Gość: pafnula IP: *.aster.pl 14.04.07, 12:07 Witam.W pażdzierniku urodzi mi się potomek i zastanawiam się nad imieniem dla niego .Podoba mi się Teodor ale wszystkie znajome dzieci - dorosli nie -twierdzą że będzie miał ciężko z tym imieniem.Ostatnio spodobał mi się również bardzo Hipolit - Hipcio i ewentualnie Fryderyk. Co myślicie o tych imionach? mi podobają się bo są tradycyjne , niezbyt popularne i brzmią dzwięcznie a jednocześnie są męskie.Chciałabym poznać wasze zdanie i czy znacie jakieś maluchy o tych imionach -troche się boje żeby nie były nazbyt wymyślne. Pozdrawiam Krzysia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziewczynka_bez_zapalek Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:12 z wybranych przez Ciebie podoba mi się Teodor i Fryderyk. Hipolita stanowczo bym odrzuciła. nie znam dzieci o takich imionach w mojej bliższej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:25 A czy dzieci jakoś motywują swój pogląd? Nie widzę w imieniu Teodor nic śmiesznego, najwyżej można przerzucić się na Teobalda - też tradycyjne (jak Tybald w "Romeo i Julii"), tylko trochę rzadsze. Wszystkie trzy bardzo mi się podobają, ale najwięcej odwagi trzeba moim zdaniem do Hipolita. A moze Bolesław - Bolek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.devs.futuro.pl 14.04.07, 12:31 Fryderyk)) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:34 Z podanych przez Ciebie imion podoba mi się Teodor choć bardziej zdrobnienie Teo Hipolit nie podoba mi się w ogóle. Szczególnie Hipcio- to tak jak skrót od hipopotama. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:44 z podanych imion chyba wybrałabym Teodora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.acn.waw.pl 14.04.07, 12:34 Mnie się bardzo podoba Teodor- Teo. Sliczne imie. Fryderyk nieco mniej, bo z wiadomych względów kojarzy mi się z suchotami (choc to ponoć była muskowiscydoza). Hipolt też ładnie. Nie znam nikogo o tych imionach osobiście. Pozdrawaim K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 13:06 A jak wam się podoba Feliks.Dzieciaki jednogłośnie mówią że imię Teodor będzie budziło drwiny- mnie to też zdziwiło a one twierdzą że Teodorek to pomidorek i że zrobie mu tym krzywde- mówią o nim biedne dzieck. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 13:14 Bardzo podoba mi się Felicjan, a Feliks mniej, ale to bardzo tradycyjne imię. A co sądzisz o Felicjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 13:17 Felicjan nie bardzo mi się podoba ,za to odkąd odkryłam Hipolita nie mogę się oderwać od tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 13:18 W takim razie zdecyduj się na niego! Jeśli czujesz, ze to właśnie "to" imię. I tyle. Dzieci nie mówią o możliwych problemach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 14:28 dzieci w tej kwesti mnie bardzo zdziwiły -Teodora potraktowały krytycznie za to na Hipolita- Hipcia powiedziały że fajne i może być.Musze chyba dodać że to moje piąte dziecko a pozostałe mają od 4 do 14 lat i były jednogłośne w kwesti oceny.Mam jeszcze jeden dylemat - kiedyś imiona były dość jednostajne i każde ''inne ,, było traktowane jak dziwadło , czy przy dzisiejszej różnorodności w nadawani imion spotkałyście się z jakimiś przykrościami w stosunku do dzieci - Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 17:10 Mój synek ma imię, które jest obecnie nadawane prawdopodobnie równie często jak Hipolit albo nawet rzadziej, i muszę powiedzieć, że nie ma żadnych przykrosci w związku z imieniem, a jesli ktoś się wypowiada na ten temat w naszej obecności, to tylko z zachwytem. A historia tego imienia jest taka, że choć planowałam Wincentego, to zupełnie inne imię wypatrzone w historii naszej rodziny przyczepiło się do mnie od połowy ciąży i już się nie odczepiło. Wahałam się przez jakiś czas, czy się odważyć je nadać, bo poza historią mojej rodziny nie słyszałam nigdy o tym imieniu w tej właśnie formie (nawet myślałam, ze mi nie zarejestrują), ale poszłam, zarejestrowałam i mój już prawie 9-latek jest z niego bardzo zadowolony, a ja chyba żałowałabym przez cale życie, gdybym mu zarejestrowała inne. Jeśli dziecko tak wyraźnie mówi, że jest Hipolitem, to przeciez nie można się z nim kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 21:26 Zdanie mamy piątki ,lubiącej imiona rzadkie : Teodor - sama kiedyś myślałam o nim poważnie ,nie mogłam się jednak odpędzić od "zdrobnienia" Odorek ,odpadło więc ,znam jednak prawie rocznego Teodorka i zdaje się ,że jak na razie dobrze mu z tym imieniem Przepadam natomiast za Teobaldem i Teogenesem ,nieco mnie podoba mi się Teofil . Fryderyk -imię mojego 4-latka ,z obserwacji poczynionych na tym forum wnoszę ,że to imię coraz częściej się podoba ,osobiście bardzo je lubię ,zdrabniamy je ostatnio na Frycko Hipolit - świetne ,wymaga odwagi ,to fakt ,ale ma w sobie sporo uroku Pozdrawiam serdecznie ,a może zdradzisz imiona starszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedo Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: 80.48.73.* 14.04.07, 14:48 Z tych imion wybrałabym Fryderyka. Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 20:33 o ile okaże się że moje dziecko jest chłopakiem to od września będzie nosić imię Teodor malutki Teoś, nastolatek Teo, dorosły Teodor)))) a co to przezwisk typu Teodorek pomidorek to z kazdym imieniem tak można: Ewka marchewka, Jurek ogórek, Beatka sałatka, Ula cebula i tak dalej)))) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 20:35 Szalenie podoba mi się Teodor, jak również zdrobnienie Teo. Ostatnio poznałam w Niemczech małego Teodora - tu to imię również nie jest popularne. Fryderyk jest też uroczy, ale nie ma dla mnie ładnych zdrobnień. Hipolit już mnie tak nie zachwyca. Jako alternatywę dla Teodora podam jeszcze Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 22:12 Ja bym była za Fryderykiem. Tuż za nim - Teodor. Hipolit - bardzo mi się nie podoba Mało oryginalnie kojarzy mi się z małym hipopotamkiem. MIalam w dalekiej rodzinie Hipolita (jakiegoś stryjko-dziadka, nie znałam go osobiście, tylko słyszałam o nim). Od zawsze wydawało mi się, że to śmieszne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:37 Porażka...wg mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 17.04.07, 21:15 Teodor Fryderyk Hipolit )). Taka kolejność byłaby u mnie . Bardzo ładne imiona muszę przyznać i jestem ciekawa imion pozostałych dzieci . Pozdrawiam ))). Odpowiedz Link Zgłoś