aguacate 22.02.07, 22:03 co sądzicie o tym imieniu? jakie skojarzenia wywołuje? dla mnie baaaaardzo biblijne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Ismael 22.02.07, 22:13 Dla mnie bardzo arabskie - wielu Arabow w Niemczech nosi to imie... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ismael 22.02.07, 23:22 Znam jednego.Mnie sie to imie tureckie bardzo wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ismael 23.02.07, 00:02 Znam kilku Turków o tym imieniu, ani jednego Araba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ismael 23.02.07, 19:54 A rozrozniasz ich? Bo ja dopiero, jak sie odezwa... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ismael 23.02.07, 10:01 Dla mnie bardzo biblijne skojarzenia wywołuje Izmael, a ewentualny Ismael - skojarzenia zagraniczne, ale nie w dobrym sensie. Gdyby ktoś nazwał tak w Polsce dziecko nie mające korzeni w innej kulturze, podejrzewałabym go o równie wysoki poziom intelektualny, jak rodziców Bendżamina albo Dżoszui. Odpowiedz Link Zgłoś
aguacate Re: Ismael 23.02.07, 19:49 byłoby to imię po ojcu, obcokrajowcu. zastanawia mnie, jak byłoby widziane w Polsce. zastanawia mnie tylko, jakie skojarzenia wywołuje Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ismael 23.02.07, 19:56 Prawie takie jak Hassan lub Mohammed, tzn. jedoznacznie etniczne. Tak samo jak Fatima albo Samira dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ismael 23.02.07, 20:10 Jeśli mieszkacie w Polsce, doradzałabym jednak Izmaela. Po ojcu, ale w polskiej wersji językowej. Ismael mnie równiez na gruncie języka polskiego kojarzy się wyłącznie etnicznie. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Ismael 24.02.07, 14:36 gaudencja napisała: > Jeśli mieszkacie w Polsce, doradzałabym jednak Izmaela. Po ojcu, ale w polskiej > > wersji językowej. Ismael mnie równiez na gruncie języka polskiego kojarzy się > wyłącznie etnicznie. Pozdrawiam, g. > Tylko,że widzisz,dziecko i tak się może kojarzyć etnicznie jeżeli będzie miało po ojcu nazwisko i urodę.Mi się chyba nawet Ismael bardziej podoba.A czy Ismail to jest to samo imię w innej wersji? Bo zdaje mi się,ze tak ale nie ma teraz mojego męża,ze go zapytać.A musi mieć imię po ojcu? To jakaś tradycja? bo to trochę klopotliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ismael 24.02.07, 14:41 > Tylko,że widzisz,dziecko i tak się może kojarzyć etnicznie jeżeli będzie miał > o > po ojcu nazwisko i urodę. Ale nie chodzi o brak skojarzeń etnicznych, tylko o dostosowanie imienia do polskiej pisowni, skoro już i tak nazwisko będzie mieć obce (oczywiście przede wszystkim jeśli ma mieszkać w Polsce). > Mi się chyba nawet Ismael bardziej podoba. To subiektywne, bo mnie na przykład nie. A czy Ismail > to jest to samo imię w innej wersji? Oczywiście. Są tak podobne, że to widac gołym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Ismael 24.02.07, 15:05 gaudencja napisała: > > > > Ale nie chodzi o brak skojarzeń etnicznych, tylko o dostosowanie imienia do > polskiej pisowni, skoro już i tak nazwisko będzie mieć obce (oczywiście przede > wszystkim jeśli ma mieszkać w Polsce). > A czy zawsze trzeba dostosować imię do polskiej pisowni? Jeżeli da się je bez problemu wymówić a ojcieć dziecka jest obcokrajowcem to nie lepiej je zostawić w oryginalnej wersji? > > > A czy Ismail > > to jest to samo imię w innej wersji? > > Oczywiście. Są tak podobne, że to widac gołym okiem. > Też mi się tak zdawało ale nie chciałam strzelić gafy.Lidia i Ligia też się różnia jedną literą tak jak Oliwia i Liwia a chyba się je za to samo imię nie uważa Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Ismael 24.02.07, 11:45 W moim przypadku skojarzenia są jak najbardziej pozytywne Ogólnie jestem BARDZO na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Ismael 09.03.14, 00:36 Moje ukochane imię męskie, jak byłam dzieckiem miałam sąsiada w moim wieku o tym imieniu (nie był polakiem) i od tej pory mam ogromny sentyment do tego imienia do tego stopnia, że zamierzam tak nazwać swojego potencjalnego synka A Wy co sądzicie o tym imieniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ismael 09.03.14, 15:41 Bez zachwytu,dla mnie to imię jest zbyt mdłe.Wolałabym już Izmaela. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Ismael 09.03.14, 19:00 Na pewno jakbym rozwazala to imie dla dziecka to tylko w oryginalnej pisowni, zdecydowanie bardziej mi sie podoba ta wersja. Brzmienie ma bardzo ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Ismael 09.03.14, 12:04 Chociaż Ismael jako imię podobałoby mi się u kogoś, sama bym tak dziecka nie nazwała. Opinia o tym, iż nadanie tegoż imienia może budzić obawy o poziom intelektualny rodziców wydaje mi się dość niepokojąca. Brzmieniowo podoba mi się. Podoba mi się również Wilhelm, Sydonia i Konstanty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ismael 09.03.14, 16:22 aledziwok napisał(a): > Chociaż Ismael jako imię podobałoby mi się u kogoś, sama bym tak dziecka nie na > zwała. Opinia o tym, iż nadanie tegoż imienia może budzić obawy o poziom intele > ktualny rodziców wydaje mi się dość niepokojąca. Nie doczytałaś. Nie chodzi o imię, tylko o pisownię, i to w konkretnych warunkach. Poza tym nie rozumiem, co jest niepokojącego w tym, ze obcując z ludźmi ocenia się ich poziom intelektualny? Dla mnie nic, uważam, że robi to na swój sposób każdy (Ty także) i jest to sprawa zupełnie oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ismael 10.03.14, 12:58 U kogoś bym go bardzo doceniła, brzmieniowo też mi się podoba. Niemniej dla mnie jednak zbyt oryginalny chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Ismael 17.03.14, 15:35 Imię brzmieniowo bardzo ładne, gdybym mieszkała za granicą albo miała partnera obcokrajowca to zastanowiłabym się nad nadaniem go potencjalnemu synowi. Odpowiedz Link Zgłoś