Gość: espanola IP: *.proxnet.pl 09.02.07, 12:30 Niedłułgo urodzę bliźniaczki . Obecnie mieszkamy w Hiszpanii, ale możliwe, że za jakiś czas wrócimy do Polski.Mamy hiszpańskie nazwisko, dlatego chcielibyśmy nadać imiona hiszpańskie, ale łatwe do wymówienia w Polsce. Jak Wam się podoba: Nilsa Maria Narea Catalina Celia Veronica Julia Lucia Clara Cecilia Dziękuje za wszystkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 12:45 Skoro zamierzacie mieszkać w Polsce (rozumiem, że Twój mąż jest Hiszpanem?) warto wybrać imiona, które nie będą sprawiać tutaj kłopotu. Ja zdecydowałabym się na Nilsę i Nareę - brzmią "egzotycznie", ale wymawiają się tak, jak się piszą. Będą budzić lekkie zdziwienie, ale nie - nieporozumienia. Celia bardzo mi się podoba, jest w Polsce znana i oryginalna, ale jak będziecie ją wymawiać - przez "c", "s", hiszpańskie "ce"? Julię w ogóle odradzam, bo jest w Polsce niesamowicie popularna, poza tym imiona z "j" generalnie nie są zbyt wygodne dla dzieci z mieszanych małżeństw, bo "j" jak mało która literka czyta się w różnych językach na wiele różnych osobów. Clara jest OK, ale namawiałabym jednak do pisowni Klara, jeśli córeczka ma mieszkać w Polsce. Będzie mniej kłopotliwie, a nie mniej hiszpańsko. Jeśli chodzi o drugie imiona, różnice w pisowni i wymowie są trochę mniej istotne, bo raczej się tymi imionami na co dzień nie posługujemy. Mimo to zastanowiłabym się nad Marią i Lucią - chcielibyście zapisać to z akcentem nad "i"? Czy będziecie w stanie wyegzekwować taką pisownię o adekwatną wymowę w Polsce? Podobne wątpliwości co Celia budzi Cecilia... tylko kłopotliwe dźwięki są dwa. Veronica w tej pisowni wygląda w Polsce bardzo dziwnie i troszkę kiczowato. Catalina - jakoś nie mam przekonania. Najbardziej podobałby mi się zestaw Nilsa i Narea (+ imiona w polskiej pisowni na drugie) albo Celia i Klara (wymawiane i zapisywane konsekwentnie po polsku). Np. Nilsa Klara i Narea Lucja Nilsa Maria i Narea Cecylia Celia Narea i Klara Nilsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.chello.pl 09.02.07, 13:03 Ja zaproponuje swój zestaw: Maria i Carmen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espanola Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.proxnet.pl 09.02.07, 18:04 Dziękuję za odpowiedzi, ale teraz to już mam mętlik w glowie. Gaudencjo, chodziło mi oczywiście o Nereę.Mąż upiera się przy Celii, a z Nilsy chyba zrezygnujemy, bo nawet w Hiszpanii może być odbierana dziwnie, chociaż to imię spodobało mi się właśnie ze względu na oryginalność. A jak Wam się podoba Celia Maria i Nerea Cecilia ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 13:50 Witaj! Czy na pewno masz na myśli Nareę, a nie Nereę? Czy nie zrobiłaś błędu w tym imieniu? Wybrałabym zdecydowanie Nereę i Celię (chyba ze Klare pisaną przez "K"), to znaczy imiona, które są popularne w Hiszpanii, ale w niezmienionej formie funkcjonują również w Polsce. Zdecydowanie nie Nilsę (chyba że podoba Wam się imię Nila, wtedy ładnie by brzmiała Nila i Nerea). Pozdrawiam i daj znać, co wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 17:13 Aha - Nilsy nie ma w zestawie 150 najczęściej nadawanych imion żeńskich w Hiszpanii, nie ma go tez w behindthename, więc raczej bym to imię odradzała, bo może być dziwaczne w Polsce, a w Hiszpanii zupełnie niezrozumiałe... Inne imiona hiszpańsko-polskie, tzn. nadające się i tu, i tam, to - od najmniej do najbardziej popularnego w Hiszpanii: Gloria Gemma Amanda Olga Diana Noemi Gabriela Teresa Helena Emma Lidia Anna Ariadna Daniela wspominana przez Ciebie Celia wspominana przez Ciebie Julia Natalia wspominana przez Ciebie Nerea (10 miejsce) Sara (9 miejsce) Marta (5 miejsce) Laura (4 miejsce) Paula (3 miejsce) Maria (2 miejsce) Wszystkie imiona są w pisowni z listy 150 najczęściej nadawanych w Hiszpanii imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:26 Gaudencjo, dałabyś link do tej listy imion? Może być ciekawa Też wydawały mi się Nilsa (kojarzy mi się "skandynawsko") i Narea podejrzane... ale stwierdziłam, że jestem mniej od autorki zorientowana w temacie Ja bym jeszcze szukała imion bez wyraźnych różnic w wymowie, czyli bez "h", "ge", "ce", bez końcówki "ia"/"ija" i bez podwajanych spółgłosek. Myślę, że np. Nerea i Laura byłoby idealnie. Albo Laura i Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 17:32 Gość portalu: Tawananna* napisał(a): > Gaudencjo, dałabyś link do tej listy imion? Może być ciekawa Oczywiście Linki do wszystkich stron statystycznych czerpiemy z wikipedyjnej strony Najpopularniejsze imiona na świecie. W tym przypadku przypis 22. Miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gola Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.eranet.pl 10.02.07, 19:35 Co wy z tą Nereą. Nie dość, że brzydkie to jeszcze okropnie pretensjonalne imię. Nawet jak na Hiszpanię. A zdrobniale jak, Nera, czy Nerka )))))) ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nerea 10.02.07, 20:34 W Hiszpanii Nerea jest w pierwszej 10-tce najczęściej nadawanych imion. Patronem imienia jest św. Nereusz. