia Harmony Haven Hazel Heather Hope Iris Ivy Lavender Leilani Liana Lilou Lotus Maeve Magnolia Melody Narcissa Noelani Noelle Ophelia Pearl Primrose Rosalia Rosanna Rosamel Rose Rosemary Ruby Sadie Sage Soleil Sophie Sunny Talia Willow Winter Violet Acacius Alistair Angel Artie Atlas August Apollo Blue Caspian Cassidy Clover Eliott Elmore Elwood Felix Forest Indigo Kai Leo Lupin Moon Oak Ocean Ollie Ozzy Phoenix Rainy Ray Rowan Tullius Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 26.01.24, 19:03 Lecisz z tym koksem, Dekadencie. Armenia - Aram, Anahit, Artawazd, Awetik, Hasmik, Howhannes, Martiros, Minas, Sarkis Francja - André, Antoinette, Antonin, Charles (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Maurice, Rosalie, Solange, Stéphane, Vitalie Gruzja - Giorgi, Irakli, Nino, Suliko, Szota Hiszpania - Antonia (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Federico, Ignacio, Leticia, María, Pablo, Santiago (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych) Rosja - Awdotia, Fiodor, Siergiej Włochy - Amedeo, Andrea, Federico, Flavio, Francesca, Leonardo, Marco (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Salvatore pozdrawiam, Dekadent Piątkowy Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 26.01.24, 21:53 Pozdrawiam również Z Twojego wyboru podobają mi się: Solance, Etienne, Antoinette, Madeleine, Marie, Mathilde, Maurice, Rosalie, Vitalie, Nino, Suliko, Szota, Antonia, Leticia, Maria, Santiago, Amadeo, Andrea, Fiodor, Flavio, Francesca, Leonardo, Marco, Pablo, Salvatore, Aram, Minas A Anahit nie sprawdziłam jeszcze wymowy , interesująca Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 27.01.24, 09:30 Niii, to świetnie, że spodobało Ci się aż tyle imion z mojej listy 🙂 Prawie wszystkie z nich są po ważnych dla mnie osobach ze świata kultury i sztuki. Strasznie mi szkoda niektórych z nich, bo w rodzinie występują już ich polskie odpowiedniki. Szkoda mi też Vitalie, samo imię bardzo mi się podoba, ale przeszkadza mi jedno skojarzenie. Coś mi się wydaje, że zapomniałam o jednym imieniu, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:36 K., wybierasz inspirujące, i sporo też takich, które mi bardzo podchodzą brzmieniem Nie znam wymowy wszystkich ormiańskich, więc zostawiłam resztę Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov więcej :) 19.05.24, 22:04 Pojawiło się kilka nowych imion. Lecisz z tym koksem, Dekadencie. Większość z tych imion jest po ważnych dla mnie osobach ze świata kultury. > Armenia żeńskie: Alik, Anahit, Ani, Arpi (imię mojej ulubionej blogerki), Arpine, Aszchen, Gajane, Hasmik, Lusi, Lusine, Narine, Seda, Szuszanik męskie: Aram (obecnie moje najulubieńsze imię), Arman, Arszag, Artaszes, Artawazd, Awetik, Awetis, Chaczik, Chaczatur (nie patrzcie w moją sygnaturkę), Eduard, Geworg, Hamlik, Harutiun, Howhannes, Hrant, Jeghisze, Martiros (imię mojego ulubionego malarza, z którym dzielę dzień urodzin), Minas, Narek, Sarkis, Szahnur (imię bohatera napisanego przeze mnie opowiadania, które czeka na publikację w prasie), Tigran, Wahan > Francja żeńskie: Antoinette, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Rosalie, Solange, Vitalie męskie: André, Antonin, Charles (jedno z nielicznych imion, do których mam tak ogromny