Dodaj do ulubionych

ulubione imiona - wersja zagraniczna

31.01.07, 13:21
Były wątki o imionach w Holandii, Ameryce itp. Podajcie, które obce imię wam
się podoba i dlaczego. Ja jestem wielką fanką Irlandii i wiele imion z tamtej
kultury mnie fascynuje, a tu jedno:
Shannon - imię żenskie, tak jak piękna rzeka płynąca przez miasto Limerick (
limeryki też uwielbiam!)
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: natalia Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.chello.pl 31.01.07, 14:25
      Moim ulubionym imieniem zagranicznym jest Charlotte. Właściwie to nie wiem
      czemu, tak mi wpadło w ucho i się w tym imieniu zakochałam. Z męskich imion
      najbardziej podoba mi się John.
    • olianka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 15:19
      Żeńskie:
      Ingeborg

Męskie:
      Josiah
    • amazon500 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 18:06
      Liv smile))
      • sara01 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 19:35
        Lars

pozdrawiam smile
        • ixi22 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.07, 22:20
          Mi się strasznie podobają żeńskie - Amber, Heather i Lauryn, gdybym mieszkała w
          jakimś anglojęzycznym kraju to któreś z nich bym napewno wybrała dla córki.
          Z męskich zagranicznych nie mam faworytów
          • agxa1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 00:22
            mysle ze Amber przyjeloby sie nawet w Pl ( nie pisze o usc)....ale na 100%
            gaudencja smile sie ze mna nie zgodzi...
          • marysiamaria Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 04.02.07, 15:03
            Mi sie bardzo podoba Lauren,Brenda,Ashley.

Elizabeth też jest ładne,ale mi sie tak bardzo nie podoba.
    • gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 09:22
      gruzińskie: Szorena, Wachtang, Suliko (ostatnie żeńskie)
      kaukaskie (spotykane np. w Gruzji i Czeczenii): Anzor
      • amazon500 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 21:33
        Hehe... o Suliko to za peerelu była nawet piosenka smile
        • Gość: manarai Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:37
          Trzeba zaznaczyć, że "Suliko" to nie po prostu piosenka z czasów peerelu, tylko wyraz uwielbienia narodu polskiego dla naszego dobrodzieja towarzysza Stalina, bo to była jego ulubiona gruzińska piosenka ludowa. I na jego cześć śpiewał to cały ZSRR z przyległościami.
          • gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.02.07, 21:59
            Ulubioną gruzińską pieśnią Stalina była według zaprzyjaźnionych zupełnie inna
            pieśń, jakoś na "Ł", bliżej w tej chwili tytułu nie pamiętam (moje ulubione
            nagranie straciłam w dramatycznym wypadku jakieś 9 lat temu).
    • tami46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 01.02.07, 21:52
      zawsze podobało mi się imię Daisy i nadal mi się podoba
      • marysiamaria Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.02.07, 21:30
        Zapomnialam dodac Evelyn, Irina i Elena. Evelyn i Elena to ulubione smile)).
    • cynta Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.07, 01:49
      Poniewaz moje amerykanskie corki miewaja roznych znajomych ostatnio wymyslilam
      ze jak nie moze byc polskie imie to np. Diego mi sie podoba no i Dante a i
      imiona bedace slowami (czego nie mozna nadac w Polsce) tez niektore mi sie
      podobaja np. Rain (dla dziewczynki)
    • Gość: Ola Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.02.07, 15:05
      Podobają mi się Jeremy (syn będzie Jeremiasz) i Jennifer smile
    • Gość: manarai Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:16
      Przyjęłam założenie, że za imię zagraniczne uznaję takie imię, które nie powinno wg mnie zostać nadane w Polsce przez polskich rodziców. Niezależnie od tego, czy ma polskie odpowiedniki.

Jeśli chodzi o imiona męskie, wygląda na to, że jestem zadziwiająco konserwatywna, bo większość imion, które podobają mi się za granicą, ma bardzo do siebie zbliżone polskie odpowiedniki, więc nie ma ich tu co wypisywać. Wypiszę więc tylko te, które podobają mi się bardziej niż polskie odpowiedniki, i niektóre w Polsce nieużywane:
      Gary George Gunnar James Joel Orson Miles Neil Noel Ryan

