abiela 18.02.07, 21:14 Znalazłam zaledwie zarchiwizowaną już dyskusję: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=35166322&wv.x=2&v=2&s=0 Mnie jakoś nie kojarzy się to imie od razu z pryskaniem, co więcej, zaciekawiło mnie, choć zdaję sobie sprawę, że w polsce z pewnością jest kłopotliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Pryska 18.02.07, 21:59 W Niemczech spotkalam sie z imieniem Priska))). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pryska 19.02.07, 17:45 Moja mama leżała w szpitalu z Paraską i to imię podoba mi się o wiele bardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Pryska 19.02.07, 18:23 Czuję w tym coś wspólnego ze wschodnią Paraskew(i)ą (niestety nie pamiętam, jak to imię brzmi)... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pryska 19.02.07, 18:35 amazon500 napisała: > Czuję w tym coś wspólnego ze wschodnią Paraskew(i)ą (niestety nie pamiętam, jak > to imię brzmi)... Wiem, że cerkwie prawosławne są pw. św. Paraskewii, natomiast unickie (greko-katolickie) - Paraskiewy - przykład: miejscowość Kwiatoń na Łemkowszczyźnie, gdzie te cerkwie sąsiadują ze sobą Dlaczego jest taka zmiana nie mam pojęcia Paraska "mojej Mamy" również jest Łemkinią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pryska 19.02.07, 18:41 To imię (nie Pryska) ma wiele różnych wersji: Paraskewa, Paraska (skrócona), Praskowia, Prascewia... Odpowiedz Link Zgłoś
ulik81 Re: Pryska 20.02.07, 12:15 Mój małżonek całkiem poważnie optuje za tym imieniem dla naszej córki. Ale jeszcze pewności nie mamy czy to córka, więc pozwalam mu marzyć a jak już się przekonamy jaka płeć to przystąpię do dyskusji. Krótkiej jak sądzę Drugie imię przy którym małżon na serio się upiera to Agatka... Cóż... mam nadzieję, że będzie synek A jak nie, będę wołać o pomoc na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 12:31 o, to znaczy Twój mąż optuje za Pryską czy Prascewią? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulik81 Re: Pryska 20.02.07, 12:38 Za Pryską Szkoda, że nie ma jej w rankingu imion 2007, Agatki zresztą też brak Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 14:07 Jak by Ci to powiedzieć... Pryska nie została zgłoszona w ogóle; Agata tylko raz. Twój mąż ma faktycznie oryginalne pomysły. A czy powiadomiłaś go, ze istnieje również męska odmiana tego imienia - Pryskus? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Pryska 20.02.07, 20:23 Muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to imię [Paraskew(i)a] podoba. Choć nie wiem, czy Prascewia nie najbardziej. A swoją drogą ciekawe, że imię Agata tak "wyszło z obiegu"... ale to już temat na inną dysqsję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pryska 20.02.07, 22:20 Agata nie wyszła z obiegu. Przez jakiś czas była bardzo rzadko nadawana, od lat 60. była nadawana w dwóch następnych dziesięcioleciach coraz częściej. Co się działo dalej - trudno powiedzieć, ale w Warszawie jest na 69 miejscu (wsród wszystkich imion razem wziętych). To wcale nie jest taka zła pozycja. Agata ma stabilną nadawalność. W rankingu może nie była intensywnie proponowana, ale to dzieło specyfiki rankingu - zauważ, ze nie przeszła tez do II etapu Julia, najczęściej nadawane obecnie imię. Nie było też bardzo popularnej Oliwii. Według słownika Ossolineum najbardziej poprawną formą w Polsce jest Prascewia. Pozostałe formy są formami wschodniosłowiańskimi. Odpowiedz Link Zgłoś