18.02.07, 21:14
Znalazłam zaledwie zarchiwizowaną już dyskusję:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=35166322&wv.x=2&v=2&s=0
Mnie jakoś nie kojarzy się to imie od razu z pryskaniem, co więcej,
zaciekawiło mnie, choć zdaję sobie sprawę, że w polsce z pewnością jest
kłopotliwe.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Pryska 18.02.07, 21:59
      W Niemczech spotkalam sie z imieniem Priskasmile))).
    • olianka Re: Pryska 19.02.07, 17:45
      Moja mama leżała w szpitalu z Paraską i to imię podoba mi się o wiele bardziej!
      • amazon500 Re: Pryska 19.02.07, 18:23
        Czuję w tym coś wspólnego ze wschodnią Paraskew(i)ą (niestety nie pamiętam, jak
        to imię brzmi)...
        • olianka Re: Pryska 19.02.07, 18:35
          amazon500 napisała:

> Czuję w tym coś wspólnego ze wschodnią Paraskew(i)ą (niestety nie pamiętam, jak
          > to imię brzmi)...

Wiem, że cerkwie prawosławne są pw. św. Paraskewii, natomiast unickie
          (greko-katolickie) - Paraskiewy - przykład: miejscowość Kwiatoń na
          Łemkowszczyźnie, gdzie te cerkwie sąsiadują ze sobą smile Dlaczego jest taka zmiana
          nie mam pojęcia smile
          Paraska "mojej Mamy" również jest Łemkinią.
        • gaudencja Re: Pryska 19.02.07, 18:41
          To imię (nie Pryska) ma wiele różnych wersji: Paraskewa, Paraska (skrócona),
          Praskowia, Prascewia...
          • ulik81 Re: Pryska 20.02.07, 12:15
            Mój małżonek całkiem poważnie optuje za tym imieniem dla naszej córki. Ale
            jeszcze pewności nie mamy czy to córka, więc pozwalam mu marzyć a jak już się
            przekonamy jaka płeć to przystąpię do dyskusji. Krótkiej jak sądzę wink
            Drugie imię przy którym małżon na serio się upiera to Agatka...
            Cóż... mam nadzieję, że będzie synek smile
            A jak nie, będę wołać o pomoc na forum.
            • gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 12:31
              o, to znaczy Twój mąż optuje za Pryską czy Prascewią? Pozdrawiam smile
              • ulik81 Re: Pryska 20.02.07, 12:38
                Za Pryską smile Szkoda, że nie ma jej w rankingu imion 2007, Agatki zresztą też brakwink
                • gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 14:07
                  Jak by Ci to powiedzieć... wink Pryska nie została zgłoszona w ogóle; Agata tylko
                  raz.
                  Twój mąż ma faktycznie oryginalne pomysły. A czy powiadomiłaś go, ze istnieje
                  również męska odmiana tego imienia - Pryskus? ;-P
          • amazon500 Re: Pryska 20.02.07, 20:23
            Muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to imię [Paraskew(i)a] podoba. Choć nie
            wiem, czy Prascewia nie najbardziej.
            A swoją drogą ciekawe, że imię Agata tak "wyszło z obiegu"... ale to już temat
            na inną dysqsję smile
            • gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 22:20
              Agata nie wyszła z obiegu. Przez jakiś czas była bardzo rzadko nadawana, od lat
              60. była nadawana w dwóch następnych dziesięcioleciach coraz częściej. Co się
              działo dalej - trudno powiedzieć, ale w Warszawie jest na 69 miejscu (wsród
              wszystkich imion razem wziętych). To wcale nie jest taka zła pozycja. Agata ma
              stabilną nadawalność. W rankingu może nie była intensywnie proponowana, ale to
              dzieło specyfiki rankingu - zauważ, ze nie przeszła tez do II etapu Julia,
              najczęściej nadawane obecnie imię. Nie było też bardzo popularnej Oliwii.

Według słownika Ossolineum najbardziej poprawną formą w Polsce jest Prascewia.
              Pozostałe formy są formami wschodniosłowiańskimi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.