Jeśli chodzi o imiona żeńskie, to i wybór większy, i rozmaitość smile Wypisałam te, których polskich odpowiedników nie lubię lub też takie, dla których tych odpowiedników nie znam, a może ich nie ma...
      Aimee Consuelo Elaine Fionnuala Gaiane Guinevere Gwendolen Ianthe Maeve Muriel Opal Rhiannon Rosemary Soleil Sunniva Yvaine
    • konstantynka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 16.02.07, 12:38
      Uwielbiam francuskie imiona, zwłaszcza podwójne np. Pierre-Yves czy Marie
      Claire i zazdroszczę im, że używają ich w pełnej formie podwójnej i wszyscy się
      do nich tak zwracają.
      • lotka76 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 11.07.07, 19:00
        Dokladnie! Do imiennikow ( imienniczek) dwuczlonowych typu Marie-Pierre, czy
        Pierre-Charles wszyscy zwracaja sie wlanie w ten sposob. Ostatnio zaczela sie
        moda amerykanska : do Jean-pascal, zwraca sie po prostu J.P ( Rzi-pe: nie mam
        polskiej czczionki dlatego pisze przez "rz")
        natomiast bardzo jest mi milo wiedzac ze niektorym forumowiczkom podoba sie
        imie Charlotte smile

pozdrawiam
        Lotka
        • donmari Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 11.07.07, 19:36
          Mariette
          Marie-France
          Florence - czy jest polski odpowiednik tego imienia?
          • Gość: Dee Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:11
            A Florence to nie czasem Florentyna
            Fajnie by było , jakby mozna bylo zarejestrowac w Polsce Florencję. Slicznie smile
          • gaudencja Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 12.07.07, 22:24
            donmari napisała:

> Florence - czy jest polski odpowiednik tego imienia?

Florencja po prostu.
    • Gość: Dee Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:57
      Mnie podobają sie :

Nathan
      Nathaniel
      Ethan
      Liam
      Justin
      Noah

Sunniva
      Charlotte
      Marisel
      Lily
      Amber
      • astomi25 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 12.07.07, 15:35
        Sören.
    • n.ataleczk.aa Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 18:49
      odświeżam smile
    • remigia1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 19:19
      Bardzo podoba mi się Solea - imię hiszpańskie, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o jego etymologii.
      • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 21:57
        Pochodzi prawdopodobnie od Słońca, wszystko na to wskazuje ale jest też powiązana z czymś uroczystym (sollemnis), jak również bazą, podłożem ( np. solea w świątyni). W innych przypadkach jest nazwą sandała z przewiązką, podeszwą, tańcem flamenco, rośliną fiołkowatą, gatunkiem ryby.
    • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 13.03.23, 23:20
      Mnóstwo takich imion ale podam na razie kilka, np. :
      Moxy
      Niamh ( Neve, Nieve czyli Ni:v, Nia)
      Louve ( wilczyca)
      Skyla
      Seven
      Lluvia ( deszcz)
      Neveah ( wersja Heaven)
      Magenta
      Leilani
      Keilani
      Fia
      Gia
      Sia
      Via
      Twyla
      Gelsomina
      Bluebell
      Lyra
      Novalee
      Lurline
      Niola
      Lorelei
      Laguna
      Laverla
      Avril
      Sunniva

Melody, Gemma i inne bardziej znane pomijam, bo są nadawane już w Polsce wink
    • annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.03.23, 10:04
      Tak na szybko

Żeńskie
      Sevim - turecka
      Rhian - walijska
      Mòr - szkocka

Męskie
      Angus - szkocki
      Hamish - szkocki
      Hinrik - islandzki
      Magnus - kraje skandynawskie

Oprócz tego uwielbiam czeskie zdrobnienia Jana i Wacława - Honza i Vašek
      • annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 14.03.23, 10:06
        Zapomniałam jeszcze o tureckiej Yasemin
    • n.ataleczk.aa Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 19.03.23, 20:15
      Moje ulubione 😊:

Alani
      Amaryllis
      Athena
      Autumn
      Azalea
      Blossom
      Bluebell
      Camellia
      Celestia
      Charlotte
      Claire
      Clarissa
      Coralie
      Dahlia
      Daisy
      Delilah
      Fleur
      Florence
      Forsythia
      Freesia
      Harmony
      Haven
      Hazel
      Heather
      Hope
      Iris
      Ivy
      Lavender
      Leilani
      Liana
      Lilou
      Lotus
      Maeve
      Magnolia
      Melody
      Narcissa
      Noelani
      Noelle
      Ophelia
      Pearl
      Primrose
      Rosalia
      Rosanna
      Rosamel
      Rose
      Rosemary
      Ruby
      Sadie
      Sage
      Soleil
      Sophie
      Sunny
      Talia
      Willow
      Winter
      Violet