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 16:31 Celia Veronica i Clara Cecilia . Ewentualnie Julia Lucia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedo Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: 80.48.73.* 09.02.07, 17:41 Celia i Clara (ale chyba przez K) Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 18:56 Mnie się spodobał zestaw Clara Cecilia. Oprócz tego wszelkie możliwe zestawy z Lucią i Cataliną. Może weźmiecie jeszcze pod uwagę - Constancia Catalina, Catalina Eugenia, Victoria Veronica, Lucia Joaquina, zaznaczam, że Joachima w wydaniu hiszpańskim zawsze mnie zachwycała od strony fonetycznej, ale nie mam pojęcia jak jest to imię obecnie odbierane. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 18:58 Wybralabym Celie i Clare ale pisana przez K. Bardzo ladne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espanola Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.proxnet.pl 09.02.07, 19:16 Celia nie może być pisana przez K, bo wtedy wymawiało by się "Kelia", a nie jak jest - "Selia". A jak wam się podoba Nerea Cecilia( czyta się Sesilia) i Celia Maria ew. Celia Catalina albo Celia Klara ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 19:25 Catalina w ogóle mi się nie podoba! Nawet na drugie. Natomiast Nerea Cecilia jest ok (choć ja bym napisała Cecylia), a Celia Maria też b. dobrze brzmi. Celia Klara jakoś mi nie gra. Nereę najprędzej zestawiłabym z Laurą. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Celia to producent kosmetyków w Polsce. 09.02.07, 19:29 Przed chwilą mnie oświecono. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espanola Re: Celia to producent kosmetyków w Polsce. IP: *.proxnet.pl 09.02.07, 20:08 Ale wątpię, żeby to imię kojarzyło się od razu z kosmetykami.Chyba nie jest to jakaś popularna firma, przynajmniej ja nie kojarzę, jednak jestem trochę niedoinformowana. Mojemu mężowi bardzo zależy na Celii. A może Blanca/Blanka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Celia to producent kosmetyków w Polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:18 Blanka to moim zdaniem bardzo dobry pomysł! I właśnie w pisowni przez "k", bo Hiszpanie też będą wiedzieli, jak to przeczytać, choć może im się wydawać odrobinę dziwne. A może zestaw: Blanka i Klara np. Blanka Celia i Klara Cecilia? Dużo jeszcze zależy od nazwiska. Raczej nie wybierałabym Celii ani Cecilii na pierwsze imię, bo to murowany problem z wymową (w Polsce nikt nie przeczyta tego jako Selia i Sesilia, o hiszpańskim sepleniącym "ce" już nie wspominając...). Do Nerei za to bardzo pasuje mi Klara albo Laura. Nerea Celia i Laura Cecilia Nerea Celia i Klara Cecilia - moim zdaniem to bardzo harmonijne i dopasowane zestawy, z równą, niesymetryczną liczbą sylab, co bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espanola Re: Celia to producent kosmetyków w Polsce. IP: *.proxnet.pl 09.02.07, 20:35 Może Nerea Celia i Blanka Cecilia? A nazwisko mamy typowe hiszpańskie pisane przez "V" i z akcentem nad "a" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celia to producent kosmetyków w Polsce. 09.02.07, 20:48 To ja znowu napiszę, że Nerea Celia i Blanka Cecilia są super. Jeszcze bardziej mi się ten zestaw podoba, niż wszystkie poprzednie. Zbliża się do ideału. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Celia to producent kosmetyków w Polsce. 09.02.07, 23:57 gaudencja napisała: > To ja znowu napiszę, że Nerea Celia i Blanka Cecilia są super. Jeszcze bardziej > > mi się ten zestaw podoba, niż wszystkie poprzednie. Zbliża się do ideału. > O, mnie też bardzo się podobają! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 09.02.07, 23:55 Z Twoich propozycji podoba mi się tylko Clara Cecilia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iona556 Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.washdc.east.verizon.net 10.02.07, 00:21 A Helena (wymawia sie Elena)Isabel, albo Lucia Maria. Jak mowia, to jako Catalina to po polsku sie pisze "Katalina", i Veronika po polsku sie pisze Weronika.Julia to po hiszpansku sie czyta "Hulia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espanola Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.proxnet.pl 10.02.07, 13:51 Dziękuję wszystkim za pomoc.Po rodzinnej naradzie zdecydowaliśmy, że będzie Nerea Celia i Blanka Cecilia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:13 Cudowny zestaw, gratuluję Wam decyzji! A o nazwisko pytałam nie ze względu na stopień jego "hiszpańskości" , z niektórymi nazwiskami niektóre imiona brzmią lepiej, a inne gorzej, niezależnie od języka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek 10.02.07, 17:40 Super! Nie zapomnij się pochwalić, jak już dziewczynki się urodzą. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Hiszpńskie imiona dla bliźniaczek IP: 81.15.194.* 10.02.07, 18:10 Już po fakcie, ale szkoda, że nikt nie zwrócił uwagi na Paulę. Czyli, że mam hiszpańskie imię, no no. Odpowiedz Link Zgłoś