sentyment), Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Stéphane > Gruzja żeńskie: Nino, Suliko męskie: Giorgi, Irakli, Lasza (tak miał na imię właściciel gruzińskiej piekarni w moim mieście, niestety już jej nie ma 😢), Szałwa (kiedyś myślałam, że to imię żeńskie ), Szota, Wachtang (mam ogromną słabość do tego imienia, niestety w moim otoczeniu budzi śmichy ) > Hiszpania żeńskie: Antonia, Leticia męskie: Federico, Ignacio, Pablo, Santiago > Rosja żeńskie: Awdotia męskie: Fiodor, Iwan, Nikita, Siergiej (mam przeogromny sentyment do tego imienia) > Włochy żeńskie: Francesca męskie: Amedeo, Andrea, Federico, Leonardo, Marco, Salvatore pozdrawiam, Dekadent (Wątek Szahnura Coraz Bliżej!) Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov pełna lista 26.05.24, 22:35 Zapomniałam o kilku imionach, które szczególnie lubię. Armenia > żeńskie: Alik, Anahit, Ani, Arpi, Arpine, Aszchen, Gajane, Hasmik, Lusi, Lusine, Narine, Seda, Szuszanik > męskie: Aram, Arman, Arszag, Artaszes, Artawazd, Awetik, Awetis, Chaczik, Chaczatur, Eduard, Geworg, Hamlik, Harutiun, Howhannes, Hrant, Jeghisze, Martiros, Minas, Narek, Sarkis, Szahnur, Tigran, Wahan Francja > żeńskie: Antoinette, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Rosalie, Solange, Vitalie > męskie: André, Antonin, Charles, Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Stéphane Gruzja > żeńskie: Nino, Suliko > męskie: Giorgi, Irakli, Lasza, Rewaz, Szałwa, Szota, Tejmuraz, Tengiz, Wachtang Hiszpania > żeńskie: Antonia, Leticia > męskie: Federico, Ignacio, Pablo, Santiago Rosja > żeńskie: Awdotia > męskie: Fiodor, Iwan, Nikita, Siergiej Włochy > żeńskie: Francesca > męskie: Amedeo, Andrea, Federico, Leonardo, Marco, Salvatore Nie wszystkie z tych imion mogłabym nadać w realu, nawet gdybym mieszkała w krajach, w których są one nadawane. Część z nich występuje w rodzinie w polskich odpowiednikach (Antoinette, Charles, Marco, Santiago), na inne miałabym za mało odwagi, inne budzą śmieszki w moim otoczeniu Zauważyłam, że bardzo lubię myśleć o tym, jakie imiona nazwałabym swoim dzieciom, gdybym mieszkała za granicą albo gdybym urodziła się w innym kraju. To chyba będzie mój ulubiony wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 09:09 Lubię współczesną żydowską wersję Rebeki - Rivka oraz jej zdrobnienie - Riva, ale polska Ryfka już mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:34 Mnie podoba się Riva, Rivka i Revecca, Reve( skojarzenia z marzeniami w innym języku). Ryfa i Ryfka w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:02 Hehe, mam tak samo Lubię Riwę przez "w", ale przez "f" to już nie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 20.05.24, 09:07 Ja mialam kolege o nazwisku Ryfka wiec mocne skojarzenia z tym Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 20.05.24, 10:12 Ja mam takie same skojarzenia ze względu na koleżankę o tym nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 11:11 żeńskie: Charlotte, Heather, Elisabeth, Iris, Svitlana, Ruslana, Hope, Willow, Fleur, Florence, Claire, Rosemary, Gudrun, Irma, Leonie, Paz, Guadalupe, Rosario, Marit, Pearl męskie: Pierre, Johann, Federico, Marco, Fiodor, Germain, Charles, Gunnar, Guillermo, Suren, Yehven, Zurab, Oleh, Ivan, Stepan, Bagrat, Petro, Robizoni, Eduardo, Naum, Hamidullah, Moritz, Fernando, Facundo, Bjorn, Sven, Egil, Floki Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:47 