Gość: essi IP: *.devs.futuro.pl 15.03.07, 20:31 Spotkalam dzisiaj w parku małą dziewczynkę,na którą babcia wołała Rita! Zastanawiam się czy to był skrót czy pełne imię.Podoba Wam się Rita? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: Rita 15.03.07, 20:39 podoba mi się i nie sądzę , żeby to było zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 15.03.07, 21:25 Rita jest wyraźnie cudzoziemskie, właściwie spolszczenie brzmi Ryta i tak figurowało dawniej w imionnikach (była św. Ryta). Ryta też podoba mi się bardziej, tak jak lubię imię Zyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Rita IP: *.nat.tvk.wroc.pl 15.03.07, 22:20 Rita jest zdrobnieniem imienia Margarita, czyli nasza Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Rita IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 16.03.07, 08:41 Mnie Rita, nawet jako zdrobnienie od Margarita średnio się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
renis66 Re: Rita 18.04.07, 14:25 Rita jest samodzielnie występującym imieniem a nie zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rita 18.04.07, 14:51 renis66 napisała: > Rita jest samodzielnie występującym imieniem a nie zdrobnieniem. Tyle, że prawidłowa polska forma, to Ryta. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Rita 15.03.07, 22:55 Rita nie jest zdrobnieniem. A swoją drogą świetną patronkę ma to dziecię. Choć imię mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 16.03.07, 09:18 Może jednak wtrącę trzy grosze do tej kwestii - Ryta jest zdrobnieniem, ale usamodzielnionym, do tego stopnia, że ma nawet własną świętą. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rita 16.03.07, 11:32 Nie podoba mi się, możliwe że z powodu posiadania wrogini w podstawówce o tym imieniu. Dla mnie jest jednoznaczne Rita = zołza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 16.03.07, 11:40 gaudencja napisała: > Ryta jest zdrobnieniem, ale > usamodzielnionym, do tego stopnia, że ma nawet własną świętą. Dodam jeszcze, że nie jestem specjalistką od świętych, więc nie znam tła historycznego tej sytuacji, ale św. Ryta jest znana również jako św. Małgorzata: www.catholic-forum.com/SAINTS/saintr01.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Rita 16.03.07, 15:41 Też nie jestem specjalistką od świętych ale zdaje się, że Rita jest włoską patronką dobrej pogody Dla mnie bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 16.03.07, 17:51 "Patrona dei pizzicagnoli, salumieri." Jak ktoś wie, co to znaczy, to niech napisze A jeszcze: "Patronatoonne maritate infelicemente, Casi disperati" czyli chyba żon nieszczęślwych w małżeństwie i beznadziejnych przypadków. To z santiebeati. Z catholic-forum mamy, ze jest patronką ofiar maltretowania/wkorzystywania/molestowania ("abuse victims"), chroni przed samotnością ("loneliness, against"), to samo co w santiebeati, czyli "lost or impossible causes, desperate situations", trudnych małżeństw (marriages, difficult"), wdów, zranień, rodzicielstwa, przeciwko przemocy w małżeństwie ("spouse abuse (physical), against"), bezpłodności. Przeciwko złej pogodzie wzywa się świętych Eurozję i Medarda (oddzielnie), przeciwko chłodom - Maura/Maurusa oraz Sebalda (też oddzielnie), a patronami ładnej pogody są św. Agrykola z Awinionu (ten święty), Klara z Asyżu, Frydolin oraz Medard z Noyon. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Rita 16.03.07, 18:21 A w naszej parafii przed imprezami plenerowymi modlimy się do św. Rity, o dobrą pogodę rzecz jasna, a nie by nas nikt na nich nie pogwałcił Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 16.03.07, 18:26 O, to powinniście to zweryfikowac, bo może modlicie się do zupełnie niewłasciwej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Rita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 18:39 Z dzieciństwa pamiętam bohaterkę takiego czytadła dla dziewcząt - "Dzikuski"- Eleonorę Ritę, zwaną Itą. Podoba mi się i Rita i zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: Rita 16.03.07, 22:46 Dla mnie Rita jest zdrobnieniem od Margarity. Mam koleżankę o imieniu Margarita i większość znajomych zwraca się do niej Rita. Mi się akurat to imię nie podoba niestety Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rita 16.03.07, 23:12 Mnie się nie podoba i również odbieram je jako zdrobnienie Margarity. Odpowiedz Link Zgłoś