Dodaj do ulubionych

imię Jezus

IP: 195.116.238.* 13.03.07, 09:14
Czy imię Jezus jest dozwolone w polsce???
Obserwuj wątek
    • gupi_kaowiec Re: imię Jezus 13.03.07, 12:54
      Tak. Co tydzień je słyszę w kościele. Moi znajomi też często go używają.

pzdr.
      Michał
    • annajustyna Re: imię Jezus 13.03.07, 15:22
      Hmm, a nie podchodzi czasem pod imiona osmieszajace???
      • Gość: Paula Re: imię Jezus IP: 81.15.194.* 13.03.07, 15:29
        Jezus to chyba nie po polsku Joshua? Mam rację?
        • gaudencja Re: imię Jezus 13.03.07, 16:05
          Po polsku nie ma "sh" czytanego jako "sz".
          Jezus to Jozue, ale są to dwie formy tego samego imienia. Zakazu nadawania nie
          ma, ale jest silne tabu, które również bardzo długo obowiązywało w stosunku to
          imienia Maria (ale już przestało obowiązywać i teraz Maria uchodzi za bardzo
          tradycyjne imię, choć bardzo długi czas nie wolno jej było nadawać).

Rymut podaje jedną osobę o tym imieniu w Polsce.
          • katyna1 Re: imię Jezus 13.03.07, 19:13
            dziękuję bardzo, nie dam tak na pierwsze gdyby synek się urodził, bo wiem ile
            mogło by mu t sprawić przykrości w przyszłści, ale na drugie. Niestety na takie
            posunięcia trzeba będzie u nas w kraju jeszcze z kilka lat poczekać.
            • annajustyna Re: imię Jezus 13.03.07, 19:33
              Ciekawa jestem, jak zareguje ksiadz na chrzcie. Piszac "osmieszajace" mialam na
              mylsi ewentualne docinki...Bo oczywiscie to imie Panskie. W hiszpanii
              przepieknie: Angel de Jesus np. i ta wymowa przez "h"...
            • gaudencja Re: imię Jezus 13.03.07, 22:05
              Na pierwsze można dać bez większych problemów Jozue. Choć jeśli bardzo Ci
              zależy na formie Jezus na drugie, to Jozue Jezus brzmiałoby jak Maciej Mateusz,
              czyli masło maślane. A jak chcesz dać na pierwsze?
              • Gość: gść Re: imię Jezus IP: 195.116.238.* 14.03.07, 11:42
                właśnie nie wiem, myślałam nad natanem, ale mężowi to nie w smak. On lubi
                tradycyjne, a ja znów oryginalne. Podoba mi się też Marcel Tobiasz, takie mało
                efektowneuncertain ładnie brzmi Teo, ale mąż na każde się krzywi więc zaproponowałam
                Omen hahaha, Omen Jezus matko i córko!!!! ale by był, oczywiście to żarty...
                • Gość: gość Re: imię Jezus IP: 195.116.238.* 14.03.07, 11:45
                  oczywiście są małe szanse na chłopaka, ale jest tak wyczekiwany( w rodzinie
                  teścia same dziewczyny się rodzą i nie ma dziedzica nazwiska sad), ze już
                  główkuję wrazie czego. Jeżeli dziewczynka to jesteśmy zgodni że będzie amelka
                  lub olivka(pierwsza córa ma klaudia-maria), prędzej olivia po mimo, ze ostatnio
                  te imiona są strasznie oklepane, ale pięknie miękko brzmią.
                • annajustyna Re: imię Jezus 14.03.07, 11:47
                  Sorry za glupi zart: moze Mahomet Jezus? bediesz miec dopiero dziecko
                  ekumenicznewink))). Do Gaudiencji: przypuszczam, ze 90% ludzi nie kojarzy, ze
                  Maciej to inaczej Matesuz. Tak samo jak Agnieszka i Ineza (znam takie
                  rodzenstwo)...
                  • olianka Re: imię Jezus 14.03.07, 14:37
                    annajustyna napisała:

> Sorry za glupi zart: moze Mahomet Jezus? bediesz miec dopiero dziecko
                    > ekumenicznewink))). Do Gaudiencji: przypuszczam, ze 90% ludzi nie kojarzy, ze
                    > Maciej to inaczej Matesuz. Tak samo jak Agnieszka i Ineza (znam takie
                    > rodzenstwo)...