Z Twojego zestawu uprowadzam: Charlotte, Fleur, Swietłanę ale w polskiej wersji - Świetlana, Iris( że względu na bardzo starą piosenkę Goo Goo Dolls, Florence, Willow, Claire, Rosemary, Lupe, Leonie, Pearl, Rosario, Paz Dodałabym jeszcze np. Luz, skoro jest Paz i Roksolanę, jeśli jest Ruslana. Z męskich biorę bez namysłu : Fiodor, Marco, Naum, Moritz, Fernando, Sven, Floki, Pierre, Eduardo, Facundo, Gunnar. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:51 O, Moritza i Eduarda też bardzo lubię Florence też Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:07 niwius napisała: > Svitlana, Leonie, Zapomniałam o Switłanie mam sentyment do tego imienia. O dziwo na zagraniczną Leonie z "e" na końcu patrzę nieco pozytywniej niż na polską Leonię z "a" na końcu - Leonia z "a" nieciekawie mi się kojarzy (doprowadzająca mnie do szewskiej pasji bohaterka serialu, który oglądałam w czasach licealnych), natomiast Leonie przez "e" lubię > Pierre, Johann, Federico, Marco, Fiodor, Germain, Charles, Gunnar, Guillermo, S > uren, Yehven, Zurab, Oleh, Ivan, Stepan, Bagrat, Petro, Robizoni, Eduardo, Naum > , Hamidullah, Moritz, Fernando, Facundo, Bjorn, Sven, Egil, Floki Piątka za Federica, Marca, Fiodora, Germaina i Charlesa Guillerma też lubię. Do Surena mam sentyment. O Zurabie zapomniałam, też bardzo lubię to imię Mogłabyś napisać nieco więcej o imieniu Yehven? Skąd pochodzi, w jakim kraju jest nadawane? Mam wrażenie, że skądś je znam Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 02.02.24, 11:21 Żeńskie: Jennifer, Jean, Jane, Emma, Maeve Męskie: Hugh, Hugo, Harry, Noel, Nuno Emma i Hugo funkcjonują w Polsce, ale chyba zabrakłoby mi odwagi, żeby je nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:01 Bardzo lubię imię Hugo, ale niepoprawna odmiana doprowadziłaby Dekadenta do szaleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia [...] 03.02.24, 19:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.12.25, 22:46 Moja lista ulubionych zagranicznych imion to chyba najszybciej zmieniająca się rzecz na świecie. Obecnie obejmuje prawie wyłącznie imiona gruzińskie i ormiańskie, z (bardzo) nielicznymi wyjątkami. Celowo pomijam imiona z "kraju na R". Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam. ❤️ Gruzja - imiona żeńskie: Asmati Chatia Eka Eteri Gulchan Ketewan Lali Lika Manana Mariami Melano Mtwarisa Mzekala Mzia Nana Nani Natela Natia Nino Rusudan Suliko Szorena Tamar ❤️ Gruzja - imiona męskie: Akaki Amiran Anzor Awtandil Besarion Cotne Giorgi Giwi Guram Gurgen Lasza Leri Malchaz Mamuka Mindia Ramaz Rewaz Sandro Szałwa Szota Tamaz Tejmuraz Temur Tengiz Tornike Wachtang Wano Waża ❤️ Armenia - imiona żeńskie: Alik Anahit Ani Anusz Arpenik Arpi Arpine Aszchen Gajane Hasmik Lusi Lusine Nare Narine ❤️ Armenia - imiona męskie: Aram Arman Armen Arszag Artaszes Artawazd Awetik Awetis Chaczatur Chaczik Harutiun Howhannes Hrant Jeghisze Martiros Mchitar Mher Minas Narek Sarkis Szahnur Tigran Wahan Wardan Z mojej listy zniknęły imiona francuskie i włoskie. Po przesycie kulturą francuską imiona z tego kraju dość mocno mi zbrzydły, natomiast do "włoszczyzny" zniechęciła mnie znajoma. pozdrowionka noworoczne, Misza Odpowiedz Link Zgłoś