Acacius
      Alistair
      Angel
      Artie
      Atlas
      August
      Apollo
      Blue
      Caspian
      Cassidy
      Clover
      Eliott
      Elmore
      Elwood
      Felix
      Forest
      Indigo
      Kai
      Leo
      Lupin
      Moon
      Oak
      Ocean
      Ollie
      Ozzy
      Phoenix
      Rainy
      Ray
      Rowan
      Tullius
    • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 26.01.24, 19:03
      Lecisz z tym koksem, Dekadencie.

Armenia - Aram, Anahit, Artawazd, Awetik, Hasmik, Howhannes, Martiros, Minas, Sarkis
      Francja - André, Antoinette, Antonin, Charles (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Maurice, Rosalie, Solange, Stéphane, Vitalie
      Gruzja - Giorgi, Irakli, Nino, Suliko, Szota
      Hiszpania - Antonia (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Federico, Ignacio, Leticia, María, Pablo, Santiago (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych)
      Rosja - Awdotia, Fiodor, Siergiej
      Włochy - Amedeo, Andrea, Federico, Flavio, Francesca, Leonardo, Marco (w realu nie do nadania ze względów rodzinnych), Salvatore

pozdrawiam,
      Dekadent Piątkowy
      • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 26.01.24, 21:53
        Pozdrawiam również smile
        Z Twojego wyboru podobają mi się:

Solance, Etienne, Antoinette, Madeleine, Marie, Mathilde, Maurice, Rosalie, Vitalie, Nino, Suliko, Szota, Antonia, Leticia, Maria, Santiago, Amadeo, Andrea, Fiodor, Flavio, Francesca, Leonardo, Marco, Pablo, Salvatore, Aram, Minas
        A Anahit nie sprawdziłam jeszcze wymowy , interesująca smile
        • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 27.01.24, 01:58
          Solange *
        • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 27.01.24, 09:30
          Niii, to świetnie, że spodobało Ci się aż tyle imion z mojej listy 🙂 Prawie wszystkie z nich są po ważnych dla mnie osobach ze świata kultury i sztuki. Strasznie mi szkoda niektórych z nich, bo w rodzinie występują już ich polskie odpowiedniki. Szkoda mi też Vitalie, samo imię bardzo mi się podoba, ale przeszkadza mi jedno skojarzenie. Coś mi się wydaje, że zapomniałam o jednym imieniu, ale mogę się mylić.
          • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:36
            K., wybierasz inspirujące, i sporo też takich, które mi bardzo podchodzą brzmieniem smile Nie znam wymowy wszystkich ormiańskich, więc zostawiłam resztę smile
            • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:43
              ❤️🇦🇲
      • misha.parajanov więcej :) 19.05.24, 22:04
        Pojawiło się kilka nowych imion. Lecisz z tym koksem, Dekadencie.

Większość z tych imion jest po ważnych dla mnie osobach ze świata kultury.

> Armenia
        żeńskie: Alik, Anahit, Ani, Arpi (imię mojej ulubionej blogerki), Arpine, Aszchen, Gajane, Hasmik, Lusi, Lusine, Narine, Seda, Szuszanik
        męskie: Aram (obecnie moje najulubieńsze imię), Arman, Arszag, Artaszes, Artawazd, Awetik, Awetis, Chaczik, Chaczatur (nie patrzcie w moją sygnaturkę), Eduard, Geworg, Hamlik, Harutiun, Howhannes, Hrant, Jeghisze, Martiros (imię mojego ulubionego malarza, z którym dzielę dzień urodzin), Minas, Narek, Sarkis, Szahnur (imię bohatera napisanego przeze mnie opowiadania, które czeka na publikację w prasie), Tigran, Wahan

> Francja
        żeńskie: Antoinette, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Rosalie, Solange, Vitalie
        męskie: André, Antonin, Charles (jedno z nielicznych imion, do których mam tak ogromny sentyment), Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Stéphane

> Gruzja
        żeńskie: Nino, Suliko
        męskie: Giorgi, Irakli, Lasza (tak miał na imię właściciel gruzińskiej piekarni w moim mieście, niestety już jej nie ma 😢), Szałwa (kiedyś myślałam, że to imię żeńskie tongue_out), Szota, Wachtang (mam ogromną słabość do tego imienia, niestety w moim otoczeniu budzi śmichy sad)