Oj, nie kojarzą! Oblubieniec to Maciej Mateusz (chwała teściom, że Mateusz tylko
                    na drugie), znam też rodzeństwo - tutaj to już chyba złośliwość rodziców -
                    Maciej Matjas i Mateusz Matjas.
                    • annajustyna Re: imię Jezus 14.03.07, 16:33
                      A siostry Ania i Hania?wink))). Joanna i Janina? Mozna by mnozyc...
                      • minerwamcg Re: imię Jezus 14.03.07, 17:10
                        Klimek i Klementynka smile))
                      • aniadm Re: imię Jezus 16.03.07, 10:21
                        Ja znam Hannę Annę (ma tak w dowodzie, naprawdę).
                    • a_weasley Re: imię Jezus 15.03.07, 13:14
                      olianka napisała:

> annajustyna napisała:
                      >
                      > > Sorry za glupi zart: moze Mahomet Jezus?

Albo dwojga imion Jezus Maria (u Hiszpanów i Latynosów się zdarza).

> Oj, nie kojarzą! Oblubieniec to Maciej Mateusz

Zauważmy, że i w Biblii mamy celnika Mateusza i apostoła Macieja (tego z
                      dokooptowania przez losowanie). Podobnie zresztą na tej zasadzie nikt nie myli
                      Jozuego, który zagospodarowywał Ziemię Obiecaną, z Jezusem z Nazaretu.
    • ikaes Re: imię Jezus 15.03.07, 13:10
      Nie jest. Zresztą kiedyś Maria też była zabroniona, stąd Marianna.
      Natomiastd imię Jezus jest nadawane w krajach latynoskich dzieciom, które
      urodziły się w WigilięBożegho Narodzenia - jest taka tradycja, że imię to
      nadawnae jest chłopcu, który urodził się właśnie 24 grudnioa i którego matka
      jako pierwsza jest w stanie dojść po porodzie z dzieckiem na Pasterkę - dziecko
      to jest wtedy chrzczone wszyscy zebranie w kośćiele śpiewają mu kolędy -
      kołysanki(następne jużtego zaszzczytu nie mają). Tak jest na wsiach i w
      mniejszych miasteczkach, jak w dużych miastach nie wiem . (Źródlo - Cejrowski,
      Gringo wśród dzikich plemion).
      • a_weasley Słaby punkt pewnej historii 15.03.07, 23:55
        Trochę mi ta opowieść Cejrowskiego dziwnie brzmi.
        Niech tam będzie średnia długość życia tylko 40 lat. To by znaczyło, że średnio
        każdego dnia rodzi się jedno dziecko na 15.000 osób. Czyli jeden chłopiec na 30
        tysięcy osób.
        Ile osób jest na pasterce? Jaka jest szansa, żeby się wśród nich zjawiła więcej
        niż jedna kobieta z noworodkiem płci żeńskiej? Przypuszczam, że dwa porody we
        Wigilię w parafii to jest coś, o czym się opowiada, dopóki żyje ostatni świadek.
        • a_weasley Re: Słaby punkt pewnej historii 15.03.07, 23:57
          a_weasley napisał:

> Niech tam będzie średnia długość życia tylko 40 lat. To by znaczyło, że >
          każdego dnia rodzi się jedno dziecko na 15.000 osób.

No dobrze, trochę gęściej, jedno na 14610, ale nie wiem, czy to dużo zmienia wink
    • Gość: Kiara Re: imię Jezus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 14:13
      Może nie jest zabronione, ale:
      Nadając imię Gracja trzeba się liczyć również z tym, że Gracja będzie miała
      problemy z tuszą i osiągnie, bagatela,130 kg.
      A mały Jezus może wyrosnąć na dużego zaciekłego ateistę lub satanistę smile.
      • amazon500 Re: imię Jezus 18.03.07, 18:17
        Gość portalu: Kiara napisał(a):
        > Nadając imię Gracja trzeba się liczyć również z tym, że Gracja będzie miała
        > problemy z tuszą i osiągnie, bagatela, 130 kg.

Lepiej też uważać z Otylią smile
        • Gość: meg Re: imię Jezus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:36
          z tą Gracją to prawda - miałam w czasach wczesnoszkolnych okazję poznać Gracjana
          (wówczas jakieś 140 wzrostu i wagi niemal tyle samo), jego imiębyło przedmiotem
          nieustannych żartów rówieśników, aż przykro było słuchać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.