Dodaj do ulubionych

hipolit ,teodor ,fryderyk

IP: *.aster.pl 14.04.07, 12:07
Witam.W pażdzierniku urodzi mi się potomek i zastanawiam się nad imieniem dla
niego .Podoba mi się Teodor ale wszystkie znajome dzieci - dorosli nie
-twierdzą że będzie miał ciężko z tym imieniem.Ostatnio spodobał mi się
również bardzo Hipolit - Hipcio i ewentualnie Fryderyk. Co myślicie o tych
imionach? mi podobają się bo są tradycyjne , niezbyt popularne i brzmią
dzwięcznie a jednocześnie są męskie.Chciałabym poznać wasze zdanie i czy
znacie jakieś maluchy o tych imionach -troche się boje żeby nie były nazbyt
wymyślne. Pozdrawiam Krzysia
Obserwuj wątek
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:12
      z wybranych przez Ciebie podoba mi się Teodor i Fryderyk. Hipolita stanowczo
      bym odrzuciła.

nie znam dzieci o takich imionach w mojej bliższej okolicy.
    • gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:25
      A czy dzieci jakoś motywują swój pogląd? Nie widzę w imieniu Teodor nic
      śmiesznego, najwyżej można przerzucić się na Teobalda - też tradycyjne (jak
      Tybald w "Romeo i Julii"), tylko trochę rzadsze.
      Wszystkie trzy bardzo mi się podobają, ale najwięcej odwagi trzeba moim zdaniem
      do Hipolita. A moze Bolesław - Bolek?
    • Gość: essi Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.devs.futuro.pl 14.04.07, 12:31
      Fryderyksmile))
    • czerwona_konewka Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:34
      Z podanych przez Ciebie imion podoba mi się Teodor choć bardziej zdrobnienie
      Teo wink
      Hipolit nie podoba mi się w ogóle. Szczególnie Hipcio- to tak jak skrót od
      hipopotama.
      • shilla01 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 12:44
        z podanych imion chyba wybrałabym Teodora
    • Gość: Klementynka Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.acn.waw.pl 14.04.07, 12:34
      Mnie się bardzo podoba Teodor- Teo. Sliczne imie. Fryderyk nieco mniej, bo z
      wiadomych względów kojarzy mi się z suchotami (choc to ponoć była
      muskowiscydoza). Hipolt też ładnie.
      Nie znam nikogo o tych imionach osobiście.
      Pozdrawaim
      K.
      • Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 13:06
        A jak wam się podoba Feliks.Dzieciaki jednogłośnie mówią że imię Teodor będzie
        budziło drwiny- mnie to też zdziwiło a one twierdzą że Teodorek to pomidorek i
        że zrobie mu tym krzywde- mówią o nim biedne dzieck.
        • gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 13:14
          Bardzo podoba mi się Felicjan, a Feliks mniej, ale to bardzo tradycyjne imię. A
          co sądzisz o Felicjanie?
          • Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 13:17
            Felicjan nie bardzo mi się podoba ,za to odkąd odkryłam Hipolita nie mogę się
            oderwać od tego imienia.
            • gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 13:18
              W takim razie zdecyduj się na niego! Jeśli czujesz, ze to właśnie "to" imię. I
              tyle. Dzieci nie mówią o możliwych problemach?
              • Gość: pafnula Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.aster.pl 14.04.07, 14:28
                dzieci w tej kwesti mnie bardzo zdziwiły -Teodora potraktowały krytycznie za to
                na Hipolita- Hipcia powiedziały że fajne i może być.Musze chyba dodać że to moje
                piąte dziecko a pozostałe mają od 4 do 14 lat i były jednogłośne w kwesti
                oceny.Mam jeszcze jeden dylemat - kiedyś imiona były dość jednostajne i każde
                ''inne ,, było traktowane jak dziwadło , czy przy dzisiejszej różnorodności w
                nadawani imion spotkałyście się z jakimiś przykrościami w stosunku do dzieci -
                • gaudencja Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 17:10
                  Mój synek ma imię, które jest obecnie nadawane prawdopodobnie równie często jak
                  Hipolit albo nawet rzadziej, i muszę powiedzieć, że nie ma żadnych przykrosci w
                  związku z imieniem, a jesli ktoś się wypowiada na ten temat w naszej obecności,
                  to tylko z zachwytem.