> Hiszpania
        żeńskie: Antonia, Leticia
        męskie: Federico, Ignacio, Pablo, Santiago

> Rosja
        żeńskie: Awdotia
        męskie: Fiodor, Iwan, Nikita, Siergiej (mam przeogromny sentyment do tego imienia)

> Włochy
        żeńskie: Francesca
        męskie: Amedeo, Andrea, Federico, Leonardo, Marco, Salvatore

pozdrawiam,
        Dekadent (Wątek Szahnura Coraz Bliżej!)
        • misha.parajanov pełna lista 26.05.24, 22:35
          Zapomniałam o kilku imionach, które szczególnie lubię.

Armenia
          > żeńskie: Alik, Anahit, Ani, Arpi, Arpine, Aszchen, Gajane, Hasmik, Lusi, Lusine, Narine, Seda, Szuszanik
          > męskie: Aram, Arman, Arszag, Artaszes, Artawazd, Awetik, Awetis, Chaczik, Chaczatur, Eduard, Geworg, Hamlik, Harutiun, Howhannes, Hrant, Jeghisze, Martiros, Minas, Narek, Sarkis, Szahnur, Tigran, Wahan

Francja
          > żeńskie: Antoinette, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Rosalie, Solange, Vitalie
          > męskie: André, Antonin, Charles, Étienne, Frédéric, Germain, Guillaume, Jean, Stéphane

Gruzja
          > żeńskie: Nino, Suliko
          > męskie: Giorgi, Irakli, Lasza, Rewaz, Szałwa, Szota, Tejmuraz, Tengiz, Wachtang

Hiszpania
          > żeńskie: Antonia, Leticia
          > męskie: Federico, Ignacio, Pablo, Santiago

Rosja
          > żeńskie: Awdotia
          > męskie: Fiodor, Iwan, Nikita, Siergiej

Włochy
          > żeńskie: Francesca
          > męskie: Amedeo, Andrea, Federico, Leonardo, Marco, Salvatore

Nie wszystkie z tych imion mogłabym nadać w realu, nawet gdybym mieszkała w krajach, w których są one nadawane. Część z nich występuje w rodzinie w polskich odpowiednikach (Antoinette, Charles, Marco, Santiago), na inne miałabym za mało odwagi, inne budzą śmieszki w moim otoczeniu sad

Zauważyłam, że bardzo lubię myśleć o tym, jakie imiona nazwałabym swoim dzieciom, gdybym mieszkała za granicą albo gdybym urodziła się w innym kraju. To chyba będzie mój ulubiony wątek. smile
    • remigia1 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 09:09
      Lubię współczesną żydowską wersję Rebeki - Rivka oraz jej zdrobnienie - Riva, ale polska Ryfka już mi się nie podoba.
      • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:34
        Mnie podoba się Riva, Rivka i Revecca, Reve( skojarzenia z marzeniami w innym języku). Ryfa i Ryfka w ogóle.
      • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:02
        Hehe, mam tak samo tongue_out Lubię Riwę przez "w", ale przez "f" to już nie wink
      • sulimira Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 20.05.24, 09:07
        Ja mialam kolege o nazwisku Ryfka wiec mocne skojarzenia z tym
        • annthonka Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 20.05.24, 10:12
          Ja mam takie same skojarzenia ze względu na koleżankę o tym nazwisku smile
    • niwius Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 11:11
      żeńskie:
      Charlotte, Heather, Elisabeth, Iris, Svitlana, Ruslana, Hope, Willow, Fleur, Florence, Claire, Rosemary, Gudrun, Irma, Leonie, Paz, Guadalupe, Rosario, Marit, Pearl

męskie:
      Pierre, Johann, Federico, Marco, Fiodor, Germain, Charles, Gunnar, Guillermo, Suren, Yehven, Zurab, Oleh, Ivan, Stepan, Bagrat, Petro, Robizoni, Eduardo, Naum, Hamidullah, Moritz, Fernando, Facundo, Bjorn, Sven, Egil, Floki
      • niii Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:47
        Z Twojego zestawu uprowadzam: Charlotte, Fleur, Swietłanę ale w polskiej wersji - Świetlana, Iris( że względu na bardzo starą piosenkę Goo Goo Dolls, Florence, Willow, Claire, Rosemary, Lupe, Leonie, Pearl, Rosario, Paz smile
        Dodałabym jeszcze np. Luz, skoro jest Paz i Roksolanę, jeśli jest Ruslana.
        Z męskich biorę bez namysłu : Fiodor, Marco, Naum, Moritz, Fernando, Sven, Floki, Pierre, Eduardo, Facundo, Gunnar.
        • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.01.24, 19:51
          O, Moritza i Eduarda też bardzo lubię wink Florence też wink
      • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:07
        niwius napisała:

> Svitlana, Leonie,

Zapomniałam o Switłanie wink mam sentyment do tego imienia. O dziwo na zagraniczną Leonie z "e" na końcu patrzę nieco pozytywniej niż na polską Leonię z "a" na końcu - Leonia z "a" nieciekawie mi się kojarzy (doprowadzająca mnie do szewskiej pasji bohaterka serialu, który oglądałam w czasach licealnych), natomiast Leonie przez "e" lubię big_grin

> Pierre, Johann, Federico, Marco, Fiodor, Germain, Charles, Gunnar, Guillermo, S
        > uren, Yehven, Zurab, Oleh, Ivan, Stepan, Bagrat, Petro, Robizoni, Eduardo, Naum
        > , Hamidullah, Moritz, Fernando, Facundo, Bjorn, Sven, Egil, Floki

Piątka za Federica, Marca, Fiodora, Germaina i Charlesa wink
        Guillerma też lubię.
        Do Surena mam sentyment. O Zurabie zapomniałam, też bardzo lubię to imię wink
        Mogłabyś napisać nieco więcej o imieniu Yehven? Skąd pochodzi, w jakim kraju jest nadawane? Mam wrażenie, że skądś je znam wink
    • vanilde Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 02.02.24, 11:21
      Żeńskie: Jennifer, Jean, Jane, Emma, Maeve
      Męskie: Hugh, Hugo, Harry, Noel, Nuno

Emma i Hugo funkcjonują w Polsce, ale chyba zabrakłoby mi odwagi, żeby je nadać.
      • decadent46 Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 03.02.24, 11:01
        Bardzo lubię imię Hugo, ale niepoprawna odmiana doprowadziłaby Dekadenta do szaleństwa tongue_out
      • miaumia [...] 03.02.24, 19:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • misha.parajanov Re: ulubione imiona - wersja zagraniczna 31.12.25, 22:46
      Moja lista ulubionych zagranicznych imion to chyba najszybciej zmieniająca się rzecz na świecie. Obecnie obejmuje prawie wyłącznie imiona gruzińskie i ormiańskie, z (bardzo) nielicznymi wyjątkami. Celowo pomijam imiona z "kraju na R". Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam.

❤️ Gruzja - imiona żeńskie:
      Asmati
      Chatia
      Eka
      Eteri
      Gulchan
      Ketewan
      Lali
      Lika
      Manana
      Mariami
      Melano
      Mtwarisa
      Mzekala
      Mzia
      Nana
      Nani
      Natela
      Natia
      Nino
      Rusudan
      Suliko
      Szorena
      Tamar

❤️ Gruzja - imiona męskie:
      Akaki
      Amiran
      Anzor
      Awtandil
      Besarion
      Cotne
      Giorgi
      Giwi
      Guram
      Gurgen
      Lasza
      Leri
      Malchaz
      Mamuka
      Mindia
      Ramaz
      Rewaz
      Sandro
      Szałwa
      Szota
      Tamaz
      Tejmuraz
      Temur
      Tengiz
      Tornike
      Wachtang
      Wano
      Waża

❤️ Armenia - imiona żeńskie:
      Alik
      Anahit
      Ani
      Anusz
      Arpenik
      Arpi
      Arpine
      Aszchen
      Gajane
      Hasmik
      Lusi
      Lusine
      Nare
      Narine

❤️ Armenia - imiona męskie:
      Aram
      Arman
      Armen
      Arszag
      Artaszes
      Artawazd
      Awetik
      Awetis
      Chaczatur
      Chaczik
      Harutiun
      Howhannes
      Hrant
      Jeghisze
      Martiros
      Mchitar
      Mher
      Minas
      Narek
      Sarkis
      Szahnur
      Tigran
      Wahan
      Wardan

Z mojej listy zniknęły imiona francuskie i włoskie. Po przesycie kulturą francuską imiona z tego kraju dość mocno mi zbrzydły, natomiast do "włoszczyzny" zniechęciła mnie znajoma.

pozdrowionka noworoczne,
      Misza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.