A historia tego imienia jest taka, że choć planowałam Wincentego, to zupełnie
                  inne imię wypatrzone w historii naszej rodziny przyczepiło się do mnie od
                  połowy ciąży i już się nie odczepiło. Wahałam się przez jakiś czas, czy się
                  odważyć je nadać, bo poza historią mojej rodziny nie słyszałam nigdy o tym
                  imieniu w tej właśnie formie (nawet myślałam, ze mi nie zarejestrują), ale
                  poszłam, zarejestrowałam i mój już prawie 9-latek jest z niego bardzo
                  zadowolony, a ja chyba żałowałabym przez cale życie, gdybym mu zarejestrowała
                  inne.

Jeśli dziecko tak wyraźnie mówi, że jest Hipolitem, to przeciez nie można się z
                  nim kłócić.
                  smile
                • bea-sjf Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 14.04.07, 21:26
                  Zdanie mamy piątki ,lubiącej imiona rzadkie smile:
                  Teodor - sama kiedyś myślałam o nim poważnie ,nie mogłam się jednak odpędzić
                  od "zdrobnienia" Odorek ,odpadło więc ,znam jednak prawie rocznego Teodorka i
                  zdaje się ,że jak na razie dobrze mu z tym imieniem smile Przepadam natomiast za
                  Teobaldem i Teogenesem ,nieco mnie podoba mi się Teofil .
                  Fryderyk -imię mojego 4-latka ,z obserwacji poczynionych na tym forum
                  wnoszę ,że to imię coraz częściej się podoba ,osobiście bardzo je
                  lubię ,zdrabniamy je ostatnio na Fryckowink
                  Hipolit - świetne ,wymaga odwagi ,to fakt ,ale ma w sobie sporo uroku smile
                  Pozdrawiam serdecznie ,a może zdradzisz imiona starszych dzieci? smile
    • Gość: aedo Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: 80.48.73.* 14.04.07, 14:48
      Z tych imion wybrałabym Fryderyka.
      • melissa79 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 20:33
        o ile okaże się że moje dziecko jest chłopakiem to od września będzie nosić
        imię Teodor
        malutki Teośsmile, nastolatek Teo, dorosły Teodorsmile))))

a co to przezwisk typu Teodorek pomidorek to z kazdym imieniem tak można: Ewka
        marchewka, Jurek ogórek, Beatka sałatka, Ula cebula i tak dalejsmile))))
    • abiela Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 20:35
      Szalenie podoba mi się Teodor, jak również zdrobnienie Teo. Ostatnio poznałam w
      Niemczech małego Teodora - tu to imię również nie jest popularne. Fryderyk jest
      też uroczy, ale nie ma dla mnie ładnych zdrobnień. Hipolit już mnie tak nie
      zachwyca.
      Jako alternatywę dla Teodora podam jeszcze Teofila.
    • pepperann Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 16.04.07, 22:12
      Ja bym była za Fryderykiem. Tuż za nim - Teodor.

Hipolit - bardzo mi się nie podoba Mało oryginalnie kojarzy mi się z małym
      hipopotamkiem. MIalam w dalekiej rodzinie Hipolita (jakiegoś stryjko-dziadka,
      nie znałam go osobiście, tylko słyszałam o nim). Od zawsze wydawało mi się, że
      to śmieszne imię.
    • Gość: anek Re: hipolit ,teodor ,fryderyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:37
      Porażka...wg mnie!
      • magda_m22 Re: hipolit ,teodor ,fryderyk 17.04.07, 21:15
        Teodor
        Fryderyk
        Hipolit smile)). Taka kolejność byłaby u mnie wink. Bardzo ładne imiona muszę
        przyznać i jestem ciekawa imion pozostałych dzieci wink.

Pozdrawiam smile))).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.